logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Hybrid z pompą ciepła a kominek. Czy to ma znaczenie?

kryst16 18 Wrz 2022 09:27 891 3
REKLAMA
  • #1 20195513
    kryst16
    Poziom 22  
    Ocena: 261
    Witam.

Rozważam zakup bojlera elektrycznego Ariston Hybrid z pompą ciepła.

Jednak w instrukcji gdy sprawdzałem wymiary urządzenia jest zapis:
    Upewnić, że kubatura lokalu, w którym zostanie zamontowany podgrzewacz wynosi co najmniej 13 m³, przy
    odpowiedniej wymianie powietrza. Nie montować urządzenia w lokalu, w którym zainstalowano urządzenie
    potrzebujące do pracy powietrza (np. kotła gazowego z otwartą komorą, bojlera gazowego z otwartą komorą);

Czyli jeśli mam kominek to hybryda Aristona odpada?
    Zastanawia mnie czy to ma jakieś znaczenie jeśli Ariston przetłacza powietrze przez siebie i nie usuwa go z pomieszczenia.
    Bojler z pompą ciepła miał być w łazience, a kominek mam w salonie.

Proszę o jakieś rady, miał ktoś z tym do czynienia?
    Ma ktoś z Was ta hybrydę i kominek? Zaburza w jakiś sposób palenie?
  • REKLAMA
  • #2 20198284
    kryst16
    Poziom 22  
    Nikt nie jest w stanie nic doradzić? Napisałem email do Aristona zobaczymy co odpowiedzą chociaż w sieci piszą że rzadko odpowiadają.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20200542
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2796
    Tak czytam, łącznie z instrukcją uzytkownika, i oczom nie wierzę. Przecież to jakiś bezsens. Pompa ciepła pobierająca energię z powietrza znajdującego się w pomieszczeniu, gdzie jest zainstalowana?
    Czemu to ma służyć? Czyżby wychłodzeniu tegoż pomieszczenia? Fajna sprawa na lato tylko kto montuje takie urządzenie w pokoju, a nawet kuchni. W okresie "pozaletnim" trzeba i tak pomieszczenie z tym cudem dogrzać i to więcej niż gdyby go tam nie było. Zysku z pompy ciepła nie ma, bo energia z powietrza w pomieszczeniu musi zostać uzupełniana z innego źródła ciepła aby temperatura pomieszczenia nie spadała. To takie przelewanie herbaty z jednego kubka do drugiego. Od tego nie staje się ona ani słodsza ani cieplejsza. To co się zyska na zużyciu energii elektrycznej dzięki PC trzeba stracić na większym zużyciu energii potrzebnej do ogrzewania pomieszczeń. Jednak, z reguły, jest to inne niż elektryczne źródło energii co utrudnia ocenę kosztów.
    kryst16 napisał:
    Upewnić, że kubatura lokalu, w którym zostanie zamontowany podgrzewacz wynosi co najmniej 13 m³, przy
    odpowiedniej wymianie powietrza. Nie montować urządzenia w lokalu, w którym zainstalowano urządzenie
    potrzebujące do pracy powietrza (np. kotła gazowego z otwartą komorą, bojlera gazowego z otwartą komorą);

Dziwny wymóg. Dla mnie niezrozumiały. Już myślałem, że w obiegu chłodniczym jest palny czynnik i wraz z ryzykiem jego wycieku mogą pojawić się problemy, a tu R134a. Niepalny i bardzo bezpieczny dla ludzi. Można się "tylko" udusić jak wyprze powietrze z pomieszczenia. Może o to chodzi? Dodatkowo ja się dostanie do strefy spalania kotła z otwartą komorą to może nastąpić niecałkowite spalanie gazu i emisja CO (czad) związane z wyparciem powietrza.

Osobiście odradzam zakup ze względów opisanych wyżej oraz typowo marketingowego, a pełnego niekompetencji lub oszukaństwa, przekazywania informacji o wyrobie.
    Najważniejsze, bo wypisywane jako pierwsza cecha czy zaleta jest.... WiFi i aplikacja. Typowe odwrócenie uwagi od głównego celu, a przede wszystkim wadliwej koncepcji urządzenia.
    Podawane parametry techniczne są oszukane. Np. zużycie energii elektrycznej dość że jest w kW a nie w kWh to nie zależy od czasu grania ilości podgrzanej wody ani przyrostu jej temperatury !
    Instrukcja zawiera nieudolne tłumaczenie i skupia się na bezpieczeństwie elektrycznym pomijając najważniejszy efekt czyli wychłodzenie pomieszczenia.

W mojej ocenie jest to kompletnie bezsensowna konstrukcja za niemałe pieniądze.
  • #4 20200996
    kryst16
    Poziom 22  
    jack63 napisał:
    Tak czytam, łącznie z instrukcją uzytkownika, i oczom nie wierzę. Przecież to jakiś bezsens. Pompa ciepła pobierająca energię z powietrza znajdującego się w pomieszczeniu, gdzie jest zainstalowana?
    Czemu to ma służyć? Czyżby wychłodzeniu tegoż pomieszczenia? Fajna sprawa na lato tylko kto montuje takie urządzenie w pokoju, a nawet kuchni. W okresie "pozaletnim" trzeba i tak pomieszczenie z tym cudem dogrzać i to więcej niż gdyby go tam nie było. Zysku z pompy ciepła nie ma, bo energia z powietrza w pomieszczeniu musi zostać uzupełniana z innego źródła ciepła aby temperatura pomieszczenia nie spadała. To takie przelewanie herbaty z jednego kubka do drugiego. Od tego nie staje się ona ani słodsza ani cieplejsza. To co się zyska na zużyciu energii elektrycznej dzięki PC trzeba stracić na większym zużyciu energii potrzebnej do ogrzewania pomieszczeń. Jednak, z reguły, jest to inne niż elektryczne źródło energii co utrudnia ocenę kosztów.

Dla mnie to ma sens gdyż nie mam w domu kotłowni, ogrzewanie CO realizuje poprzez kominek i doraźnie pompę ciepła powietrze powietrze czyli zwykły klimatyzator.
    Cwu grzeje tylko prądem zwykłym bojlerem 60 litrów.
    Także to że taka hybryda będzie pracować w trybie pompy przez całe lato oraz w zimie podczas palenia w kominku to dla mnie czysta oszczędność.
    No chyba że wziąłbym pod uwagę splita z bojlerem ale ceny to ponad 6-7 tysięcy i i tak w trybie pompy pracują zazwyczaj do minus 5 a później już grzeją grzałka.

kryst16 napisał:

jack63 napisał:

Dziwny wymóg. Dla mnie niezrozumiały. Już myślałem, że w obiegu chłodniczym jest palny czynnik i wraz z ryzykiem jego wycieku mogą pojawić się problemy, a tu R134a. Niepalny i bardzo bezpieczny dla ludzi. Można się "tylko" udusić jak wyprze powietrze z pomieszczenia. Może o to chodzi? Dodatkowo ja się dostanie do strefy spalania kotła z otwartą komorą to może nastąpić niecałkowite spalanie gazu i emisja CO (czad) związane z wyparciem powietrza.

Osobiście odradzam zakup ze względów opisanych wyżej oraz typowo marketingowego, a pełnego niekompetencji lub oszukaństwa, przekazywania informacji o wyrobie.
    Najważniejsze, bo wypisywane jako pierwsza cecha czy zaleta jest.... WiFi i aplikacja. Typowe odwrócenie uwagi od głównego celu, a przede wszystkim wadliwej koncepcji urządzenia.
    Podawane parametry techniczne są oszukane. Np. zużycie energii elektrycznej dość że jest w kW a nie w kWh to nie zależy od czasu grania ilości podgrzanej wody ani przyrostu jej temperatury !
    Instrukcja zawiera nieudolne tłumaczenie i skupia się na bezpieczeństwie elektrycznym pomijając najważniejszy efekt czyli wychłodzenie pomieszczenia.

W mojej ocenie jest to kompletnie bezsensowna konstrukcja za niemałe pieniądze.

Ogólnie to też wydaje mi się to bez sensu wymóg bo jak to ma wyprzeć powietrze z pomieszczenia jeśli przełącza je tylko przez siebie i wlot i wylot jest w tym samym pomieszczeniu.

Nie wiem czy jest sens to kupować, próbuje znaleźć inne sensowne urządzenie które obniży mi rachunki za prąd, no chyba że kiedyś założę panele fotowoltaiczne ale do tego dłuższa droga że względu na koszty. No i mieszkam "pod lasem" więc bardzo często poza okresem letnim mam cień na dachu.

Chyba że znajdę jakiegoś splita tak żeby bojler był w łazience a jednostka zewnętrzna na zewnątrz.
    Na duże bojlery 200 litrów z rurami na zewnątrz nie mam miejsca. Wejdzie taki pewnie max 100 litrów.

Wymiana bojlera i tak mnie czeka na większy a przy okazji chciałem zbić pobor prądu w związku z tymi głupimi pomysłami limitów 2000kWh.

Zresztą pewnie tego Aristona i tak nie kupię bo poważna firma od ponad tygodnia nie potrafi odebrać telefonu ani odpisać na email także najlepiej ich skreślić :D

Gdyby ktoś miał do polecenia jakąś pompę do CWU tak żeby zasobnik zawiesić w łazience a jednostkę dać na zewnątrz to proszę o polecenie.
REKLAMA