logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cenzura na popularnym portalu Wirtualne Media

kaem 22 Sie 2022 20:11 15624 435
REKLAMA
  • #1 20155968
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    Jest sobie taki portal Wirtualne Media. Niestety, pisanie komentarzy tam jest coraz trudniejsze. Komentarze są przepuszczane przez filtr, działający na zasadzie porównywania tekstu ze specjalnym słownikiem zawierającym słowa zabronione. Np. nie zostanie opublikowany komentarz np. pod artykułem dotyczącym Radia Maryja, jeśli tekst zawierał będzie słowo... Maryja :) Absurd totalny. Mam nadzieję, że Elektroda nigdy nie pójdzie tą drogą.
  • REKLAMA
  • #2 20156092
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1337
    kaem napisał:
    Mam nadzieję

Miej dalej 🤩
  • #3 20156453
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    Tak może śmiesznie - historycznie - bo teraz sztuczna inteligencja jest mądrzejsza i lepiej tłumaczy - tak z 10 lat temu kupowałem czarny toner w jednym sklepie internetowym - i za cholerę nie dało rady zaznaczyć czarny - tylko poprawiała mnie ta inteligencja na afroamerykanin, naprawdę :cunning:
  • #4 20156546
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6606
    r103 napisał:
    za cholerę nie dało rady zaznaczyć czarny - tylko poprawiała mnie ta inteligencja na afroamerykanin, naprawdę

Stosowali poprawność polityczną do bólu. Kredka też nie może być czarna tylko o kolorze afroamerykanina.
  • REKLAMA
  • #6 20157270
    DiZMar
    Poziom 43  
    Już dawno tego wierszyka nie ma w programie szkolnym. Toż lewaki by nie przeżyli takiego rasizmu.
  • #8 20157278
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    To już nie będzie można upiec w piecu murzynka?:not:
  • REKLAMA
  • #9 20157290
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Upiec, to upiec - ale przekroić go - co by posmarować powidłami ??? :D
    W miejscowości Sapanta (RO) w pobliżu, gdzie kilkanaście razy byłem i jestem obecnie (Syhot Marmaroski) jest "Wesoły cmentarz". Nagrobki opisane w sposób nie pozostawiający złudzeń np.: "Chodził cały czas do sklepu na/po wódkę, sklep zamknęli - nie wytrzymał tego, mógł robić palinkę - ale mu się nie chciało". I "malunek" lumpa z flaszką w ręce. U nas - to byłaby obraza majestatu połączona z nagonką na katolików, masonów, Żydów, cyklistów itd. TAM to jest normalne. Tak samo jest normalny zakup Palinki (jest wszędzie - ale nie wszędzie jest DOBRA :D ).
  • #10 20157305
    DiZMar
    Poziom 43  
    homo_sapiens napisał:
    To już nie będzie można upiec w piecu murzynka?:not:

Jeżeli już to można upiec ale afroamerykanina.
  • #12 20157420
    DiZMar
    Poziom 43  
    vorlog napisał:
    "czarny bez

Lewacy przemianują go na afroamerykanin bez :crazyeyes: a być w czarnej d...e przemianują na emigrację do Afryki.
  • #15 20157449
    DiZMar
    Poziom 43  
    mgim napisał:
    Czy takoż wyrzucamy tonery drukarek monochromatycznych ??.

A ja swoją drukarkę przestawiłem na "druk w skali szarości". Czy zgodnie z poprawnością polityczną powinienem zmienić na wydruk w kolorze? Może trzeba drukarkę zakonspirować.
  • #16 20157453
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    DiZMar napisał:
    ..... Może trzeba drukarkę zakonspirować.

A jak będą chodzić różnej maści "inspekcje robotniczo - chłopskie" ????. No, i co by sąsiad nie zadenuncjował. Stare wraca . :cry: . XERO i stan wojenny ...... :cry:
  • #17 20157458
    DiZMar
    Poziom 43  
    mgim napisał:
    Stare wraca . . XERO i stan wojenny ....

XERO to tylko postępowe kolorowe a nie czarne.
  • REKLAMA
  • #19 20157478
    DiZMar
    Poziom 43  
    mgim napisał:
    Noż, Cię zgło !!!. A sutanna księdza - to kolorowa jak tęcza ???.

Często są w białych albach czy kolorowych ornatach więc spoko.
  • #20 20157483
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    Z trzeciej strony - w Afryce mieszka kilkaset milionów białych...

Jeden z bardziej znanych białych Afroamerykanów to np:

Cenzura na popularnym portalu Wirtualne Media
  • #21 20157589
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    Nie zapominajcie, że niedawno w kosmosie zostały odkryte "białe dziury", które są tak samo tajemnicze jak znane od dawna "czarne dziury" :D
    U mnie właśnie po wielkiej debacie została wycofana książka dla dzieci o Winetu, jak był młody.
    Treść została uznana za rasistowską i propagującą podboje. Film na jej podstawie pojawił się w kinach, ale nie wiadomo jak długo będzie wyświetlany.
  • #22 20157611
    piotrek0207
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Mnie śmieszy to nowe lewackie słownictwo na znanym portalu typu uchodźczyni lub ostatnio widziałem marszałkini :) Ta poprawność polityczna by nie urazić środowisk feministycznych :)
  • #24 20157667
    kaem
    Poziom 29  
    Mnie w ogóle śmieszy określenie "afroamerykanin". Dlaczego nie można powiedzieć po prostu "czarny"? Tak jak są ludzie grubi i chudzi, wysocy i niscy, tak samo powinni być czarni i biali - proste jak słońce. Niestety nie w dzisiejszych czasach.
  • #25 20157719
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    kaem napisał:
    Tak jak są ludzie grubi i chudzi, wysocy i niscy

No nie do końca tak, bo jakkolwiek "chudy" czy "wysoki" są poprawnymi politycznie określeniami, to już "gruby" czy "niski" (mały!) niosą w sobie mocno negatywny wydźwięk, mogący wprowadzić określane nimi osoby w stan głębokiego przygnębienia, stresu, wykluczenia społecznego, w ogóle pierdolca psychicznego... :D
    Dlatego panią, z wyglądu przypominającą wyrób Michelina z wadami produkcyjnymi w postaci licznych bąbli należy zwać co najwyżej wymiaronienormatywną czy może pieszczotliwie puszystą, nie zaś niewłaściwie, choć precyzyjnie, tłustym babskiem czy pasztetem :P
    Swego czasu była propozycja, by zwierzątko, od tysięcy lat zwane osłem (łac. equus asinus) określać politpoprawną nazwą "koniowaty inaczej"...
    V.
  • #26 20157748
    kaem
    Poziom 29  
    "Trzeźwy inaczej" jak świnia :)
  • #27 20157776
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    vorlog napisał:
    ...jakkolwiek "chudy" czy "wysoki" są poprawnymi politycznie określeniami, to już "gruby" czy "niski" (mały!) niosą w sobie mocno negatywny wydźwięk...

W powiedzeniu "nim gruby schudnie, chudy zdechnie" to chudy niesie negatywny wydźwięk ;)
  • #29 20157943
    Donpedro_z_Otwocka
    Poziom 18  
    Ocena: 211
    Nasza "zachodnia" cywilizacja - moim zdaniem - osiągnęła już punkt szczytowy paraboli rozwoju i obecnie się stacza. Świadczy o tym fakt, że na Ziemi powoli kończą się problemy "Pochodzące z Ziemi" a coraz więcej jest problemów "Pochodzących z Człowieka".
  • #30 20158041
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    mgim napisał:
    Czyli, że co ?. Mam swoim Wnukom zabrać Elementarz Falskiego

Starym koniom będziesz książki zabierał? Ostatnie wydanie Elementarza Falskiego jako podręcznika było 40 lat temu, więc wnuki jeśli się z niego uczyły to dobiegają już 60-tki ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy cenzury i automatycznej moderacji komentarzy na portalach internetowych, zwłaszcza na Wirtualnych Mediach i Wirtualnej Polsce. Uczestnicy opisują filtry słownikowe blokujące lub ukrywające wpisy zawierające „zakazane” słowa, także w neutralnym lub kontekstowym użyciu, oraz mechanizmy personalizacji, przez które komentarze mogą znikać po odświeżeniu strony albo być widoczne tylko dla autora. Wątkiem pobocznym jest poprawność polityczna i nowomowa, która prowadzi do zastępowania tradycyjnych określeń eufemizmami, a także do usuwania treści uznanych za „niewygodne” mimo braku wulgaryzmów czy nazw politycznych. Pojawiają się też przykłady z innych serwisów, gdzie komentarze są ukrywane, oraz krytyka nierównego traktowania zwykłych użytkowników i celebrytów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA