logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subaru Forester 2.0 XA Plus - Warto inwestować w starego Forestera 2giej generacji?

hybzdzy 13 Lis 2022 18:41 1452 8
REKLAMA
  • #1 20282805
    hybzdzy
    Poziom 2  
    Hej,
    szukam auta i bardzo dużo dobrego słyszałem o Foresterach drugiej generacji.

Jest tu taki egzemplarz, ale pomijając fakt, że nie znam stanu tylnych kielichów, to zastanawiam się, jak jest z opłacalnością inwestowania w te roczniki (2002-2008)?

Nie mogłem się doszukać statystyk TÜV z tego roku, więc chciałem zapytać tutaj :)

Co oprócz kielichów powinno pojawić się na liście do sprawdzenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20282839
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 516
    Generalnie subaru miały mizernego blachę i praktycznie zerowe zabezpieczenie antykorozyjne. Silniki i napęd są za to bardzo trwałe. Zwłaszcza wolnossące silniki. Jeśli chcesz jeździć na benzynie, to spoko, jak na gazie, to we wczesnych egzemplarzach problem jest z zaworami, bo mają sztywną regulacje. Potem były hydrauliczne. No i jeśli 4x4 i miał silnik z turbo, to jest duże prawdopodobieństwo, że znajdziesz je na filmach z kjsów na YouTube.
  • Pomocny post
    #3 20282907
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1685
    Wygląd dużo lepiej niż mój. ;-)

Rocznik też 2006, ale mam 2x taki przebieg, rdza zjada wszystko.
    Silnik w 2,0X to DOHC ma regulację na szklankach = brak sensownej cenowo regulacji.
    W marcu za wyjęcie silnika, z rozrządem, pompą, łożyskiem sprzęgła, itp zapłaciłem 5000PLN.

Generalnie nie polecam...
    Chyba że jesteś mechanikiem i blacharzem, i potrzebujesz takiego napędu.
  • REKLAMA
  • #4 20283721
    hybzdzy
    Poziom 2  
    Kaziu1991 napisał:
    Generalnie subaru miały mizernego blachę i praktycznie zerowe zabezpieczenie antykorozyjne. Silniki i napęd są za to bardzo trwałe. Zwłaszcza wolnossące silniki. Jeśli chcesz jeździć na benzynie, to spoko, jak na gazie, to we wczesnych egzemplarzach problem jest z zaworami, bo mają sztywną regulacje. Potem były hydrauliczne. No i jeśli 4x4 i miał silnik z turbo, to jest duże prawdopodobieństwo, że znajdziesz je na filmach z kjsów na YouTube.

Jestem kombinatorem -- jak chyba wszyscy tutaj :D

Do jakiej blachy można włożyć ten silnik, coby to śmigało?

Wczesne egzemplarze, to roczniki do którego roku? Bo to jest 2006, czyli bliżej końca generacji.
  • REKLAMA
  • #5 20283725
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1685
    Bzdura, FII SG nigdy nie było hydrauliki,
    w 2.0X 158KM jest na szklankach
    w 2,0 125KM jest śrubkami (łatwa i szybka regulacja)

Silnik ze "wzmocnionymi" zaworami, ale tylko wydechowymi, ma F
    na blaszce w komorze silnika.

Engine type: EJ20FLSQLB
  • REKLAMA
  • #6 20283732
    hybzdzy
    Poziom 2  
    artaa napisał:
    Wygląd dużo lepiej niż mój. ;-)

Rocznik też 2006, ale mam 2x taki przebieg, rdza zjada wszystko.
    Silnik w 2,0X to DOHC ma regulację na szklankach = brak sensownej cenowo regulacji.
    W marcu za wyjęcie silnika, z rozrządem, pompą, łożyskiem sprzęgła, itp zapłaciłem 5000PLN.

Generalnie nie polecam...
    Chyba że jesteś mechanikiem i blacharzem, i potrzebujesz takiego napędu.

Czyli 2.0X odpada, to jest 2.0XA, czyli też. Rozpisuję sobie, bo się nie znam. Ale z tego co widzę, to wersja 2.0X to większość modeli po 2005r.
    Więc to zawęża nam opcje do 2002-2005?
  • #7 20283740
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Ja jeżdżę modelem SF z samego początku produkcji, 1997r.
    Nalatane na liczniku jest 410kkm a ile ma faktycznie to nie wiem.
    Serwis może wykonać każdy średnio ogarnięty mechanik. I nie jest to zbyt skomplikowane, dostęp do większości elementów jest bardzo łatwy.

Wg mnie jeśli lubisz takie samochody to warto. Bo mimo że u nas pojawia się ich na drogach co raz więcej to ogólna liczba maleje. I za parę lat będzie w cenie. Tak jak z Imprezami, był moment że można było kupić za grosze a potem ceny wywindowały. Bo zrobił się deficyt.
  • #8 20283758
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3547
    2 litrowy wolnossący silnik jest za słaby do subaru, jeździć jeździ, ale żadnej frajdy nie daje, jeśli już to 2,5l, albo 3l H6
  • #9 20283849
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Owszem, 2.0 ma trochę mało mocy, 2,5 jest lepszy ale też bardziej wrażliwy na przegrzanie, bo ma cieńsze ścianki cylindrów. H6 wg mnie już jest za ciężki, lepiej 2.0 turbo.

O przypadłościach typu piston slap albo panewki to nie ma co pisać bo to dobrze znane mankamenty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o opłacalności inwestowania w Subaru Forester drugiej generacji (2002-2008). Wskazują na problemy z korozją, słabe zabezpieczenie blacharskie oraz trwałość silników, zwłaszcza wolnossących. Wskazują, że silnik 2.0X ma trudności z regulacją zaworów, a 2.0XA również nie jest polecany. Użytkownicy sugerują, że lepszym wyborem może być silnik 2.5L lub 3.0L H6, chociaż ten ostatni jest cięższy. Warto zwrócić uwagę na stan techniczny, w tym kielichy, oraz na dostępność części zamiennych. Niektórzy uważają, że starsze modele mogą zyskać na wartości w przyszłości, podobnie jak modele Impreza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA