logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki Acces Point wybrać pod Nokia Beacon 2 / TP-Link TP LS1005G? Do 200 zł.

Ariven76 06 Wrz 2022 04:03 2142 7
REKLAMA
  • #1 20176894
    Ariven76
    Poziom 6  
    Hej!

Poszukuję AP do domu piętrowego, najlepej w okolicach 200 pln, może być używany.

Internet to NETBOX od Playa, prędkości 150-250 Mb/s, zależnie od pory dnia, ale w przyszłości będę walczył o więcej, gdyż na telefonie czasami łapie mi prędkości rzędu 300+, więc aż ciężko uwierzyć, że z anteną zewnętrzną ukierunkowaną na BTS'a (1,4km) prędkości są niższe. Ale tutaj nie o tym.

Dom ma 11x11m. Główny router (Nokia Beacon 2) stoi na piętrze, w rogu domu (antena za oknem i łatwe połączenie, stąd ten wybór, natomiast nawet gdybym chciał, nie mam możliwości przeniesienia go na środek).
    W przeciwnym rogu, na parterze prędkości kuleją, lub nie ma w ogóle zasięgu. Stąd też chciałbym postawić AP właśnie po drugiej stronie domu na parterze. Plus jest taki, że podwórko jest właśnie z tej strony, gdzie ma być AP, a dosyć często zdarza mi się korzystać z internetu w altance, czy w garażu.

Stąd to nieziemsko trudne pytanie, co wybrać w budżecie +/- 200 pln?

Gdyby miał on służyć jedynie w domu pewnie zgarnąłbym jakiegoś losowego z OLX, natomiast zależy mi na dosyć dalekim zasięgu w przestrzeni otwartej. Mówiąc dalekim - mam na myśli wifi w linii prostej w odległości około 30 metrów. Nie musi być pełny zasięg, czy pełna prędkość - oby działał i był stabilny. 2.4/5GHZ - bez różnicy. Router będzie na parapecie, w lecie będzie okno otwarte całkowicie, więc można powiedzieć, że ściana czy cokolwiek innego nie będzie go ograniczało. Wiem, że nadajniki mają ograniczoną ustawowo moc, natomiast totalnie się na tym nie znam i chciałbym prosić o pomoc w wyborze najlepszego sprzętu do tej kwoty, być może znajdzie się coś wartego uwagi.

Będzie podłączony kablem. Router -> Switch -> AP
    Switch niekonfigurowalny, TP LS1005G.
  • REKLAMA
  • #2 20177032
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Ariven76 napisał:

Internet to NETBOX od Playa, prędkości 150-250 Mb/s, zależnie od pory dnia, ale w przyszłości będę walczył o więcej, gdyż na telefonie czasami łapie mi prędkości rzędu 300+, więc aż ciężko uwierzyć, że z anteną zewnętrzną ukierunkowaną na BTS'a (1,4km) prędkości są niższe. Ale tutaj nie o tym.

Play po nazwą NetBox sprzedawał różne urządzenia, nawet o kategori 6 agregujace 2 pasma. Wiec w tym nie ma nic dziwnego. Napisz dokladnie jaki masz model.

Co do punktu dostępowego. Jak sam napisłeś jest prawnie limitowana moc nadawcza. Tyle teorii. W praktyce rózne urzadzenia minimalnie róznie sobie radzą w danym miejscu. Mają rózne algorytmy, inaczej sobie radzą z zakłoceniami itd. To któy u Ciebie sprawdziłby się najlepiej nie da się przewidzieć. Co wiecej niby standard WiFI, ale dany router może lepiej lub gorzej gadać z róznymi klientami. Reasumujac, nie przetestujesz, nie dowiesz się. Nie da się w ciemno powiedziec który bedzie najlepszy u Ciebie.
    Generalnie, 2.4Ghz jest mniej tłumiony na przeszdkoach, wiec jak go stawiasz w domu, a chcesz miec zasieg na zewantrz, to sprawdzi się lepiej niż 5Ghz. Ale znowu, zalezy czym somsiedzi sieją po eterze. Idealnym rozwiazanie z 2 radiami. 5Ghz daje duża prędkość w pobliżu, za pojedycnza cienką ścianką, 2.4Ghz na większych odleglosciach. JEszcze lepiej AP 2 zakresowy ale z roamingiem. Oddalajac się od takiego (z odpowiednim klientem) przełącysz się z 5Ghz na 2.4Ghz. Przy braku roamingu telefon może se trzymać połączenie 5Ghz az będzie nieużywalne. I dopiero jak sięzerwie połączy sięz 2.4Ghz.

Ludzie chwalą Deco M4 od Tplinka. 2 zakresowe i ma roaming. Za 400PLN kupisz 2 sztuki.
    Next level to samo od unif, ale cena x 2.5
  • REKLAMA
  • #3 20177082
    jprzedworski
    Ocena: 827
    To tylko dodam, że aby był roaming, wszystkie urządzenia muszą obsługiwać ten sam standard. Nie da się raczej do już istniejącego dodać coś, co nawet taki roaming ma w palecie, ale nie jest kompatybilne z istniejącym AP/routerem.
    Podobno można dodać drugiego Beacona:
    https://wifi-helpcenter.nokia.com/hc/en-us/ar...work-coverage-by-adding-a-Beacon-Wi-Fi-point-
    Tylko kupić się chyba nie da.
  • REKLAMA
  • #4 20177095
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    jprzedworski napisał:
    To tylko dodam, że aby był roaming, wszystkie urządzenia muszą obsługiwać ten sam standard. Nie da się raczej do już istniejącego dodać coś, co nawet taki roaming ma w palecie, ale nie jest kompatybilne z istniejącym AP/routerem.

Masz czałkowitą rację, wiec do autora, w przypadku takich Deco M4, kupujesz 2 urzadzenia po to, że podmieniasz istniejacy router, albo mu wyłączasz WiFi i z WiFI pkorzystasz tylko na 2 dwóch. Jest drożej, ale masz spójną jedną sieć, widoczną pod jedną nazwa, ale de facto z 4 źródeł radiowych. Nowe urzadzenia łatwo sobie będą przeskakiwały pomiędzy. Dwa rózne router, nawet z tą samą nazwąsieci i hasłem, może generować mniejsze lub większe problemy i uciążliwości. Takie moje zdanie.
  • #5 20177236
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    To zestw od Nokii, zew. punkt dostępowy 5G/LTE z routerem Beacon 2, powinno działać z dowolnym routerem bo zasilanie jest przez zasilacz POE, wyniki jak na CPE LTE na x55 nie powalają ale trudno oceniać bez podstawowej wiedzy na temat BTS-a.Pasm w agregacji i parametrów sygnału.
    Ogólnie na uzyczenie płaci się co m-c przez 2 lata 24x45=1080 zł a sprzet do zwrotu, mozna mieć na raty na własność ale wtedy koszt 2250 zł. Czy warto, mam watpliwośći, ja wybrałbym router LTE plus antena zewnętrzna, tym bardziej ze sa problemy z zasięgiem WiFi.
    W przypadku DECO M4 sieć MESH , router główny do Nokia Fastmile i satelita spięty kablem z nim to AC1200 więc bez dedykowanego backhal po WiFi do komunikacji z satelitami. Wydajność charakterystyczna dla sprzętu budzetowego, wymagania autora w kwestii zasięgu duze, nawet na zewnątrz.
    Sam korzystam z rozwiązań Netgeara i nie ma z tym problemu ale to inna jakość i półka cenowa, autor dokonał wyboru drogiego CPE 5G/LTE a do tego chce dołożyć budżetowy AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 20177311
    KOCUREK1970
    Ocena: 5386
    Ariven76 napisał:
    Poszukuję AP do domu piętrowego, najlepej w okolicach 200 pln, może być używany.

Jeśli dom piętrowy, to już potrzeba co najmniej 2xAP.
    A tutaj ma być jeszcze WiFi na dworze, zatem w sumie potrzeba 3xAP, i ten trzeci powinien być AP zewnętrzny.
    Można próbować uzyskać zasięg na zewnątrz z któregoś AP wewnętrznego, ale nie liczyłbym tu na sukces, bo jednak sygnał WiFi musi się przebić przez ścianę nośną.
  • #7 20178360
    Ariven76
    Poziom 6  
    m.jastrzebski napisał:
    Wiec w tym nie ma nic dziwnego. Napisz dokladnie jaki masz model.

Zestaw ODU + IDU.

ODU - Nokia FastMile 5G Receiver 5G14-B
    IDU - Nokia Wifi Beacon 2 - chipset MTK7561DU.

Maksymalna osiągnięta na nim prędkość to ~280 Mb/s w nocy. Antena powieszona na wysokości górnej krawędzi okna na 2-gim piętrze, parametry anteny (godz. 22:22).

Na telefonie najwięcej wyciągnąłem 334 Mb/s, na parterze, na tarasie. W domu, przy dwóch grubych ścianach, dzielących mnie od kierunku wieży - 271Mb/s.

Byłem pod BTSem, rewelacji nie ma. Pomiar ze 120m - prędkość około 140 Mb/s. Pomiar z 400m - prędkość około 192 Mb/s. Dopiero w odległości ~800m zaczyna się robić 200+. BTS jest tutaj, dodaję również mapkę z odległością. Antena jest powieszona w okolicach firmy archiv best, zaznaczyłem również na mapie.

Ale wracając do tematu AP.

KOCUREK1970 napisał:
    Jeśli dom piętrowy, to już potrzeba co najmniej 2xAP.
    A tutaj ma być jeszcze WiFi na dworze, zatem w sumie potrzeba 3xAP, i ten trzeci powinien być AP zewnętrzny.

Jedeno wi-fi leci z routera, drugie chciałbym, aby było z AP. To wszystko. Dwa takie urządzonka rozsiewające sygnał raczej wystarczą na taki dom.
    Na dworze oczywiście, natomiast ma byc to dodatkowe. Router będzie stał na oknie, więc po otworzeniu okna myślę, że bez problemu będzie łapał zasięg, natomiast zależy mi, aby nie kupić żadnego chłamu, za które przepłacę.

Osobiście rozglądałem się za Unifi AP-UAP, są w cenie 239 na dosyć popularnym portalu ogłoszeniowym, niestety w pierwszej (chyba) wersji, więc trochę za sobą mają.
    W podobnych pieniądzach jest również CISCO AIR-CAP2702I-E-K9 lub AIR-LAP1041N-E-K9. Wszystkie oczywiście używane, zależy mi żeby podłączyć kabelek i cieszyć się wifi.
    To, czy będzie to jedna sieć wifi, czy cztery różne - bez znaczenia.

Obecny router ma ich trzy - internet 2.4g, internet 5g oraz sam internet, bez dopisku częstotliwości i ciężko stwierdzić, czy jest to 2.4 czy 5.

AP zew. narazie nie wchodzi w grę, może w przyszłości, jak będzie możliwość doczepienia światłowodu.
  • #8 20214153
    Ariven76
    Poziom 6  
    Odświeżam lekko temat, żeby zadać jedno nurtujące mnie pytanie. Dla czytających w przyszłości - zdecydowałem się na Nokię + Deco M4.
    Nokia stoi na pierwszym piętrze po środku domu, jeden deco dokładnie pod nią, na parterze, spięty kablem, a drugi przy oknie, połączony bezprzewodowo z pierwszym. Wifi jest w całym domu i również na dworze (w dalszych odległościach spada poniżej 10Mb/s, ale działa stabilnie).

Montując router na pierwszym piętrze musiałem zmienić pozycję anteny. Wcześniej w grę nie wchodziło w ogóle wiercenie w ścianach (nie mój dom), natomiast padła decyzja na postawienie sprzętu na środku i spięcie kablami.

Na początku powiesiłem antenę na kominie, 3m wyżej niż była, nad dachem domu. Prędkości średnio z 200Mb/s spadły do 150-160 Mb/s, natomiast parametry podskoczyły nawet o +10dB dla RSRP i RSSI. SNR tak samo jak wcześniej, przedział 15-24 dB.
    Następie przy przeciąganiu kabli na dół (przez strych) odpaliłem z ciekawości speedtest na telefonie (internet z telefonu, play) na strychu - pokazał 250Mb/s.
    Stwierdziłem więc, że zrobię ten sam test, tylko z anteną postwioną w oknie, zamiast przywierconą do komina.
    Parametry - w porównaniu do komina spały o -20dB dla RSSI oraz RSRP. SNR podobnie, skacze cokilka sekund w przedziale 10-25, zależy jak się trafi. I tu ciekawostka - speedtest pokazał 260Mb/s, gdzie takich prędkości w dzięń jeszcze nie miałem.

Czy to możliwe, że parametry nie idą w parze z prędkością?

Antena powieszona na kominie, skierowana wprost na BTS pokazała 160Mbs, robione kilka pomiarów, telefon 190Mbs.
    Na strychu, antena stojąca przed oknem (w środku) pokazała 260Mb/s, pomimo okna oraz kabli energetycznych idących 2m od niej, na wprost. W nocy dobija nawet do 340Mb/s. Wystawienie za okno nic nie dajło a prędkość nawet czasami spadała.

Coś tu jest nie tak, czy wszystko gra i parametry =/= realna prędkość?

W załączniku fotki dla potwierdzenia sygnału (komin oraz strych).

Jaki Acces Point wybrać pod Nokia Beacon 2 / TP-Link TP LS1005G? Do 200 zł. Jaki Acces Point wybrać pod Nokia Beacon 2 / TP-Link TP LS1005G? Do 200 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje punktu dostępowego (AP) do domu piętrowego, z budżetem do 200 zł, aby poprawić zasięg WiFi w miejscach o słabym sygnale. Główny router to Nokia Beacon 2, a internet dostarczany jest przez NETBOX od Playa. Wskazano, że dla optymalnego zasięgu, szczególnie na zewnątrz, zaleca się użycie AP działającego w paśmie 2.4 GHz, które lepiej przenika przez przeszkody. Użytkownicy sugerują, że najlepszym rozwiązaniem może być zestaw z dwoma AP, w tym jeden zewnętrzny, aby zapewnić stabilne połączenie w całym domu oraz na podwórku. Wspomniano również o możliwościach rozbudowy sieci poprzez dodanie urządzeń Deco M4, które mogą współpracować z istniejącym routerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA