logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Panele fotowoltaiczne dach dwuspadowy strony: południowy zachód, północny wschód

michal22michal 27 Sty 2022 22:59 6672 65
Najlepsze odpowiedzi

Czy montaż instalacji fotowoltaicznej ok. 5 kW na dachu dwuspadowym o orientacji południowy zachód / północny wschód i kącie ok. 30° ma sens i jak wstępnie oszacować jej uzysk oraz opłacalność?

Tak, taka instalacja może mieć sens i się zwrócić, ale połać północno-wschodnia da wyraźnie gorszy uzysk niż południowo-zachodnia, więc jeśli masz wybór, lepiej maksymalizować stronę SW [#19847926][#19881335][#19851884] Do wstępnej oceny trzeba znać dokładny azymut jednej połaci i ewentualne zacienienie; w wątku do symulacji podawano PV*SOL Premium 2022 oraz SolarEdge Designer [#19847754][#19850159] Przy dwóch różnych kierunkach falownik powinien mieć 2 MPPT, a moc paneli może być większa niż moc falownika; nie warto łączyć różnych orientacji w jednym stringu, bo będą się wzajemnie ograniczać [#19848057][#19848205][#19851390] Z forumowe przykłady pokazują, że przy azymucie ok. 210° i kącie 17° 2,7 kWp na SW dawało 2,9–3 MWh/rok, a taka sama moc na NE około 1 MWh mniej; przy 4,5 kWp podzielonym po równo na dwie połacie 10° string NE dawał ok. 15% mniej energii niż SW [#19847926][#19881335] Trzeba też uwzględnić zacienienie od drzew, słupów i zimowy problem ze śniegiem na mniej korzystnej połaci [#19847948][#19848001]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19847403
    michal22michal
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam.
    Czy ktoś się orientuje, lub ma założone panele fotowoltaiczne na dachu dwuspadowym na kierunki południowy zachód i północny wschód ? Instalacja około 5 kW i połowa na jednej części dachu, a połowa na drugiej, kąt dachu około 30 stopni. Czy to ma sens, czy się zwróci, da zysk, można to jakoś oszacować, obliczyć i wstępnie przewidzieć ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19847632
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 858
    Nie napisałeś przede wszystkim czy to ma być instalacja Off- grid czy On- grid czy mieszana.
  • #3 19847754
    krawietz
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    michal22michal napisał:
    Witam.
    Czy ktoś się orientuje, lub ma założone panele fotowoltaiczne na dachu dwuspadowym na kierunki południowy zachód i północny wschód ? Instalacja około 5 kW i połowa na jednej części dachu, a połowa na drugiej, kąt dachu około 30 stopni. Czy to ma sens, czy się zwróci, da zysk, można to jakoś oszacować, obliczyć i wstępnie przewidzieć ?

Jaki azymut dokładnie? Da się szybko zrobić symulacje uzysku z takiej instalacji, tylko potrzebny jest właśnie azymut jednej z połaci (albo pokaż zdjęcie z google maps). Jakieś potencjalne zacienienie?

Krawietz
  • REKLAMA
  • #4 19847838
    michal22michal
    Poziom 10  
    Jakubserwis instalacja ongrid

Dodano po 3 [minuty]:

krawietz napisał:
    michal22michal napisał:
    Witam.

Jaki azymut dokładnie? Da się szybko zrobić symulacje uzysku z takiej instalacji, tylko potrzebny jest właśnie azymut jednej z połaci (albo pokaż zdjęcie z google maps). Jakieś potencjalne zacienienie?

Krawietz

Krawietz, będę wdzięczny, jeśli coś doradzisz, w załączeniu zdjęcie z opisem. Wystarczy tyle ? Czy jeszcze jakieś zdjęcie wiaty ?

Panele fotowoltaiczne dach dwuspadowy strony: południowy zachód, północny wschód Panele fotowoltaiczne dach dwuspadowy strony: południowy zachód, północny wschód
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19847926
    krawietz
    Poziom 16  
    Wychodzi mi jakieś 210 stopni czyli tylko 30 stopni odchylenia od południa..

6 paneli 450W (2,7kWp) na południowym zachodzie powinno dać uzysk (bez zacienienia) w granicy 2,9 - 3 MWh / rok.
    Taka sama ilość po drugiej stronie o 1MWh mniej. Oczywiście minus straty systemu.

Ale to oczywiście jakaś tam szybka symulacja i zrobiona dla danych pogodowych z małopolski.
    Jak masz tam jakieś drzewa i inne obiekty które mogą rzucać cień to produkcja spadnie.

Jeśli masz miejsce to ja bym sugerował tylko stroną południowo-zachodnią.

Krawietz.
  • #6 19847932
    michal22michal
    Poziom 10  
    No właśnie mam tylko możliwość 6 paneli południowy zachód + 6 paneli północny wschód. To trudny wybór, ewentualnie tylko 6 paneli zamontować na południowy zachód.
    Jakoś do gruntu nie jestem przekonany, a są też pewne ku temu przeszkody.
    Dzięki Krawietz za cenną wskazówkę.
  • Pomocny post
    #7 19847948
    Robyn212
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Na zdjęciu widzę drzewo, które może być problemem.
  • #8 19847971
    krawietz
    Poziom 16  
    michal22michal napisał:
    No właśnie mam tylko możliwość 6 paneli południowy zachód + 6 paneli północny wschód. To trudny wybór, ewentualnie tylko 6 paneli zamontować na południowy zachód.

A tego kąta dachu jesteś pewien. Jakoś na zdjęciu to nie wygląda na 30 stopni.

Krawietz
  • #9 19847982
    michal22michal
    Poziom 10  
    Nie jestem pewien, wydaje mi się, że on może być mniejszy, niż 30 stopni, sądzisz, że jest jeszcze szansa, że może tu jeszcze coś pozytywnego się wyklarować?

Dodano po 53 [sekundy]:

Rabyn, drzewo oczywiście do przycięcia, zmniejszenia, skrócenia.
  • Pomocny post
    #10 19848001
    krawietz
    Poziom 16  
    michal22michal napisał:
    Nie jestem pewien, wydaje mi się, że on może być mniejszy, niż 30 stopni, sądzisz, że jest jeszcze szansa, że może tu jeszcze coś pozytywnego się wyklarować?

Dodano po 53 [sekundy]:

Rabyn, drzewo oczywiście do przycięcia, zmniejszenia, skrócenia.

Zmierzone ze zdjęcia kątomierzem on-line to tak z 17 stopni wychodzi.. a to sporo zmienia...
    Dla kierunku połudiowy - zachód spada produkcja do 2,8 - 2,9MWh ale rośnie na północny wschód do około 2,4MWh.

Oczywiście w zimie będzie problem ze śniegiem bo sam nie spadnie zbyt łatwo.

Krawietz
  • #11 19848017
    michal22michal
    Poziom 10  
    Dzięki za te obliczenia. To zmienia postać rzeczy, z ok. 4 kW robi się ok. 5 kW, a co byś proponował za panele fotowoltaiczne, Longi Solar 450 W ? I do tego jaki falownik ?
  • Pomocny post
    #12 19848057
    krawietz
    Poziom 16  
    michal22michal napisał:
    Dzięki za te obliczenia. To zmienia postać rzeczy, z ok. 4 kW robi się ok. 5 kW, a co byś proponował za panele fotowoltaiczne, Longi Solar 450 W ? I do tego jaki falownik ?

W przypadku paneli wymiar może mieć znaczenie, wiec musisz zobaczyć co Ci się zmieści, albo co będzie w danej chwili miał wykonawca którego zapytasz o ofertę. Z falownikiem to samo... wiadomo, że są tańsze, droższe... Ja mam u siebie Longi + Sofar.
    Falownik musi mieć 2 wejścia MPPT no i przy tej instalacji moc nie większa niż 5 kW

Krawietz
  • #13 19848124
    michal22michal
    Poziom 10  
    Chciałem longi 450 W, dostałem od firmy, która zajmuje się kompleksowo montażem wraz z materiałem, wyliczenie na nich, ale teraz ta firma montująca przekazała mi informację, że Longi mają jakieś problemy, że są wadliwe, i już nie będą w ofercie, a mają w ofercie Sun Pro... cokolwiek to znaczy, na tą chwilę panele Sun Pro są dla mnie niewiadomą, natomiast inne firmy mają nadal Longi w ofercie. I teraz, albo faktycznie Longi Solar jest tam coś nie tak, albo już ich nie mają na magazynie.
    Na pewno z uwagi na małą powierzchnię, muszą to być mocne panele, około 450 W.

Moc nie większa niż 5 kW, a jak przekroczy 5 kW i wyjdzie 12 x 450 W= 5,4 kW ?
  • Pomocny post
    #14 19848205
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 418
    Nawet jest zalecane aby moc paneli przekraczała moc falownika.
  • #15 19848321
    krawietz
    Poziom 16  
    michal22michal napisał:
    a mają w ofercie Sun Pro... cokolwiek to znaczy,

Nie wiem co to. Chyba bym nie chciał sprawdzać. Longi jest dostępne, przynajmniej u nas na południu, chodź zauważyłem, że cena w hurtowniach poszła do góry.

Krawietz
  • #17 19848373
    michal22michal
    Poziom 10  
    Napisał Sun Pro - na wyszukiwarce takich nie odnajduje, może przedstawicielowi firmy literki przeskoczyły. Jutro będzie wiadomo więcej.
  • Pomocny post
    #18 19848418
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1027
    michal22michal napisał:
    Napisał Sun Pro

A może chodziło mu o to https://sunpro.com.pl/
  • Pomocny post
    #20 19848432
    rokbok
    Poziom 40  
    Zgadza się, może to jest to, cytat z podanej przez Ciebie stronki:

"SunPro Power jest marką należącą do firmy YUHUAN FURUI ENERGY Co. LTD, założonej w 2008 r. w Chinach. Firma ta od początku działalności zajmuje się produkcją oraz badaniami związanymi z branżą fotowoltaiczną. Jako jedyny oddział chińskiej firmy w Polsce od 2018 roku zajmujemy się bezpośrednią sprzedażą ogniw fotowoltaicznych – poli- i monokrystalicznych."
  • #21 19848455
    michal22michal
    Poziom 10  
    A wiecie, właśnie mi też ta firma wyskoczyła w wyszukiwarce, ale ten człowiek podał nazwę firmy, której jest przedstawicielem, i wg tego co podał, firma jest z południa, i ma całkiem inną nazwę.
    Za niedługo się okaże, ale dokumenty, które mi przesłał, mimo braku podpisów na ofercie, jest pieczątka, adres i nazwa firmy, i dane osoby z imienia i nazwiska.

A może ktoś zna/może polecić jakąś rzetelną firmę z południa (może być na priv), takich, co powiedzą jaka jest prawda, bez lania wody i opowieści dziwnej treści, tylko konkretnie przyjadą, pooglądają, pomierzą, wskażą możliwy uzysk energii, doradzą jakie panele fotowoltaiczne i jako falownik itp.
  • Pomocny post
    #22 19848984
    the_mek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    krawietz napisał:

Krawietz

Możesz podać jakich programów / stron używasz do symulacji instalacji ?
    Ja swoją wykonałem na darmowej Sunny Desig od SMA ale chętnie sprawdziłbym na innych. :)
  • Pomocny post
    #23 19850113
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    Solar edge designer też jest za darmo, trzeba sie tylko zarejestrować
  • #24 19850159
    krawietz
    Poziom 16  
    the_mek napisał:

Możesz podać jakich programów / stron używasz do symulacji instalacji ?
    Ja swoją wykonałem na darmowej Sunny Desig od SMA ale chętnie sprawdził bym na innych. :)

PV*SOL Premium 2022

Krawietz
  • REKLAMA
  • #25 19851354
    michal22michal
    Poziom 10  
    No i był przedstawiciel firmy montującej fotowoltaikę, stwierdził, że na wiacie jak już to tylko z jednej strony, od południowego zachodu ma sens montaż, ewentualnie tylko 2 panele na rogu dachu od północnego wschodu, a najbardziej zarekomendował na gruncie, bo tam słońce tylko promieniuje do godziny 12:00. Kwestia przemyślenia tego, niestety brak jakichś dokładnych symulacji z jego strony odnośnie możliwego uzysku oraz pokuszenia się o porównanie części dachu południowy zachód vs północny wschód, żeby zobrazować, jak duża pomiędzy nimi jest różnica.
  • Pomocny post
    #26 19851390
    rokbok
    Poziom 40  
    michal22michal napisał:
    ewentualnie tylko 2 panele na rogu dachu od północnego wschodu

Dziwne stwierdzenie, dwa panele o innej orientacji, jak je podłączysz w szereg z innymi o innej orientacji będą ograniczać produkcję, jak by miały być samodzielne to nie ruszą z produkcją, za małe napięcie dla falownika, tak że nie wiem co ten przedstawiciel kombinował.
  • Pomocny post
    #27 19851459
    domelek
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    U kumpla zakładaliśmy w takiej orientacji (początek stycznia) - na razie jest zima więc słońce jest nisko i wstaje na południowym wschodzie to uzyski niewielkie, ale latem będzie ok. Oczywiście strona od zachodu będzie miała lepszą produkcję. tutaj przykład z dzisiaj (na czerwono - zachód). Dach spadek podobny do twojego...
    Panele fotowoltaiczne dach dwuspadowy strony: południowy zachód, północny wschód
  • Pomocny post
    #28 19851504
    Krzychooo
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    michal22michal napisał:
    ... mam tylko możliwość 6 paneli południowy zachód + 6 paneli północny wschód. To trudny wybór...
    Nie szczyp się tylko zakładaj na maxa po 6. Masz dość płaski dach i od NE chyba brak cienia więc nie będzie tak źle.
    Przy zachmurzonym niebie będziesz miał dokładnie 2 razy więcej, a to już będzie coś warte. 2 stringi i spokojny sen, że zrobiłeś co się dało.
  • #29 19851714
    michal22michal
    Poziom 10  
    Krzychooo napisał:
    michal22michal napisał:
    ... mam tylko możliwość 6 paneli południowy zachód + 6 paneli północny wschód. To trudny wybór...
    Nie szczyp się tylko zakładaj na maxa po 6. Masz dość płaski dach i od NE chyba brak cienia więc nie będzie tak źle.
    Przy zachmurzonym niebie będziesz miał dokładnie 2 razy więcej, a to już będzie coś warte. 2 stringi i spokojny sen, że zrobiłeś co się dało.

Krzychooo, sądzisz, że ten uzysk z północny wschód nie będzie taki zły ?

Wałkuje ten temat, bo wiem, że decyzja jaką podejmę będzie miała konserwacje już na zawsze, i teraz mam duży dylemat, bo z jednej strony był ten przedstawiciel, i wg niego ta strona północny wschód jest nieopłacalna, a z drugiej strony tutaj w moim temacie kilka osób podjęło się próby oceny mojej sytuacji - za co jestem im wdzięczny, pod względem montażu na wiacie, na kierunkach północny wschód i południowy zachód, gdzie wychodzi na to, że jest szansa, że to wcale nie musi być takie najgorsze, m. in. z uwagi, że kąt dachu nie jest duży. A dać na gruncie znowu, to już w tym potem nic nie zmienię też i ten grunt cały czas będzie zarezerwowany dla fotowoltaiki.
    Chyba trzeba jeszcze szukać innego wykonawcy.

Dodano po 3 [minuty]:

domelek napisał:
    U kumpla zakładaliśmy w takiej orientacji (początek stycznia) - na razie jest zima więc słońce jest nisko i wstaje na południowym wschodzie to uzyski niewielkie, ale latem będzie ok. Oczywiście strona od zachodu będzie miała lepszą produkcję. tutaj przykład z dzisiaj (na czerwono - zachód). Dach spadek podobny do twojego...
    Panele fotowoltaiczne dach dwuspadowy strony: południowy zachód, północny wschód

dzięki domelek za tą informację, a ile ten kumpel ogólnie mocy założyć fotowoltaiki ?
    Wszystko od strony północny wschód on ma założone ?

Dodano po 2 [minuty]:

rokbok napisał:
    michal22michal napisał:
    ewentualnie tylko 2 panele na rogu dachu od północnego wschodu

Dziwne stwierdzenie, dwa panele o innej orientacji, jak je podłączysz w szereg z innymi o innej orientacji będą ograniczać produkcję, jak by miały być samodzielne to nie ruszą z produkcją, za małe napięcie dla falownika, tak że nie wiem co ten przedstawiciel kombinował.

Trudno mi powiedzieć, wg niego, jego kompas pokazuje, że jedna strona opłacalna, a druga strona na północny wschód nieopłacalna.
    Ale dobrze, że podałeś ten argument.
  • Pomocny post
    #30 19851734
    domelek
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    michal22michal napisał:
    dzięki domelek za tą informację, a ile ten kumpel ogólnie mocy założyć fotowoltaiki ?
    Wszystko od strony północny wschód on ma założone ?

Kolega ma po 3,6kWp na stronę, aplikacjan na androida 'Sun's path' pokazuje na mapie wędrówkę słońca zimą/latem...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat instalacji paneli fotowoltaicznych na dachu dwuspadowym, z kierunkami południowy zachód i północny wschód. Użytkownik zapytał o sens takiej instalacji o mocy około 5 kW, z podziałem paneli na obie połać dachu. Odpowiedzi wskazują na możliwość uzysku energii, przy czym panele na południowym zachodzie mają lepszą wydajność niż te na północnym wschodzie. Użytkownicy podkreślili znaczenie kąta nachylenia dachu oraz potencjalnego zacienienia, które może wpłynąć na produkcję energii. Wskazano również na różne marki paneli, takie jak Longi Solar i Risen, oraz na falowniki, które powinny mieć co najmniej dwa wejścia MPPT. Użytkownik rozważał także zastosowanie mikroinwerterów. Ostatecznie, po rozważeniu różnych opcji, użytkownik zdecydował się na rozbudowę wiaty w kierunku południowym, co umożliwiło zamontowanie większej liczby paneli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA