logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajniki Nokton - Czy firma istnieje? Produkcja, strona internetowa, Nokton Serwis

PAWEL11610 22 Paź 2022 03:55 903 9
REKLAMA
  • #1 20247122
    PAWEL11610
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Witam serdecznie. Czy ktoś z Was orientuje się może, czy firma Nokton produkuje jeszcze nadajniki i czy w ogóle jeszcze istnieje? Ich strona internetowa przestała istnieć i zamieniła się w stronę o nazwie Nokton Serwis. Jest tam tylko podany kontakt do tej firmy, ale nie odpisują i nie odbierają telefonów. Chciałem się z nimi skontaktować w sprawie nadajników. Jeśli ktoś ma jakieś aktualne informacje dotyczące działalności tej firmy to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam, Paweł
  • REKLAMA
  • #2 20248998
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15468
    Nokton robił nadajniki radiowe, trzeba było do tego wykupić licencję na używanie pasma...
    W obecnych czasach są lepsze rozwiązania.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20250178
    PAWEL11610
    Poziom 12  
    sosarek napisał:
    Nokton robił nadajniki radiowe, trzeba było do tego wykupić licencję na używanie pasma...

Zapewne masz na myśli nadajniki GPRS ;)
    Co do nadajników radiowych Noktona to czy są one jeszcze produkowane?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20250309
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Cytat:

Możesz rozwinąć?
    Bo według mnie to jednak najbezpieczniejszy tor transmisji stosowany przez agencje ochrony.

Spróbuj napisać do EUROSAT ELECTRONICS z Łodzi.
    Są producentem swojego systemu transmisji, może mają lub mogą przygotować jakiś zamiennik.
  • #5 20250430
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15468
    PAWEL11610 napisał:
    Zapewne masz na myśli nadajniki GPRS

Owszem.
    PAWEL11610 napisał:
    Co do nadajników radiowych Noktona to czy są one jeszcze produkowane?

Były dwie dekady temu, teraz śmiem wątpić.
    joy napisał:
    Bo według mnie to jednak najbezpieczniejszy tor transmisji stosowany przez agencje ochrony.

Jaki? Radio?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 20819005
    marekplotek
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    >>20247122
    Obecnie - sprzęt firmy NOKTON - kompleksowo serwisuje firma EUROSAT ELECTRONICS z Łodzi.
    Po modernizacji, nadajniki otrzymują - dosłownie nowe życie.
    Napisali do noktonowskich nadajników nowe oprogramowanie, wielokrotnie zwiększające ich funkcjonalność.
    Firma EUROSAT - oferuje również nowe retransmitery do systemów NEMROD i CENTURION.
    Współpracuję z tą firmą od trzech lat i gorąco polecam ich usługi.
  • #7 20819312
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Dedykowane radio w dzisiejszych czasach jest kiepskim pomysłem dla monitoringu.
    Zbyt drogi strukturalnie dla usługi masowej, zbyt słaby (bezpieczeństwo) dla usługi krytycznej.
    Sieci komórkowe (powszechne LTE/odchodzący już GPRS, dedykowane LPWAN CatM/NBIOT) są dużo bardziej efektywnym rozwiązaniem (sieci dostępne są powszechnie, koszt korzystania bardzo niski) dla usługi masowej, usługa profesjonalna dysponuje dodatkowo innymi kanałami cyfrowymi.
    Poziom bezpieczeństwa transmisji cyfrowych (szyfrowanie, autoryzacja) jest znacznie wyższy niż przesyłania prostych sygnałów w które relatywnie łatwo ingerować. Do tego dochodzi łączność dwukierunkowa umożliwiająca zarządzanie - wartość nie do przecenienia, zwłaszcza dla dużych graczy.
  • Pomocny post
    #8 20819341
    marekplotek
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Firma EUROSAT ELECTRONICS - nadal produkuje nadajniki do stacji NOKTON, zarówno te pracujące w paśmie 40 MHz, jak i te pracujące w paśmie 152-174 MHz.
    Nadajniki są bezawaryjne i mają możliwość wyboru formatu: NR2-k3, MULTI i DSC (PC16-OUT).
    Na poziomie programowania jest możliwość wyboru typu nadajnika, numeru abonenta, retransmisji, poziomu mocy nadawania, itd.
  • #9 20839595
    PAWEL11610
    Poziom 12  

Wielkie dzięki za informację, będę miał to na uwadze. Eurosat Electronics znam od dawna, produkują świetne nadajniki radiowe i to pod każdym względem, jedna z firm ochroniarskich z mojego regionu je stosuje. Dobrze wiedzieć, że zajmują się także regeneracją nadajników Noktona.
  • REKLAMA
  • #10 20839963
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 457
    fred4u napisał:
    Dedykowane radio w dzisiejszych czasach jest kiepskim pomysłem dla monitoringu.....

Wszystko prawda, jednak te systemy nadal pracują (osobiście spotkałem się z nim na rodzinnych ogródkach działkowych), gdzie czasem powstaje potrzeba rozbudowy o kolejne obiekty.

Podsumowanie tematu

✨ Firma Nokton, znana z produkcji nadajników radiowych, wydaje się nie istnieć, ponieważ ich strona internetowa została zamieniona na Nokton Serwis, który nie odpowiada na zapytania. Użytkownicy dyskutują o alternatywach, wskazując na firmę EUROSAT ELECTRONICS z Łodzi, która serwisuje i modernizuje sprzęt Nokton, oferując nowe oprogramowanie oraz nadajniki do stacji NOKTON. EUROSAT produkuje nadajniki pracujące w paśmie 40 MHz oraz 152-174 MHz, które są uznawane za bezawaryjne i funkcjonalne. Współczesne rozwiązania, takie jak sieci komórkowe, są również rozważane jako bardziej efektywne dla transmisji danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA