logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchamiać oświetlenie z pilota od bramy? Genius G-BAT 300.

kazikmk 22 Paź 2022 10:03 1068 12
REKLAMA
  • #1 20247246
    kazikmk
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    moje pytanie brzmi: jak zrobić doświetlenie bramy, żeby działało ono z pilota od bramy?

Oświetlenie nie musi być mocne myślałem o jakimś halogenie 24V-10W, może ono działać czasowo kilka sekund lub po naciśnięciu pilota się uruchamiać i wyłączać. Chodzi o to żeby sprawdzić czy brama jest otwarta czy zamknięta jak jest ciemno.

2 kanał w radiu jest wolny, nie wiem jak spiąć go z centralą, gdzie wpiąć lampkę i czy coś muszę dokupić.

Zestaw to Genius G-bat 300
    Centrala JA592 + radio to Echo 433(bravo)
    Dodam, że w centrali wykorzystane są tylko niezbędne złącza czyli żadnych fotokomórek czy zabezpieczeń, jedynie lampka sygnalizacyjna i elektrozamek. Programowanie podstawowe czyli jeden przycisk na pilocie od otwierania i zamykania bramy, żadnych furtek itp.

Poproszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20247363
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Jak wynika z instrukcji centralki, to jest ona jednokanałowa i nie posiada drugiego kanału do obsługi akcesorów...
    https://eltewat.pl/pobieranie/JA592.pdf

Więc moim zdaniem, jedyne wyjście to wymiana sterownika (i zapewne pilotów), chyba że urządza cię włączanie oświetlenia podczas otwierania/zamykania bramy.
  • #3 20247434
    kazikmk
    Poziom 9  
    No centralka może jest jednokanałowa, choć nie wiem czy tak można to określić, natomiast chyba bardziej chodzi o odbiornik radiowy który jest dwukanałowy i to on ma obsłużyć drugi kanał z pilota i przekazać sygnał do centralki ale mogę się mylić. Czytałem, że przy tej centralce ludzie podłączają drugi kanał radia np. do otwierania zamka w furtce z pilota. lub drugi kanał do otwierania tylko jednego skrzydła bramy.

jest to częściowo opisane w wątku: Ograniczone funkcje w napędzie FAAC JA592
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic3577357.html

niestety nie ma dokładnego opisu co z czym połączyć aby zamiast elektrozamka w furtce działał np. halogenem.
  • #4 20247704
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3587
    Odbiornik Bravo ma przekaźnik 2 kanału wyprowadzony na zaciski śrubowe obok zacisków anteny (czarne styki NO, NC i COM). Ale do podpięcia jakiejś większej lampy dodatkowo trzeba równie solidnego przekaźnika bistabilnego. Solidnego, bo przekaźnik radyjka przeniesie raptem kilka watów a bistabilnego (czyli kolejne naciśnięcia pilota to włącz-wyłącz) - bo wyjście samego radia jest monostabilne i lampka świeciłaby się tylko przy duszeniu przycisku pilota (chyba że tak wystarczy, wtedy styknie zwykły przekaźnik)
    Opcjonalnie możesz założyć po prostu drugie radio z wbudowanym już wyjściem mocy jak i obecną funkcją bistabilną.
    Jeśli bardziej idzie o podgląd stanu bramy przy lampie - możesz użyć przekaźnika czasowego, wyzwalanego sygnałem W.L. Czasowego, bo przy otwieraniu i zamykaniu wyjście mruga (aby to mruganie zlikwidować), na otwarciu daje stały sygnał, na zamknięciu jest wygaszone.
  • REKLAMA
  • #5 20248319
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    No, ale przecież ta centrala ma wyjście na oświetlenie 230V i 24V. To pierwsze dostaje prąd wtedy kiedy brama się tylko otwiera lub zamyka a to drugie 24V mruga kiedy się otwiera lub zamyka i świeci kiedy jest otwarta (podświetlenie wjazdu) więc jeżeli tam wepniesz żarówkę 24V to bez pilota będziesz będziesz widział, że brama jest otwarta, bo będzie świecić.
    Jeżeli to z jakiś powodów Ci nie odpowiada możesz spróbować w inny sposób. Ja otwieram bramę w telefonie przez moduł Zamel SBW-02, ten moduł też dawał mi onformację zwrotną na telefon, że brama jest otwarta, więc możesz taki założyć, tyko musi mieć dostęp do Wifi jeżeli byłby przy bramie, albo możesz przeciągnąć kabel od czujnika otwarcia bramy do miejsca gdzie moduł będzie miał zasięg Wifi i na telefonie będziesz widział stan bramy.
    I jeszcze jest jedna opcja... Obecnie nie mam informacji na telefonie o stanie otwarcia bramy i nie wiem czy jest otwarta czy zamknięta, ale nie wiem tylko wtedy kiedy zablokowałem bramę jako otwartą, a taką blokadę masz w logice S. W tej logice brama sama się zamyka po upływie dwóch minut, lub po przecięciu fotokomórki ale ty jej nie masz, więc tylko po dwóch minutach. Ta logika ma też opcję o której nie jest napisane w instrukcji, mianowicie 1 przyciśnięcie Open_A powoduje otwieranie bramy, jeżeli bram skończy się otwierać naciśniesz 2 raz przycisk brama zostaje otwarta na stałe, dopiero trzecie przyciśnięcie rozpoczyna zamykanie bramy, więc w tej logice nieważne czy zacznie ją zamykać pilotem czy otwierać i tak zamknie się sama po pewnym czasie.
    W ostatnim przypadku masz pewność tylko czy jest zamknięta jeżeli chcesz mieć pewność czy jest otwarta to dwa pierwsze sposoby.
    Teraz często po mnie drugim autem wyjeżdża żona, żeby po pierwszym aucie (przecięcie fotokomórki) nie zaczęła się zamykać blokuję ją na stałe i zdarza się że nie pamiętam czy zamknąłem jak już odjechałem, na telefonie też tego nie widzę, ale w tym trybie, jeżeli została otwarta po prostu ją zamknę, jeżeli jednak była zamknięta to ją znowu otworzę, ale i tak po dwóch minutach się zamknie, więc mam pweność, że jest zamknięta.
  • #6 20249707
    kazikmk
    Poziom 9  
    Cały zamysł podglądu otwarcia/zamknięcia bramy wynikł z tego, że chce wypuścić psa na posesję i jak jest ciemno to nie widzę czy brama jest zamknięta. Naciśnięcie pilota 2-3sec. w zupełności wystarczy, mogę przytrzymać guzik to nie problem. Lampka do podglądu spokojnie wystarczy 5-10W.
    Brama jest daleko wifi nie złapie, nowy kabel odpada jest już kostka położona itd. Najbardziej skłaniałbym się do założenia tego przekaźnika i po prostu naciśnięcie chwilowe guzika na pilocie. Tylko kompletnie nie mam pojęcia jaki przekaźnik kupić i jak go podłączyć.

Ale jeśli będzie to skomplikowane to pomysł z ustawieniem czasówki 2min. też jest dobry. (oczywiście dopóki auta żony nie ściśnie)
    I jeszcze pytanie, gdzie na centrali jest podświetlenie wjazdu, do którego mógłbym podpiąć tą żarówkę 24V świecącą cały czas przy otwartej bramie.
  • #7 20249725
    gadek80
    Poziom 31  
    Więc najprostszym pomysłem będzie pierwsza możliwość, czyli podpięcie lampki pod wejście oświetlenia 24V i zawsze będzie świecić kiedy brama jest otwarta, jeżeli Ci to przeszkadza, że ma świecić cały czas , możesz podpiąć przekaźnik do odbiornika pilota pod Open_B, zasilanie do przekaźnika też możesz wziąć z centralki a prąd do żarówki z zasilania 230V do centrali.
    Lecz dalej uważam, że logika S da ci jeszcze większą pewność, że brama się zamknie, bo zawsze sama się będzie zamykać a pilota Open_A będziesz używał tylko do otwierania bramy a po dwóch minutach sama się zamknie.
  • REKLAMA
  • #8 20252624
    kazikmk
    Poziom 9  
    gadek80 napisał:
    jeżeli Ci to przeszkadza, że ma świecić cały czas , możesz podpiąć przekaźnik do odbiornika pilota pod Open_B, zasilanie do przekaźnika też możesz wziąć z centralki a prąd do żarówki z zasilania 230V do centrali.

nie zrozumiałem co się będzie działo jak podłącze ten przekaźnik
  • #9 20252680
    gadek80
    Poziom 31  
    Z odbiornika wyjścia do Open_A idzie pinami do centrali, ale Open_B już zwykłymi wejściami na kabel masz wejście NC i NO. NO stare rozwarty przyciśnięcie Open_B spowoduje zwarcie styków, NC stale zwarty przyciśnięcie Open-B spowoduje rozwarcie styków. Więc jak podepniesz zasilanie przekaźnika pod NO wtedy kiedy przyciśniesz włączy się przekaźnik. Nie sprawdzałem, czy zwarcie jest tak długo jak trzymasz przycisk, ale możesz to sobie sprawdzić. Jest to możliwe jeżeli Open-B nie używasz do otwierania jednego skrzydła.
  • REKLAMA
  • #10 20254541
    rafiki1153htc
    Poziom 4  
    Ostatnio klient chciał oświetlenie bramy na pilota. Posiadał napęd NICE z pilotami FLOR. Dołożyłem odbiornik LN-L z Proximy w systemie FLOR (oświetlenie miał ledowe na 230V). Zaprogramowałem drugi przycisk do światła i jednym przyciskiem otwierał bramę, drugim włączał i wyłączał światło.
  • #11 20254643
    gadek80
    Poziom 31  
    Tylko z drugiej strony dlaczego musisz się upewniać, czy brama jest otwarta? Tak często ją zapominasz zamykać, czy zostawiasz otwartą dla kogoś?
    Pytam się, bo być może kierujesz się wyszukaniem rozwiązania na swój tok myślowy, a przecież, jeżeli zmienisz logikę bramy na "S" zawsze będziesz miał pewność że brama jest zamknięta bo się sama zamknie i nie będziesz potrzebował światła do sprawdzania tego czy jest otwarta.
    Pomysłem też jest standardowe wyjście 24V centrali które samo też świeci przy otwartej bramie.
  • #12 20282304
    kazikmk
    Poziom 9  
    gadek80 napisał:
    Z odbiornika wyjścia do Open_A idzie pinami do centrali, ale Open_B już zwykłymi wejściami na kabel masz wejście NC i NO. NO stare rozwarty przyciśnięcie Open_B spowoduje zwarcie styków, NC stale zwarty przyciśnięcie Open-B spowoduje rozwarcie styków. Więc jak podepniesz zasilanie przekaźnika pod NO wtedy kiedy przyciśniesz włączy się przekaźnik. Nie sprawdzałem, czy zwarcie jest tak długo jak trzymasz przycisk, ale możesz to sobie sprawdzić. Jest to możliwe jeżeli Open-B nie używasz do otwierania jednego skrzydła.

Właśnie tak chciałbym to zrobić, podpowiesz mi jaki przekaźnik kupić i jak go podpiąć dokładnie?
  • #13 20282386
    gadek80
    Poziom 31  
    Wolałbym, żeby mnie ktoś poprawił jeżeli się mylę, bo nie jestem ani monterem ani elektronikiem, ale zasilanie możesz wziąć z centrali (chyba jej nie obciąży za bardzo. "-" bezpośrednio do przekaźnika a "+" do wejścia COM i z NO do przekaźnika na 24V. Do niego już możesz podpiąć nawet 230V.
    Jeżeli naciśnięcie OPEN_A daje tylko krótki impuls nawet przy trzymaniu dłużej przycisku, możesz zasilanie do przekaźnika wziąć z osobnego zasilacza i podpiąć kondensator aby dłużej utrzymywał przekaźnik włączony, tylko to już musiałby Ci zrobić, albo pomóc ktoś ktoś się na tym zna, bo ja bym to zrobił ale metodą prób i błędów w sensie jaki duży kondensator i czy w ogóle uda się go załadować w tak krótkim czasie,, ale może jednak styk OPEN_A działa tak długo jak się trzyma przycisk. Trzeba sprawdzić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć oświetlenie do bramy, aby działało z pilotem Genius G-BAT 300. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie drugiego kanału odbiornika radiowego Echo 433 do sterowania lampą 24V, jednak niektórzy użytkownicy wskazują na ograniczenia centrali JA592, która może nie obsługiwać dodatkowych akcesoriów. Sugerowane są różne metody, w tym podłączenie przekaźnika bistabilnego do odbiornika, co pozwoli na włączanie i wyłączanie lampy za pomocą pilota. Alternatywnie, można wykorzystać wyjście 24V centrali, które świeci, gdy brama jest otwarta. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami z innymi systemami, takimi jak NICE, oraz podają konkretne wskazówki dotyczące podłączenia przekaźników i zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA