logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pamięć RAM 16GB - Widoczne 8GB na płycie MSI B350, procesor Ryzen 5 1600X

hgjlbdiil 02 Wrz 2021 18:51 846 10
REKLAMA
  • #1 19592662
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam, mam problem z pamięcią RAM. Od jakiegoś czasu Windows pokazuje "8GB dostępne z 16GB". Bios został wgrany najnowszy. W Biosie wykrywa 4 sloty, lecz suma wynosi 8GB. W programie CPU-Z pokazuję 16 GB RAM w czterech slotach (4 x 4GB) więc niby jest ok. Dodam że na innej płycie głównej z innym procesorem Ryzen działa ok i pokazuje tak jak trzeba. Więc raczej pamięci RAM są ok. Sprawdzałem każdy slot na płycie głównej i wykrywa RAM. Włożyłem inną pamięć RAM (2 x 8GB) z innej płyty głównej (pamięci są kompatybilne, wynika to ze strony producenta) i jest taki sam objaw (widoczne 8GB z 16GB). W menedżerze zadań w zakładce "Wydajność" pokazuje mi "Sprzętowa zarezerwowana 8GB". Każdy slot wykrywa pamięć RAM. Co może być przyczyną? Uszkodzona płyta główna?

Poniżej specyfikacja PC:
    Zasilacz Corsair VS550 550W 80PLUS
    Płyta główna MSI B350 Gaming Plus
    Procesor Ryzen 5 1600X
    Karta Graficzna Radeon RX 550 2GT
    Pamięć ram RAM: 4 x Patriot 4GB 3000MHz CL16 Viper 4 (kompatybilne , wynika ze strony producenta płyty głównej)
    System operacyjny Windows 10 64 bit

Dziękuje z góry za podpowiedzi co można jeszcze sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 19592675
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Uruchom msconfig - Rozruch - opcje zaawansowane, co tam masz?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19592718
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:
    Uruchom msconfig - Rozruch - opcje zaawansowane, co tam masz?

Cytat:
    Menu start i kliknij Uruchom i w pole wyszukiwania wpisz msconfig, następnie kliknij w zakładkę Rozruch, opcje zaawansowane i sprawdź co masz ustawione w Maksymalna pamięć.

Tak jak na zdjęciu
    Załączniki:
    • Pamięć RAM 16GB - Widoczne 8GB na płycie MSI B350, procesor Ryzen 5 1600X zdjecie02092021.jpg (43.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19592748
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Przy napisie Maksymalna pamięć postaw ptaszka, wtedy odczytaj i trochę myśl człowieku.

Moderowany przez dt1:

Wymagając od kogoś myślenia należy zacząć... od siebie. Albo przynajmniej dowiedzieć się, co ta opcja znaczy.

Autor miał prawidłowo ustawioną opcję (bez zaznaczenia). Użycie tej opcji służy ograniczeniu ilości używanej pamięci poniżej ilości, którą się posiada. Aby używać całej dostępnej pamięci - opcja ta nie powinna być zaznaczona.

• #6 19592775
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    krzychupar napisał:
    Przy napisie Maksymalna pamięć postaw ptaszka, wtedy odczytaj i trochę myśl człowieku.
    Załączniki:
    • Pamięć RAM 16GB - Widoczne 8GB na płycie MSI B350, procesor Ryzen 5 1600X zdjecie02092021-1.jpg (50.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 19592799
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Wyjmij procesor i sprawdz czy socket nie jest uszkodzony.
  • #8 19592918
    basik
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Jeśli bios nie wykrywa obu kości to i system nie wykryje.
    Kontroler pamięci jest w cpu - zdemontuj chłodzenie, wyjmij procesor. Przedmuchaj scocket i nóżki procesora. Złóż ponownie. Zobacz czy coś się zmieniło.
  • #9 19593498
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    Zadna z LED"ów na EZ Debug nie swieci się ciągle?
    - z prawej strony 24-pin.zasilania złacza
    W Bios widzi całapamięc?

Zapewne kaprysny kontroler pamięci w Ryzenie.
    - włóż na pocz. dwie DDR4 w sloty czarne *(1 i 3), zobacz efekt
    - potem kolejne dwa w sloty czerwone (2 i 4), zobacz efekt
    - nie pomoże > podstaw na próbę innny cpu z listy obsługiwanych

:idea: Upgrade Bios > wskazane Link_zassaj Bios
  • #10 19594305
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:
    Wyjmij procesor i sprawdz czy socket nie jest uszkodzony.

Sprawdzone, wszystko ok. Wrzuciłem do innej płyty głównej i wszystko działa bez problemu.
    Cytat:
    Jeśli bios nie wykrywa obu kości to i system nie wykryje.
    Kontroler pamięci jest w cpu - zdemontuj chłodzenie, wyjmij procesor. Przedmuchaj scocket i nóżki procesora. Złóż ponownie. Zobacz czy coś się zmieniło.

Sprawdzone, wszystko ok. Wrzuciłem do innej płyty głównej i wszystko działa bez problemu.
    Cytat:
    Zadna z LED"ów na EZ Debug nie swieci się ciągle?
    - z prawej strony 24-pin.zasilania złacza
    W Bios widzi całapamięc?

Tak jak wcześniej pisałem Bios wgrany najnowszy. Przy uruchomieniu świeciły diody przez chwilkę od Procesora i Pamięci RAM. W Bios widzi niby 4 sloty obsadzone ale sumuje pamięć tylko 8 GB.

Na jutro byłem umówiony na pożyczkę płyty głównej na sprawdzenie. Wstrzymałem się i jeszcze podmieniłem zasilacz. Użyłem SilentiumPC Vero L3 500W 80 Plus Bronze. O dziwo wszystko działa i wszędzie ładnie pokazuje całość. Jutro jeszcze sprawdzę i dam znać czy dalej dobrze działa. Nasuwa się pytanie co mogłoby się stać z zasilaczem że były takiej objawy?
  • #11 19594341
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    Kóreś z napięc zasilacza fiksowało_tętnienia?
    i wpływało na pracę DC-DC zasilania RAM czyli napięc potrzebnych dla DDR4
    * może VDDSPD
    Pamięć RAM 16GB - Widoczne 8GB na płycie MSI B350, procesor Ryzen 5 1600X Pamięć RAM 16GB - Widoczne 8GB na płycie MSI B350, procesor Ryzen 5 1600X Pamięć RAM 16GB - Widoczne 8GB na płycie MSI B350, procesor Ryzen 5 1600X
    Moze napiecie zasilania Bios wpływalo na jego zawartość, zwłaszcza na tę zakładkę w Bios
    lub jak pokazuje to taki ciekawy programik (Zen Timings 1.2.1)

Układ zasilania VRM MSI B350 GAMING PLUS ma sześć faz, a kontroluje go kontroler PWM Richtek RT8894A.
    Cztery kanały są odpowiedzialne za napięcie procesora, dwie kolejne fazy są odpowiedzialne za napięcie CPU NB/SoC. W pierwszym przypadku stosuje się trzy MOSFETY i jeden dławik, w drugim dwa tranzystory polowe i jedną cewkę indukcyjną.
    Obwód wykorzystuje tranzystory polowe PK616BA i PK632BA od Niko Semiconductor.
    *
    Spoiler:
    CPU Core Voltage : This is the core voltage fed to the CPU.
    CPU NB Voltage : On most MSI motherboards, this really changes the voltage that is fed to all the ancilliary hardware ?around? the CPU cores, and it otherwise known as the SoC voltage in most AMD documentation and presentations.
    DRAM Voltage : This is the voltage fed to the DRAM modules.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pamięcią RAM, gdzie system Windows wykazuje tylko 8GB dostępnej pamięci z 16GB zainstalowanej. BIOS wykrywa 4 sloty, ale sumuje pamięć tylko do 8GB, mimo że program CPU-Z pokazuje 16GB. Użytkownik sprawdził różne sloty i pamięci RAM, które działają na innej płycie głównej. Po wymianie zasilacza na model SilentiumPC Vero L3 500W, problem został rozwiązany, co sugeruje, że wcześniejszy zasilacz mógł mieć problemy z napięciem, wpływając na działanie pamięci RAM. Użytkownik planuje dalsze testy, aby upewnić się, że problem nie powróci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA