logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] - Multiswitch Opticum OMS 5/8 PRO-TRQ i poziom sygnału

unky 12 Gru 2021 15:46 1365 14
REKLAMA
  • #1 19759209
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    W domu mam instalację w oparciu o konwerter Quartro - model Inverto Ultra Black który jest podłączony do multiswitcha Opticum OMS 5/8 PRO-TRQ. Do multiswitcha podpiąłem VU+Zero oraz VU+Ultimo 4K. Na obu sygnał na wszystkich transponderach na poziomie 89-90% czyli wg. mnie b dobrze. Dzisiaj w kolejnym pokoju chciałem podpiąc stare VU+Ultimo. No i zonk - na niektórych transpondera w ogóle brak sygnału, na innych poziom max50%. Czy tak marne są głowice w starym Ultimo? Do tej pory w innej lokalizacji miałem go podpiętego bezpośrednio do anteny z konwerterem Inverto Ultra Black i poziom sygnału był w okolicach 70-80%.

Wymieniać tuner czy jeszcze mogę coś pomierzyć, posprawdzać? Trochę mnie to zaskoczyło że dwa tunerki działają super stare prawie 12 letnie Ultimo niekoniecznie. W multiswitchu przepinałem porty wyjściowe i nic to nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #2 19759521
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1131
    A zamieniałeś dekodery miejscami?
  • #3 19759715
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19759879
    unky
    Poziom 18  
    Kable na multiswitchu przepiąłem. Efekt ten sam, kilka transponderów z siłą 40kilka procent, reszta 0%. Postanowiłem w miejscu Ultimo podpiąć działający w innych pokojach tuner. Podpięte VU+Zero. Sygnał idealny pod 90%. Czyli działa instalacja, ale nie działa dziadek Ultimo. Co jeszcze sprawdzić mógłbym? Ultimo ma dwie głowice, na obu ten sam problem - zarówno Tuner A jak i Tuner B
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19759889
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    @unky
    Jesteś trzecim z kolei użytkownikiem tego multiswitcha spośród których co słyszałem który ma problemy na tunerach ze słabszą głowicą.

Po podłączeniu bezpośrednio pod konwerter wszystko działa a po podpięciu pod multiswitch przestaje odbierać większość transponderów, dosłownie jak by robił multiswitch za tłumik.
    Po sprawdzeniu na mierniku zawsze był problem z multiswitchem który poszedł do zwrotu czy wymiany w ramach gwarancji na multiswitch unicable.
  • REKLAMA
  • #6 19759892
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19759906
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Ultimo miały ( i mają ) nawet dobre głowice, możliwe że już ze starości pada aktualna.
    Opcję jest możliwość wymiany głowicy na nową.
  • #8 19760056
    unky
    Poziom 18  
    Ultimo ma dwie niezależne głowice. Aż dziwne żeby dwie padły. Może faktycznie problematyczny jest ten multiswitch?
  • #9 19760285
    andpol 33
    Poziom 39  
    Pomiń multiswitch i sprawdź bezpośrednio z konwertera, oczywiście sprawdzając właściwe kanały dla odpowiedniej ćwiartki.
  • #10 19760591
    unky
    Poziom 18  
    Mutliswitch pominięty.
    Teraz bezpośrednio podpinając do "ćwiartki" kanały z tego zakresu mają poziom sygnału 70-73%.
    Wniosek jeden - tłumione sygnały przez Multiswitch które znacząco wpływają na odbiór na VU+Ultimo.
    Chyba wymiana multiswitch'a będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem? Taniej niż wymiana tunera :-)
    Co polecacie?
  • #11 19760690
    andpol 33
    Poziom 39  
    Może konwerter przesterowuje wejścia multiswitcha?
  • #12 19760776
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    unky napisał:
    Inverto Ultra Black który jest podłączony do multiswitcha Opticum OMS 5/8 PRO-TRQ

Jaka długość przewodów między konwerterem a multiswitchem?
  • #13 19761218
    unky
    Poziom 18  
    andpol 33 napisał:
    Może konwerter przesterowuje wejścia multiswitcha?

Konwerter Inverto Ultra Black.

Prof. SpecMiernik napisał:
    unky napisał:
    Inverto Ultra Black który jest podłączony do multiswitcha Opticum OMS 5/8 PRO-TRQ

Jaka długość przewodów między konwerterem a multiswitchem?

Maks 8 metrów.
  • #15 19775097
    unky
    Poziom 18  
    Okazało się że wina 100% po stronie Multiswitcha Opticum.
    Zakupiłem "Multiswitch CORAB 5/8 Smart Line" - sygnał na VU+Ultimo taki jaki powinien być - adekwatny do mocy sygnału jak połączyłem bezpośrednio z konwerterem.
    Wniosek potwierdza to co pisał kolega @tomaszlonski - Multiswitch Opticum OMS 5/8 PRO-TRQ na słabszych głowicach nie działa prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z instalacją satelitarną opartą na konwerterze Quattro Inverto Ultra Black i multiswitchu Opticum OMS 5/8 PRO-TRQ. Użytkownik zauważył, że podczas podłączania tunera VU+Ultimo sygnał na niektórych transponderach był bardzo niski, podczas gdy inne tunery (VU+Zero i VU+Ultimo 4K) działały poprawnie. Po testach, w tym podłączeniu tunera bezpośrednio do konwertera, stwierdzono, że problem leży w multiswitchu, który tłumi sygnał. Użytkownik zdecydował się na wymianę multiswitcha na model CORAB 5/8 Smart Line, co poprawiło jakość sygnału na VU+Ultimo. Wskazano również na możliwość problemów z czułością głowic w starszym tunerze oraz na konieczność sprawdzenia długości przewodów i jakości połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA