logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaką żywicę dwuskładnikową wybrać, aby wypełnić ubytki w drewnianej podłodze?

garyaqq 19 Sty 2022 15:08 1419 6
REKLAMA
  • #1 19829863
    garyaqq
    Poziom 2  
    Witam.

Jestem zielony w pracach ręcznych w domu, za to pełen chęci i zapału. Mam pytanie. Mam drewnianą podłogę, w której dzieci zrobiły swoją zabawą dziury głębokości 1-2 cm. Chciałbym je wyrównać, a przy okazji nie wycinać desek, tylko je zaszpachlować jakimś transparentnym ustrojstwem. Słyszałem, że najlepsza będzie do tego żywica dwuskładnikowa. Czy ktoś z Was mógłby mi polecić taki produkt?
    Proces zaklejenia dziur chyba ogarnę. Rozetrę dziury papierem ściernym by podłoga miała lepszą przyczepność, wymyję, zakleję żywicą, po wyschnięciu wyszlifuję papierem ściernym (dwie grubości 125 i 220) i chyba będzie OK?
    Tak czy inaczej proszę mądrzejsze głowy o sugestię co do żywicy. :)

Pozdrawiam i dziękuję. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19829901
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3789
    Z technicznego punktu widzenia żywica dobrze się do tego nadaje. Szczególnie jak wymieszasz ją z wypełniaczem zrobionym z pyłu drzewnego, to uzyskasz wręcz idealną masę naprawczą, nadającą się do ręcznego punktowego nakładania i szlifowania. Dodatek pyłu drzewnego pozwoli także na lepsze dopasowanie żywicznej masy do struktury i twardości naprawianej powierzchni.

Proponuję rozważyć jednak specjalne środki gotowe (szpachlówki, pasty czy masy naprawcze) do usuwania tego typu niespodzianek. Popularne tego typu preparaty to na przykład: Uni-Kit 5, FugaFix, Maximus Holtzkitt, DEVA RESIPLAS, BONIFUGA AQUA, Pallmann PALL-X KITT, HartzLack NC Fugenfiller i inne, z których wiele wykonanych jest także na bazie żywicy.

Oczywiście można w tym celu wykorzystać techniczne żywice epoksydowe (na przykład popularny Epidian), ale wybierając ostateczną technologię, brałbym pod uwagę szczególnie kwestie zdrowotne. Tym bardziej, jeśli to podłoga dla dzieci! Trzeba uważać, bo niektóre żywice są bardzo toksyczne! Przy wyborze weź także pod uwagę rodzaj podłogi, sposób jej wykończenia oraz efekt końcowy, który chcesz uzyskać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19829910
    garyaqq
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo. Tak! Zgadzam się i dziękuję za zwrócenie uwagi na zdrowie użytkowników. Jak najbardziej jestem za zdrową naprawą. Czy z tych "gotowców" jest coś, co można nazwać i użyć jako zdrowy preparat?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19830455
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Nie przesadzajcie z tym zdrowiem. Toksyczny jest utwardzacz. A po związaniu z żywicą, masa na podłodze jest bez wpływu na życie i zdrowie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19830487
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Mam podłogę z sosny. Z własnego doświadczenia - wymieszanie pyłu z żywicą epoksydową skończyło się zmianą koloru mieszaniny na ciemnobrązowy - jak sęk. Użyj gotowych szpachlówek, wyglądaja lepiej po paru latach przy pociemniałych deskach niż ciemnobrązowe plamki. Dobrze, że są pod dywanem.
  • Pomocny post
    #6 19831471
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3789
    palmus napisał:
    A po związaniu z żywicą, masa na podłodze jest bez wpływu na życie i zdrowie.
    Mylisz się, bo niektóre żywice techniczne są toksyczne i zupełnie nie nadają się do pomieszczeń typu pokój dziecięcy czy sypialnia. Zamiast ryzykować, lepiej zastosować środek o minimalnej toksyczności lub ze znanym okresem karencji.
    heniek07 napisał:
    skończyło się zmianą koloru mieszaniny na ciemnobrązowy - jak sęk.
    Tak to jest z żywicami - niektóre w większy, inne w mniejszy sposób wpływają na zmianę odcieniu. Dokładnie tak samo jest z lakierami - są przyciemniające, są też bardziej neutralne. Dlatego producenci zawsze zalecają wykonanie próby przed naprawą widocznych powierzchni.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19863301
    garyaqq
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za porady. Bardzo pomocne i baaardzo fajny portal do takich pytań. Skorzystałem bardzo.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru żywicy dwuskładnikowej do wypełnienia ubytków w drewnianej podłodze. Użytkownik zadał pytanie o odpowiedni produkt, sugerując, że planuje użyć żywicy z dodatkiem pyłu drzewnego dla lepszego dopasowania do struktury podłogi. Odpowiedzi wskazują, że żywica epoksydowa, jak Epidian, może być skuteczna, ale należy zwrócić uwagę na kwestie zdrowotne, zwłaszcza w pomieszczeniach dla dzieci. Użytkownicy polecają również gotowe szpachlówki, takie jak Uni-Kit 5, FugaFix, Maximus Holtzkitt, DEVA RESIPLAS, BONIFUGA AQUA, Pallmann PALL-X KITT oraz HartzLack NC Fugenfiller, które mogą być mniej toksyczne i estetyczniejsze w dłuższym okresie. Wskazano również na ryzyko zmiany koloru podłogi przy użyciu żywicy, co może być problematyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA