logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ogrzewanie podłogowe: Pytania o belkę zasilającą, by-pass i grupę rozdzielaczowo-pompową

Pyzaczek 16 Sty 2022 20:18 3258 15
REKLAMA
  • #1 19824396
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Ocena: 107
    Jestem świeżo upieczonym posiadaczem ogrzewania podłogowego i mam kilka pytań:
    1. Czy belka zasilająca i powrotna może być w dowolnym miejscu (góra - dół)?
    2. Czy zasilanie i powrót samych pętli podłogowych można podłączać dowolnie?
    3. Do czego służy by-pass?
    4. Czy cała powierzchnia przylgni regulatora przylgowego musi mieć kontakt z rurą?
    5. Czy prawidłowo jest wykonana moja grupa rozdzielaczowo-pompowa?
    Ogrzewanie podłogowe: Pytania o belkę zasilającą, by-pass i grupę rozdzielaczowo-pompową
  • REKLAMA
  • #2 19832636
    duble2
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    U ciebie zasilanie musi być u góry na Rotametrach a powrót dół gdzie są zawory! Bypas służy po to by pompa się nie spaliła jak zostaną zakręcone wszystkie sekcje>nowe pompy posiadają elektronikę której takie coś nie grozi!
  • REKLAMA
  • #4 19834278
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Uściślę, że mój kocioł jest z zamkniętą komorą, ale nie jest kotłem kondensacyjnym.
    Przed wejściem do rozdzielacza podłączony jest jeden kaloryfer (na fotce czerwony i niebieski zaworek).
    W dalszym ciągu nie rozumiem działania by-passu.
  • REKLAMA
  • #5 19838351
    n owicjusz
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    "W dalszym ciągu nie rozumiem działania by-passu."
    By-pass zabezpiecza przed uszkodzeniem pompy (w wypadku zamknięcia wszystkich nitek ogrzewania), do tego woda przepchana do pieca spowoduje wygaszenie palnika. I na pewno nie będzie dziwnych dźwięków w instalacji.

Skąd wyrwałeś tego fachurę?
  • #6 19838544
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    n owicjusz napisał:
    w wypadku zamknięcia wszystkich nitek ogrzewania

Ale przecież to nigdy nie nastąpi.
    n owicjusz napisał:
    do tego woda przepchana do pieca spowoduje wygaszenie palnika

woda chyba nie jest przepychana do pieca by-pass'em???
  • #7 19838651
    n owicjusz
    Poziom 13  
    Jak sama nazwa mówi obejście powinna zostać przekierowana do pieca przez powrót(w skrajnych przypadkach).A zadaniem by-pass-u jest dostarczenie chłodniejszej wody do zmieszania przez zawór ustalający temperaturę na zasilaniu.
    A rodzaj pieca nie ma nic wspólnego , obieg CO masz zamknięty?
    To ze masz zasilanie z grzejnika oznacza ze woda jest już wystudzona i zasilanie zamienione z powrotem.
    Zostaje odkręcić cały element z pompa i obejściem (od kolektorów te długie pały gdzie są podpięte rurki w czerwonej otulinie jest ich 8) i wszystko obrócić do góry nogami ( nie zapomnij obrócić wirnika pompy).
    Wątpię aby to dobrze działało (za niska temperatura), jednak będzie poprawnie.
  • #8 19838669
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Może teraz coś więcej się wyjaśni:
    Ogrzewanie podłogowe: Pytania o belkę zasilającą, by-pass i grupę rozdzielaczowo-pompową
  • #9 19838693
    n owicjusz
    Poziom 13  
    Wiec tak po przeciwnej stronie Twoich opisów jest element pompowo- mieszający odkręcasz całość (nie zapomnij spuścić wody). Obracasz o 180 stopni (wirnik pompy również) i przykręcasz na swoje miejsce(manometr z góry idzie na dol).
    To wersja jak nie ma jak zamienic rurek !

Jak jest miejsce to sie przecina i zamienia miejscami oczywiście łącząc je mufkami( są skręcane lub zaciskane).

Tak będzie najprościej i jak najbardziej poprawnie.
  • #10 19838782
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Znalazłem w sieci taki sam rozdzielacz jak mój (mój jest 8+1) ale zasada działania identyczna: Ogrzewanie podłogowe: Pytania o belkę zasilającą, by-pass i grupę rozdzielaczowo-pompową
    Wynika z tego, że mój rozdzielacz jest O.K.
    Jednak ma dodatkowy termostat przylgowy włączający pompę, który jest zainstalowany na zasilaniu z kotła (prawa strona fotki z pierwszego postu). Jak właściwie jest sterowana ta pompa (co powinno ją włączać i wyłączać)?
  • REKLAMA
  • #11 19838901
    n owicjusz
    Poziom 13  
    Pompę włącza termostat: pomieszczenia, lub strefę którą ogrzewa dany obwód(otwiera lub zamyka styk).

Teraz odpowiedz na moje pytanie: Czy twój piec ma pompę?

Jeśli się przyjrzysz dokładnie ostatniemu zdjęciu zrozumiesz dlaczego pytam. Bez pompy w piecu jest to nie wykonalne. Gdyż wszystko co jest przed pompa będzie miało ten sam kierunek( ssanie lub tłoczenie) (a nie jedna cześć tłoczy, a druga ssie).
  • #12 19838929
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Piec ma pompę.
    Termostat w salonie włącza piec, więc z pewnością termostat przylgowy włącza pompę w rozdzielaczu gdy temperatura na zasilaniu rozdzielacza osiągnie nastawioną wartość (np. 40 st.) i wyłącza ją, gdy ta spadnie zbyt nisko.
  • #13 19838968
    n owicjusz
    Poziom 13  
    A jak włączy się pompa to co pokazują przepływomierze?
    Czy jest znaczna różnica temperatur belek przed pompa i za ?

Odpowiem na pytanie nr.5 To niema prawa dobrze działać!!!Pompa z układem mieszającym jest w złym miejscu.
    nr1 bez znaczenia
    nr2 jeśli do rożnych belek(pętla ma zasilanie i powrót)
    nr4 jak rozumiem pytasz o termopare to tak, bo szybciej i dokładnie odczytuje parametry temperatury.

Więcej nic nie pisze, bo chyba nie rozumiesz o co chodzi ! A potem podłogówka do du.. !
    A trzeba tylko poczytać, zapytać się i znaleźć fachowca który wie co robi ! A nie jakiegoś Pana Miecia (ale lepiej mieć, a jak będzie działać to się okaże)!
  • #14 19838973
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Jeżeli pompa w rozdzielaczu jest włączona przepływomierze pokazują przepływ. Gdy pompa ta jest wyłączona przepływomierze pokazują brak przepływu, mimo że pompa w piecu pracuje.
  • #15 19839017
    n owicjusz
    Poziom 13  
    Woda zawsze szuka najkruszej drogi , a pompa mieli wodę w pętlach nie biorąc z pieca!

Dobranoc!
  • #16 19971908
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Po przeniesieniu czujnika termostatu pompy w rozdzielaczu w inne miejsce (obok pompy) wszystko działa prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytania dotyczące instalacji ogrzewania podłogowego, w tym lokalizacji belki zasilającej, podłączenia pętli, funkcji by-passu oraz poprawności grupy rozdzielaczowo-pompowej. Odpowiedzi wskazują, że belka zasilająca powinna być umieszczona u góry, a powrót na dole. By-pass chroni pompę przed uszkodzeniem w przypadku zamknięcia wszystkich sekcji, a jego działanie polega na kierowaniu wody do pieca. Użytkownik zauważył, że po przeniesieniu czujnika termostatu pompy w rozdzielaczu, system zaczął działać prawidłowo. Wskazano również na konieczność poprawnego umiejscowienia pompy w układzie mieszającym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA