MocnyAmper napisał: No to jak w końcu?
Normalnie - literówka...A raczej "klikówka" (kliknąłem nie w to co trzeba i nie zauważyłem że wycięło dalszą część) Dzięki za spostrzegawczość, już poprawiam.
MocnyAmper napisał: Moc muzyczną, jeżeli już producent podaje to zawyża ją jak tylko może bo zależy co puścisz - będzie inna A zawsze lepiej wygląda na pudełku wielkie '1000W P.M.P.O'
Wic polega na tym, ze z podanych wyżej mocy tylko jedna (RMS) jest zdefiniowana, a wiec podawana w wyniku pomiarów a nie "widzimisię" grafika opracowującego obrazek na pudełku...
Co do mocy muzycznej...

Tu ostatnio jest problem - ostatnio, czyli w zasadzie od lat kilkunastu - od momentu gdy zaczęto coraz więcej używać w studiu "normalizację" głośności - więcej o tym haniebnym procederze możną znaleźć szukając w sieci co to jest "Loudness War".
Niektóre płyty z muzyką rozrywkową są tak właśnie nagrywane, wcześniej spłaszczenie dynamiki występowało tylko w rozgłośniach radiowych i (nieco później)... w reklamach TV ! (w tym ostatnim wprowadzono taki sposób jako obejście "odgórnego" przykazania, by głośność reklam nie była głośniejsza od głośności programu, który ta reklama przerywa. Średnia głośność owszem wzrosła, ale szczytowa nie...
O mocy PMPO nawet nie ma co się rozwodzić. Jak dla mnie to szczyt oszustwa i chytrości speców od handlu. Wbrew wszelkim innym obiegowym opiniom PMPO to moc (wyliczona teoretycznie!) jaka się wydzieli podczas krótkotrwałego zwarcia zasilacza... Nikt nie wie tylko jaki czas jest tu obowiązkowy - bo im krótszy tym (teoretyczna, bo praktycznie nie uda się "wyssać" całkowicie energii z kondensatora w czasie rzędu milisekundy...) moc będzie większa - podobnie gdy podmienimy we wzorze na większą pojemność kondensatora.... Z mocą sygnału na wyjściu głośnikowym nie ma absolutnie nic wspólnego.
W zwiazku z powyższym ostatnimi czasy (niestety tylko w odniesieniu do sprzętu estradowego) wprowadzono moc AES - nie będę się zagłębiał w szczegóły - każdy zainteresowany może sobie poszukać w jaki sposob mierzy się w obu normach (RMS vs.AES) i porównać. W sprzęcie PU nadal skazani jesteśmy albo na widzimisię producenta, albo moc RMS.