logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Silnik w piecu na ekogroszek nie działa - przyczyny, naprawa czy wymiana?

Giraffex 05 Paź 2021 19:19 9906 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak sprawdzić, dlaczego silnik podajnika w piecu na ekogroszek przestał działać po zerwaniu śruby i zacięciu ślimaka oraz czy trzeba go wymieniać?

Najpierw sprawdź podłączenie przewodów i zasilanie silnika, bo w tym wątku problem okazał się luźnym, naciągniętym brązowym przewodem w puszce silnika, a nie spalonym silnikiem [#19642688][#19643942] Test z wykonaną lampką pokazał, że sterownik podaje napięcie na czas pracy podajnika, więc nie było to całkowite „brak zasilania” [#19642633][#19642596] Do diagnostyki lepiej użyć zwykłej żarówki 25–40 W albo innego obciążenia, bo neonówka nie daje pewnej informacji; jeśli pod obciążeniem napięcie jest, a silnik nadal nie startuje, wtedy wymienia się kondensator [#19642596][#19642922] Jeśli żarówka nie świeci, trzeba szukać usterki w sterowniku, np. w przekaźniku lub triaku zależnie od wersji modułu [#19642596][#19642922] W tym konkretnym przypadku silnika nie trzeba było wymieniać ani naprawiać elektrycznie, bo winne było połączenie przewodu w puszce [#19643942]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 19641688
    Giraffex
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam serdecznie

Miałem zły węgiel mokry i gruby, nie powiem z jakiej firmy ale w social mediach mocno się reklamują. Kupiłem u nich tonę podczas zużywania zerwało mi na piecu śrubę z 6 razy. Odstawiłem i kupiłem inny. Zostały mi trzy worki tego badziewia. Stwierdziłem że przed zimą zejdę z niego grzejąc nim jedynie wodę. Zerwało niestety po tygodniu śrubę. Po wyciągnięciu ślimaka, oczyszczeniu wszystkiego okazało się że silnik nie działa. Proszę pomóżcie. Można go naprawić czy trzeba wymienić. Spalił się?
  • #2 19641699
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19641714
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2825
    Giraffex napisał:
    Można go naprawić czy trzeba wymienić. Spalił się?

A kto ma wiedzieć? Wróżki to nie na Elektrodzie.
    Nawet nie piszesz co to za silnik? AC czy DC?
    Dak zdjęcia tabliczki znamionowej.
    Tak strzelając, że to silnik AC indukcyjny, to może być uszkodzony kondensator.
  • #4 19642468
    Giraffex
    Poziom 9  
    Macie rację.
    Po zerwaniu śruby silnik jeszcze pracował. Wyciągnąłem ślimaka. Musiałem w jego końcówkę nie co popukać - nie chciał wyjść z przekładni.
    Ekogroszek wywaliłem z wnętrza, poczyściłem. Zamontowałem ślimaka i przekładnię z silnikiem. Gdy nie działało rozkręciłem puszkę z silnika. Jeden z kabli (brązowy) był luzem - podczas operacji może wypadł z bolca. Dokręciłem go. Odpalam piec i silnik dalej nie kręci. Nie ma żadnych dźwięków, chrobotów, stuków. Po prostu umarł.

Poniżej tabliczka z silnika
    Silnik w piecu na ekogroszek nie działa - przyczyny, naprawa czy wymiana?

Poniżej całość urządzenia

Poniżej wnętrze puszki na silniku

Mam również pytanie, jakby doszło już do wymiany silnika. Jak oddzielić silnik od reszty (zaznaczone na poniższym obrazie). $ śruby wykręciłem, silnik kręci się wokół własnej osi ale nie chce zejść z przekładni. Coś jeszcze trzeba zrobić? Czy to tak mocno siedzi?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • #5 19642479
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Najpierw zobacz czy w ogóle dochodzi do silnika napięcie w momencie podawania ekogroszku. Jeżeli żadne napięcie się nie pojawia, to mogą być nadpalone styki przekaźnika. Sprawdź na słuch czy przekaźnik się załącza od tego silnika. Najczęściej pada kondensator w tych silnikach przez co silnik nie ma siły obrócić ślimaka.
  • #6 19642485
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 674
    Witam !
    A ja wywrużłem że to padł sterownik.

Narobiłeś się, porozkręcałeś, a nie sprawdziłeś silnika podłączając do 230V bez sterownika.
  • #7 19642526
    Giraffex
    Poziom 9  
    banmar_2005 napisał:
    Najpierw zobacz czy w ogóle dochodzi do silnika napięcie w momencie podawania ekogroszku.

Potrzebuję do tego miernika czy wystarczy śrubokręt z diodą?
  • #8 19642552
    steve2
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Kolego czy do puszki silnika dochodzi jeden czy dwa przewody? Na zdjęciu widać brązowy i żółto zielony spięte razem czy to złudzenie optyczne? A po przeciwnej stronie jest pojedyncze czarny. Masz na pokrywie naklejone schemat połączeń?

A silnik tak mocno siedzi. Musisz wcisnąć dwa płaskie wkrętaka pomiędzy silnik i przekładnie i próbować wypchnąć wał silnika z gniazda
  • #9 19642586
    Giraffex
    Poziom 9  
    steve2 napisał:
    Kolego czy do puszki silnika dochodzi jeden czy dwa przewody?

Do puszki dochodzą 3 przewody (zielono żółty, brązowy i niebieski)

steve2 napisał:
    Na zdjęciu widać brązowy i żółto zielony spięte razem czy to złudzenie optyczne?

One tak jeden nad drugim są ułożone. Zdjęcie poniżej.

steve2 napisał:
    Masz na pokrywie naklejone schemat połączeń?

Tak. Poniżej zdjęcie.

Nie wiem czy to tak powinno być ale na każdym złączu pali się dioda od śrubokręta. Tak ma być?
    Silnik w piecu na ekogroszek nie działa - przyczyny, naprawa czy wymiana? Silnik w piecu na ekogroszek nie działa - przyczyny, naprawa czy wymiana? Silnik w piecu na ekogroszek nie działa - przyczyny, naprawa czy wymiana? Silnik w piecu na ekogroszek nie działa - przyczyny, naprawa czy wymiana? Silnik w piecu na ekogroszek nie działa - przyczyny, naprawa czy wymiana?
  • #10 19642596
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Giraffex napisał:
    banmar_2005 napisał:
    Najpierw zobacz czy w ogóle dochodzi do silnika napięcie w momencie podawania ekogroszku.

Potrzebuję do tego miernika czy wystarczy śrubokręt z diodą?

śrubokręt z neonówką nie wystarczy. Przekaźnik może podawać jeden przewód i neonówka będzie świecić. To już lepiej weź zwykłą żarówkę 25W-40W w oprawce i podłącz do zacisków silnika pod przewód brązowy i niebieski.
    Gdy sterownik włączy podawanie wtedy powinna się zapalić żarówka na czas podawania.
    Gdy żarówka się nie zapali to szukaj w sterowniku, najczęściej jest tam mały przekaźnik który uruchamia silnik i on może mieć wypalone styki. Jeszcze może coś być ze sterowaniem przekaźnika, Na słuch posłuchaj w momencie podawanie czy przekaźnik cyka czyli czy się załącza.
    Nie potrzebnie wyciągałeś silnik bez sprawdzenia czy silnik dostaje napięcie.
    Pokaż jeszcze zdjęcie sterownika bo nie wiemy co to za model jest.
  • #11 19642633
    Giraffex
    Poziom 9  
    banmar_2005 napisał:
    Na słuch posłuchaj w momencie podawanie czy przekaźnik cyka czyli czy się załącza.

Przerobiłem lampkę i podłączyłem ją do puszki silnika. Gdy na panelu sterownika zapala się diodka informująca że ślimak ma kręcić. Żarówka faktycznie zaczynała świecić.
    Migająco i bardzo jasno. Miałem do dyspozycji żarówkę 5w led. Nie świeci ciągłym światłem tyko miga regularnie.
    Cykania nie słyszę. Nie wiem do końca gdzie mam nastawić ucho. Podpowiesz?
  • #12 19642645
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Giraffex napisał:
    banmar_2005 napisał:
    Na słuch posłuchaj w momencie podawanie czy przekaźnik cyka czyli czy się załącza.

Przerobiłem lampkę i podłączyłem ją do puszki silnika. Gdy na panelu sterownika zapala się diodka informująca że ślimak ma kręcić. Żarówka faktycznie zaczynała świecić.
    Migająco i bardzo jasno. Miałem do dyspozycji żarówkę 5w led. Nie świeci ciągłym światłem tyko miga regularnie.
    Cykania nie słyszę. Nie wiem do końca gdzie mam nastawić ucho. Podpowiesz?

Pisałem że zwykłą żarówkę ale jak nie masz to daj większą nie wiem co jeszcze, może podepnij inne urządzenie wiertarka, suszarka itd aby sprawdzić pod obciążeniem., Jeżeli żarówka świeci normalnie czy urządzenie pracuje normalnie to wymień kondensator w silniku, powinien ruszyć chyba że masz przerwę w uzwojeniu silnika ale nie wydaje mi się raczej na 90% to kondensator.
    Tylko bardzo uważaj !!! tam masz niebezpieczne napięcie sieciowe.
  • #13 19642684
    Giraffex
    Poziom 9  
    banmar_2005 napisał:
    Pisałem że zwykłą żarówkę ale jak nie masz to daj większą nie wiem co jeszcze, może podepnij inne urządzenie wiertarka, suszarka itd aby sprawdzić pod obciążeniem

Ok, załatwię sobie w ciągu paru godzin mocniejszą żarówkę.

banmar_2005 napisał:
    Tylko bardzo uważaj !!! tam masz niebezpieczne napięcie sieciowe.

OK, dzięki. Jak będę wymieniał wyłączę sobie bezpiecznik w kotłowni. I dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #14 19642688
    steve2
    Poziom 17  
    Przepnij brązowy na drugą stronę. Ta gdzie masz szary cienki bez nakrętki. Przecież na schemacie to jest pokazane. Teraz podłączyłeś brązowy do pustego styku.
  • #15 19642696
    Giraffex
    Poziom 9  
    banmar_2005 napisał:
    wydaje mi się raczej na 90% to kondensator.

Jeszcze mam takie pytanko. Widziałem filmik jak gościu sprawdzał czy kondensator jest ok.
    Podłączył go normalnie kablem do gniazdka na 3 sekundy, a następnie tyknął tą wtyczką z kondensatorem siekierkę.
    Poszła iskra i stwierdził że jest OK.
    To tak można testować? Sprawdzić?
  • #16 19642701
    steve2
    Poziom 17  
    Pokazał że jakąś pojemność ma ale jaką w ten sposób nie określisz. Jak silnik ruszy to jest ok. Jak będzie buczał to wtedy może wymienić.
  • #17 19642731
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Giraffex napisał:
    Żarówka faktycznie zaczynała świecić.
    Migająco i bardzo jasno.
    Trzeba wymienić przekaźnik w module sterowania, to najbardziej "obciążony" przekaźnik, może też i kondensator jest do wymiany, zła jakość węgla nie miała wpływu na te powstałe uszkodzenia.
  • #18 19642747
    Giraffex
    Poziom 9  
    Dziękuję za udział w temacie.
    Wojtek M napisał:
    Trzeba wymienić przekaźnik w module sterowania

Gdzie ten przekaźnik znajdę? Gdzieś w panelu?

Poniżej zamieszczam zdjęcia komputera.

Dodano po 12 [minuty]:

Czy moglibyście jeszcze sprawdzić czy te kable w puszce od silnika są dobrze podłączone? :roll:
  • #19 19642770
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Tak w module sterowania, to największy przekaźnik, często jest to JQX-15FA.
    Załączniki:
    • Silnik w piecu na ekogroszek nie działa - przyczyny, naprawa czy wymiana? JQX-15FA.jpg (314.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 19642771
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Wojtek M napisał:
    Giraffex napisał:
    Migająco i bardzo jasno.
    Trzeba wymienić przekaźnik w module sterowania, to najbardziej "obciążony" przekaźnik, może też i kondensator jest do wymiany, zła jakość węgla nie miała wpływu na te powstałe uszkodzenia.

Aby mieć pewność podłącz większą żarówkę i nie lek lub inne urządzenie które pobiera przynajmniej 200W> jeżeli żarówka będzie świecić pełną jasnością lub suszarka czy wiertarka będzie pracować poprawnie to wina na 90% jest kondensatora. Jeżeli słabo świeci lub przerywa to wtedy sprawdzasz przekaźnik.
    Nie potrzebne wyciągnołeś cały sterownik. Widzę :D że lubisz sobie komplikować życie
    Jedź lepiej do sklepu i kup zwykłą żarówkę to kilka złotych i bez kombinacji

Dodano po 1 [minuty]:

Wojtek M napisał:
    Tak w module sterowania, to największy przekaźnik, często jest to JQX-15FA.

No właśnie ten powinien być w tym sterowniku, brawo :D
    Tylko niech autor zdiagnozuje czy to aby przekaźnik a jeżeli tak to przypuszczam że i tak sobie nie poradzi bo trzeba mieć lutownice i umieć lutować
  • #21 19642821
    jack63
    Poziom 43  
    steve2 napisał:
    Pokazał że jakąś pojemność ma ale jaką w ten sposób nie określisz. Jak silnik ruszy to jest ok. Jak będzie buczał to wtedy może wymienić.

Wymienić bez dyskusji. Po co wracać potem do tematu. Kondensator z za małą pojemnością będzie "osłabiał" silnik. Silnik nie rozwinie pełnego momentu obrotowego i może utykać. Po co ryzykować za kilka zł???
    Giraffex napisał:

To może sugerować regulację prędkości na triaku. Choć jest sugestia że:
    Wojtek M napisał:
    Trzeba wymienić przekaźnik w module sterowania,

Nie wiem co tam jest, ale łatwo to sprawdzić.
  • #22 19642823
    Giraffex
    Poziom 9  
    jack63 napisał:
    Wymienić bez dyskusji. Po co wracać potem do tematu. Kondensator z za małą pojemnością będzie "osłabiał" silnik. Silnik nie rozwinie pełnego momentu obrotowego i może utykać. Po co ryzykować za kilka zł???

Tak, tak już zamówiłem. Chodziło mi o to by w jakiś sposób wykluczyć uszkodzenie silnika bo to jednak najdroższy element z możliwych przyczyn dysfunkcji pieca.
  • #23 19642853
    Wojtek M
    Poziom 39  
    jack63 napisał:
    To może sugerować regulację prędkości na triaku.
    Prędkość silnika podajnika nie jest regulowana, włączony, albo wyłączony (regulacja dwupołożeniowa).
  • #24 19642907
    Giraffex
    Poziom 9  
    Rozkręciłem panel ale nie ma tam żadnych kości jak pokazał @wojtek__ M.
    W ogóle skromnie to wygląda :), który to przekaźnik?

Sprawdzicie tylko jeszcze czy tutaj są dobrze kable załączone (puszka silnika)?
    Silnik w piecu na ekogroszek nie działa - przyczyny, naprawa czy wymiana? Silnik w piecu na ekogroszek nie działa - przyczyny, naprawa czy wymiana?

Mam jeszcze pytanko do Was. Bo kondensator będę miał zaraz. Mogę spróbować uruchomić piec? Czy jeżeli przekaźnik jest uszkodzony to ponownie uszkodzę kondensator?
  • #25 19642922
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Po co wszystko rozkręcasz? sprawdziłeś pod obciążeniem czy żarówka zwykła świeci? Jeżeli tak to nie ma co szukać w sterowniku tylko wymienić kondensator.
    Nie ma tam przekaźnika, to nowszy model sterownika. Podawanie zasilania odbywa się za pomocą triaka
  • #26 19642937
    Giraffex
    Poziom 9  
    banmar_2005 napisał:
    Po co wszystko rozkręcasz?

Żeby Wam wszystko pokazać :)

Dobrze już zaraz będę miał i żarówkę mocną i kondensator.
  • #27 19642939
    jack63
    Poziom 43  
    Wojtek M napisał:
    jack63 napisał:
    To może sugerować regulację prędkości na triaku.
    Prędkość silnika podajnika nie jest regulowana, włączony, albo wyłączony (regulacja dwupołożeniowa).
    banmar_2005 napisał:
    nowszy model sterownika. Podawanie zasilania odbywa się za pomocą triaka

A jednak.... :D
  • #28 19642948
    Giraffex
    Poziom 9  
    Mam dziwne przeczucie że ten przewód brązowy mi nie odczepił się podczas wybijania ślimaka.
    W każdym złączu mam kabel a na schemacie jest jeden pusty.

Czy ten brązowy przewód powinien sobie dalej dyndać?

Co myślicie o tym?
  • Pomocny post
    #29 19643001
    WS11
    Poziom 13  
    Ocena: 8
  • #30 19643014
    Giraffex
    Poziom 9  
    WS11 napisał:

oł.... :roll:
    ...jeszcze się okaże że wszystko ok tylko ten kabelek mataczył
    idę sprawdzić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z silnikiem w piecu na ekogroszek, który przestał działać po użyciu niskiej jakości węgla. Po demontażu silnika i sprawdzeniu połączeń, okazało się, że jeden z kabli był luźny. Po jego naprawie silnik nadal nie działał, co skłoniło do dalszej diagnostyki. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie napięcia dochodzącego do silnika oraz kondensatora, który często ulega uszkodzeniu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przekaźnika w module sterowania. Po wymianie kondensatora i przekaźnika, użytkownik rozwiązał problem, co potwierdził w ostatnim poście.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA