logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana różnicówki 3 fazowej 30mA, 40A - testowanie i awaria bez obciążenia

Se_Bastian 12 Cze 2021 15:23 3408 47
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego nowa trójfazowa różnicówka 30 mA/40 A pali przycisk TEST i po kilkunastu minutach ulega uszkodzeniu nawet bez obciążenia?

Najbardziej prawdopodobne jest błędne podłączenie RCD albo problem w instalacji za nim: podłącz aparat dokładnie wg schematu producenta, odłącz wszystkie odpływy L i N i sprawdź go osobno na stole oraz miernikiem, zamiast długo trzymać TEST, bo rezystor testowy może się uszkodzić przy zbyt wolnym zadziałaniu [#19476594] [#19476825] Jeśli po odłączeniu obwodów TEST działa prawidłowo, a po ich podłączeniu RCD wybija, szukaj zwarcia N-PE albo innego upływu w obwodach za różnicówką [#19477248] Do sensownej diagnozy potrzebny jest też dokładny typ aparatu i schemat albo zdjęcie rozdzielnicy, bo różne 3-fazowe RCD mają różnie zrealizowany tor TEST [#19478296]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19476312
    Se_Bastian
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam następujący problem.
    Po wymianie różnicówki (3 faz, 30mA, 40A), bez obciążenia, bez włączania zabezpieczeń obwodów, po włączeniu tylko zabezpieczenia przedlicznikowego i podaniu napięcia na RCD, "pali test", przycisk zadzialał 2 razy i później bez reakcji. Przy pozostawieniu RCD wpiętego prawidłowo Po około 15-20 min wyzwoliło RCD i nie ma możliwości podniesienia RCD do góry (uszkodzony), sprawdzałem N przy WLZ i jest dokręcony, pomiar pętli zwarcia L-N przy wejściu do RCD w normie.
  • REKLAMA
  • #2 19476320
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Może trafiła Ci się wadliwa sztuka - jaki to producent?
    Skoro masz miernik, to zrób pomiar samego RCD.
  • #3 19476325
    Se_Bastian
    Poziom 4  
    No właśnie wymieniłem RCD ponieważ poprzedni był uszkodzony (te same objawy co po wymianie na nowy). Nie sprawdzałem samego RCD bo wiadomo że był do wymiany. Nowy został uszkodzony od razu, te same objawy co stary. Czyli coś powoduje uszkodzenie RCD. A żeby Stary i nowy RCD były uszkodzone na starcie to szanse niewielkie. Jestem pewien że kolejny RCD skończy tak samo :) i nawet nie mam jak go sprawdzić w tej instalacji bo od razu ulega uszkodzeniu.
  • #4 19476328
    adwlodar
    Poziom 28  
    To może coś więcej o samej instalacji? Obwodach, które zabezpiecza?
  • #5 19476333
    Se_Bastian
    Poziom 4  
    Instalacja TN-S, RCD hulało bez problemu od wymiany instalacji ( jakieś 2-5 lat nie wiem dokladnie), mieszkanie, obwody klasycznie B10 i B16 plus jakieś tam S303 do kuchni, wpięty ochronnik, uzerowane itd.
  • #6 19476364
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19476370
    adwlodar
    Poziom 28  
    Se_Bastian napisał:
    uzerowane itd.

To co tam robi RCD?
  • #8 19476377
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3545
    adwlodar napisał:
    Se_Bastian napisał:
    uzerowane itd.

To co tam robi RCD?
    No jak to co - przecież instalacja TN-S, według wypowiedzi autora :D
  • REKLAMA
  • #9 19476382
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6681
    elpapiotr napisał:
    przecież instalacja TN-S, według wypowiedzi autora :D
    TN-S z "uzerowaniem". :D
  • REKLAMA
  • #10 19476383
    adwlodar
    Poziom 28  
    Czuję, że nadchodzi punkt kulminacyjny wątku
  • #11 19476387
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Co wy czytać nie umiecie? :
    Se_Bastian napisał:
    Instalacja TN-S, RCD hulało bez problemu od wymiany instalacji ( jakieś 2-5 lat nie wiem dokladnie), mieszkanie, obwody klasycznie B10 i B16 plus jakieś tam S303 do kuchni, wpięty ochronnik, uzerowane itd.
    :D
  • #12 19476388
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19476390
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Zgadza się. Ale ...
    Po pierwsze, ten temat w złym dziale.
    Po drugie - autor nie powinien się dotykać tej instalacji, że o wymianie RCD nie wspomnę.
  • #14 19476409
    zbich70
    Poziom 43  
    Robo-technical napisał:
    Koledzy, wydaje mi się że autor tematu, błędnie nazwał potencjał neutralny N jako zero. I tyle
    A niech se błędnie będzie nazywał, byleby rozumiał ideę działania RCD.
    Raz rozdzielonych żył zerowej i uziemiającej (obecnie N i PE) nie można łączyć ponownie, ma być oddzielna do samego końca. Koniec, kropka!
    Skoro autor złamał tę zasadę (zrobił zerowanie) to nie dziwota, że nie może tematu ogarnąć, bo nie ma wiedzy, że prąd ΔI może zamknąć się nawet przez obwody, których tory prądowe pozbawione są zasilania.
  • #15 19476482
    Se_Bastian
    Poziom 4  
    Ja prld....
    Autor ma pojęcie. Widzę że tu więcej wywodów na temat tego jak kto co napisał i dywagowania o pierdołach i łapanie za słówka niż podrzucenie pomysłu co może powodować uszkodzenie RCD.
    "uzerowanie" jak napisałem, to tak, jest to powiedzenie starych dziadów. Chodziło o wyrażenie że wszystko jest spięte ok. Jak pisałem jest TN-S co oznacza że PEN jest rozdzielony i nie jest pozniej za różnicówką połączony bo to oczywiste że wyebało by ją od razu, i nie było by możliwości aby jakakolwiek wcześniej działała poprawnie. I mówiąc "zero" to każdy elektryk wie że chodzi o neutralny (dawniej było zero). Jak jeździsz po ludziach i usuwasz awarie i trafiasz na starszego pana i powiesz mu że przyczyną awarii był upalony neutralny to nie wie o co chodzi, a jak powiesz "zero" to kuma :) poza tym to nie jest moim problemem "zero" czy "neutralny". Jak ktoś ma jakiś pomysł co może powodować uszkodzenie RCD to proszę o poradę, a komentarze typu "napisał dupa, a nie pośladki" proszę zostawić dla siebie i nie zaśmiecać forum.
  • #16 19476527
    zbich70
    Poziom 43  
    Se_Bastian napisał:
    "uzerowanie" jak napisałem, to tak, jest to powiedzenie starych dziadów.
    To pytaj tych "starych dziadów".
    Se_Bastian napisał:
    poza tym to nie jest moim problemem
    Użytkowników forum także, a nawet tym bardziej. :D
  • #17 19476547
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19476561
    Se_Bastian
    Poziom 4  
    Robo-technical napisał:
    @Se_Bastian
    Mam nadzieję że post nie był skierowany do mojej osoby.

Przy wolnej chwili sprawdzę swoją różnicówkę. Może nagram film. Na razie nie mogę bo zmywarka pracuje.
    Sprawdzałeś może jaki jest prąd (i czas) wyzwolenia różnicówki? Jeśli mniej niż 0,4 sekundy i około 20mA to jest sprawna

Nie mam możliwości sprawdzić w tej inst RCD bo zostaje od razu uszkodzona. Poza tym jest to kolejna RCD i raczej mało prawdopodobne żeby była na starcie ebnieta. Wiem że test w RCD pali się szybciutko jak jest słaby styk N (nie mylić z zerem :)) ale sprawdziłem i N jest dobrze spięty. A jak wiadomo nawet jak różnicówka trzyma parametry a mimo tego po wciśnięciu przycisku "test" nie zostaje wyzwolona to należy taki RCD wymienić na nowy :)
  • #19 19476564
    zbich70
    Poziom 43  
    Se_Bastian napisał:
    nie pisz już nic, bo wątek dotyczy całkiem innego problemu, a nie twojej frustracji.
    Czyli jakiego problemu? Bo nic sensownego nie napisałeś.
    Narysuj schemat połączeń swojej rozdzielnicy.
    Wtedy można podjąć jakąkolwiek dyskusję, tu na elektroda.pl a nie na żadnym "pudelku". ;)
    Ale jeżeli tam wolisz dyskutować, to proszę bardzo, mi nic do tego. Nie wnikam co kto lubi.
  • #20 19476578
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19476592
    zbich70
    Poziom 43  
    Jeszcze raz zapytam: o co chodzi z tym "uzerowaniem"? Tam masz problem, ale go nie przyjmujesz do wiadomości.
  • #22 19476594
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Se_Bastian napisał:
    Jak ktoś ma jakiś pomysł co może powodować uszkodzenie RCD to proszę o poradę, a komentarze typu "napisał dupa, a nie pośladki" proszę zostawić dla siebie i nie zaśmiecać forum.
    Tak, mam pomysł. Podłączyć prawidłowo L, N, odłączyć odpływ L, N, sprawdzić napięcie L-N, sprawdzić TEST i/lub miernikiem parametry wyzwalania.
    To tyle i aż tyle.
  • REKLAMA
  • #23 19476595
    Se_Bastian
    Poziom 4  
    Robo-technical napisał:
    @Se_Bastian
    Poczekaj godzinę albo dwie. Zrób ponowny test. Starą różnicówkę wyrzuciłeś?
    Podłącz do niej tylko zasilanie na L i N i sprawdź test. Potem (po około 10 minutach) na odbiorze podłącz żarówkę (tradycyjną) lub nawet żelazko i sprawdź test.
    Pomimo że pytanie może być głupie to zapytam czy zasilanie do różnicówki przychodzi z dołu czy z góry?

Jakie masz napięcia pomiędzy fazami L1 L1 L3 a pomiędzy fazami a ZEREM (chyba że zasilanie rozdzielnicy ma osobne N i Pe co sugerowałeś pisząc iż masz TN-S)

Stara RCD mam, bez podłączenia obwodów za RCD, RCD działało prawidłowo, test. Zasilanie RCD od dołu na styki stałe, ale jak podłączysz na ruchomy styk to RCD też działa :) i międzyfazowe normalnie 400 a 230 L-N. Do mieszkania ydy 5x6 z WLZ - zasilanie mieszkania.
  • #24 19476611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 19476690
    Se_Bastian
    Poziom 4  
    Nie ma mnie na tej awarii. To nie mogę mieszkanie. Może jutro tam podjadę to będę w stanie sprawdzić podpowiedzi i coś powiedzieć więcej.
  • #26 19476696
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Se_Bastian napisał:
    i podaniu napięcia na RCD, "pali test", przycisk zadzialał 2 razy i później bez reakcji.
    To oznacza,że RCD z nieznanych powodów wolno wyłącza.
    TEST realizuje rezystor małej mocy.
    Jak RCD bardzo szybko nie wyłączy to rezystor ulegnie uszkodzeniu.
  • #27 19476825
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4326
    CYRUS2 napisał:
    To oznacza,że RCD z nieznanych powodów wolno wyłącza.
    Bo zasada jest jedna. Jeśli aparat nie reaguje na przycisk TEST to uporczywe i długotrwałe jego naciskanie doprowadza do uszkodzenia rezystora w układzie testującym.

Nie ma opcji by w normalnej instalacji nastąpiło nasycenie rdzenia.
    Może jednak dojść do takiego zjawiska jeśli coś wysyła "śmieci" w instalację.

Były (są) mierniki impedancji pętli zwarcia bez wyzwalania RCD, które właśnie coś takiego wykorzystują.
    Nazywa się to funkcja D-LOK.

Zaś autor wątku powinien podać typ aparatu gdyż samo określenie RCD nic nie mówi.
  • #29 19477014
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4326
    Zbyszek_64 napisał:
    RCD trójfazowe lubią "głupieć " przy asymetrii napięć.
    Kolejna bajka.
    Panowie znajdźcie na stronie doktora Musiała opracowanie dotyczące wyłaczników RCD. Składa się ono z trzech części.
  • #30 19477209
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Ja bym obstawiał nieprawidłowe podłączenie różnicówki. Nie wszystkie mają zacisk N po prawej stronie i jeśli na zacisku N masz podaną fazę to na rezystor obliczony dla napięcia 230V podajesz 400V i wtedy po kilku następujących po sobie testach ma prawo się spalić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z różnicówką trójfazową (30mA, 40A), która po wymianie na nową od razu ulega uszkodzeniu. Po włączeniu zabezpieczeń, przycisk testowy działał tylko kilka razy, a następnie RCD przestał reagować. Instalacja jest typu TN-S, a obwody zabezpieczone to klasy B10 i B16. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia, uszkodzenia rezystora testowego lub obecności zwarcia w instalacji. Wskazano również na możliwość wadliwego egzemplarza RCD. W dyskusji poruszono kwestie związane z pomiarami napięcia oraz zasadami działania RCD, a także znaczeniem poprawnego podłączenia przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA