logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

z18xer wieszające się obroty przy zmianie biegów

emigrant1 08 Lis 2021 16:01 1395 12
REKLAMA
  • #1 19697137
    emigrant1
    Poziom 9  
    Witam wszystkich
    może ktoś coś doradzi. Moja Zafira silnik z18 xer ostatnio mnie nie słucha, problem z obrotami które przy zmianie biegów nie chcą opadać tylko pomimo zwolnienia pedału gazu zostają na chwilke wysokie puźniej spadają ale dośc powoli i leniwie. Dzieje sie tak tylko na gorącym silniku. Oczywiscie pierwsze co to wymiana przepustnicy i oczywiście kalibracja po wymianie ale nic to nie dało, potem wymiana sondy lambda bo był błąd 0134 też nic to nie pomogło , podmieniłem też listwę wtryskową, zawór evap i przepływomierz i pedał gazu też czyli chyba wszystko co mogło by wpływać na obroty i dalej to samo. Podpiecie kompa nie pokazuje zadnych błędów poza tym od sondy czasem , ale to zawsze tak było bo auto ma LPG. U gaziarza też byłem ,posprawdzał poustawiał i obroty dalej się wieszają. Skończyły mi się już pomysły, Moze któryś z kolegów forumowiczów spotkał się z podobnym przypadkiem i coś podpowie co za diabeł siedzi w tym aucie , Wdzięczny bedę za jakieś rady w tym wzgledzie.
  • REKLAMA
  • #2 19697147
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 883
    Logi z jazdy by się przydały, błąd nadal na LPG tylko występuje to co to za instalacja i czy instalator nie ogarnął tego czy poprostu po taniości zrobione czyli pewnie valteki?
  • REKLAMA
  • #3 19697167
    emigrant1
    Poziom 9  
    nie tylko na lpg usterka jest zarówno w czasie jazdy na benzynie jak i na lpg. Lpg jest dosc dobre STAG sterownik Qbox, do gaziarza pojechałem tak dla pewności bo wczesniej robiłem tak ze wyciągałem bezpiecznik od gazu zeby odłączyc instalację LPG i przekonac się czy na benzynie tez będzie występować usterka , niestety tez jest na benzynie. mie wiem już co za cholera siedzi w tym silniku ze te obroty tak nie chcą spadać po sciągnięciu nogi z gazu. żeby było smieszniej to dzieje sie tak tylko w czasie jazdy przy zmianie biegów , jak się stoi i przegazuje na postoju to normalnie spadają :(((
  • REKLAMA
  • #5 19697660
    emigrant1
    Poziom 9  
    a ja myślałem że właśnie jak jest lpg to zawsze jest błąd od sondy. Wtryskiwacze mam takie jak na fotce , z tego co sprawdzałęm w necie to takie właśnie się montuje do instalacji Stag. A to jak daleko ułożone to właśnie pomierzyłem teraz te wężyki co idą od wtryskiwaczy do kolektora dolotowego i się trochę zdziwiłem bo myślałem że one mają być wszystkie jednakowe a u mnie jest tak że najkrutszy ma 21 cm a najdłuższy 27.
    Jak myślisz to jest ok czy te wężyki mają być równej długości ?????? z18xer wieszające się obroty przy zmianie biegów
  • #6 19697793
    enhanced
    Poziom 43  
    No dobrze że nie valteki :)

Oczywiście że mają być wszystkie równej długości i napewno jest możliwe zrobić to krócej i wtryski w pionie najlepiej - ale im krócej tym lepiej.

Błąd to w starszych generacjach by mógł być ale wtedy to emulacja sondy załatwiała sprawa a tutaj 4 generacja to działa to na podstawie wtrysków benzynowych więc przy sprawnej i poprawniej zrobionej instalacji nie ma być opcji na błąd.
  • REKLAMA
  • #7 19697855
    emigrant1
    Poziom 9  
    w pionie to nie wiem czy mi się uda ustawić te wtryskiwacze ale te wężyki to zrobię na jeden wymiar i spróbuje je jeszcze skrócić do długości poniżej 20 cm. Aż ciekaw jestem czy po tych zabiegach bedzie jakiś widoczny pozytywny efekt czy np. zmniejszy się spalanie , no i najważniejsze czy te obroty na gorącym silniku przestaną sie wieszać i będą spadać szybciej przy zmianie biegów.
    Narazie serdecznie dziękuje za porady i odezwę się po wykonaniu zadania :)
  • #8 19697870
    enhanced
    Poziom 43  
    ELM 327 sobie zakupić i na smartfonie na żywo sprawdzić jak działa sonda lambda przy tych opóźnionych spadkach obrotów, ewentualnie korekty długo i krótkoterminowe. Ogólnie powinnieneś coś już zobaczyć podczas jazdy.

A nie masz problemu z płynnością jazdy na gazie przy deptaniu przypadkiem?

Spalanie to nie spadnie bo skąd jak to byś musiał w sterowniku LPG zmniejszyć dawkę ale to wtedy ECU opla ci wywali w końcu błąd ubogiej mieszanki ale to tylko jakbyś mocno przesadził z nastawami - bo regulację jest i tak cały czas robiona.

Na reduktorze i tych wtryskach dużo już przejechałeś?

A i w pionie krótkie wężyki to tylko przy pojedynczych wtryskiwaczach a listwa na to nie pozwala.
  • #9 19698115
    emigrant1
    Poziom 9  
    ten EIM to co to jest? jakiś interfejs diagnostyczny do lpg?
    z płynnoscią na gazie jest ok , jazda jest tak samo dynamiczna jak na benzynie i przejscie z benzyny na lpg tez ok bez szrpniecia, jedyny problem to te wolno spadajace obroty,własciwie to trochę się to zbiegło o ile pamietam z wymiana silnika w tym aucie, wymieniałem cały silnik bo poprzedni zaczął dużo oleju brac to kupiłem na allegro silnik i mechanik mi przekładke zrobił, może przy tej wymianie silnika popieprzył mi coś z tymi wężykami od wtryskiwaczy bo raczej chyba nie było tak od montażu instalacji , w końcu autoryzowany stag montował instalację to powinni wiedzieć że wężyki powinny być takie same.
    a przejechane to już mam sporo na tych wtryskach i reduktorze około 150 tys km
  • #10 19698148
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Posprawdzaj podciśnienia.
    Swego czasu w Vectrze B z X18XE1 miałem identyczny objaw. I przyczyną był właśnie nieszczelny przewód podciśnienia na parowniku.
  • #11 19699627
    emigrant1
    Poziom 9  
    Witam
    Klops kompletny, wężyki od lpg przerobiłem na tą samą długośc, podciśnienia posprawdzałęm i jedno co było lekko watpliwe uszczelniłem przez załoożenie opaseczki i dalej to samo.
    chyba jedyne wyjscie to do jakiegoś elektronika jechac zeby zdjagnozowac problem.
  • #13 19699797
    emigrant1
    Poziom 9  
    robiłem coś podobnego tzn wyciagłem bezpiecznik od instalacji lpg i jezdziłam na benzynie żeby się przekonać czy usterka bedzie przy jezdzie na benzynie no była

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Zafiry (z18xer), polegający na opóźnionym spadku obrotów przy zmianie biegów, szczególnie na gorącym silniku. Wymieniono przepustnicę, sondę lambda, listwę wtryskową, zawór EVAP oraz przepływomierz, jednak problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził instalację LPG (STAG Qbox) i stwierdził, że usterka występuje zarówno na benzynie, jak i na LPG. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie długości wężyków od wtryskiwaczy, podciśnień oraz ewentualne problemy z instalacją gazową. Użytkownik podjął działania, aby skrócić wężyki i uszczelnić podciśnienia, ale problem nadal się utrzymuje. Wskazano również na możliwość diagnostyki przy użyciu interfejsu ELM 327.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA