Cześć. Potrzebuję Waszej porady. Mam obok siebie 5 routerów z antenami działających w paśmie 868MHz , w odległości 1m każdy od każdego. Bez tłumików antenowych siła sygnału z jakim się komunikują to około -18 do -20dBm. Po zainstalowaniu dwóch tłumików 20dB na kablu antenowym udaje mi się osłabić sygnał do około -60dBm do -70dBm. Analogicznie zainstalowałem 3 i 4 tłumiki jeden po drugim, lecz obniżenie sygnału nie doszło do granicy -100dBm i nie różni się znacznie od tego przy 2 tłumikach. Moje pytanie brzmi, co zrobić, by skutecznie obniżyć RSSI z -18dBm do około -100dBm na każdym urządzeniu leżącym metr obok siebie. Z góry dzięki!
PS. czy jest różnica z której strony sygnał wchodzi, a z której wychodzi w przypadku tłumików stałych jak i zmiennych? Czy którą stroną nie podepnę to koniec końców do kolejnego tłumika przejdzie już sygnał stłumiony o wartość poprzedniego? Tak to wygląda w praktyce.
PS. czy jest różnica z której strony sygnał wchodzi, a z której wychodzi w przypadku tłumików stałych jak i zmiennych? Czy którą stroną nie podepnę to koniec końców do kolejnego tłumika przejdzie już sygnał stłumiony o wartość poprzedniego? Tak to wygląda w praktyce.