logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączanie lampy metahalogenkowej z gwintem E-27 - wymóg zapłonnika i statecznika

urwis1961 30 Paź 2021 12:51 675 20
REKLAMA
  • #1 19681620
    urwis1961
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam
    Nabyłem lampę /jak w temacie/ - choć pewnie właściwiej będzie powiedzieć żarówkę.
    Potrzebuję podpowiedź w temacie podłączenia bo:
    Na mój rozum to wygląda jak jakaś "dywersja", żeby żarówka z gwintem do normalnej oprawki wymagała wbudowania w lampę dodatkowych elementów i instalacji.
    Jednak żaden ze mnie elektryk ani "człowiek nowoczesny" więc może dziś są takie "standardy" a ja zwyczajnie nie na czasie... i się czepiam :(

Żarówka wygląda jak na zdjęciu:
    Podłączanie lampy metahalogenkowej z gwintem E-27 - wymóg zapłonnika i statecznikazarowka-me...2713_p.jpg (40.58 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Sprzedawca jednak wyraźnie podaje, że:
    "...Stosuje się specjalne oprawy z wbudowanym zapłonnikiem, a jeżeli oprawa nie ma takiego zapłonnika należy zastosować osobny zapłonnik i statecznik ( tzw. balast ) w instalacji elektrycznej zasilającą lampę metalohalogenkową..."

Nie wnikając więc w "teorie spiskowe" czy inne /jw/ "sabotaże" :)
    Zakupiłem też stosowny zapłonnik:

Podłączanie lampy metahalogenkowej z gwintem E-27 - wymóg zapłonnika i statecznikastarte..jpg (76.55 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Niestety po podłączeniu /zgodnie ze schematem na zapłonniku/ całego ustrojstwa do chińskiej lampki nad akwarium...
    Lampa błysnęła... poszedł dym i zgasła :(
    Po rozmontowaniu okazało się, że dwużyłowy kabelek w chińskiej lampce, na odcinku od zapłonnika do żarówki upiekł całą izolację doprowadzając do zwarcia żył.
    Efekt oczywiście do przewidzenia - zważywszy na ostrzegawczy napis na zapłonniku /4-5kV/ więc ręce trzymałem z daleka :)

Pytanie - jak z tego wybrnąć... jakieś specjalne kable, oprawki, instalacja "napowietrzna" tzn. np. przewody przylepione na plastikowej listwie, z dala od siebie?
    Inne rozwiązanie?
    Pomóżcie bo żółw rozpacza, że mu zimno :(
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19681655
    artbi881
    Poziom 30  
    Ocena: 260
    Cześć, może inaczej zamiast tych wpisów o teoriach spiskowych, powiedz tak:nie miałem do czynienia z tymi źródłami światła i proszę o pomoc. Ten typ lamp jest od bardzo dawna, żadna to nowość ale nie stosowana w gospodarstwach domowych.

--http://pakowaniadrewna.blogspot.com/2017/05/lampa-metalohalogenkowa-zasada-dziaania.html
    Do działania lampy metalohalogenkowej potrzebny jest specjalny układ zapłonowy. Lampy te świecą światłem białym, przypominającym naturalne światło . Działanie lampy indukcyjnej opiera się na dwóch zasadach:......
    Załączniki:
    • Podłączanie lampy metahalogenkowej z gwintem E-27 - wymóg zapłonnika i statecznika 789.PNG (128.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączanie lampy metahalogenkowej z gwintem E-27 - wymóg zapłonnika i statecznika 987.PNG (83.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 19681656
    urwis1961
    Poziom 10  
    Nie - wydaje mi się, że ten "zapłonnik" zawiera wszystko co potrzeba - tak w każdym razie wynika z narysowanego na nim schematu podłączenia /?/
  • #6 19681676
    urwis1961
    Poziom 10  
    artbi881 napisał:
    "...powiedz tak:nie miałem do czynienia z tymi źródłami światła i proszę o pomoc...

Tak piszę - tylko innymi słowami :)
    Faktycznie - patrząc na schemat, który wstawiłeś widzę swój /chyba/ błąd:
    To oznaczenie na przewodzie "fazowym" z e schematu na zapłonniku /gruba i cienka kreska jedna nad drugą/ wziąłem za "wyłącznik" a nie dławik :(
    Natomiast kondensatora /jak u Ciebie/ nie dorysowali.
    Podpowiesz jaki to ma być dławik? Bo u sprzedawcy ani słowa na jego temat :(

edit bo nie nadążam :(
    Zrobię zdjęcie jak tylko zmontuję jak było - bo rozebrałem żeby znaleźć "winnego".
  • #8 19681711
    artbi881
    Poziom 30  
    Ocena: 260
    Jeśli już rozumiesz co ,,spartoliłeś'' możesz nie robić fotek, ważne byś wiedział że do tych lamp trzeba ograniczać prąd co często jest nazywane ,dławikiem, balastem ...indukcyjność ogranicza prąd (ale dla każdej częstotliwości inna indukcyjność itd )
  • REKLAMA
  • #9 19681715
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2809
    urwis1961 napisał:
    Sprzedawca jednak wyraźnie podaje, że:
    "...Stosuje się specjalne oprawy z wbudowanym zapłonnikiem, a jeżeli oprawa nie ma takiego zapłonnika należy zastosować osobny zapłonnik i statecznik ( tzw. balast ) w instalacji elektrycznej zasilającą lampę metalohalogenkową..."

urwis1961 napisał:

Podpowiesz jaki to ma być dławik? Bo u sprzedawcy ani słowa na jego temat :(
  • REKLAMA
  • #10 19681775
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5140
    Dla tej lampy choćby taki :
    https://allegro.pl/oferta/statecznik-indukcyjny-magnetyczny-1x36-9117411425
    Jednak tym zasileniem bez ograniczenia prądu lampy mogłeś już ją uszkodzić.
  • #11 19682882
    urwis1961
    Poziom 10  
    Ok. Wielkie dzięki - już dotarło :)
    Jeszcze tylko 2 pytania:
    1.Chodzi mi o to ostrzeżenie na zapłonniku o 4-5kV.
    Czy po dołożeniu dławika nie będzie już obawy, że chińska klasa izolacji na dwużyłowym przewodzie jest niewystarczająca?
    2. Sprzedawca podaje, że "...Do poprawnego działania układu niezbędny jest jeszcze zapłonnik, oraz kondensator..."
    Ale oczywiście bez podania parametrów owego kondensatora :)

Podpowiecie? - Poproszę :)
  • #12 19682915
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2809
    W poście #3 masz schemat z kondensatorem. Jest on liniami przerywanymi narysowany. Nie jest on obowiązkowy do poprawnego działania. Poprawia on współczynnik mocy, istotny on jest zwłaszcza dla odbiorców energii mających taryfę C.
  • #13 19682925
    urwis1961
    Poziom 10  
    Ktoś_tam napisał:
    "... Nie jest on obowiązkowy do poprawnego działania...."

Dzięki - więc go sobie odpuszczę.
    A co z tym 4-5 kV ?
  • #14 19682976
    Maciek051996
    Poziom 28  
    Ocena: 300
    Chiński przewód o niewiadomej klasie izolacji może nie wytrzymać , w przemysłowych oprawach Metalohalogenowych do oprawki żarówki stosowane są przewody jednożyłowe w podwójnej izolacji.
  • #16 19683263
    urwis1961
    Poziom 10  
    artbi881 napisał:
    "...dojdzie do jaka siłą dokręcić przewód w kostce..."

Przesadzasz.
    Koledzy udzielili wyczerpujących odpowiedzi.
    DZIĘKI
    Darując sobie przy okazji próby własnego dowartościowywania "na siłę" - polecam ten styl :)
  • #17 19683342
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    urwis1961 napisał:
    A co z tym 4-5 kV ?
    Jest to kilka / kilkanaście impulsów wyskokiego napięcia podobnie jak na świecy samochodowej. Po zaświeceniu się lampy, te impulsy przestają się pojawiać.
  • #18 19684528
    urwis1961
    Poziom 10  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    ...podobnie jak na świecy samochodowej(...)impulsy przestają się pojawiać.

Czyli mam rozumieć, że stopienie izolacji na żyłach jest wynikiem braku ograniczenia prądowego /dławik/ a nie wysokiego napięcia?
    No bo niby w instalacji WN samochodu są naprawdę uczciwie izolowane przewody ale tam jest jeszcze większe.
    Może jednak dla pewności dać zamiast dwużyłowego pojedyncze i umocować je /np. termoklejem/ trochę rozsunięte - czy myślisz, że nie trzeba i te parę impulsów wytrzyma taki zwykły "sieciowy" jak do lampki biurowej?
    ps.
    Właśnie wykopałem z "przydasiów" ceramiczną oprawkę do żarówek /kiedyś stosowana do lampy typu "kwoka"/ - podoba mi się w niej zwłaszcza to, że przewody wychodzą nie przez jeden centralny otwór tylko pojedynczo, na boki.
  • #19 19684933
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    urwis1961 napisał:
    Czyli mam rozumieć, że stopienie izolacji na żyłach jest wynikiem braku ograniczenia prądowego /dławik/ a nie wysokiego napięcia
    Dokładnie !
  • #21 19686125
    urwis1961
    Poziom 10  
    Nie wywaliło.
    Nie mam "różnicówki" a zabezpieczenie tego konkretnego gniazdka to 16A.
    Natomiast w chińskim przewodziku było "AŻ" ~6 cieniutkich drucików.

Dodano po 2 [minuty]:

Ok. - czyli mój Problem niniejszym został rozwiązany.
    DZIĘKUJĘ Wam wszystkim za pomoc i wyczerpujące informacje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia lampy metalohalogenkowej z gwintem E-27, która wymaga dodatkowych elementów, takich jak zapłonnik i statecznik (balast). W odpowiedziach podkreślono, że do prawidłowego działania lampy niezbędne jest ograniczenie prądu, co można osiągnąć poprzez zastosowanie dławika. Użytkownik miał problemy z podłączeniem, co doprowadziło do błysku lampy. W trakcie dyskusji wyjaśniono, że kondensator nie jest obowiązkowy, ale poprawia współczynnik mocy. Zwrócono również uwagę na kwestie bezpieczeństwa związane z izolacją przewodów oraz ryzyko uszkodzenia lampy bez odpowiedniego balastu. Użytkownik ostatecznie uzyskał pomoc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA