logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Esp32 - program nie wgrywa się, w monitorze brak odzewu.

Atypowy256 21 Cze 2022 10:35 2979 9
REKLAMA
  • #1 20069700
    Atypowy256
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Witajcie,
    napotkałem się na spory problem z moim ESP32, który po paru wgraniach kodu IDE przestał go wgrywać. Znalazłem w internecie fajny kod, który trochę pozmieniałem. Zmieniałem ten kod może z 5 razy i cały czas mi się wgrywał, a za 6 razem się "obraził" i nie umiem go wgrać.
    Nic nie zmieniałem w ustawieniach, kabel dobry, podłączoną mam tylko jedną diodę do esp.
    Dodatkowo gdy włączam Monitor w arduino IDE nic nie wyświetla, gdzie wcześniejszy kod powinien działać.
    Błąd:
    esptool.py v3.3
    Serial port COM7
    Connecting.....................................Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd

Przciskanie przycisku BOOT/EN nic nie daję. Wgrywanie kodu działało od razu.

Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 20069734
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    Atypowy256 napisał:
    Witajcie,
    napotkałem się na spory problem z moim ESP32, który po paru wgraniach kodu IDE przestał go wgrywać. Znalazłem w internecie fajny kod, który trochę pozmieniałem. Zmieniałem ten kod może z 5 razy i cały czas mi się wgrywał, a za 6 razem się "obraził" i nie umiem go wgrać.
    Nic nie zmieniałem w ustawieniach, kabel dobry, podłączoną mam tylko jedną diodę do esp.
    Dodatkowo gdy włączam Monitor w arduino IDE nic nie wyświetla, gdzie wcześniejszy kod powinien działać.
    Błąd:
    esptool.py v3.3
    Serial port COM7
    Connecting.....................................Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd

Przciskanie przycisku BOOT/EN nic nie daję. Wgrywanie kodu działało od razu.

Proszę o pomoc!

Wgrywanie kodu do ESP32 zawsze wiąże się z wciskaniem przycisku w odpowiednim momencie.
  • REKLAMA
  • #3 20069769
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2822
    pier napisał:
    Wgrywanie kodu do ESP32 zawsze wiąże się z wciskaniem przycisku w odpowiednim momencie.

A to ciekawe. "Wgrywalem" wielokrotnie na płytce devkit i nic nie naciskałem, choć button jest.
    Proponuję poczekać na kolegę khoam aby się wypowiedział. On jest chyba najlepszym na Elektrodzie fachowcem od ESP.
    Ze swej strony proponuję poszukać i sprawdzić logi esptool po nieudanej operacji uploadu programu.
  • #4 20069783
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    jack63 napisał:
    pier napisał:

A to ciekawe. "Wgrywalem" wielokrotnie na płytce devkit i nic nie naciskałem, choć button jest.
    Proponuję poczekać na kolegę khoam aby się wypowiedział. On jest chyba najlepszym na Elektrodzie fachowcem od ESP.
    Ze swej strony proponuję poszukać i sprawdzić logi esptool po nieudanej operacji uploadu programu.

Ja z kolei niczego nie wgrałem bez naciśnięcia przycisku.
  • #5 20070080
    Atypowy256
    Poziom 3  
    pier napisał:
    Ja z kolei niczego nie wgrałem bez naciśnięcia przycisku.

U mnie nic nie trzeba było klikać, wszystko działo się automatycznie. Myślałem nad użyciem konwertera USB-UART i podłączeniem rx i tx do ESP, ale nie wiem czy to ma prawo zadziałać.
  • REKLAMA
  • #6 20070133
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20071165
    Atypowy256
    Poziom 3  
    khoam napisał:
    @Atypowy256 Proponuję najpierw wyczyścić flash ESP32. Można do tego użyć Flash Download Tools: Link

Jeśli dobrze to zrobiłem, to nic to nie dało. Dalej program nie chce się wgrać.
  • #8 20071171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20071424
    Atypowy256
    Poziom 3  
    khoam napisał:
    Jeśli czyszczenie flasha zakończyło się powodzeniem, to problem raczej nie leży po stronie płytki z ESP32, a ustawieniami w Arduino IDE.

Wyskoczył błąd (zdj).
    Esp32 - program nie wgrywa się, w monitorze brak odzewu.
  • #10 20216820
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Jeżeli monitor nie wyświetla żadnych danych z ESP po zresetowaniu to usterki szukał bym w połączeniu lub uszkodzeniu UART ostatecznie samego ESP

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z wgrywaniem kodu do ESP32, który przestał reagować po kilku udanych próbach. Mimo że kabel był sprawny, a ustawienia nie zmienione, monitor w Arduino IDE nie wyświetlał żadnych danych. Uczestnicy dyskusji sugerowali, aby zwrócić uwagę na przycisk BOOT/EN, czyszczenie pamięci flash oraz sprawdzenie połączeń UART. Wskazano również na możliwość problemów z ustawieniami w Arduino IDE, jeśli czyszczenie flasha nie przyniosło efektów. Ostatecznie, brak danych w monitorze po resecie może sugerować uszkodzenie samego ESP32 lub problem z połączeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA