logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić nagłośnienie sali gimnastycznej na uroczystości?

Kudlatyg 07 Kwi 2003 16:08 11048 16
REKLAMA
  • #1 179965
    Kudlatyg
    Poziom 2  
    Witam,
    Spotyka ten problem podejrzewam wiele osób, gdy chcą np. Nagłośnić Uroczystą Akademię na Cześć Wielkiego Wodza. Standardowo: 2 kolumny estradowe produkcji polskiej i wzmacniacz 2x100W. W efekcie Piszczy, dudni, buczy. Ogólnie Dyrektor i Pani od polskiego nic nie rozumieją. :( Jak sobie z tym poradzić? Przebudowa hali sportowej nie wchodzi w gre, ani wyłozenie wszystkiego gąbką. Może zakupić dodatkowe głośniki, lub ustawić te które są w jakiś dziwny spogób? Licząc na zrozumienie i dużą wiedzę :idea: oczekuję z niecierpliwością podpowiedzi.
    Kudlaty
  • REKLAMA
  • #2 179971
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Nie znam szczegułów i nie wiem jak masz sprzęt w tej chwili rozmieszczony.
    W każdym bądź razie kolumny wysuń tak ,żeby mikrofon znajdował się za nimi. Użyj mikrofonu kierunkowego. Nie szalej z regulacją barwy dźwięku i z głośnośćią. Czasami lepeij jak jest troszkę za cicho niż ze świstami.
  • #3 180016
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

Pomieszczenia tego typu najlepiej nagłaśniać dużą ilością małych kolumn.
    Najważniejsze aby nie "wyprodukować echa".
    Dwie duże kolumny bardzo nie trafione rozwiązanie, jak masz do dtspozycji więcej kolumn to rozmieść je symetrycznie na całej sali (im więcej tym lepiej), pracuj z niewielkim wzmocnieniem i mocą.
    Tak aby tylko wszędzie było słychac.
  • REKLAMA
  • #4 180037
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    opócztego można dokupić eliminator sprzężen np firmy BEHRINGER problem sprzężenbędzie z głowy tylko do celow konferansjerki trzeba ustawić jego czułość na maxa koszt takiego urządzenia to od 800.00pln szt do 1100.pln szt lub takie samo tańsze urządzenie firmy elmuz z KOŃSKICH.Weż także pod uwagę trafne spostrzeżenia kolegów
  • #5 180293
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    DSPEAKER ma racje, musisz zadbac o to aby nie pojawilo sie sprzezenie zwrotne, w internecie znajdziesz takie uklady, o ile dobrze pamietam bylo cos takiego w EdW. O wytlumienie bym sie nie martwil, pamietaj, ze na sali bedzie sporo osob, wykorzystasz je jako wytlumienie. Regulacja barwy jest konieczna aby wyrownac charakterystyke, tlum na sali bardzo tlumi wysokie czestotliwosci nawet 10dB.
  • #6 180322
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    ustaw kolumny przed mikrofonami skieruj na srodek hali
    zetnij troche gore
    niewiele więcej uda ci sie zrobic na tym co masz
  • #7 180323
    Bolo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    jezeli chcesz wykorzystac sprzęt który posiadasz to proponował bym ustawienie kolumn zdala od ścian rogów i ok 2 m nad podłogą,conajmniej na wysokości głów koniecznie za mikrofonami najdalej jak się da.Zmniejszyć na reg barwy bass,i ustawić średnią głośność.Myśle ze powinno być lepiej
  • #8 182334
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!!

Zetnij górę (tak od 16K) i doł - wytnij wszystko poniżej 150Hz. U mnie to pomaga, ale mam spory zapas mocy (nie zarzynam końcówki mocy i kolumn :-), 2x15 pasmowy EQ i kompresor...
    JAk umiesz - zrób sobie prosty, powiedzmy 6 kanałowy zeby byl zapas - kompresor. Kolumny BEZWZGLĘDZIE przed mikrofony. Jakie masz mikrofony?? Opisz dokładnie swój sprzęt.

Pozdrawiam!

Życzę jak naj mniej sprzęgów :-)
  • REKLAMA
  • #9 182386
    eqt
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    za 800 PLN to ja bym wolał isc z kumplami na browar a sprzężenia bym wyeliminował sam. (chyba nie robisz co tydzień kilka impez). Wyeliminować echa korektorem lub innym potencjometrem się nie da. Możesz jedynie wymienić brzmienie na głośność (w niewielkim stopniu) Dobre, lecz nierelane jest ustawienie większej ilości kolumn. Nallepsze rozwiązanie to zapełnić salę ludżmi. Z ustawianiem kolumn za mikrofonem też nie należy przesadzać, bo jeśli nie ma odsłuchu, to mówiąca osoba mowi trochę jak głuchoniemy, bo się nie słyszy.
  • #10 182811
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Duża kubatura i gładkie ściany z dużą ilością okien to tragedia.Idealne wyjście to jak ktoś już wspomniał nagłośnienie wielopunktowe (wiele małych głośników).Sprawdza się to np w kościołach choć zastosowane tam "kolumny" (jeśli chodzi o barwę) wołają o pomstę do nieba.
  • #11 183262
    Kwiatek X
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Absolutnie NIE dla wielu głośników!!!!!!! wiele źródeł dźwięku plus wiele powierzchni które odbijają=wiele dzwięków i echa z różnym opóźnieniem. Robiłem kiedyś obiekt w kształcie kopuły, kopuła odbijała całą powierzchnią, echo wygasało 5-7sek! przeszukałem internet i znalazłem jedyne możliwe ustawienie: centralnie(w równej odległości od wszystkich powieszchni i od ludzi) Idealnie byłoby podwiesić pod sufitem w środku sali, skierowane w dół, w ludzi. W razie kłopotów łatwiej wytłumić podłogę niż ściany, wystarczą jakieś stare wykładziny.
    Pozdrawiam i powodzenia!
  • #12 189355
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Ja z kolegą nagłaśniam szkolne apele i innne szopki 2 kolumnami i z doświadczenia wiem, że można się poszlachtać. Najlepiej przyjść 2 godziny wcześniej i wszystko ustawiać metodą prób i błędów. Mikrofon za kolumnami, wycinaj ile się da - bas, sporan, najlepiej zostawić sam środek bo zazwyczaj wystarcza. Ustawia się tak, żeby było dobrze słychać tam gdzie dyra i nauczyciele to się później nikt nie czepia, ludzie zazwyczaj i tak nie słuchają;)
  • #13 189385
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    III ----> sorry ale piszesz bzdure ... jak przyjdziesz 2 godziny przed apelem czy inna szopka to zapewne masz pusta sale ... - jak wejdzie Ci troche luda to akustyka zmienia sie nie do porownania !! - wiem co pisze gdyz tez jestem odpowiedzialny za naglosnienie w mojej szkole i nie raz to juz przerabialem - to co jest na pustej sali nijak ma sie do efektu koncowego przy 200 osobach w sali ...
  • #14 190961
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    oczywiście, że dżwięk nijak się ma w pustej sali do pełnej, ale u nas zazwyczaj są problemy ze sprzężeniam, a to zazwyczaj da się już ustawić na pustej sali. Jak już się ma wszystko ustawione to czekasz jak zaczną wchodzić ludzie i wtedy jest około 15 minut i spokojnie da się dostroić wszystko do efektu końcowego
  • REKLAMA
  • #15 2411601
    marcell77
    Poziom 2  
    rzeczywiście...niektórzy koledzy wypisują tu straszne bzdury...wykonuję od dawna zawod realiatora i teksty pt. "wytnij dół i górę,a zostaw sam środek",powalają mnie....może lepiej będzie od razu zwinąć dużą tubę z kartonu i dać ją dyrektorowi-przynajmniej nie będzie sprzężeń...:).poza tym urządzenia typu eliminator sprzeżęń firmy Behringer to nie jest najlepsze rozwiązanie.nagłaśniając imprezę typu akademia mamy do obsłużenia raptem 2-3 mikrofony...bez przesady-urządzenia tego typu mogą nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.taki "sprzęt" wycina nam automatycznie coraz więcej częstotliwości-w efekcie z dźwięku zostają strzępy i wtedy ciągnie się gainem do góry-a wtedy to dopiero piszczy...warto więc posłuchać moich przedmówców i zastosować większą ilość znacznie mniejszysz źródeł dźwięku rozmieszczonych na sali.
  • #16 2411780
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Nie mam czasu żeby się rozpisywać, bo właśnie idę do szkoły... kolumny skierować na ludzi, ludzi zmieścić w tzw. polu dźwięku bezpośredniego (tam gdzie kolumny grają), więcej paczek to podstawa! Niekoniecznie jakichś dużych czy świetnych, do mowy wystarczą małe. Nie za głośno. Z pasmem nic nie rób. Co najwyżej pozbądź się dudnienia - ono bardzo bruździ. Nagłaśniałem 3 lata pełnowymiarową salę gimnastyczną, wiem co mówię. Jak mi się coś jeszcze nasunie to napiszę, pozdrawiam
  • #17 2412208
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Archeologia stosowana?
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem nagłośnienia sali gimnastycznej podczas uroczystości dotyczy głównie sprzężeń zwrotnych, dudnienia i nieczytelności dźwięku przy standardowym zestawie dwóch dużych kolumn estradowych i wzmacniacza 2x100W. Zalecane jest unikanie ustawiania mikrofonu przed kolumnami, lepsze jest umieszczenie mikrofonu za kolumnami oraz stosowanie mikrofonów kierunkowych. Wskazane jest ograniczenie regulacji barwy dźwięku, zwłaszcza wycinanie niskich częstotliwości poniżej 150 Hz i wysokich powyżej 16 kHz, aby zmniejszyć sprzężenia i dudnienie. Optymalnym rozwiązaniem jest nagłośnienie wielopunktowe, czyli rozproszenie wielu małych kolumn symetrycznie na całej sali, co pozwala na pracę z niższą mocą i minimalizuje echo. Kolumny powinny być ustawione z dala od ścian i rogów, na wysokości około 2 metrów, skierowane na środek sali lub w stronę słuchaczy. Wytłumienie pomieszczenia jest trudne, ale obecność publiczności pomaga w absorpcji dźwięku. Urządzenia eliminujące sprzężenia, takie jak eliminatory firmy Behringer lub Elmuz, mogą pomóc, ale ich stosowanie wymaga ostrożności, gdyż mogą negatywnie wpływać na jakość dźwięku. Praktyka i dostrajanie systemu na miejscu, najlepiej z obecnością publiczności, jest kluczowe dla uzyskania dobrego efektu. W przypadku dużych, gładkich powierzchni i kubatury sali, centralne podwieszenie kolumn skierowanych w dół może być korzystne. Ostatecznie, ważne jest znalezienie kompromisu między głośnością a jakością dźwięku, aby uniknąć sprzężeń i zapewnić zrozumiałość mowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA