logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra C 1.8 z18xe - Szarpanie na wolnych obrotach - przestawiony rozrząd?

lukasz12379 13 Lip 2021 21:39 6741 28
REKLAMA
  • #1 19519387
    lukasz12379
    Poziom 12  
    Ocena: 102
    Cześć. Dzień po wymianie rozrządu w silniku 1.8 z18xe pojawiło się szarpanie na wolnych obrotach.
    Nie ma błędów...
    Auto nie straciło mocy, jak się włączy klimę, czyli pod większym obciążeniem szarpanie jest mniejsze.
    Dźwięk jakby wypadanie zapłonu? Sprawdziłem świece, cewka jest prawie nowa. Nie znalazłem nieszczelności w układzie dolotowym.

A dzisiaj dobrałem się jeszcze raz do rozrządu i wygląda to tak:
    Na dole gdy u góry znaki są na przeciwko siebie:
    gdy znak z koła wału ustawie na równo:

Widać minimalne przesunięcie, ale nie sposób założyć paska tak żeby te dolne koło minimalnie się nie przesunęło, muszę z prawej strony minimalnie naciągnąć pasek i za każdym razem dolne koło się lekko przesuwa.

Na wałku wydechowym jest czujnik, czyli jeśli on byłby źle ustawiony to wyrzuciło by błąd?, zastanawiam się czy ssący nie jest za wysoko przez co nie umiem naciągnąć paska w związku z czym dolne koło się przestawia...

Może ktoś coś doradzi?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19519605
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    To wprawdzie chyba z lanosa, ale jak już tam jesteś?
  • #3 19519636
    lukasz12379
    Poziom 12  
    Klin na kole jest w porządku.
  • #4 19519811
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19519824
    g107r
    Poziom 41  
    A jaki masz pasek?
    Głowica była już planowana?
    Tym małym przesunięciem, to bym się nie przejmował, ja testowałem na ząbek, 2 w tą i tamtą na wałkach, to normalnie chodził na przestawionym o 1 ząbek, no ale czujnika wałka nie było.
    Przestawiałem, bo na ustawionym działał jak traktor, z przestawionym zaś cichutko, jak powinien. To jakiś stary patent...

Świece, cewka, a "przewody"? Oglądałeś fajki na możliwość przebić, ucieczki iskry?
    Ja w nowym z/nabytku, olej w gniazdach, wypalona iskrą fajka, i szarpanko do 2tys obr/min.
    Prawie nowa cewka, masz starą cewkę?
    W "moim" modelu, daewoo, nowe były niepewne, pewniaki to tylko stare oryginały GM, a te, już chyba tylko na szrotach.
    Dość głośno coś tam cyka na tym filmiku.
    To film na LPG, czy na benzynie kręcony?
    Nie podlewa któryś wtryskiwacz?
    Mogło się właśnie popsuć coś nowego, innego, a rozrząd jest niewinny.
  • #6 19519982
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    Chyba któryś wałek przestawiłeś. Markerem rób zawsze punkt odniesienia na obudowie.
  • REKLAMA
  • #7 19520386
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 761
    szarpanie w ekotkach często jest przez EGR - nie zaszkodzi zaślepić, silnikowi będzie lepiej :)
  • #8 19520529
    lukasz12379
    Poziom 12  
    koleś kit napisał:
    Zrób zdjęcie pod innym kątem bo na tych wałkach to wydaje się źle.Przyłóż tam coś np suwmiarkę.I parametry kolego bo że błędów nie ma to wieszz

Vectra C 1.8 z18xe - Szarpanie na wolnych obrotach - przestawiony rozrząd? Vectra C 1.8 z18xe - Szarpanie na wolnych obrotach - przestawiony rozrząd? Vectra C 1.8 z18xe - Szarpanie na wolnych obrotach - przestawiony rozrząd? Vectra C 1.8 z18xe - Szarpanie na wolnych obrotach - przestawiony rozrząd? Vectra C 1.8 z18xe - Szarpanie na wolnych obrotach - przestawiony rozrząd?
  • #9 19520534
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19520537
    lukasz12379
    Poziom 12  
    g107r napisał:
    A jaki masz pasek?
    Głowica była już planowana?
    Tym małym przesunięciem, to bym się nie przejmował, ja testowałem na ząbek, 2 w tą i tamtą na wałkach, to normalnie chodził na przestawionym o 1 ząbek, no ale czujnika wałka nie było.
    Przestawiałem, bo na ustawionym działał jak traktor, z przestawionym zaś cichutko, jak powinien. To jakiś stary patent...

Świece, cewka, a "przewody"? Oglądałeś fajki na możliwość przebić, ucieczki iskry?
    Ja w nowym z/nabytku, olej w gniazdach, wypalona iskrą fajka, i szarpanko do 2tys obr/min.
    Prawie nowa cewka, masz starą cewkę?
    W "moim" modelu, daewoo, nowe były niepewne, pewniaki to tylko stare oryginały GM, a te, już chyba tylko na szrotach.
    Dość głośno coś tam cyka na tym filmiku.
    To film na LPG, czy na benzynie kręcony?
    Nie podlewa któryś wtryskiwacz?
    Mogło się właśnie popsuć coś nowego, innego, a rozrząd jest niewinny.

UPG było robione 60k km temu.
    Świece sprawdzałem, mają normalną barwę. Fajki nie są uszkodzone a na świecach również nie ma jakiś śladów żeby gdzieś coś przebijało.
    Dzisiaj sprawdzałem na starej cewce z ciekawości (wymieniałem ją bo fajki drożej wychodziły niż kupno nowej) i jest to samo.
    Filmik był kręcony na benzynie i później na LPG ale na obu paliwach jest tak samo, z tym że na LPG słychać dodatkowo cykające wtryski.

Dodano po 1 [minuty]:

marszałekkom napisał:
    Chyba któryś wałek przestawiłeś. Markerem rób zawsze punkt odniesienia na obudowie.

Pierwszy raz to robiłem :D Teraz już będę wiedział...
  • #11 19520643
    g107r
    Poziom 41  
    koleś kit napisał:
    No według mnie jest źle.Potwierdzi ktoś?

• Pomocny post
    #12 19520652
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5036
    Jak dla mnie to masz przestawiony rozrząd wedle zdjęć.
    Raczej ścięty klin na wale.
    Pomyśl że klin jest ścięty przez co koło na wale jest cofnięte - wał jest jeszcze nie w punkcie. Przesuwasz wał w prawo i wtedy góra się zgrywa.
    Może był cały w momencie wymiany ale teraz raczej nie jest.
    Nie kojarzę by ten silnik nierówno pracował przy ściętym klinie ale dawno to było i pamiętam tylko zapaloną lampkę kontrolną silnika.
  • #13 19520659
    g107r
    Poziom 41  
    grala1 napisał:
    Nie kojarzę by ten silnik nierówno pracował przy ściętym klinie
    Też nie kojarzę, ale u mnie nie było czujnika wałka.
    2, to z przestawionym na wale o 1 ząbek, na wałkach o 2, normalnie jeszcze odpalał i pracował. Doszedłem chyba do kompresji 6 na 9 bar :|
    W każdym razie, wychodzi że wydech ząbek w górę.
  • #14 19520685
    lukasz12379
    Poziom 12  
    Ogólnie to dziękuję wszystkim za pomoc.
    Wedle sugestii jutro sprawdzę klin na kole wału.
    Najbardziej co mi nie pasuje w tej całej ,, usterce" to fakt że nie ma błędu czujnika wałka. Czujnik jest na wałku wydechowym, czyli wychodziło by na to że muszę ssący obrócić o jeden ząbek w dół?
    Jutro na nowym pasku spróbuję to wszystko poskładać.
  • REKLAMA
  • #15 19523613
    lukasz12379
    Poziom 12  
    Niestety nie udało mi się tego jeszcze poskładać ponieważ wyszło jeszcze że mam do wymiany uszczelniacz wałka, dopiero po ściągnięciu koła zauważyłem olej, i teraz czekam na paczkę z częściami. Po ściągnięciu koła wygląda na to że klin jest ok.
    Niestety koła na wałkach mnie trochę pokonały, byłem pewien że będą miały wcięcia na końcach do których będę mógł włożyć płaską blokadę, niestety nie mają. Poradzi ktoś jak je zablokować? Czy mam po prostu kluczem 24 kontrować i odkręcać?

Vectra C 1.8 z18xe - Szarpanie na wolnych obrotach - przestawiony rozrząd? Vectra C 1.8 z18xe - Szarpanie na wolnych obrotach - przestawiony rozrząd?
  • Pomocny post
    #16 19523675
    g107r
    Poziom 41  
    A dlaczego spodziewałeś jakichś blokad?
    Jak koła wałków mają kliny, kołki, to ustawiasz na znaki na kołach.
    Pasek z prawej strony jest nieregulowany, po planowaniu, może się "wydłużyć". Z lewej masz napinacz i pompę, ta strona paska będzie "pasować", ale z prawej jest tylko nieregulowana rolka pośrednia.
    Rozumiesz, co może być po planowaniu?
  • #17 19523696
    lukasz12379
    Poziom 12  
    No tak, teraz już wszystko jasne, kupiłem blokady do z18xer a tam są kfzr które sa na stożku... i to mnie zmyliło. Rozumiem o co chodzi z tym planowaniem, tylko auto ma przejechane 240k km. Zakładam że uszczelka była raz robiona, to ile mogli splanować głowicę, 0,2mm ? Taka wartość chyba nie będzie miała wpływu na pasek rozrządu?

Właśnie czytam sobie książkę ,,Sam naprawiam Opel vectra i jest tutaj taka wzmianka w rozdziale wymiany rozrządu:
    Cytat:
    Uwaga. odgłosy huczenia i gwizdania sygnalizują zbyt silny naciąg paska zębatego. Przy zbyt małym naciągu może być słychać uderzenie paska o obudowę.
  • Pomocny post
    #18 19523725
    g107r
    Poziom 41  
    lukasz12379 napisał:
    Zakładam że uszczelka była raz robiona, to ile mogli splanować głowicę, 0,2mm ? Taka wartość chyba nie będzie miała wpływu na pasek rozrządu?
    Nie wiem, ale dolicz rolkę, zużycie kół zębatych, i dokładnego ustawienia na znakach, może można już się nie spodziewać. Grubość UPG.
    Trzeba samemu zdecydować, z której strony znak bardziej pasuje, gdy nie bardzo pasuje - mimo że to nie pierwszy taki temat. Tu się rozchodzi o 1, 2 stopie, ale dla znaku, to już obok.
    Może ktoś inny...
    lukasz12379 napisał:
    Cytat:
    Uwaga. odgłosy huczenia i gwizdania sygnalizują zbyt silny naciąg paska zębatego. Przy zbyt małym naciągu może być słychać uderzenie paska o obudowę.

Też, ale pytałem też o pasek, bo zmieniając go u siebie, kupiłem Continentala. Twardy jak ... , wył niemiłosiernie.
    Szybko zmieniłem na Gatesa, gumowego, cichutkiego.
    Zmieniałem bez ruszania napinacza - żeby nie było - ten jego ząbek, pozostał w tym samym położeniu.

Dodano po 47 [minuty]:

Co do samego szarpania, świece masz tego samego koloru na elektrodach?
    Którejś nie przylewa?
    Szarpanie jak pamiętam, zdarzało się przy ruchomym kole. U Ciebie to tak nadganiają obroty, jakby jeden cylinder całkiem nie pracował, albo wariował kąt wyprzedzenia zapłonu. U mnie to było ok 5-8 stopni na wolnych obrotach. Ale to z pozycji 1,6 16V starszego diagnostyką Daewoo.
    Masz jakiś podgląd parametrów?
    Daj parę fotek, może ktoś coś, bo ja to w sumie nic nie naprawiam, ale to mi się jakoś głupio kojarzy z czymś dość prostym.
    W ten rozrząd nie bardzo wierzę, w każdym razie ze 3 miesiące jeździłem z przestawionym o ząbek kołem wałka ssącego :?: i tak "fajnie" silnik nie pracował. A trochę się pobawiłem w przestawianie... :)
    Poskręcałeś wszystko? Podciśnienie któreś nie wypadło? Miałem takie jedno, że co rękę tam włożyłem, to wypadało :(
    W moim, reakcja sterownika była tylko na map sensor, inne wężyki po "cichu" podwyższały, lub obniżały obroty.
  • #19 19523866
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Myślę, że jako niewprawny w robocie popełniasz jeden bląd. Kolejność zakladania paska na koła, plus nie zablkowany dół i rozjeżdża Ci się to ustawienie.
  • #20 19523877
    michal_rybka
    Poziom 35  
    w oplach te znaki zawsze tak właśnie trochę nie pasują, i zgadza się, że przestawienie o jeden ząbek za bardzo niczego nie zmienia, ale ja zawsze maluje sobie markerem kreski na pasku starym i kołach i przerysowuję na nowy i zakładam tak jak było, i zawsze jest dobrze, a nie tam jakieś znaki które po 20 latach mogą być nic nie warte bo ktoś sobie np założył inną głowicę, inne któreś koło itp, szczególnie w dizlach jak np pompa wtyskowa była wymieniana na inną...

np w moim Masterze 1.9DTI jak zmieniałem rozrząd to żadne znaki nie pasują, wg znaków wałek rozrządu przestawiony o jeden ząb a pompa wtryskowa o jakieś 5 zębów, to by nigdy nie odpaliło nawet jak by na znaki złożyć

paski gatesa są gówniane - najczęściej się urywają, tracą zęby, a już szczególnie gdy gdzieś podcieka olej z simeringu na pasek, ja już miałem 3 przypadki urwania gatesów i nigdy tego śmiecia nie kupuje, Contitech nigdy mnie nie zawiódł, a już orginalne paski to w ogóle rewelacja, wymieniałem parę lat temu orginalny 20 letni pasek Hondy w Concerto z przebiegiem na liczniku 128tys (raczej prawdziwy) a także orginalny w Berlingo1 1.4 które miało 250tyś przebiegu i oba w doskonałej kondycji były, nawet jeszcze nadruki do odczytania
  • #21 19523998
    g107r
    Poziom 41  
    michal_rybka napisał:
    paski gatesa są gówniane
    Nie oceniam, tylko opisuję ówczesne wrażenia dźwiękowe. Był głośny, jakby łożysko padało. A Gates 60tys wytrzymał, czyli swój resurs.
    Z tego co wiem, dawno temu je podrabiali, a że teraz i tak wszystko w Chinach tłuką :| to nie wiem.
    Kiedyś widziałem wzmiankę o udaremnieniu przemytu podrabianych łożysk SKF. Cały kontener znaleźli :) :?: Sukces...
    Pompa wody za dolara? No problem.
    Jakie cewki polecacie do silnika autora? Może ma z zasady wadliwą, bo coś tam ostatnio zmieniał?

michal_rybka napisał:
    a nie tam jakieś znaki które po 20 latach mogą być nic nie warte bo ktoś sobie np założył inną głowicę,
    No, np ja. I zaczął chodzić jak traktor, to go ząbek w którąś stronę, i przestał grzechotać.
    Później mu się naprawiło, ustawiłem jak trzeba, więc chyba szklanki stały?
  • Pomocny post
    #22 19524047
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Ustaw silnik na znaki, najdokladniej jak potrafisz dolne koło w punkt i wtedy zrób zdjęcie kół wałków. Tylko wtedy zrozumiesz gdzie się walnąłeś. Masz przestawiony wałek wydechowy o jeden ząb.
  • #23 19524059
    michal_rybka
    Poziom 35  
    g107r: tam są hydropopychacze w szklankach więc jak długo leżały to wyciekł z nich olej i zanim się znów napełniły i prawidłowo działały to czasem to dość długo trwa
  • Pomocny post
    #24 19524277
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    omegolotC30NE napisał:
    Masz przestawiony wałek wydechowy o jeden ząb.

Też tak uważam. Żaden klin na wale, planowanie głowicy itp.
  • #25 19530948
    lukasz12379
    Poziom 12  
    Myślę że temat można zamknąć.
    Rozwiązanie tematu: przestawiony rozrząd na wałku ssącym o jeden ząb. Czujnik nie pokazywał błędów co mnie zmyliło. Dla potomnych: kupcie dedykowane blokady do tego silnik a nie jakieś uniwersalne g. :) Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
  • #26 20441033
    marcelpawel123
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Czy przestawieniu tego koła od wałka ssącego luzowałeś napinacz i ten sam pasek założyłeś?
  • #27 20441109
    lukasz12379
    Poziom 12  
    Oczywiście, 2 razy nawet zdejmowałem pasek który miał nalatane 20k i ponownie go zakładałem.
  • REKLAMA
  • #28 20441114
    marcelpawel123
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    A zestaw rozrządu miałeś założony z INY ? Po tym ponownym założeniu nic sie serio nie wydarzyło i nic sie nie dzieje złego ?
  • #29 20442373
    lukasz12379
    Poziom 12  
    Tak, z iny. Nic się nie działo, oba auta normalnie jeżdżą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem szarpania silnika 1.8 Z18XE na wolnych obrotach po wymianie rozrządu. Mimo braku błędów w systemie, zauważono, że szarpanie jest mniejsze przy większym obciążeniu, co sugeruje problem z zapłonem. Po sprawdzeniu świec i cewki, użytkownik odkrył, że dolne koło rozrządu jest minimalnie przesunięte w porównaniu do górnego. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie klinów, ustawienie wałków na znaki oraz ewentualne przestawienie wałka ssącego. Ostatecznie, problem okazał się wynikać z przestawienia rozrządu o jeden ząbek na wałku ssącym, co nie zostało zarejestrowane przez czujnik. Użytkownik zaleca zakup dedykowanych blokad do silnika Z18XE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA