logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja 9,6 kWp na falowniku Fronius i panelach Qcels.

wic1 03 Paź 2021 11:32 1908 49
Najlepsze odpowiedzi

Jak samodzielnie dobrać konstrukcję, okablowanie i zabezpieczenia do instalacji fotowoltaicznej 9,6 kWp na falowniku Fronius i panelach Qcells, oraz czy lepiej montować ją na dachu czy na gruncie?

Jeśli masz miejsce, lepiej zrobić instalację na gruncie na solidnym stelażu, bo łatwiej ustawić optymalny kąt i kierunek, nie trzeba robić penetracji dachu, a uzysk bywa lepszy; na dachu z blachy trapezowej stosuje się mostki trapezowe, a panel powinien leżeć na czterech punktach podparcia, przy czym sąsiednie panele mogą współdzielić mostki [#19641085][#19641320][#19641360] Do takiej instalacji podano przewody solarne 4 mm² po stronie DC i 5x6 mm² po stronie AC, z wtykami MC4; panele najlepiej spiąć w dwa stringi szeregowe, w tym przypadku 10 i 11 sztuk, a do falownika poprowadzić cztery przewody DC [#19638767][#19641085] Po stronie DC uznano, że bezpieczniki nie są potrzebne, wystarczą ograniczniki przepięć, natomiast po stronie AC wyłącznik nadprądowy B16 i RCD 100 mA; trzeba też dodać przepięciówki AC/DC, rozdzielnice i uziemienie [#19638767] Falownik warto zamontować możliwie blisko konstrukcji, żeby odcinek DC był jak najkrótszy, a na długim odcinku do budynku puścić już AC; przy montażu warto użyć aluminium i stali nierdzewnej, bo mieszanie aluminium z ocynkiem sprzyja korozji elektrochemicznej [#19641085][#19644381] W praktyce autor wątku finalnie zrobił instalację na gruncie, spiął ją w dwa stringi 10+11, ustawił stelaż na południe pod 30°, a całość wraz ze stelażem zamknęła się mu w ok. 36–37 tys. zł [#19884028]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 19637522
    wic1
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    Witam.
    Szanowni, generalnie instalację na falowniku Fronius i panelach Qcels chcemy wykonać sami z ojczulkiem.
    Instalacja 9.6 kWp na dachu budynku gospodarczego. 21 paneli.
    Falownik FRONIUS SYMO 8.2-3-M – 6990 zł neto
    Panel QCELLS QPEAK DUO ML G9 390 – około 550 zł netto/szt
    Panel QCELLS QPEAK DUO XL G9 460 – około 630 zł netto/szt <-- zdecydowaliśmy się na większe, lepszy stosunek ceny.
    Samo przyłączenie i weryfikację/poprawki podłączenia wykona zaprzyjaźniony elektryk.
    Pytanie zasadnicze, na dachu czy na gruncie? Miejsce jest i tu i tu, rozchodzi się o cenę. Wstępnie wyliczono nam, że mocowania będą kosztować ok 180 netto za panel, a stelaż ok 280netto za panel. Czy ktoś robił swój własny stelaż dachowy czy też rusztowanie/wiatę pod panele ?
    Czy da się zrobić/zastosować tańsze mocowania niż sprzedawane przez firmę fotowoltaiczną? Możecie polecić?
    Możecie polecić grupę/forum w którym ktoś zebrał do kupy instrukcję montażu (złączki, kable, mocowania itd?)
    Czy możecie wskazać sklep/hurtownię w której kupię elementy montażowe w rozsądnej cenie? Okolice Ostrowi Mazowieckiej.

Pozdrawiam serdecznie.
    Moderowany przez krzysiek7:

Wydzieliłem z tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3590853.html

• #2 19638564
    wic1
    Poziom 14  
    Witam,

Wstępne plany montaż to dach budynku gospodarczego ok 20 metrów od wewnętrznej części domu w której założymy falownik.
    Falownik planujemy umieścić albo w garażu albo w pomieszczeniu piwnicznym.

Garaż (mieszana wilgotność, stosunkowo niska temperatura, zwłaszcza w zimę).
    Pomieszczenie z bezpiecznikiem to uśredniona temperatura w lato, uśredniona temperatura w zimę (generalnie w lato chłodniej niż na zewnątrz), w zimę temperatura uśredniona gdyż pomieszczenie wchodzi bardziej w skład piwnicy. 

Chwilowo googlam za jakimiś zestawami czy instrukcjami które mogą naprowadzić co jest potrzebne poza panelami i falownikiem.

Jakie kable, jakie mocowania dachowe, czy da się zamówić w hurtowni tańsze jakieś lub zrobić samemu, jakie wtyczki, końcówki, kable? Czy razem czy szeregowo czy pomiędzy falownikiem a panelami i między falownikiem a przyłączeniem konieczne są bezpieczniki?
    Czy dochodzą do tego inne elementy niż te wymienione?
    W jakich parametrach co i jak?

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #3 19638767
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    wic1 napisał:
    Jakie kable

solarne - 4mm^2, AC - 5x6mm^2

wic1 napisał:
    jakie mocowania dachowe

w zależności od pokrycia dachowego, jeśli trapez to mostki najtańsze

wic1 napisał:
    czy da się zamówić w hurtowni tańsze jakieś lub zrobić samemu

lepiej zamówić

wic1 napisał:
    jakie wtyczki, końcówki,

MC4

wic1 napisał:
    czy pomiędzy falownikiem a panelami i między falownikiem a przyłączeniem konieczne są bezpieczniki?

od strony DC bezpieczniki są niepotrzebne, wystarczą same przepięciówki, od strony AC wyłącznik nadprądowy B16 i RCD 100mA.
    wic1 napisał:
    Czy dochodzą do tego inne elementy niż te wymienione?

Przepięciówki AC i DC, rozdzielnice, szpile uziomowe
  • #4 19641049
    wic1
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedź!

Pytanie czy na dachu lepiej czy na stelarzu?

Czy panele spinamy szeregowo czy równolegle? (Czy bez znaczenia)?

Czy odległość paneli od falownika ma wpływ na grubość kabla? Będzie to ok 20 metrów ale to jeszcze się zmierzy dla pewności.

Jakiej grubości otulinę izolacyjna powinny mieć kable (chodzi o jakiś standard by nie wziać byle kabla jeśli będę dorabiał na metry).

Czy po spięciu paneli idziemy do falownika jednym kablem czy każdy panel ma mieć swój i wpinamy w falownik?
    Pytam z zamysłem wkopania kabli w ziemię. To będą kable, peszel itd.
  • #5 19641085
    kosmos99
    Poziom 38  
    wic1 napisał:
    Pytanie czy na dachu lepiej czy na stelarzu?

Lepiej i bezpieczniej na stelażu jeśli masz miejsce, różnicę w cenie częściowo zaamortyzują tańsze uzgodnienia ppoż, lepsza produkcja, bo kąt i orientację można ustawić idealnie, nie robisz dziur w dachu.

wic1 napisał:
    Czy panele spinamy szeregowo czy równolegle?

Szeregowo w dwa stringi, w Twoim przypadku najlepiej 10 i 11 sztuk.

wic1 napisał:
    Czy odległość paneli od falownika ma wpływ na grubość kabla? Będzie to ok 20 metrów ale to jeszcze się zmierzy dla pewności.

Ma, ale przy tej odległośći 4mm wystarczy.

wic1 napisał:
    Jakiej grubości otulinę izolacyjna powinny mieć kable (chodzi o jakiś standard by nie wziać byle kabla jeśli będę dorabiał na metry).

Do paneli są dedykowane przewody DC.

wic1 napisał:
    Czy po spięciu paneli idziemy do falownika jednym kablem czy każdy panel ma mieć swój i wpinamy w falownik?
    Pytam z zamysłem wkopania kabli w ziemię. To będą kable, peszel itd.

Panele spinamy szeregowo w dwa obwody i czterema przewodami idziemy do falownika.

Falownik najlepiej przy konstrukcji, tak żeby przewody DC były jak najkrótsze. Ziemią dostarczyć kablem AC do falownika, przy konstrukcji też zabezpieczenia przepięciowe.
  • #6 19641291
    wic1
    Poziom 14  
    Lolalizacja:
    Stelarz - Mierząc google maps'em od miejsca paneli do falownika by było ok 30 metrów.
    Szopa - Od zadaszenia budynku do miejsca falownika by było ok 22 metry.

I inne opcje:
    Ewentualnie falownik w pudełku plastikowym (jakoś zabudowany) a do domu kabel w prądzie zmiennym już tylko prąd 230v. :P
    Inna opcja to panele na szopce, falownik w szopce a kable 230 do domu.
    Jeszcze inna opcja Panele na stelażu, 16 metrów dalej w szopce falownik a do domu 20 metrów kabla 230v.

Pytania montażowe: (czy na stelażu czy na dachu)
    Jak mniemam na stelażu i na dachu bym mocował przy pomocy profili aluminiowych pod panele.

Na szopie:
    Profil aluminiowy mostkowy trapezowy. Pewnie wyższy bo by było lepsze chłodzenie.
    Ile mocowań per panel ? Jak panel ma 1 na 2 metry to na długości 2m 3 do 5 i na długości metra 2 mocowania jak mniemam.
    Czy w takim wypadku profile powinny być długości Paneli by jakoś podtrzymywać panele czy wystarczy 5 centymetrowy wycinek i po kilkatakich wycinków na panel?
    Pytam bo na alledrogo sprzedawane są takie profile z wkrętami i łapkami za ok 23 cebuliony.

Link do obrazków[/quote]

Innymi słowy czy profil ma iść po całej długości paneli PV w celach podtrzymywania i zapobiegania np złamaniu pod naporami wiatru? Czy wystarczą same kawałki 5cm podtrzymujące panel w kilku miejscach?

Dzięki i pozdrawiam!
  • #7 19641310
    kosmos99
    Poziom 38  
    wic1 napisał:
    Ewentualnie falownik w pudełku plastikowym (jakoś zabudowany) a do domu już tylko prąd 230v.

Falownik bez pudełka, bo może być montowany na zewnątrz ma odpowiedni IP i jest szczelny. No i AC trójfazowe musi być.

wic1 napisał:
    Pytania montażowe: (czy na stelażu czy na dachu)
    Jak mniemam na stelażu i na dachu bym mocował przy pomocy profili aluminiowych pod panele.

mostek trapezowy to nie to samo co profil
    wic1 napisał:
    Ile mocowań per panel ? Jak panel ma 1 na 2 metry to na długości 2m 3 do 5 i na długości metra 2 mocowania jak mniemam.

Panel powinien leżeć na czterch mostkach, z tym że sąsiednie panele mają dwa mostki wspólne. Czyli np na 5 paneli w pionie potrzeba 12 mostków
    wic1 napisał:
    Czy w takim wypadku profile powinny być długości Paneli

Nie myl mostków trapezowych z profilami alu. Zobacz jak wygląda jedno a jak drugie.

Dodano po 1 [minuty]:

wic1 napisał:
    Innymi słowy czy profil ma iść po całej długości paneli PV w celach podtrzymywania i zapobiegania np złamaniu pod naporami wiatru? Czy wystarczą same kawałki 5cm podtrzymujące panel w kilku miejscach?

Przez całość. Dla 4 paneli w pionie potrzebujesz dwa profile czterometrowe.
  • #8 19641316
    wic1
    Poziom 14  
    Czyli nie potrzeba mostków wspierających po bokach?

Spox ogarnąłem jak wygląda mostek a profil. Zasadniczo na dachy wystarczą same mostki jak mniemam. Jedynie chodziło o długość, czy nie lepiej by były tej samej długości co panele by np wiatr nie zerwał ich albo by nie uszkodził.

Paneli w rękach nie miałem więc....niw wiem jak bardzo trwałem to jest.
  • #9 19641320
    kosmos99
    Poziom 38  
    wic1 napisał:
    Zasadniczo na dachy wystarczą same mostki jak mniemam.

Tylko na blachę trapezową.

wic1 napisał:
    Jedynie chodziło o długość, czy nie lepiej by były tej samej długości co panele by np wiatr nie zerwał ich albo by nie uszkodził.

Nie ma takich, zresztą koszt byłby zabójczy.

Tylko do mostków odpowiednie blachowkręty z nierdzewki, nie farmery. Jeśli możesz sobie zrobić konstrukcję i masz gdzie to ja bym robił na gruncie zamiast na dachu.
  • #10 19641325
    wic1
    Poziom 14  
    To w końcu mocując na dachu mocujemy na mostkach czy na profilach?
    I czy wzdłuż czy po jednym na rogu na panel?

Bo już się skołowałem.

Dodano po 1 [minuty]:

Ok czyli mostki na dach a na stelaż by były profile.
    Bo nie montujemy paneli do profili do mostków do dachu?
  • #11 19641360
    kosmos99
    Poziom 38  
    Mostki można tylko na blachotrapezie, a profile na większości poszyć na blachotrapezie również.
    Panel za pomocą odpowiednie klamry montujesz prostopadle do mostków, a mostki przykręcacasz blachowkrętami do blachy trapezowej. Jeśli masz np blachodachówkę, to mostków nie zastosujesz.
  • #13 19641528
    kosmos99
    Poziom 38  
    wic1 napisał:
    Je wpłynie na uszkadzalnosc względem wiatru czy deszczu?

U mnie są od ponad dwóch lat i jest ok.
  • #15 19644322
    wic1
    Poziom 14  
    Ok.
    Zrzynając z internetu konstrukcje gdybamy nad materiałem. W okolicy nie ma profili czy stali ocynkowanej. Ocynkowanie to dodatkowy koszt a transport to praktycznie 1/3 ceny takich materiałów ja patrzę przez internet.

Gdybam nad konstrukcją na ceownikach stalowych zwyczajnych z impregnacją z farby od rdzy.

W internecie widzę nawet drewniane ale to chyba już totalne prowizorki.

21 paneli to łącznie ok 530kilo. Stal raczej spokojnie to ogarnie jeśli zrobię to na mocnych podporach.

Co myślicie?
    Mamy spawarkę, narzędzia i takie tam.

Dzwoniłem do jednej firmy to wyliczyli mi 5 tysięcy za zestaw z aluminium. Profile perforowane i ceowniki perforowane aluminiowe.

Z jednej strony płacisz 5k i masz spokój, z innej strony z kasą gorzej a na chwilę obecną kasa to podstawa.

Co myślicie?

Dodano po 3 [minuty]:

Digi-Tech napisał:
    Tutaj trochę taniej kupisz sprzęt, co prawda innej firmy, ale wychodzi taniej.
    https://fotowoltaika-panele.pl/panele-inwerter

Co prawda nie znam się ale kieruję się takimi wytycznymi.
    Znajomy ma z tej firmy co ja chcę wziąć, firma nie młoda, panele i falownik raczej high end. Firma nie z tych co po 5 latach się zwija bo na rynku są długo.

Pytanie czy ta firma i panele również są ok?
    Czytałem o panelach robionych tańszą/starszą technologią i się folia otulinowa łuszczyła i panele traciły napięcie. Wada fabryczna... Boję się by się nie wpakować a jednak wydawanie pieniędzy na odległość w takich kwotach jakoś wróży kłopoty. Nie mówię, że to zła firma. Zwyczajnie nie specjalnie mam miejsce na pomyłki :(
  • #16 19644374
    wello
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Ja zamawiałem pod własny montaż profile z aluminium z KBH Akord z Krakowa. Nie pamiętam dokładnie ale wysyłka była chyba po 230zł więc nie dużo. To było ponad rok temu, nie wiem jakie są ceny teraz.
    EDIT
    Sprawdziłem dokładnie. Profile pod 16 paneli ok. 500zł brutto, transport wraz z innymi profilami i częściami 246zł brutto. W sumie wysyłka to połowa materiału ale i tak nie drogo było :)
  • #17 19644381
    Digi-Tech
    Poziom 16  
    Konstrukcja raczej aluminiowa, bo na ocynkowanej w miejscu styku aluminium i ocynku szybko powstają ogniska korozji elektrochemicznej.
    Acha, również śruby i nakrętki ze stali nierdzewnej, będzie na lata.
  • #18 19644385
    kosmos99
    Poziom 38  
    No i trzeba dobrze przymocować do podłoża, bo przy takiej powierzchni, wiatr może szarpać.
  • #19 19644393
    wic1
    Poziom 14  
    wello napisał:
    Ja zamawiałem pod własny montaż profile z aluminium z KBH Akord z Krakowa. Nie pamiętam dokładnie ale wysyłka była chyba po 230zł więc nie dużo. To było ponad rok temu, nie wiem jakie są ceny teraz.
    EDIT
    Sprawdziłem dokładnie. Profile pod 16 paneli ok. 500zł brutto, transport wraz z innymi profilami i częściami 246zł brutto. W sumie wysyłka to połowa materiału ale i tak nie drogo było :)

Jak zadzwoniłem i zapytałem to mi krzyknęli 5400 + 600 zł wysyłka :/

Chwilowo firma BAKS ma zestaw w okolicach 4500 zł. co wychodzi najtaniej.
  • #20 19644416
    wello
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Pytałeś o aluminium? Być może masz bardziej skomplikowany stelaż. Ja miałem na płasko więc zamawiałem same profile na plecy paneli, nie robiłem ekierek. Może też przez wzrost ceny aluminium. Sprawdziłem i kupiłem równo w dołku jak tona była po 1500zł, teraz jest po 3000zł.
  • #22 19645200
    wic1
    Poziom 14  
    Ukośnicę? Sam nie wiem, musze przeszukać garaż ojczulka ale od kolegi by się znalazła.

Pytanie gdzie takie profile / kątowniki / ceowniki kupić w mazowieckim? :PPP

W Łodzi widziałem bodaj 30 zł za metr za ceownik 40/60-2mm. Jeszcze zobaczę gdzie co i za ile się kupi. Kurcze czas ucieka :P

Zmieniając temat...

Czy może ktoś wymienić elementy instalacji?

Mam na myśli:
    Wiadomo... panele, falownik, kable...
    Ale jak to się spina (panele/kable), jaki bezpiecznik od falownika do przyłącza, jaki bezpiecznik od paneli do falownika?

Możecie przedstawić swoje? Tzn pewnie u gościa kupię 'zestaw' do montażu samodzielnego acz zastanawiam się ile wydam na te dodatkowe kwiatki.

PS: W budynku gospodarczym obok miejsca postoju paneli widziałem przyłącze trójfazowe siłowe. Jeszcze nie wiem jakiej mocy ale betoniarkę czy spawarkę, roboty dziadka uciągnie więc pewnie spore.

Więc od stelażu i paneli do budynku gospodarczego jest ok 16 metrów więc pewnie tam się 'wepniemy'.

Wstępnie planujemy zrobić stelaż stalowy (chyba, że znajdziemy lepsze rozwiązanie w dobrej cenie a już nawet nad drewnem się zastanawiam, tylko PPOŻ by pewnie to zaorał).

Panele ok 2160/1030mm i 35mm grubości. W rzędzie po 2 panele w pionie. Konstrukcja w przybliżeniu ok 11.5 metra. 5 podpór podwójnych, wspieranych bocznie. Na innym laptopie mam 'rysunki' to pewnie wrzucę. Chwilowo robimy tak by spiąć się z kasą. Jak stalowe to pewnie przyjdzie nam to impregnować co np 2 lata. Zobaczymy.

Ewentualnie (jak wspominałem) może znajdziejmy w okolicy inne rozwiązanie w dogodnej cenie. Trzeba tylko policzyć ile nam ewentualnego amelinium zejdzie to wtedy będziemy mogli powiedzieć czy aluminium czy stal.

Pozdrawiam i dobrej nocy :)

Dodano po 38 [minuty]:

Założenie jest takie by skonstruować zoś na wzór tego:
    Instalacja 9,6 kWp na falowniku Fronius i panelach Qcels. Instalacja 9,6 kWp na falowniku Fronius i panelach Qcels.

A tu własne wyliczenia. Skosy i długości liczone programem do obliczania dachu ;)
    Instalacja 9,6 kWp na falowniku Fronius i panelach Qcels.
  • #23 19645313
    Digi-Tech
    Poziom 16  
    Jeśli nie masz piły, to kupujesz np. taką i jeśli masz pojęcie o cięciu wierceniu i skręcaniu, to zrobisz sobie konstrukcję pod swoje potrzeby.
    A po robocie piłę możesz odsprzedać lub zostawić sobie, bo pewnie nieraz przy pracach domowych się przyda :)

https://www.olx.pl/d/oferta/ukosnica-pila-uko...-1450w-polecam-CID628-IDAIoev.html#9b565d4e83
  • #24 19646240
    wic1
    Poziom 14  
    Takie było założenie w wypadku konstrukcji stalowej :P

Tzn zrobić w 100% sam.

Nawet nie specjalnie widzę sens zakupu profili montażowych bo profil to tylko kawałek metalu na którym opiera się panel i trzymają go łapki. Łapki pewnie dokupię :P

Wyjdzie jakieś 200 zł.
  • #25 19646259
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    wic1 napisał:
    Pytanie gdzie takie profile / kątowniki / ceowniki kupić w mazowieckim?

Ja kupowałem kątowniki 40x40 na znanym portalu aukcyjnym, to samo z profilami pod montaż paneli i inne akcesoria do montażu.

Możesz też zajrzeć pod ten link, praktycznie kupisz wszystko co będziesz potrzebował.

https://sklep.asat.pl/pl/c/Szyny-montazowe/86
  • #26 19648449
    wic1
    Poziom 14  
    Możesz napisać jaka konstrukcja udźwignęła ile paneli i o jakiej wadze? Wstępnie celujemy w stal ocynkowana. Koszt ok 2700. Możemy to spokojnie pospawać ale rozważam.

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz napisać jaka konstrukcja udźwignęła ile paneli i o jakiej wadze? Wstępnie celujemy w stal ocynkowana. Koszt ok 2700. Możemy to spokojnie pospawać ale rozważam.

Inna sprawa że zastanawiam się czy nie zwiększyć instalacji o ok 2 kw. Tylko wtedy elektrownia kradnie 30% i z 9.6 kw zabiorą 20% czyli zostanie 7.9 kw dla siebie. Jak dodam do 12 to zostanie 8.4. beznadziejna matma :(
  • #27 19648463
    kosmos99
    Poziom 38  
    Na nowych zasadach to raczej nie będzie mieć znaczenia, bo opust będzie pewnie zlikwidowany.
  • #28 19648506
    Digi-Tech
    Poziom 16  
    Jeśli zgłosi na starych zasadach, to może załapie się na "obiecane 15 lat według starych zasad"
    Hmm..?
  • #29 19648580
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    wic1 napisał:
    Możesz napisać jaka konstrukcja udźwignęła ile paneli i o jakiej wadze?

Moja konstrukcja jest na dachu prawie płaskim, panele różnie rozłożone ze względu na kominy, 14 paneli a 18.5 kg potrzebowałem +/- 40 kątowników aluminiowych 2 metrowych 40x40, 15 profili montażowych 40x40 dł. 2,07 m, łączniki profili i pozostały osprzęt.
    Dodam tylko że jak ja kupowałem to i ceny były bardziej przyjazne, kątownik 2 mb był po 38,00 zł, a profil 39,00 zł za 2,07 mb, teraz kosztują więcej, tam gdzie kupowałem kątownik jest po 52,00 zł, a profil po 48,00 zł.

Instalacja 9,6 kWp na falowniku Fronius i panelach Qcels. Instalacja 9,6 kWp na falowniku Fronius i panelach Qcels.
  • #30 19649655
    wic1
    Poziom 14  
    Szanowni, gdzieś mi chyba jedna sprawa umknęła. Patrzyłem w internetach i piszą tam że optymalny uśredniony kąt nachylenia na Polskę to 35 stopni.

Przewinął mi się serwis internetowy (międzynarodowy, nie polski) w którym wyliczyłem że na moją lokalizację (okolice Małkini Górnej) wyszło 38-39 stopni nachylenia i 4 stopnie od południa.

Teraz tak sobie pomyślałem, że może serwis obliczył to na dany sezon a nie ogólnie w skali roku jak bardziej opłacalnie ustawić kąt i odchylenie.

Zwyczajnie zapomniałem jak zwał się ten serwis i skubańca znaleźć nie mogę :/
    Niemniej pytanie mam do was szanowni, może wiecie więcej niż ja?
    Na miejscowość Małkinia Górna, jaki najlepszy kąt nachylenia i kierunek paneli byście dali?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje samodzielną instalację systemu fotowoltaicznego o mocy 9,6 kWp na dachu budynku gospodarczego, wykorzystując falownik Fronius SYMO 8.2-3-M oraz panele QCELLS QPEAK DUO ML G9 390 i QCELLS QPEAK DUO XL G9 460. Dyskutowane są różne aspekty montażu, w tym wybór między instalacją na dachu a stelażu, mocowania paneli, długość kabli oraz ich grubość. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi materiałów do konstrukcji stelażu, preferując aluminium ze względu na korozję stali ocynkowanej. Poruszane są również kwestie związane z bezpieczeństwem przeciwpożarowym oraz optymalnym kątem nachylenia paneli, który powinien wynosić od 35 do 39 stopni w zależności od lokalizacji. Użytkownicy wymieniają się informacjami na temat kosztów materiałów oraz dostawców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA