logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Inteligentne" zarządzanie oświetleniem mieszkania

Sofeicz 27 Kwi 2022 13:45 342 5
  • #1 19997164
    Sofeicz
    Poziom 20  
    Ocena: 123
    Na fali wdrażania różnych form automatyki domowej wymarzył mi się prawdziwie inteligentny i bezobsługowy system zarządzania oświetleniem domowym.
    Ideałem byłby system, który na bieżąco monitoruje ruch osób i w zależności od ich położenia i kierunku przemieszczania się dyskretnie włącza oświetlenie w konkretnych pomieszczeniach (coś takiego widziałem w futurystycznym domu w filmie "Deus ex").

Na początku myślałem o prostych czujnikach ruchu ale mają on szereg wad:
    - reagują dopiero po pojawieniu się danej osobu w pomieszczeniu,
    - działają zerojedynkowo, a najlepiej byłoby, gdyby miały soft start.
    - załączają oświetlenie jedynie na jakiś czas, i nawet wtedy, kiedy ktoś cały czas jest w pokoju, to wyłączają oświetlenie po jego upłynięciu.
    - reagują na ruch zwierząt domowych, co nie jest potrzebne.

Tutaj potrzebny będzie o wiele bardziej inteligentny system.

Być może był już taki temat lub istnieją konkretne rozwiązania ale chyba za słabo szukałem.
    Oświećcie mnie!!!
  • #2 19997173
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Istnieją - choćby Fibaro, Genton gdzie po zastosowaniu odpowiednich modułów piszesz sceny wg.których to działa.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19997211
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    Sofeicz napisał:
    prawdziwie inteligentny i bezobsługowy system zarządzania oświetleniem domowym.

To nie są systemy inteligentne, tylko automatyczne.
    Nie mają zaszystych algorytmów pozwalających na uczenie się i dostosowywanie.
    Powinienieś startować z czystego systemu, który powoli się uczy. Tj. w poniedziałek o 15:00 włącza podgrzewanie wody, bo od dziesięciu tygodni właściciel tak robi.
    Po roku się nauczy.
  • #4 19998504
    Sofeicz
    Poziom 20  
    Ocena: 123
    sosarek napisał:
    Istnieją - choćby Fibaro, Genton gdzie po zastosowaniu odpowiednich modułów piszesz sceny wg.których to działa.

Faktycznie, sprawdziłem system Fibaro i w ofercie mają tam całkiem zaawansowany bezprzewodowy czujnik ruchu, który spełnia podstawowe funkcje, o których myślę.
    Ma dyskryminację małych obiektów, śledzenie obecności w pomieszczeniu (plus jeszcze pomiar temp. i natężenia oświetlenia)

Ale jak policzyłem ile tego musiałbym zainstalować (prawie 400 za jeden czujnik plus centralka, gniazdka, ew. programowalne żarówki), to wyszły mi ładne tysiące PLN.
    Może dało by się to zasymulować za ułamek ceny na jakmś Arduino?
  • #5 19998516
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    Sofeicz napisał:
    Może dało by się to zasymulować za ułamek ceny na jakmś Arduino?

No pewnie, że by się dało. Tylko kto zapłaci za reklamę, za prowizję handlowca, za rabat dla instalatora?
    Czy Te wasze fibara, gentony mają umiejętność uczenia się? Bo jeżeli nie, to jest to instalacja tylko automatyczna, a nie inteligentna.
    Właśnie płacisz w tej cenie "grube tysiące" za pojęcie "inteligentna".
    Sofeicz napisał:
    Ma dyskryminację małych obiektów,

To potrafi oprawa za 20 zł z All....o. Nazywa się to "czułość" i kosztuje 5zł. Ale dyskryminacja obiektów już kosztuje 50 zł.
  • #6 19998621
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Ostatnio widzę że różni producenci produkują swoje smart urządzenia pod aplikacje "Smart Life" i "Tuya"
    Na przykład urządzenia takie jak: lampy, sterowniki taśm led, czujniki ruchu, otwarcia, gazu, stacje pogodowe, gniazda z pomiarem zużycia energii, sterowniki rolet, kamery, osprzęt do rozdzielnic. Jest tego dużo w sprzedaży i łatwo dostępne, można zorientować się w temacie i zdecydować czy taki system będzie odpowiedni.
    szukaj cokolwiek z dopisanym w wyszukiwaniu: smart, tuya, smart life
REKLAMA