logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inwerter napięcia do LCD, analiza schematu, co nie działa?

rosak 06 Paź 2022 23:50 420 5
REKLAMA
  • #1 20224796
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 557
    Witam,
    przesiedziałem nad tym pół dnia próbując zrozumieć zasadę działania aby znaleźć usterkę. Mógłbym w 5 minut wymienić cały moduł ale widzę podobną usterkę już nie pierwszy raz, stąd ta zawziętość. Chodzi o negatywne napięcia do sterowania dużego LCD typu matrix z COG. Mam 2 moduły, sprawny i niesprawny więc cały dzień mierzyłem ale do niczego mnie to nie doprowadziło. Usterka w niesprawnym objawia się tym, że wszystie pixele się zapalają (zamiast tylko wybranych).

Porównianie pomiarów na wyprowadzeniu do COG:

i schemat układu, choć pewnie niekompletny bo PCB wielowarstwowa i ciężko znaleźć połączenia:

Pytania do układu- jak to działa? Oglądałem tutoriale Dave'a z EEV na temat powielaczy oraz odwracaczy napięcia. Przede wszystkim nie wiem, czy w tym układzie jest zastosowany powielacz napięcia a potem odwracacz, wydaje mi się, że nie bo moduł zasilany jest z baterii samochodu czyli +12V. Powielacz byłby chyba więc zbędny, tylko odwracacz. Niestety nie udało mi się ustalić w jaki sposób tworzy się to ujemne napięcie, poprostu tego nie rozumiem.
    Na schemacie zaznaczyłem napięcia mierzone na sprawnym i niesprawnym module. Na kolektorze BC807 mam coś takiego:

Sprawny:

Niesprawny:
    (zgubiło mi się zdjęcie ale spadki są nie do -8V a do -12.5V czy 13)

Tej części układu nie rozumiem w ogóle.

Nie jestem pewny co do diody D1 czy to Zener, tak mi wyszło z oznaczenia "BC" = MMBZ5243B (13V) lub z innego modułu "Y3" = BZX84C13 (13V) więc raczej się zgadza ale dlaczego katoda połączona jest z GND?

Jest też różnica w wypełnieniu PWM na bazie tranzystora ale nie sądzę, żeby to miało tutaj znaczenie.

Za kawałek wiedzy na powyższy temat odwdzięczę się jak należy :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20224805
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1816
    Magicznym elementem jest tu L1
    Przerwanie przepływu prądu przez L1 powoduje wyindukowanie ujemnego impulsu - co widzisz na oscylogramie.
    Te ujemne impulsy ładują przez diodę D2 kondensator C7 oraz (przez R1) C6
    Dioda zenera ma za zadanie nie dopuścić do wzrostu (lub jak wolisz spadku) tego napięcia powyżej(poniżej) -13V
    Ponieważ efekt zenera występuje dla diody spolaryzowanej zaporowo a masz napięcie ujemne to wydaje Ci się że dioda jest "odwrotnie"

Rezystory R3 i R5 tworzą dzielnik pomiarowy dla procesora - dzięki temu procesor może mierzyć i stabilizować napięcie ujemne wpływając na współczynnik PWM.
    Takie podłączenie dzielnika sprawia że napięcie dla procesora pozostaje dodatnie ale proporcjonalne do mierzonego ujemnego
  • REKLAMA
  • #3 20226074
    rosak
    Dziękuję Ci pięknie dobry człowieku, nareszcie to zrozumiałem :)

Moje niezrozumienie powyższego układu wynikało z mojej znikomej wiedzy na temat induktorów, którą od dawna zamierzam pogłębić.

Co do diody Zenera, popełniłem oczywistą gafę pod wpływem zmęczenia. Oczywiście wiem, że w układzie z ujemnym napięciem odwraca się punkt odniesienia. GND ma przecież wyższy potencjał.

Nie miałem dziś zbyt wiele czasu ale ustaliłem, że problem tkwi właśnie w różnicy współczynnika wypełnienia PWM. Podając PWM zzewnątrz do wadliwego układu, przy ok 85% napięcie ujemne zaczyna wzrastać. Wideo jeśli ktoś zainteresowany:

https://youtu.be/vt-15r3l1Qw

Nurtuje mnie jeszcze jedna zagadka, choć może jutro przy świeżym umyśle sam do tego dojdę- jak to się dzieje, że na każdym kolejnym kondensatorze (C1, C2, C3, C4, C5) napięcie rośnie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20226109
    tos18
    Poziom 42  
    To załatwia pompa ładunkowa sterownika wyświetlacza

Rozumiem że na tej samej płycie sterującej podłączasz sprawny LCD i masz -7V
    Następnie podłączasz niesprawny LCD i napięcie ucieka na -12V ?

Dodano po 1 [godziny]:

Czy może masz 1 LCD i dwie płyty sterujące (sprawną/niesprawną) ?
  • REKLAMA
  • #5 20226754
    rosak
    tos18 napisał:
    To załatwia pompa ładunkowa sterownika wyświetlacza

No tak, przecież one nie są na "wejściu". Zasilanie ujemne z PCB jest tylko jedno.

tos18 napisał:
    Czy może masz 1 LCD i dwie płyty sterujące (sprawną/niesprawną) ?

Mam wiele sprawnych płyt oraz wyświetlaczy, i tylko jedną płytę niesprawną.

W poniedziałek będę dochodził do tego dlaczego MCU "puszcza" tylko 70%, czy problem tkwi w błędnym feedback czy uszkodzonym MCU. To powinno już pójść "z górki".

Jeszcze raz dziękuję.
  • Pomocny post
    #6 20227036
    tos18
    Poziom 42  
    to nie jest tylko 70%
    to jest aż 30% - tranzystor jest pnp więc otwarcie jest stanem niskim.
    Na sprawnej wystarcza 16% dla -7V na niesprawnej wali 30% i masz -12V

zastanawiam się czy tam nie ma programowej regulacji kontrastu (jakiś tryb serwisowy).

Pomiar napięcia na połączeniu R345 dał by pogląd na sprawę
REKLAMA