Krzychooo napisał: michal22michal napisał: ... mam tylko możliwość 6 paneli południowy zachód + 6 paneli północny wschód. To trudny wybór...
Nie szczyp się tylko zakładaj na maxa po 6. Masz dość płaski dach i od NE chyba brak cienia więc nie będzie tak źle.
Przy zachmurzonym niebie będziesz miał dokładnie 2 razy więcej, a to już będzie coś warte. 2 stringi i spokojny sen, że zrobiłeś co się dało.
Krzychooo, sądzisz, że ten uzysk z północny wschód nie będzie taki zły ?
Wałkuje ten temat, bo wiem, że decyzja jaką podejmę będzie miała konserwacje już na zawsze, i teraz mam duży dylemat, bo z jednej strony był ten przedstawiciel, i wg niego ta strona północny wschód jest nieopłacalna, a z drugiej strony tutaj w moim temacie kilka osób podjęło się próby oceny mojej sytuacji - za co jestem im wdzięczny, pod względem montażu na wiacie, na kierunkach północny wschód i południowy zachód, gdzie wychodzi na to, że jest szansa, że to wcale nie musi być takie najgorsze, m. in. z uwagi, że kąt dachu nie jest duży. A dać na gruncie znowu, to już w tym potem nic nie zmienię też i ten grunt cały czas będzie zarezerwowany dla fotowoltaiki.
Chyba trzeba jeszcze szukać innego wykonawcy.
Dodano po 3 [minuty]: domelek napisał: U kumpla zakładaliśmy w takiej orientacji (początek stycznia) - na razie jest zima więc słońce jest nisko i wstaje na południowym wschodzie to uzyski niewielkie, ale latem będzie ok. Oczywiście strona od zachodu będzie miała lepszą produkcję. tutaj przykład z dzisiaj (na czerwono - zachód). Dach spadek podobny do twojego...

dzięki domelek za tą informację, a ile ten kumpel ogólnie mocy założyć fotowoltaiki ?
Wszystko od strony północny wschód on ma założone ?
Dodano po 2 [minuty]: rokbok napisał: michal22michal napisał: ewentualnie tylko 2 panele na rogu dachu od północnego wschodu
Dziwne stwierdzenie, dwa panele o innej orientacji, jak je podłączysz w szereg z innymi o innej orientacji będą ograniczać produkcję, jak by miały być samodzielne to nie ruszą z produkcją, za małe napięcie dla falownika, tak że nie wiem co ten przedstawiciel kombinował.
Trudno mi powiedzieć, wg niego, jego kompas pokazuje, że jedna strona opłacalna, a druga strona na północny wschód nieopłacalna.
Ale dobrze, że podałeś ten argument.