logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dostawcy internetu na wsi: Play czy T-Mobile? Porównanie ofert i opinie

polekkowll 21 Lip 2022 20:36 705 7
REKLAMA
  • #1 20111154
    polekkowll
    Poziom 3  
    Cześć, mieszkam na małej wsi około 40km od Wrocławia, które jest najbliższym większym miastem od mojej wsi. Orientowałem się w kwestii dostawców internetu w mojej wsi i po rozmowach telefonicznych 4 dostawców internetu jest w stanie podłączyć mi internet do domu.
    Dostawcy:
    T-mobile
    Play
    Plus / Cyfrowy polsat mam to teraz
    Orange

Pod koniec tego miesiąca kończy mi się umowa z plusem, i nie mam najmniejszego zamiaru jej dalej mieć, ponieważ internet jest tak tragiczny ze to szok. Posiadam modem z kartą sim. Ludzie z mojej wsi mają orange też odradzają. Szukałem opinii osób, które są w podobniej sytuacji co ja, ale korzystają z play lub t-mobile, lecz albo takich osób jest mało albo źle szukałem więc postanowiłem napisać tutaj.
    Jeżeli ktoś jest w temacie lub jest w podobniej sytuacji co ja, to jaki bardziej internet polecacie na taką wieś play czy t-mobile
    Cena, oraz mozliwosc play i tmobile w mojej wsi maja podobne, ruter plus karta sim w teorii dobry transfer oraz wysylanie, ale kazdy wie jak to sie konczy. Z gory dzieki za pomoc, sorki jak do zlego tematu dodalem
  • REKLAMA
  • #2 20111172
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5805
    A jaka to wieś pod Wrocławiem, robiłeś tam jakieś testy Orange/T-mobile/Play?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20111208
    polekkowll
    Poziom 3  
    Wieś Szczawin okolice Strzelina
    O jakie testy Ci dokładnie chodzi?
    Jeśli chodzi o prędkość internetu plusa to jest taka tragiczna, że nie mogę filmiku na yt w 480p ogladać o graniu w gry typu lol/cs moge sobie pomarzyc, to samo maja moi znajomi z orange choc oni maja tak, przynajmniej moga jakos uzywac tego neta ale tez nie polecaja

Kolejna kwestia jest taka, ze ja mam ten internet z plusa mam juz ponad 2 lata i jakos dawal rade, dupy nie urywal ale dawal rade, ale ostatnie pol roku to jest taka tragedia ze totalnie nic nie jestem w stanie zrobic, dzwonienie do nich nic nie dawalo wiec rezygnuje z tego gowna
    pobieranie neta mojego to jest okolo 0.2 do max 1 Mega bit nie mega bajtow tylko mega bitow, wysylanie 0.5 max mega bitow
  • #4 20111262
    matek451
    Poziom 43  
    A jaki masz sprzęt do PLUSA, znajomi w Orange korzystają z jakiego routera, macie anteny zewnętrzne? Wszyscy operatorzy wiszą ELEWATORZE przy BOROWSKIEJ , Plus ma tam agregację LTE2600+1800+900 na 45MHz pasma ale i tak liczy się tylko LTE2600+1800, ORANGE korzysta z BTS-a NetWorks i agregacji LTE2100+1800+800 na 35MHz pasma, tak samo jak T-mobile, sektor skierowany na SZCZAWIN.
    Plus to i tak nieporozumienie bo ma tylko jedną stację bazową w tej okolicy. Orange/T-MOBILE maja 4 stacje bazowe, kolejna jest na kominie przy Oławskiej 51.
    Play ma 3 BTS-y , najblizszy na elewatorze z LTE2600+2100+1800+800 na 55MHz pasma.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20111274
    polekkowll
    Poziom 3  
    Z tego co napisales to na moje oko wydaje mi sie ze najlepsze "w teorii" jest play, ale moge gadac durnoty

moj sprzet jest stary i to bardzo, dzwonilem na infolnie jakis czas temu o wymiane na nowy, powiedzieli ze nie moge dopiero w wakacje jak bede umowe robic nowa, ale ja z tymi dziadami z plusa nie chce

jesli chodzi o anteny to chodzi ci takie wzmacniajace do neta? nie posiadamy

moj sprzet do D-Link Model: DWR-116_5D5BFA
    i do tego jest taki ala pendrive ktory wkladasz do tego rutera na usb XD i on jest z Huawei
    Huawei mobile broadband LTE USB Stick Huawei E3372
    No i karta sim ktora wkladasz do tego ala pendrive huaweja

edit
    znajomi nie wiem ale jutro moge sie dowiedziec, tak jak pisalem, oni moga przynajmniej ogladac filmiki itp grac
    a jak od jakiegos pol roku nie moge nic bo takie lagi sa xD
  • REKLAMA
  • #6 20111303
    matek451
    Poziom 43  
    Niestety ale sprzęt masz na poziomie 2014 roku, na dodatek w Plusie/CP sprzęt w abonamencie jest drozszy niz na wolnym rynku, na dodatek słaby. Należało kupić samemu router z agregacja 2 pasm LTE i korzystać na nim z LTE2600+1800 a do tego zamontować antenę zewnętrzną Dual LTE NA 1800-2600MHz i ustawić na Elewatory. Podobnie zresztą w Orange ale tu nawet router z agregacją 4/3pasm LTE QAM256 i do niego antena zewnętrzna.Stacja NetWorks Oławska 51 pracuje w agregacji LTE2600+2100+1800+800 dla T-mobile i Orange na 50MHz pasma, ma potencjał. Podobnie jak PLAY na elewatorze ale trzeba sprawdzić po kolei tych 3 operatorów, nie bierze się nigdy pod uwagę opinii sąsiadów. 99% ludzi nie wie jak, na czym korzystać z internetu mobilnego a większość i tak nie uzyskuje dostępnych w danej lokalizacji prędkości. Niestety ale edukacja w tym temacie jest zerowa. Wybór niewłaściwego operatora, sprzętu, brak anten zewnętrznych i jest dramat. Testy sa proste, łatwe do wykonania, napisałem o tym w polskim internecie tysiace postów na forach ale nadal nikt ich nie czyta albo się nie stosuje. J a na mobilnym mam prędkości 100-350Mb/s u wszystkich operatorów. Sądzę że w Strzelinie i okolicach u 3 operatorów są szanse na normalny internet mobilny.
    Test na kartach Play, ORANGE, T-mobile, do testów telefon Android z aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i pokazuje się screny z zakładki Live dla tych operatorów, i speedtesty. Test oczywiście na zewnatrz.
    W PLAY 100GB jest za darmo na pre-paidzie z taryfą odNOWA, starter kosztuje 5 zł i to jedyny koszt, w PLUSHU 300GB/m-c na pre-paidzie to 10 zł na m-c a w HEYAH 555GB/m-c można mieć na pre-paidzie za 17,5 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20111315
    polekkowll
    Poziom 3  
    Imo wina plusa, rok temu dwa lata temu trzy lata temu podpisywalem nowe umowy z automatu i nikt mi nie powiedzial ze mam gowno ruter i nikt nie proponowal nowego, tak czy siak masz racje z tym ze edukacja jest zerowa i dzieki tobie mam juz swiadomosc na ten temat i bedzie dzialal tutaj u mnie, lecz i tak bede rezygnowal z plusa raczej na rzecz playa ale jeszcze zobacze, dzieki wielkie za pomoc jak cos bede chcial od CB wiecej to bede pisac do ciebie na pv
  • #8 20111321
    matek451
    Poziom 43  
    A kto w salonach Plusa czy innych operatorów ma pojęcie o własnej sieci a tym bardziej o sprzęcie, oni maja sprzedawać oferty więc wciskają kiepskie abonamenty, do tego stary zalegający sprzęt w magazynach za kupę kasy i się kręci.
    Edukacja to na branżowych forach współpraca z ludzmi co maja o tym pojęcie, inna sprawa ze takich jest niewielu bo to nie jest prosta sprawa. Pasjonaci wiedzą duzo więcej niż zajmujacy się tym zawodowo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje dostawcy internetu na wsi w okolicach Wrocławia, porównując oferty Play i T-Mobile po zakończeniu umowy z Plusem, którego jakość usług jest niezadowalająca. W rozmowach z innymi mieszkańcami, Orange również nie cieszy się dobrą opinią. Użytkownik posiada stary sprzęt (router D-Link DWR-116 oraz modem Huawei E3372), co wpływa na niską prędkość internetu. Wskazano, że Play może oferować lepsze parametry, jednak zaleca się przeprowadzenie testów prędkości oraz rozważenie zakupu nowego routera z agregacją LTE i zewnętrznej anteny. Edukacja w zakresie wyboru operatora i sprzętu jest kluczowa dla uzyskania lepszej jakości usług.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA