Na fali wdrażania różnych form automatyki domowej wymarzył mi się prawdziwie inteligentny i bezobsługowy system zarządzania oświetleniem domowym.
Ideałem byłby system, który na bieżąco monitoruje ruch osób i w zależności od ich położenia i kierunku przemieszczania się dyskretnie włącza oświetlenie w konkretnych pomieszczeniach (coś takiego widziałem w futurystycznym domu w filmie "Deus ex").
Na początku myślałem o prostych czujnikach ruchu ale mają on szereg wad:
- reagują dopiero po pojawieniu się danej osobu w pomieszczeniu,
- działają zerojedynkowo, a najlepiej byłoby, gdyby miały soft start.
- załączają oświetlenie jedynie na jakiś czas, i nawet wtedy, kiedy ktoś cały czas jest w pokoju, to wyłączają oświetlenie po jego upłynięciu.
- reagują na ruch zwierząt domowych, co nie jest potrzebne.
Tutaj potrzebny będzie o wiele bardziej inteligentny system.
Być może był już taki temat lub istnieją konkretne rozwiązania ale chyba za słabo szukałem.
Oświećcie mnie!!!
Ideałem byłby system, który na bieżąco monitoruje ruch osób i w zależności od ich położenia i kierunku przemieszczania się dyskretnie włącza oświetlenie w konkretnych pomieszczeniach (coś takiego widziałem w futurystycznym domu w filmie "Deus ex").
Na początku myślałem o prostych czujnikach ruchu ale mają on szereg wad:
- reagują dopiero po pojawieniu się danej osobu w pomieszczeniu,
- działają zerojedynkowo, a najlepiej byłoby, gdyby miały soft start.
- załączają oświetlenie jedynie na jakiś czas, i nawet wtedy, kiedy ktoś cały czas jest w pokoju, to wyłączają oświetlenie po jego upłynięciu.
- reagują na ruch zwierząt domowych, co nie jest potrzebne.
Tutaj potrzebny będzie o wiele bardziej inteligentny system.
Być może był już taki temat lub istnieją konkretne rozwiązania ale chyba za słabo szukałem.
Oświećcie mnie!!!