logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] [Czujnik Cofania/Parkowania] Co to jest? I jak podłączyć?

Maraka123 05 Jul 2022 23:42 1074 8
ADVERTISEMENT
  • #1 20089831
    Maraka123
    Level 7  
    Rate: 40
    Witam :)

Zainteresowałem się ostatnio czujnikami cofania/parkowania, dokładnie to takimi poniżej:
    [Czujnik Cofania/Parkowania] Co to jest? I jak podłączyć?
    Są to typowe czujniki które są sprzedawane w większości zestawach jako czujniki cofania/parkowania, kupiłem taki jeden aby zobaczyć jak jest zbudowany i zobaczyć jakie dane mi będzie wypluwał w Arduino.
    Rozebrałem ten czujnik i zobaczyłem coś takiego:
    [Czujnik Cofania/Parkowania] Co to jest? I jak podłączyć? [Czujnik Cofania/Parkowania] Co to jest? I jak podłączyć? [Czujnik Cofania/Parkowania] Co to jest? I jak podłączyć? [Czujnik Cofania/Parkowania] Co to jest? I jak podłączyć? [Czujnik Cofania/Parkowania] Co to jest? I jak podłączyć? [Czujnik Cofania/Parkowania] Co to jest? I jak podłączyć?
    Trochę zaskoczony byłem bo myślałem ze będzie tak jakaś elektronika, płytka drukowana z elementami smd albo coś a tam zwykły drucik i coś (co chyba z tego co myślę jest jakiegoś typu głośniczkiem który generuje fale o niskiej częstotliwości a ten drucik po prostu je odbiera), ale dlatego piszę z pytaniem co to jest, i na jakiej zasadzie działa, ktoś wie?
    Ma to dwa piny (kabelki) do podłączenia i nie wiem jak to podłączyć, testowałem podłączając do jednego pinu z tym głośniczkiem napięcie a na tym z tym prętem odbierałem ale nie wiem czy to tak powinno być podłączone.
    Ktoś wie co to? Jak to podłączyć, np. pod Arduino Uno? Jak działa (na jakiej zasadzie, bo się tylko domyślam. Nie mogę znaleźć informacji w internecie)?
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 20089904
    ArturAVS
    Moderator
    Help: 2295
    Rate: 7733
    Maraka123 wrote:
    Ktoś wie co to?

Przetwornik ultradźwiękowy.
    Maraka123 wrote:
    Jak to podłączyć, np. pod Arduino Uno?

Bez dodatkowej elektroniki nie podłączysz.
    Maraka123 wrote:
    Jak działa (na jakiej zasadzie, bo się tylko domyślam. Nie mogę znaleźć informacji w internecie)?

Zasada polega na pomiarze czasu kiedy wysłany impuls ultradźwiękowy odbije się od przeszkody i wróci. https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=...%2F11307.pdf&usg=AOvVaw0zyp6fJzZBdZnE-Xyu2RbU Do zabaw z Arduino kup taki; https://botland.com.pl/ultradzwiekowe-czujnik...MI2J7_0qzj-AIVCYbVCh0-awAbEAQYBiABEgKpRfD_BwE
  • #3 20090358
    Maraka123
    Level 7  
    To dobrze myślałem odnośnie zasady działania. Odnośnie tego czujnika do arduino to mam taki, ale ja chciałbym podłączyć taki i chcę wiedzieć jak go podłączyć za pomocą 2 pinów, bo obstawiam ze pin tam gdzie jest podłączony emiter fal trzeba dać napięcie a na drugim pinie tam gdzie jest drucik odbiera się napięcie. Ale nie wiem czy dobrze rozumuje.

A odnośnie dodatkowej elektroniki, to jakiego typu ta elektronika miała by być??
  • ADVERTISEMENT
  • #4 20090383
    MocnyAmper
    Level 25  
    Help: 87
    Rate: 282
    Po co tak kombinować? Wpisz na allegro "czujnik ruchu arduino", kupisz kompletny moduł za pare zł.
  • #5 20090406
    Preskaler
    Level 40  
    Help: 492
    Rate: 1043
    Tego można się domyślić. Na przykład musi być generator ultradźwiękowy modulowany impulsowo. Jakiś wzmacniacz do tego i z mikrofonu odbierane impulsy poprzez jakiś wzmacniacz aż w końcu porównanie przesunięcia czasowego impulsów nadawanych z impulsami odbieranymi.
  • ADVERTISEMENT
  • #6 20090459
    Maraka123
    Level 7  
    @MocnyAmper Kombinuje ponieważ:

- Lubię kombinować
    - Kombinowanie daje dużą wiedzę która może pomóc w przyszłość, a przy okazji pomoże zrozumieć pewne rzeczy i myśleć
    - Wychodzę z założenia ze lepiej kombinować niż iść na łatwiznę tak samo jak tacy ludzie jak ty którzy zamiast próbować robić samemu (uczyć się) to wolą zapłacić za coś co jest proste i wymaga trochę pomyślenia (co prawda w tym przypadku lepiej kupić, bo zrobienie samum może kosztować więcej)

A po za tym to ja nie zamierzam robić własnych systemów parkowania tylko pytam z ciekawości, potestować i porobić samemu coś czym się interesuje. Gdybym potrzebował systemu parowania/cofania to bym oczywiście kupił gotowy.

@Preskaler A rzeczywiście generator ultradźwiękowy który będzie generował dźwięk, nie pomyślałem o tym. Dzięki wielkie za wyjaśnienie.
  • #7 20090614
    MocnyAmper
    Level 25  
    Help: 87
    Rate: 282
    Maraka123 wrote:
    - Kombinowanie daje dużą wiedzę która może pomóc w przyszłość, a przy okazji pomoże zrozumieć pewne rzeczy i myśleć

Kombinowanie w ten sposób akurat nie uczy niczego przydatnego. Ewentualnie obchodzenia prostych problemów na skomplikowane sposoby.

Maraka123 wrote:
    - Wychodzę z założenia ze lepiej kombinować niż iść na łatwiznę tak samo jak tacy ludzie jak ty którzy zamiast próbować robić samemu (uczyć się) to wolą zapłacić za coś co jest proste i wymaga trochę pomyślenia (co prawda w tym przypadku lepiej kupić, bo zrobienie samum może kosztować więcej)

No to kombinuj, szukaj co to za czujnik, szukaj do niego not katalogowych (o ile w ogóle takowe są dostępne publicznie) i zastanawiaj się czemu nie działa. Życzę szampańskiej zabawy.

PS - Dokładnie tak, nigdy niczego nie próbowałem, zawsze miałem wszystko gotowe i podane na tacy. Dlatego teraz jestem debilem bez osiągnięć, który nic nie potrafi :( Rozgryzłeś mnie niczym wiewiórka orzecha.

Maraka123 wrote:
    A rzeczywiście generator ultradźwiękowy który będzie generował dźwięk, nie pomyślałem o tym. Dzięki wielkie za wyjaśnienie.

Jeszcze musisz jakoś zsynchronizować z tym odbiornik, który będzie "łapał" odbitą fale. Są do tego specjalizowane (choć tanie) układy scalone, które wykonują wszystkie te czynności, ale Ty przecież nie chcesz chodzić na łatwizne :D
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #8 20090736
    stachu_l
    Level 38  
    Help: 476
    Rate: 1110
    Maraka123 wrote:
    Odnośnie tego czujnika do arduino to mam taki,
    Więc może trzeba było zacząć kombinowanie od zrozumienia jak to działa na podstawie tego czujnika.
    To co jest czujnikiem parkowania to sam przetwornik najprawdopodobniej piezoelektryczny - taki głośnik dla wysokich częstotliwości dźwiękowych, tych których już nie słyszymy. Taki przetwornik podobnie jak zwykły głośnik działa w dwie strony - przetwarza przebiegi elektryczne na dźwiękowe (jako głośnik) ale także odwrotnie przetwarza dźwięki na przebiegi elektryczne (jako mikrofon). Stosowano to w radiotelefonach - przy nadawaniu głośnik pracował jako mikrofon. Obecnie chyba częściej jest oddzielny mały mikrofon elektretowy.
    W czujniku do Arduino na płytce są dwa przetworniki - prawdopodobnie jeden pracuje jako głośnik-nadajnik ultradźwięków a drugi jako mikrofon-odbiornik.
    Gdybyś miął dwa takie czujniki parkowania to z tej płytki Arduino możesz spróbować odlutować przetworniki i podłączyć w ich miejsce te od parkowania - cała reszta jest na płytce (generator ultradźwięków, wzmacniacz odbiorczy, jakiś filtr, dyskryminator poziomu sygnału, jakaś logika generująca impuls odpowiedniej długości - może prosty przerzutnik RS ustawiany początkiem generowanego impulsu a kasowany powracającym echem) oraz w logice programu na Arduino (pomiar czasu trwania impulsu)
    W czujnikach parkowania często ten sam przetwornik pracuje jako nadajnik i odbiornik - wysyła impuls ultradźwięków a potem czeka na odpowiedź. Dla tego jest tylko jeden a cała elektronika od tego jest w puszcze układu od parkowania - jak kupujesz komplet to jest puszka sterownika i kilka czujników które do niej podłączasz.
  • #9 20091867
    Maraka123
    Level 7  
    Dzięki za pomoc i wyjaśnienie :)

Topic summary

✨ Czujniki cofania/parkowania działają na zasadzie pomiaru czasu, w którym wysłany impuls ultradźwiękowy odbija się od przeszkody i wraca do czujnika. Użytkownik rozebrał czujnik, odkrywając, że zawiera prosty przetwornik, który może być piezoelektryczny, działający zarówno jako nadajnik, jak i odbiornik ultradźwięków. Aby podłączyć czujnik do Arduino, potrzebny jest generator ultradźwięków oraz wzmacniacz. Użytkownicy sugerują zakup gotowych modułów do Arduino, co może być prostszym rozwiązaniem. W dyskusji podkreślono również znaczenie zrozumienia działania czujnika oraz poszukiwania not katalogowych dla lepszego zrozumienia jego funkcji.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT