logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką latarkę podobną do KUNZEL PL-031 wybrać dla elektryka? Do 200 zł.

Justyniunia 15 Paź 2022 10:00 1425 14
REKLAMA
  • #1 20236812
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Cześć.

Panowie, nie chcę zamulać, bo tematów jest dużo (właśnie za dużo)...
    Polecacie jakąś niedużą latareczkę, najlepiej ładowaną?
    Tak powiedzmy do 200zł.

Kolega znalazł w śmietniku KUNZEL PL-031 (poważnie). Świeci elegancko, a bateria trzyma jak w termosie.
    Szukam czegoś podobnego, ale do kupienia w PL albo DE.

Te kunzele są na allegro, ale tylko z chin (obawiam się)

Miłego łikendu ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20236827
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Nie wiem, czy mogę polecać konkurencję, ale jest takie forum wyłącznie o światełkach i lampkach.
    Dla mnie starczały latarki za 5 zł z Biedronki. Niestety, włącznik szybko się rozsypywał, ale lutownica, trochę kleju i takie przerobione będą trwalsze niż te za 200, ja jestem o tym przekonany :) No chyba, że baterie wyleją, ale to nie jest już wina latarki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20236836
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    Zobacz sobie na kieszonkowy model firmy NEBO (Flowcrete) , używam od 2-uch lat mega sprawa i wygoda użytkowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20236877
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    Witam, od roku używam latarki Bernera typu Pen, która jest bardzo poręczna i ładowana przez USB. Trzyma ponad 2.5 godziny, posiada silny magnes, poza tym można ją zawsze włożyć do kieszeni spodni czy kurtki jak długopis.

Ps. Używam jej raczej do inspekcji instalacji, szybkiej naprawy, doświetlenia etc. Do dłuższych prac w słabo oświetlonych miejscach używam czołówki, która jest niezastąpiona i lampy roboczej na solidny akumulator.
    Jaką latarkę podobną do KUNZEL PL-031 wybrać dla elektryka? Do 200 zł. Jaką latarkę podobną do KUNZEL PL-031 wybrać dla elektryka? Do 200 zł.
  • #5 20236926
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    @gorki73 - a te ściągaczki mają możliwość otwarcia kabla w połowie? Głowie się nad takimi, albo kątowymi knipex. Te kątowe mają na pewno.
  • #6 20236943
    gorki73
    Poziom 39  
    Justyniunia napisał:
    a te ściągaczki mają możliwość otwarcia kabla w połowie?

Chodzi Ci o takie otwarcie? Jeśli tak, to używam do tego ścigacza tego typu, wg. mnie jest do tego celu najlepszy (do kabli 3x2.5mm2, szersze kable trzeba nacinać z dwóch stron).
    Ps. Noży i ściągaczy YOKARI mam kilka, w tym to nacinania wzdłuż kabla. Mają ostrza pokryte azotkiem Tytanu i są bardzo ostre, generalnie je polecam.
  • #7 20237511
    romarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Jako latarkę dla elektryka, mechanika i majsterkowicza mogę baaardzo polecić taniego (ok. 50 zł) "chińczyka" VOREL 88677 (chyba nie można podawać linków do aukcji, więc pod tym oznaczeniem trzeba sobie poszukać).
    Jest to mała, lekka czołówka, którą jednym ruchem można odczepić od paska i używać jako latarkę ręczną, latarka ma wbudowany akumulator Li-Ion, jest ładowana z micro USB, ma trzy tryby świecenia, bez idiotycznego trybu "stroboskop" występującego nawet w firmowych latarkach. Już w pierwszym trybie pracy (50 % mocy) świeci wystarczająco jasno, w drugim trybie (100 % mocy) świeci b. jasno, trzeci tryb to światło rozproszone z czterech LED, bardzo wygodne do oświetlania drogi np. w piwnicach.
    Ta tania latareczka tak mi się spodobała, że dokupiłem drugą "na zapas", bo boję się, że ją zostawię/zgubię gdzieś "na robocie".
  • #8 20237527
    gorki73
    Poziom 39  
    @romarcin No ciekawa, a ile wytrzymuje, na poszczególnych trybach?
    Tak wygląda Vorel 88677:

• #9 20237552
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3240
    Latarka dla elektryka to tylko czołowa na głowę, masz wtedy wolne ręce. Odkąd stosuje to poznałem jaka wcześniej była mordęga trzymając w 1 ręce latarkę a drugą coś robić.

Tylko te akumulatorki to od razu do śmietnika i kupić markowe nowe.
  • #10 20237606
    romarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    gorki73 napisał:
    No ciekawa, a ile wytrzymuje, na poszczególnych trybach?
    nie testowałem, nie miałem potrzeby (na szczęście ! 8-) ) pracować z latarką 8 godz., pracowałem ok. 2-3 godz. w trybie pierwszym - 50% mocy (jasność całkowicie wystarczająca), cały czas świetnie działała, dzięki ładowaniu z USB doładowuję ją w samochodzie, zresztą jak pisałem mam dwie, więc długiej pracy się nie boję :) .
  • REKLAMA
  • #11 20239219
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 741
    Używam czegoś takiego. Koszt ok. 50 zł. Ma magnes w podstawie.

• #12 20239266
    Danielos898
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Poczytaj o Convoy. Dość mała, możliwość wielu modyfikacji, da się dołożyć magnes itp.
    Tzn chodzi o małą wersję bo są też większe z tej marki. Ja mam S2+.
  • #14 20239815
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 300
    Kup sobie porządną latarkę czołową i będziesz zadowolony. Ale nie taką jak tu niektórzy prezentują, tylko kątową, tak żeby w razie potrzeby można używać jej jako ręcznej, czy przyczepić gdzieś na magnesie.
    Spójrz np. na
    - Wurkkos HD15 - ma wbudowaną ładowarkę, rozproszone i skupione światło w jednym, diody z wysokim CRI (łatwiej będzie odróżniać kolory przewodów, niż w trupim, zimnym świetle). Cały zestaw wyrwiesz za 150zł.
    - Convoy H2 - jak wyżej, tylko ma jedną diodę i jest trochę mniejsza

Te dwie latarki pod względem jakości wykonania, ilości i jakości światła oraz funkcjonalności zjadają wszystkie wymienione do tej pory w temacie na śniadanie.
  • Pomocny post
    #15 20239894
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    Justyniunia napisał:
    Cześć.

Panowie, nie chcę zamulać, bo tematów jest dużo (właśnie za dużo)...
    Polecacie jakąś niedużą latareczkę, najlepiej ładowaną?
    Tak powiedzmy do 200zł.

Polecam taką (już w innym wątku też ją polecałem):
    Brennenstuhl LED z klipsem HL DA 41 MC 1175890

Nieduża, w formie grubego pisaka, z magnesami, ładowalna, bardzo mocno świeci i wykonana jest bardzo solidnie. Nie raz już mi spadła i nic jej nie dolega. Ładowanie zwykłym przewodem USB z dowolnej ładowarki od smartfona. Świeci kilka godzin na jednym ładowaniu. No i mniej niż 200 zł kosztuje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru latarki dla elektryka w przedziale cenowym do 200 zł, z naciskiem na modele ładowane. Użytkownicy polecają różne opcje, w tym latarki czołowe, które zapewniają wolne ręce podczas pracy. Wśród rekomendacji znalazły się modele NEBO, Berner Pen, Vorel 88677, Wurkkos HD15, Convoy H2 oraz Brennenstuhl LED. Użytkownicy podkreślają znaczenie funkcji ładowania przez USB, mocnego światła oraz trwałości urządzeń. Wskazano również na dostępność modelu KUNZEL PL-031 w sklepie Conrad.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA