logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analizatory spalin do regulacji gaźników motocyklowych - jak wybrać?

LuK444Sz 24 Wrz 2021 09:52 6192 13
REKLAMA
  • #1 19624106
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witajcie serdecznie,

Być może ktoś z Was walczył z tematem analizatora spalin do wykorzystania w regulacji gaźników motocyklowych. Potrzebuję urządzenie, które będzie mi w stanie podać ilość tlenu w spalinach (współczynnik lambda). Czytałem m. in. o sondach AFR ze wskaźnikami, ale pomysł odpada, bo metoda jest inwazyjna (sonda w kolektorze). Co z analizatorami spalin używanymi w ogrzewnictwie? Czy nie byłyby wystarczające wyłącznie do tego celu? 🤔
  • REKLAMA
  • #2 19624794
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    A nie lepiej iść na stację diagnostyczną? Za 20zł zrobią ci test składu spalin :/ . A z tego co wiem, to mogą robić nawet test w czasie rzeczywistym.
    Nie wiem co chcesz osiągnąć tym analizatorem. Bo gaźnik motocyklowy najprościej się reguluje po prędkości obrotowej silnika na biegu jałowym. Im wyżej się kręci, tym lepsza jest mieszanka i tyle.
    Skoro to ręcznie regulowany gaźnik to nigdy nie będzie to idealna mieszanka :/ .

Znowu jeśli chcesz mieć test "z grubsza", to on ci nic nie da. Jeśli chcesz dokładny test, to bez sondy się raczej nie obędzie :/ .
  • #3 19625035
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Do regulacji gaźnika wystarczy zwykły analizator jedno- lub dwu-gazowy, czyli CO albo CO+HC.
  • REKLAMA
  • #4 19625356
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    Taką sondę niekoniecznie trzeba ładować w kolektor. Działa też na końcówce wydechu. Kwestia odizolowania od otoczenia.
  • REKLAMA
  • #5 19750873
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    Temat niestety dalej otwarty, nie wymyśliłem nic ciekawego. Co sądzicie o czymś takim jak Brager BCA-02? Według tego co podaje producent urządzenie pokazuje współczynnik nadmiaru powietrza (lambda). Sonda wydaje się być dobrym rozwiązaniem, bo wrzucę ją w wydech. Jak myślicie? Cena dość przystępna, byle tylko kasy nie wyrzucić w błoto.
  • REKLAMA
  • #6 19751234
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Yyy, ale z tego co udało mi się wyszarpać w necie, to ten analizator służy do pomiaru spalania w piecach na np węgiel XD.
    Więc z definicji będzie to działało słabo z pojazdem na paliwo, jakby nie patrzeć, ciekłe XD.

Jak dla mnie, serio, nie kombinuj tylko po prostu jedź na stację diagnostyczną i tyle. Zrobią ci pomiar za grosze i będzie pewny.
  • #7 19751248
    tzok
    Regulacja gaźnika to coś co trzeba okresowo wykonywać i wskazany jest ciągły pomiar podczas regulacji. Także pojedynczy pomiar na stacji diagnostycznej na wiele się tu nie nada. Jeśli to jest pierwsza regulacja np. po wymianie gaźnika lub jakiejś modyfikacji, może wymagać kilkukrotnego demontażu gaźnika, wymiany dysz, regulacji iglicy, pływaka. Taka operacja może zająć kilkadziesiąt minut i wymagać kilku-kilkunastu pomiarów. Także raczej żadna stacja diagnostyczna nie zgodzi się na zajęcie stanowiska na pół dnia, a jak się zgodzi, to będzie to kosztowało sporo więcej niż 20 zł.
  • #8 19751306
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    @tzok dokładnie w tym rzecz, ale niektórzy myślą, że regulacja gaźnika to pokręcenie śrubką składu mieszanki paliwowo-powietrznej biegu jałowego i sprawa załatwiona.

@rafik54321 opcja jazdy do SKP nie wchodzi w grę. Kilka pojazdów, nie Twoich, nie każdy zarejestrowany więc wymaga transportu. Poza tym SKP zrobi Ci pomiar i do widzenia. A co w przypadku, gdy muszę zmienić dyszę główną na nieznany jeszcze rozmiar i wiąże się to oprócz demontażu gaźnika z demontażem owiewek, zbiornika paliwa oraz airboxa? Wiem, że ten przyrząd służy do kontroli spalania w piecach CO, dlatego pytam o sens zastosowania takiego rozwiązania. Inaczej zamówiłbym analizator za 4 tysiące złotych i nie pytałbym o takie rzeczy.

Chodzi o powtarzalność wyników, a nie wydruk, że jest dokładnie tyle tlenu, czy dwutlenku węgla w spalinach (przedstawiona propozycja przedmiotu mierzy te wartości, nie mierzy HC bo nie służy do tego). Zawsze można sprawdzić urządzenie jakie podaje wartości dla motocykla z układem wtryskowym - tam czuwa nad tym sonda lambda, więc skład mieszanki paliwowo-powietrznej jest na bieżąco korygowany i jest to jakieś odniesienie.
  • Pomocny post
    #9 19751523
    tzok
    Wszystkie tego typu przyrządy mierzą zawartość tlenu w spalinach, problemem jest to, że nie podają tej zawartości, tylko AFC lub odchylenie od optymalnego AFC (lambda). Niestety dla różnych paliw, różne jest optymalne AFC i różna jest optymalna zawartość pozostałego w spalinach tlenu. Analizator spalin do regulacji gaźnika mierzy zawartość tlenku węgla (który wskazuje na zbyt małą ilość tlenu/zbyt dużo paliwa) oraz ew. HC, który wskazuje na obecność niespalonego paliwa w spalinach.
  • #10 19751969
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    LuK444Sz napisał:
    A co w przypadku, gdy muszę zmienić dyszę główną na nieznany jeszcze rozmiar i wiąże się to oprócz demontażu gaźnika z demontażem owiewek, zbiornika paliwa oraz airboxa?

To sugeruje wielocylindrowe Silniki a tu grę wchodzi tylko pomiar każdego gara z osobna. Inaczej głupoty wyjdą
  • #12 19753098
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    @Jędrek59 to wtedy zostaje sonda szerokopasmowa i spawanie pod nią tulejki.

Wszystko co chciałem się dowiedzieć już wiem, dzięki wszystkim za pomoc 👍
  • #14 19783213
    goldwinger
    Ocena: 2093
    Jak już napisano kup byle jaki dwugazowy i styknie (jeśli masz o tym pojęcie), do niczego ten afr nie potrzebny. Wyczytasz co trzeba z CO i CO2 jak będzie jeszcze HC to już bajka.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru analizatora spalin do regulacji gaźników motocyklowych, z naciskiem na pomiar współczynnika lambda. Użytkownicy sugerują, że do regulacji wystarczy prosty analizator jedno- lub dwu-gazowy, mierzący CO i HC. Wskazano, że sondy mogą być umieszczane na końcówce wydechu, co eliminuje potrzebę inwazyjnego montażu w kolektorze. Pojawiły się również wątpliwości co do zastosowania analizatorów przeznaczonych do pieców, takich jak Brager BCA-02, które mogą nie być odpowiednie do pomiarów w pojazdach. Użytkownicy podkreślają, że regulacja gaźnika wymaga ciągłego pomiaru, a nie jednorazowego testu na stacji diagnostycznej, co czyni posiadanie własnego urządzenia bardziej praktycznym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA