logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrynka samochód polskiego wynalazcy z niezwykłym napędem

18 Maj 2022 21:41 741 12
REKLAMA
  • #1 20024823
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 20024988
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3866
    ygrek801 napisał:
    Z opisów w gazetach, wygląda jak by ten samochód miał duże lepsze rozwiązania, prawie perpetum mobile.
    Trzeba pogratulować autorowi samozaparcia i technicznego talentu, ale gdzie to perpetum mobile? W tekście nie ma na ten temat ani słowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20025702
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    ygrek801 napisał:

Z opisów w gazetach, wygląda jak by ten samochód miał duże lepsze rozwiązania, prawie perpetuom mobile.

Z "opisu gazety" nic nie wynika, jak się czyta zgodnie z tajemną sztuką "czytania ze zrozumieniem".

Pan wójt jest człowiekiem pozytywnie zakręconym, jak to ujmowali kiedyś w Teleekspresie i robi budować różne pojazdy. Szacunek. Niewielu się chce.

Ale "autorski silnik" oznacza jedynie to, że nie wykorzystał gotowego z jakiejś maszyny, tylko sam go nawinął i wykonał.

Co zresztą dużą sztuką nie jest, a o osiągach nie napisano nic, co pozwoliłoby ocenić konstrukcję. Dziecięcy pojazd też ma silnik elektryczny i też jeździ.
    To jeszcze niezwykłe nie jest.

Tak więc, ciekawe - człowiek jak najbardziej godny ukłonu, ale nic "niesamowitego".
  • REKLAMA
  • #4 20025722
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2482
    ygrek801 napisał:
    Samochodem z tym silnikiem można jeździć, a więc to robię."
    Ciekawe co On miał na myśli?
    Jeździ tym "wynalazkiem"?
    Czy tworzy tego typu "wynalazki"?
  • #5 20026801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 20026823
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 878
    Równie dobrze można podłączyć akumulatorową wkrętarkę udarową jako napęd - ma spory moment obrotowy i pewnie napędzi pojazd. Dziennikarze to bardzo dobrze potrafią robić sensacje
  • #7 20026846
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 220
    Madrik napisał:
    "autorski silnik" oznacza jedynie to, że nie wykorzystał gotowego z jakiejś maszyny, tylko sam go nawinął i wykonał

Też mi się tak wydaje
    Silnik musiałby być- komutatorowy.
    Nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. Nawet przy zastosowaniu przekładni planetarnej i to nie na poliamidzie.
    A akumulator?
    Jaka pojemność?
  • REKLAMA
  • #8 20026888
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2482
    remot napisał:
    A akumulator?
    Jaka pojemność?
    ygrek801 napisał:
    na zwyklym akumulatorze
    Wymontowanym z łodzi podwodnej. :wink:
  • #9 20027231
    Mobali
    Poziom 43  
    ygrek801 napisał:
    Obecnie nie mam czasu na grzebanie w gazetach...
    To jak kiedyś znajdziesz czas, wstaw proszę jakikolwiek link do źródła, w którym będą choć szczątkowe dane owego wynalazku. Być może dowiemy co właściwie wynaleziono? Bo samo poskładanie elektrycznego pojazdu, który po prostu jeździ, wynalazkiem jeszcze nie jest. I trudno tu będzie uzyskać jakikolwiek patent.
    ygrek801 napisał:
    ..."samochód ma specjalny układ elektryczny dzięki któremu przejedzie nawet 40 km na zwykłym akumulatorze"
    A to właśnie te "konkrety",które dokładnie nic nie wnoszą. No przecież każdy elektryczny samochód porusza się dzięki energii zgromadzonej w "zwykłym" akumulatorze ;-)
    ygrek801 napisał:
    "silnik zużywa mało energii"
    Kolejny "konkret". Jak mało i jak to zmierzono? Przecież nie znając żadnych parametrów tego pojazdu chyba nie da się powiedzieć absolutnie nic o jego efektywności?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20027436
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6659
    Do tego potrzeba hajsu
  • #12 20027537
    Mobali
    Poziom 43  
    Homologacja to nie tylko kwestia pieniędzy, ale także spełnienia pewnych określonych minimalnych wymagań technicznych. Na razie można więc jeździć sobie po podwórku, uważając na kury. Być może, choć to już nielegalne da się jeździć także po wsi. No, ale w tym wypadku straż gminna wójta pewnie nie ruszy, a lokalna policja też zadzierać z władzą nie będzie. ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20027583
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    ygrek801 napisał:
    samochód ma specjalny układ elektryczny dzięki któremu przejedzie nawet 40 km na zwykłym akumulatorze" "silnik zużywa mało energii"

Typowy bełkot pismaków.
    Silnik zużyje mało energii gdy pojazd mało jej wymaga. Lekki, niskie opory toczenia i aerodynamiczny kształt. A te 40 km na zwykłym (dajmy na to 100 Ah, 12 V) akumulatorze to w dobrze zaprojektowanym i zoptymalizowanym pojeździe to mizerny wynik. Za to w pojeździe użytkowym taki wynik jest nierealny. Samochód to nie tylko silnik, to światła, osprzęt co bierze prąd.

Podsumowanie tematu

✨ Marek Janczak, wójt gminy Łabowa, skonstruował elektryczny samochód "Elektrynka" z autorskim silnikiem elektrycznym, który był rozwijany przez dwa lata. Pojazd nawiązuje do początków motoryzacji, a jego silnik ma charakteryzować się niskim zużyciem energii, co pozwala na przejechanie do 40 km na standardowym akumulatorze. Dyskusja na forum koncentruje się na wątpliwościach dotyczących innowacyjności wynalazku, osiągów oraz braku szczegółowych danych technicznych, które mogłyby potwierdzić jego efektywność. Użytkownicy podnoszą kwestie homologacji, rejestracji oraz porównują wynalazek do innych elektrycznych pojazdów, wskazując na potrzebę większej transparentności w opisie osiągów i zastosowanych technologiach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA