logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dylemat wyboru telewizora 75 - odległość od ekranu, kąt widzenia, marki, jasność obrazu

karollomate 16 Lis 2021 10:24 1056 18
REKLAMA
  • #1 19711814
    karollomate
    Poziom 3  
    Witam wszystkich serdecznie,

Zaczynam, od ankiety, jak przykazane :)

1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? Około 3m, ale mam jeszcze opcje manewru, żeby było trochę dalej.
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Sofa w kształcie U, więc różnie.
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Sony Bravia KD-50SD8005
    4. Jaką markę preferujesz? Nie mam preferowanej marki. Do Sony trochę jednak się zraziłem, bo ten system jest wolny (może w nowych jest już lepiej), no i obraz jak dla mnie trochę zbyt ciemny. Do tego taki detal, że gdy robię głośniej, to na chwilę się cały ekran na chwilę rozjaśnia, a potem znowu wraca do normy. To jednak powoduje odczucie, że staje się zbyć ciemny, aż się wzrok przyzwyczaji ponownie.
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? Myślałem o 65", ale sporo kolegów namawia, żeby raczej celować w 75", bo sami pokupowali 75", a jeden nawet 85, a wszyscy mówią, że teraz kupiliby większe :) Wiadomo, że 65" będzie tańszy, ale lepiej wydać dużo i być zadowolonym, niż nadal dużo i ciągle mieć jakieś ale.
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Mam telewizję z Orange. Najczęściej jednak oglądamy HBO GO, Netflix i różne VOD, trochę youtube. Żona czasami jakieś seriale w TV.
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Miks różności. Trochę TV, trochę filmów i bajek.
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? Możliwe, że pod ten nowy podłączymy xbox (modelu nie pamiętam, ale ma już prawie 3 lata)
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Tak, z aplikacji, jak wymienione wcześniej.
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? I tak, i tak. Dodam, że mam duże okno, 4m szerokości na bocznej ścianie, i 3m szerokości na wprost TV. to okno jest jednak aż około 7m od TV, do tego przez okna nie wpada bezpośrednio świadło, bo salon ma niestety dosyć północną ekspozycję.
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? Uff, liczyłem że kupię za 5tyś. :) Wiem, wiem. Teraz będę bardzo zadowolony jak zamknę się w 7tyś. Z bólem serca, ale może dam radę zbliżyć się do 8 tyś, jeśli to będzie miało jakieś przełomowe znaczenie.

Generalnie, nie jestem freakiem jeśli chodzi o obraz (co innego audio, ale to już inny temat), że musi być jak w kinie, ale chcę, żeby to było bardzo przyjemne do oglądania, niezależnie od pory dnia, tego co oglądam i gdzie siedzę :) Sam TV też niech wygląda ładnie i ma jakieś cienkie ramki (to chyba dzisiaj i tak standard). Jeśli chodzi o wspomniany dźwięk, to planuję podłączyć do niego swoje stereo, do oglądania filmów, tylko będę pewnie musiał dokupić suba. Dobrze jednak będzie jeśli wbudowane głośniki będą wystarczające na codziene oglądanie. Ale oczywiście nie jest to kluczowe.
    Trochę mnie ciekawi LG ze względu na tego innego pilota. W moim obecnym Sony, nawigowanie po aplikacjach raczej nie jest przyjemnością.
    Ale generalnie, tak jak pisałem, nie ma preferowanej marki.
    Od 2 tygodni przeglądam fora, testy na YT, byłem w 2 sklepach. Wszędzie słyszę coś innego. Powoli wpadam w bezsenność :) Pomocy! :)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i będę ogromnie wdzięczny za pomoc w wyborze TV.

Dodano po 39 [minuty]:

Witam ponownie.
    Jeszcze małe sprowsowanie, bo w ankiecie wkradł się błąd. Mój obecny telewizor to SONY KDL-50W805C, czyli chyba starsza generacja niż to co myślałem i napisałem wcześniej.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 19711906
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 922
    Witam

Proponuję pochodzić po sklepach pooglądać. Mimo wszystko warto zobaczyć taki sprzęt wcześniej zanim znajdzie się u Ciebie. Zwróć też uwagę żeby wspierał nadchodzący standard DVBT-2. Może się okazać że będą do kupienia w dobrych cenach TV bez niego. Dość dobrą moim zdaniem firmą jest Panasonic. Z kolei np Samsung powinien dać Ci ciekawy design. Możesz też rozważyć np. tv Xiaomi powinny być konkurencyjne cenowo.
  • #3 19712078
    karollomate
    Poziom 3  
    LightOfWinter dziękuję.
    Przyznam, że z wymienionych 3 marek, o 2 nawet nie myślałem :) A jakieś konkretne modele możesz szczególnie zarekomendować?
  • REKLAMA
  • #4 19712102
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 687
    karollomate napisał:
    LightOfWinter dziękuję.
    Przyznam, że z wymienionych 3 marek, o 2 nawet nie myślałem. :) A jakieś konkretne modele możesz szczególnie zarekomendować?

A ja napisze przewrotnie tak, najładniejszy jaki Ci się podoba z najdłuższą gwarancją, ale producenta, a nie ubezpieczeniem wciskanym przez sklep.
    A jeśli priorytetem są serwisy stremingowe, to może warto rozważyć zakup przystawki do TV, która żyje znacznie dłużej niż soft w TV, (wsparcie) a już idealnie to zrobienie przystawki samemu na bazie RPI :) - nie jest to wcale takie trudne.
  • #5 19712332
    karollomate
    Poziom 3  
    CodeBoy, dziękuję za podpowiedź. Gwarancja w sumie też bardzo ważna sprawa. Liczę się z tym, że jednak będą to standardowe 2 lata. Mam nadzieję, że mimo wszystko się nie przyda, więc wezmę to pod uwagę, ale nie wiem, czy może przeważyć znacząco w decyzji. Bo w sumie nawet 10 lat gwarancji nie przekona mnie, do produktu, który totalnie nie spełnia moich pozostałych oczekiwań. :)
    Co do dodatkowych sprzętów/przystawek, szczególnie z rodzaju "zrób to sam" to już chyba temat nie dla mnie. Z telewizorem nie mogę sobie poradzić, gdzie mniej więcej wiem co chcę, a co dopiero z przystawkami. ;)
    Jeszcze odnośnie tej gwarancji. Znalazłem taki telewizor: lg-75nano863pa-nanocell, ale widzę w internetach, że czasami ludziom wysiadają matryce, więc może ta gwarancja to faktycznie taki trochę niedoceniany przy zakupie parametr. Chociaż biorąc pod uwagę ile się tego sprzedaje, ciężko ocenić skalę problemu.
  • #6 19712492
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ja nigdy nie kupię TV LG, Monitor mam LG :) (mam go 1,5 roku, był w bardzo dobrej cenie, więc nawet jak padnie to się opłacało ;) ) Teściowej 2 dni po 2 letni gwarancji padło podświetlenie. Kupiła Sony ma już go 3 rok i nadal działa. Ja mam Sony z 2014 roku i działa. Tak czytałem że dla Ciebie Sony Be bo Be :) Co do podejścia do przystawek rozumiem, natomiast ekonomicznie to najlepsze rozwiązanie.
    Jeśli chcesz Koreańczyka to kup Samsunga, prócz schodzącej farby z obudowy to TV są praktycznie niezniszczalne :)
  • REKLAMA
  • #7 19712968
    karollomate
    Poziom 3  
    CodeBoy napisał:
    Ja nigdy nie kupię TV LG, Monitor mam LG :) (mam go 1,5 roku, był w bardzo dobrej cenie, więc nawet jak padnie to się opłacało ;) ) Teściowej 2 dni po 2 letni gwarancji padło podświetlenie. Kupiła Sony ma już go 3 rok i nadal działa. Ja mam Sony z 2014 roku i działa. Tak czytałem że dla Ciebie Sony Be bo Be :) Co do podejścia do przystawek rozumiem, natomiast ekonomicznie to najlepsze rozwiązanie.
    Jeśli chcesz Koreańczyka to kup Samsunga, prócz schodzącej farby z obudowy to TV są praktycznie niezniszczalne :)

Dzięki! Co do Sony, to nie wykluczam tylko mam chyba trochę syndrom potrzeby zmiany. Coś jak często bywa z samochodami :) Zwyczajnie ciekawi mnie jakaś inna marka. Tylko żeby nie wpaść z deszczu pod rynnę.
    Ta opinia odnośnie LG wydaje mi się mocno radykalną i jednocześnie bardzo ogólna. Czy inni forumowicze też tak postrzegają produkty LG? Pytam całkiem serio.
  • #8 19713100
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Wpisz nawet na elektrodzie lg i podświetlenie :) na grupach smieciarkowych nowe lg nadal są do wzięcia:) oczywiście tylko z dźwiękiem:) ale czego wymagać od Gold Stara to zawsze była słaba marka :)
  • #9 19713352
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Początkowo też miałem kupować 65 cali (oglądam z odległości 2-2,5 metra) lecz finał był taki, że zdecydowałem się na 55 cali ale w oledzie, 65byłoby już za duże z 2,5 metra a po za tym wybrałem lepszą jakość. W tym budżecie powinieneś się zmieścić.
    Jeżeli chodzi o jakość obrazu, jakość czerni to lepszego nic nie znajdziesz jak oled. Wada taka, że matryca błyszcząca i bardziej odbija jasne elementy na sobie. Telewizor mam już rok i dalej czasem potrafię się zachwycić jego obrazem a szczególnie na filmach z netlixa, ale to trzeba zobaczyć, żeby się przekonać. Każdy LG oled ma swój film prezentacyjny zapisany w TV więc w sklepie możesz zobaczyć jak to wygląda.
    CodeBoy napisał:
    Ja nigdy nie kupię TV LG, Monitor mam LG (mam go 1,5 roku, był w bardzo dobrej cenie, więc nawet jak padnie to się opłacało ) Teściowej 2 dni po 2 letni gwarancji padło podświetlenie

Hmmm mojemu koledze padło tak samo w Philipsie podświetlenie po 4 latach a płyta główna po pięciu. Mi najstarszy LG działa 10 lat, Panasonica dalej też mam tylko teraz u mamy i nie kupiłbym go ze względu na słaby smart, którego nie używałem, bo nic oprócz Netlfixa nie działało fajnie. Złe przeglądanie filmów, złe przeglądanie zdjęć bez mozliwości powiększenia, trudne odszukiwanie folderów na dysku, wolny system i bez aktualizacji.
    Najwięcej korzystam z YT, Netlifx, dekoder Polsatu.
    Pilot LG ma przyciski numeryczne więc wygodnie się wybiera kanały, myszka jest bardzo wygodna do wyboru opcji na ekranie i wpisywania liter w wyszukiwarce.
    LG rozumie polskie komendy głosowe (Samsung nie) np: "Wyłącz TV po 30 minutach" nie musisz tych funkcji szuka w menu. Tak samo szukasz w YT.
    Przeglądanie zdjęć, filmów czy z dysku czy ze smartfonu jest bardzo łatwe i wygodne. Na linkach poniżej pokazałem jak to wygląda.
    https://www.youtube.com/watch?v=c01QJDLExnU
    https://www.youtube.com/watch?v=ki-RN9xp-EM
    Jeżeli chcesz większy telewizor i oled jest za drogi, popatrz w sklepie na LG Nano i porównaj go z Samsungiem QLED która jakość obrazu bardziej Ci odpowiada. Lg powinien mieć lepsze żywsze kolory, a Samsung czerń, co też jest ważne.
    Możesz zgrać sobie dwa filmy z fajnym obrazem i testem TV na pendridie i zobaczyć je na TV
    https://www.youtube.com/watch?v=tPdLZ9g0l28
    Ja akurat mam oleda więc mam wszystko :) ale jeżeli nie oled to i tak bym wybrał LG ze względu na wygodny i szybki system smart i pilota magic, bo to odczuwam cały czas podczas korzystania, że jest dobre.
  • #10 19713526
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 922
    CodeBoy napisał:

Witam
    Tu się nie zgadzam. Wystarczy poszukać ile ludzi chce sprzedać uszkodzony TV Samsunga. Jest to zdecydowana większość ofert. Nikt też tego nie chce za bardzo naprawiać. Może dlatego że awarie są trudniejsze do namierzenia.

W każdym razie uszkodzony sprzęt Samsunga kupisz tanio i prawie "od ręki".
    Z innymi markami nie ma tak dobrze.
    A ile kosztują do niego sprawne a używane części. Ta cena też wynika z tego że często padają i ludzie nie potrafią tego naprawić.

Z drugiej strony ma inne zalety np. wygląd, ciekawe funkcje itd.
    Coś za coś.

Co do LG moim zdaniem są dość proste w naprawie. Niestety też stosują marnej jakości kondensatory elektrolityczne i sprzęt pada.

Generalizując moim zdaniem więcej zależy od konkretnego modelu i tego jak wyszedł danemu producentowi niż od konkretnej marki. Każdy koncern zalicza wpadki, występuje też planowe postarzanie produktu bo jak inaczej nazwać kondensatory elektrolityczne umieszczone praktycznie na radiatorze.
  • #11 19713577
    CodeBoy
    Poziom 33  
    LightOfWinter napisał:
    CodeBoy napisał:

Witam
    Tu się nie zgadzam. Wystarczy poszukać ile ludzi chce sprzedać uszkodzony TV Samsunga. Jest to zdecydowana większość ofert. Nikt też tego nie chce za bardzo naprawiać. Może dlatego że awarie są trudniejsze do namierzenia.

Generalizując moim zdaniem więcej zależy od konkretnego modelu i tego jak wyszedł danemu producentowi niż od konkretnej marki. Każdy koncern zalicza wpadki, występuje też planowe postarzanie produktu bo jak inaczej nazwać kondensatory elektrolityczne umieszczone praktycznie na radiatorze.

No widzisz my mamy w firmie Samsungi ale z 2012 roku i są do dziś sprawne. ja mam Samsunga w domu z 2015 roku, koleżanka kupiłą 2 lata temu i raz wytarła szmatką i zeszła farba (chrom ? )
    I zgodzę się z końcem wypowiedzi, dużo zależy od modelu i szczęścia :)
  • #12 19713618
    karollomate
    Poziom 3  
    Dziękuję Panowie. Czyli mam wrażenie, że trochę zatoczyliśmy koło i chyba można to podsumować, że nie ma tej jednej jedynej marki, tylko trzeba brać pod uwagę konkretne modele, uwzględniając własne preferencje. Tak?
    Czyli powinienem wybrać się ponownie do sklepu z takimi kryteriami:
    -75"
    - dobra jasność
    - dobra czerń ale jednocześnie dobre, szerokie kąty
    -cena do 7000
    Potem z tego co mi zaproponują mam wybrać to co najbardziej przypadnie mi do gustu.
    Myślicie, że mogę oprzeć się na propozycjach sprzedawcy, czy raczej oni chcą zrealizować cele sprzedażowe i lepiej iść już do nich z jakimis konkretnymi modelami?
    Na dzień dzisiejszy po rozmowach skladniam się do LG I Samsunga oraz Sony, jeśli cena pozwoli.
  • #13 19713634
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Niestety co do opinii sprzedawcy trzeba bardzo uważać cele sprzedażowe przed świętami to ich byt.
    jeszcze nie zapominaj o gwarancji, są producenci, którzy dają oferty rozszerzone na konkretne modele etc i to warto wypytać sprzedawcę. Tylko nie bierz tych ubezpieczeń sklepowych bo to mało daje, a dużo kosztuje.
  • #14 19714181
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Według mnie wybór powinien paść między LG a Samsungiem, no chyba że faktycznie lubisz Sony to Sony. Lecz kryterium wyboru nie oparłbym tylko na kątach widzenia czy czerni ale także na systemie smart i obsłudze innych dodatków.
    Panasonica 6 lat temu kupiłem właśnie tak. Moim kryterium była najlepsza jakość obrazu głównie wieczorami i nocami, ale nie przewidziałem, że TV już wtedy służy do czegoś więcej niż tylko oglądanie TV z dekodera. Obraz jest super ale cała reszta nie.
    Zastanów się jak tak naprawdę będziesz chciał korzystać z tego telewizora i wtedy dobierz sobie parametr do odpowiadającej jakości obrazu parametr wygody i funkcjonalności telewizora.
    Zobacz, czy czerń z matrycy VA jest Ci potrzebna, czy dobre kąty z matrycy IPS są wymagane, bo być może z VA wystarczą.
    Obejrzyj ten sam film na obu telewizorach z pendriva i będziesz miał odniesienie.
    Weź dwa piloty i pobaw się tymi telewizorami w sklepie. Ja właśnie tak zrobiłem, nawet byłem z dyskiem przenośnym i wtedy zmieniłem podejście do wyboru telewizora.
    A zaraz na początku czytałem artykuły OLED czy QLED :P teraz już wiem, że tych technologii się ze sobą nie porównuje, bardziej NANO czy QLED :)
  • #15 19714894
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1439
    karollomate napisał:
    Myślicie, że mogę oprzeć się na propozycjach sprzedawcy, czy raczej oni chcą zrealizować cele sprzedażowe i lepiej iść już do nich z jakimis konkretnymi modelami?

To jest ostatnia rzecz którą bym się kierował.

gadek80 napisał:
    ale nie przewidziałem, że TV już wtedy służy do czegoś więcej niż tylko oglądanie TV z dekodera. Obraz jest super ale cała reszta nie.

Ale smart-y się szybko starzeją w każdym telewizorze. Kupuje się potem odpowiednie pudełko i podłącza po hdmi i internet i gotowe.

karollomate napisał:
    Co do dodatkowych sprzętów/przystawek, szczególnie z rodzaju "zrób to sam" to już chyba temat nie dla mnie.

Ale są gotowe, nic nie musisz robić, podłączasz i gra.

Dodano po 1 [minuty]:

A co do TV to polecam panasonica, to jest chyba ostatnia firma która oszczędza na tv, dlatego są droższe ale działają, sam mam jeszcze plazmę, jedną z ostatnich kupioną. Gra do dzisiaj bez żadnych awarii.
  • REKLAMA
  • #16 19715440
    CodeBoy
    Poziom 33  
    No jest jeszcze Sharp :) Koledze padł po 15 latach :)
  • #17 19716940
    karollomate
    Poziom 3  
    Dziękuję za porady i daję update. Jeszcze nie ma decyzji, ale już wiem, że idę w matrycę VA, ale dobrymi kątami. Marka i model - tu dalej ciemność, ale walczę ;)
  • #18 19717369
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1439
    Pamiętaj, nie wybieraj najtańszego modelu, sprawdź sobie wpierw ceny na np ceneo, wybieraj średnią cenę/półkę a potem szukaj gdzie go mają najtaniej. Lepiej dopłacić do droższej/lepszej firmy niż po 3-4 latach wymieniać na nowy bo naprawa nieopłacalna.
  • #19 19770856
    karollomate
    Poziom 3  
    Witam kolegów,
    Krótki update w sytuacji. Musiałem sobie zrobić przerwę od tematu bo już mi się śniło po nocach ;) Ale po miesiącu wróciłem do sprawy i to po szybkiej analizie w końcu coś kupiłem. Mimo, że bardzo chciałem coś innego niż Sony, to jednak wyszło tak, że na ścianie wisi właśnie nowy 75X94J od Sony. W tym, rozmiarze, w tej cenie, wydał mi się najlepszy dla moich potrzeb. Oczywiście, są lepsze TV wielu innych firm, ale przy 75calach to już trzeba dać 10 tys i wiecej. Tu wyszedł 7200 i 500 zł dostałem na inne zakupy w koszyku więc było na wieszak i glosnik na prezent dla córki :) Czyli 6700, oceniłem na dobrą cenę do jakości i kupiłem. Wszyscy zadowoleni tylko żona marudzi że duży :p
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za cenne opinie i pomoc.
    Wesołych Świąt!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z wyborem telewizora o przekątnej 75 cali, uwzględniając odległość od ekranu (około 3 m), kąt widzenia oraz preferencje dotyczące jasności obrazu. Użytkownicy zalecają przetestowanie różnych modeli w sklepach, zwracając uwagę na wsparcie dla standardu DVBT-2. Wśród rekomendowanych marek wymieniono Panasonic, Samsung, LG oraz Sony, z naciskiem na jakość obrazu, gwarancję oraz system smart. Użytkownicy podkreślają, że wybór powinien opierać się na konkretnych modelach, a nie tylko na markach, oraz że warto rozważyć dodatkowe akcesoria, takie jak przystawki do telewizora. Ostatecznie, autor zdecydował się na model Sony 75X94J, uznając go za najlepszy wybór w swoim budżecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA