logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amiga a600 - Jak podłączyć pamięć flash 44pin do adaptera USB HDD?

thetrojan331 24 Paź 2021 10:58 885 7
REKLAMA
  • #1 19671576
    thetrojan331
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich forumowiczów,
    Gdyby nie ten dział to proszę o przeniesienie.

Wziąłem się za renowację Amigi a600. Nie posiadam żadnych dyskietek a stacja też nie jest w najlepszym stanie.
    Pomyślałem, że zamontuje dysk twardy. Znalazłem o to taką pamięć flash 44pin 512mb, którą mam w domu, i która pasuje idealnie:
    Amiga a600 - Jak podłączyć pamięć flash 44pin do adaptera USB HDD?IMG_202110...102545.jpg (3.57 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Posiadam też adapter USB HDD jak na zdjęciu:
    Amiga a600 - Jak podłączyć pamięć flash 44pin do adaptera USB HDD?Screenshot...llegro.jpg (384.21 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Chciałbym z poziomu PC zainstalować na tej karcie workbencha, ale problem w tym, że nie mam jak podłączyć tej karty do PC. Zarówno w pamięci flash jak i w adapterze są złącza żeńskie. Chciałbym to podłączyć przelotkami z Arduino, ale nie mam pojęcia jak. Ktoś podpowie jak to zrobić?
    Amiga a600 - Jak podłączyć pamięć flash 44pin do adaptera USB HDD?jak to pod...ączyć_.png (1.32 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19672901
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2592
    Adapter USB wpina się bezpośrednio do dysku HD. Dysk posiada złącze męskie, tak samo jak złącze IDE44 w komputerach.
    Potrzebna jest taka przejściówka: https://www.delock.de/produkte/1059_IDE/65090/merkmale.html?setLanguage=pl
    Tylko musisz się upewnić, że łącząc taką przejściówką nie zamieniasz styków parzystych z nieparzystymi.
    Jeżeli się okaże, że są zamienione to pozostaje zabawa z lutowaniem takiej listwy ze szpilkami bezpośrednio do przewodów z taśmy.
    Ale zanim zaczniesz cokolwiek działać to upewnij się, że ta pamięć flash będzie działać z A600
    Trzeba by było odpalić z dyskietki oprogramowanie do partycjonowania HD np. HDToolBox
    Jeżeli miałbym coś zasugerować to najlepiej jest zastosować starą kartę Compact Flash + adapter IDE44 <-> CF
    Tylko CF nie może być większy jak 4GB, bo tylko taki maksymalny rozmiar dysków jest obsługiwany przez A600 czy A1200

Jeżeli chodzi o komputer PC to najlepiej wszystko przygotować pod emulatorem WinUAE
    Potrzebny będzie Ci odpowiedni ROM A600 tzw. Kickstart 2.0 lub nowszy. WorkBench w odpowiedniej wersji.
    A najlepiej to trzeba ściągnąć gotowe obrazy dyskietek (ADF, DMS) lub partycji HD (HDF)

Jeżeli używasz Total Commandera to możesz doinstalować wtyczkę do TC, dzięki której będziesz mógł obsługiwać pliki ADF, DMS i HDF oraz inne archiwa amigowe np. lha. Obsługa takich plików odbywa się jak katalogów/folderów.
    http://totalcmd.pl/wtyczki/wcx/amigadx
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19672992
    unicompjp
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    thetrojan331 napisał:
    nalazłem o to taką pamięć flash 44pin 512mb

te dyski często nie chodzą z Amigą, lepiej jest z kartami CF + przelotka PATA-CF ( taką przelotkę Podepniesz też do tego adaptera co Masz )
    Najlepiej z kompatybilnością jest z adapterami PATA na karty SD/mSD

no i takie dwie uwagi
    Amiga 600 musi mieć Kickstart w wersji 37.300 lub wyższy ( często spotykany 37.299 nie obsługuje HDD, za to szybciej startuje z FDD )
    Należy też pamiętać o ręcznym ustawieniu parametru MaxTransfer w HDToolBox na 0x1FE00, większość nowych nośników z domyślną wartością tego parametru sprawia problemy ( sieje błędami, albo nie startuje w ogóle system )
  • REKLAMA
  • #4 19673352
    thetrojan331
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Trochę mi teraz namieszaliście w głowie 😅 dopiero zaczynam z tym tematem i ciężko to wszystko pojąć. No ale powoli do celu 😃

Plumpi napisał:

Potrzebna jest taka przejściówka: https://www.delock.de/produkte/1059_IDE/65090/merkmale.html?setLanguage=pl
    Tylko musisz się upewnić, że łącząc taką przejściówką nie zamieniasz styków parzystych z nieparzystymi.

No a potrafiłbyś mi wytłumaczyć jakoś jak to połączyć kabelkami z Arduino? 1 do 1? Pin 1 do pinu 1 itp? Po wygraniu wszystkiego do Amigi karta pasuje, więc nie musiałbym kupować żadnych przelotek.

Jeżeli chodzi o kickstarter to mam wersję 37.300, więc dysk powinien działać.
    Zastanawiam się czy nie kupić na znanym portalu aukcyjnym karty CF z adapterem z wgranym już workbenchem i grami. Koszt to bodajże 149zl. Może dużo, może mało, no ale miałbym spokój. Co myślicie?

PS. Miałem też plan włączyć tą kartę CF do oryginalnego mini serwera, w którym była (HP 800MHz, 512 ram), uruchomić jakiś live XP z USB, odpalić emulator i wgrać wszystko na kartę CF. Zadziała to?

PS2. Karta nie jest jednak pojemności 512mb a tylko 64mb, ale powinno mi wystarczyć na początek.
  • REKLAMA
  • #5 19673384
    Plumpi
    Zapewne zaoszczędzi Ci to sporo nerwów. Amigowe systemy dość trudno jest skonfigurować i jeżeli tego wcześniej nie robiłeś to zanim do tego dojdziesz to minie trochę czasu.
    Kiedyś Amigi miałem w jednym palcu, zarówno sprzęt, system, konfigurację jak i ARexx. Czasami jak opalam swoje Amigi to przynajmniej połowa z głowy wywietrzala i muszę sobie przypominać. Używałem ich do innych celów niż gry.

Dodano po 4 [minuty]:

Z emulatorami to bywa różnie. Bywało, że dana konfiguracja działała na emulatorze, na oryginalnym sprzęcie już nie. Bywało też, że coś działało na sprzęcie, a w emulatorze już nie.
  • #6 19673392
    unicompjp
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    thetrojan331 napisał:
    Miałem też plan włączyć tą kartę CF do oryginalnego mini serwera, w którym była (HP 800MHz, 512 ram),

trochę słaby komp i jeszcze ten system z USB, może kiepsko to chodzić.
    Ja emulator odpalam na i5-2500K z SSD pod Windows 10 i wrzucam kartę CF do taniego adaptera na USB, dla wygodnej pracy dobrze jest ustawić emulację bez ograniczeń szybkości, a potem ustawić dokładnie taką samą konfigurację jak ma się fizyczną Amigę żeby sprawdzić jak/czy to działa.

Jak to goła A600 (1MB) to sugeruję rozszerzyć jej pamięć przynajmniej do 2MB ( dostępne rozszerzenia za około 100 zł, lub nalutowanie "na barana" kostek z karty graficznej, koszt może 10 zł, ale wymaga lutowania samych kostek i dwóch przewodów ), ponieważ na 1MB to z HDD mało co pójdzie, większość gier na Amigę potrzebuje 1MB, po starcie Amigi z HDD minimalny system zajmie przynajmniej 0,2MB. poza tym najprościej odpalić gry pod WHDLOAD, a ten soft zajmuje dodatkowe 400KB + 900KB na każdą dyskietkę gry, wiec w tym przypadku nawet na 2MB pójdą tylko gry jednodyskowe na 512KB RAM, lub w upierdliwym trybie dogrywanym z dysku.
    Dla WHDLOAD najlepiej rozbudować też pamięć FAST ( 8MB to koszt 200-300 zł, albo na PCIMCIA można nieraz trafić za grosze SRAM 0,5-4MB)
    Amiga z 1MB i HDD/CF to za mało żeby coś sensownego odpalić, można jedynie pobawić się systemem ( poprzesuwać ikonki )
    co innego z 6MB (2MB chip + 4MB fast) i więcej, wtedy można odpalać praktycznie wszystko co było na ECS w WHDLOAD przez jedno kliknięcie, a instalacja gier sprowadza się do rozpakowania archiwum.
    System pod emulatorem nie jest trudno zainstalować, ale potem reszta przydatnych rzeczy to sporo roboty, ale są na necie gotowe obrazy dysków, ale też pakiety rozszerzające system o wszystko co potrzebne, jak classicwb.
  • #7 19673395
    Plumpi
    Co do karty to jednak proponuje 4GB. Naprawdę bardzo szybko ją zapewnisz, zwłaszcza jak chcesz mieć tam gry.
  • #8 19685893
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6413
    Ja się naoglądałem poradników na YT, a i tak za chiny nie udawało mi się zamontować karty CF ani SD pod WinUAE. Koniec końców, zrobiłem obraz czystej karty pod Windowsem, po czym zamontowałem go pod WinUAE i zainstalowałem na nim system, a następnie przegrałem ten obraz ponownie na kartę. Do przenoszenia obrazu karty używałem HDD Raw Copy Tool od HDDGuru.com.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął się renowacji Amigi A600, planując zainstalować dysk twardy, jednak napotkał trudności z podłączeniem pamięci flash 44pin do adaptera USB HDD. Forumowicze zasugerowali użycie przejściówki IDE44 oraz karty Compact Flash (CF) z adapterem, ponieważ pamięci flash mogą nie być kompatybilne z Amigą. Wskazano również na konieczność posiadania Kickstartu w wersji 37.300 lub wyższej oraz ustawienia parametru MaxTransfer w HDToolBox. Użytkownik rozważał zakup karty CF z wgranym systemem oraz użycie emulatora WinUAE do przygotowania systemu. Dodatkowo, porady dotyczyły rozszerzenia pamięci Amigi oraz problemów z konfiguracją emulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA