Dzień dobry, mam problem z Matizem 800 z LPG który polega na tym, że jak rano nie odpali za pierwszym razem to potem trzeba go długo kręcić żeby odpalił na jeden gar potem stopniowo załapuje na wszystkie. Wymieniłem moduł optyczny w aparacie zapłonowym, wymieniłem cewkę i zaworek odpowietrzenia silnika lecz problem pozostał, macie jakieś pomysły co może być z nim nie tak?
Odpalasz na benzynie? Sterownik mógł zrobić sobie korektę od jeżdżenia na gazie. W niektórych samochodach pomagało (kasowało korekty) odpięcie klemy na naście sekund.
Podłącz się też czymś i zobacz jaką temperaturę widzi sterownik silnika.
Ja stawiam na świece, potem kable do sprawdzenia i akumulator. To podstawa, silnik musi dobrze palić na benzynie, mi palił od strzału ale jak akumulator 'osłabł' to właśnie były takie problemy jak autora.
Świece NGK wymieniałem jakieś pół roku temu iskra jest więc są raczej dobre , kopułkę aparatu zapłonowego razem z palcem i kablami wymieniłem jakiś miesiąc temu akumulator jest dwu letni kręci dobrze , a co myślicie o tych błędach 0105 , 1500 ?
http://daewooforum.pl/temat2869.html Nadal było by można więcej powiedzieć podłączając się czymś co pokaże realne odczyty i porównać je np. woltomierzem lub termometrem.
Zmierz napięcie na akumulatorze albo i na rozruszniku podczas kręcenia (pewnie druga osoba się przyda).
Możesz zobaczyć jak odpala na sznurku, z pominięciem rozrusznika.
Ogólnie prosty samochód żeby odpalił musi mieć paliwo w odpowiedniej ilości iskrę w odpowiednim momencie i sprawną mechanikę - ustawienie rozrządu, kompresję.
Musisz te wszystkie rzeczy posprawdzać.
Niestety jak są problemy to często dochodzi do zalania świec i dalej jest tylko gorzej.
Ponieważ masz gaz, możesz podgrzać reduktor polewając wrzątkiem i zobaczyć jak pali na gazie, w ten sposób będziesz miał jakieś rozeznanie czy problem jest z dawką paliwa czy czymś innym. Za zwyczaj instalacje dają możliwość "awaryjnego odpalenia" przez jakieś przytrzymanie przycisku, nie wiem co tam masz pod maską dołożone.
Możesz odciąć benzynę i pobawić się "plakiem" (ale to ryzykowna zabawa).
A zastanawiałeś się nad filtrem i jakością paliwa?
Dzień dobry , parownik zregenerowałem , wymieniłem aparat zapłonowy i niestety problem odpalania rano dalej pozostał dalej trzeba długo kręcić żeby odpalił jak odpali to potem odpala przez cały dzień macie jeszcze jakieś pomysły ? bo moje się wyczzerpały
Parownik sprawny nie puszcza ci gazu zaworem bezpieczeństwa. Czy przez membranę podciśnienia. Włóż do szklanki z wodą i sprawdź i pojeździ z 2-3 dni na samej benzynie z zakręconą butlą gazową to ważne nie wyłączonym gazie tylko zakręconą butlą gazową.
Dodano po 1 [minuty]:
Janusz_kk napisał:
Ale zimny przecież odpalasz na benzynie więc parownik nic do tego nie ma....
Chłopczyku zwracałem ci uwagę na szkołę podstawową za zaworem jest reduktor przewody filtr listwa gazowa a to ma swoją pojemność. A teraz zrób eksperyment w jakimkolwiek samochodzie z LPG 4 generacji. I powiedz ile sekund będzie jeszcze auto pracowało po zdjęciu napięcia z elektrozaworu.
I po to autor ma pojeździć na benzynie zakręcając butlę gazową tak żeby wyeliminować nieszczelność parownika jak również tych dwóch zaworów.
A teraz znawco nawet na tym forum poszukaj słynnych reduktorów kme inne mają podobnie ale te mają wyjątkową przypadłość do przepuszczenia gazu.
Moderowany przez gulson:
"Chłopczyku" ? 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
Ziew znawco, auto dalej nie odpala, więc całe to twoje pisanie możesz sobie w buty wsadzić.
slesh123 napisał:
niestety rano ten sam objaw odpala po długim kręceniu , może to wtryski ?
Może być, tylko juz nie pamiętam, jest jeden centralny czy osobny na cylinder? bo jak osobne to raczej 3 by sie nie zepsuły, może pompka paliwa szwankuje i trzeba poczekać aż poda paliwo.
Moderowany przez ociz:
A może przyczłap bulbulatora? Po co się udzielać skoro nawet nie wiesz co to za silnik?
3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
Wtryski są trzy po jednym na cylinder , dziś wymrugałem z ciekawości błędy i poza 1500 jest jeszcze 0340 czujnik optyczny w aparacie wymieniłem jakiś miesiąc temu czy może być jakaś inna przyczyna tego błędu ?
To skoro temat cieknącego gazu mamy wyeliminowany, to może podstawy? Ciśnienie paliwa (na zimnym / przy pierwszym rozruchu) adaptacja/korekta jeśli w tym aucie da się podejrzeć diagnostyką, działanie sondy lambda (diagnostyka lub woltomierz na ciepłej sondzie) to jest pokrewny temat z korektami, temperatura czytana przez sterownik, jak pisał @SP7SEC zawory/kompresja/rozrząd.
Ewentualnie jeśli masz możliwość palenia z gazu, i rozgrzejesz reduktor (ja używałem do takich celów pełnego czajnika gorącej wody i polewałem powoli) to możesz spróbować pierwsze odpalenie zrobić z gazu i zobaczyć jak będzie.
Sygnał z czujnika możesz pooglądać oscyloskopem. Niektóre samochody jak im się nie zgadzała faza czujników wału i wałka potrafiły dawać takie błędy. Przy czym nie wiem czy tak jest i czy są oba w Matizie.
Dzisiaj Matiz wybłyskał mi takie nr. błędów 0105 , 1500.
Dlaczego więc nie słuchasz co procesor chce powiedzieć? 0105 to błąd TPS (czujnik otwarcia przepustnicy)obejrzyj instalację elektryczną przy nim - zapewne masz tam wpięty przewód do sterownika LPG.
Błąd 1500 nie ma w zasadzie wpływu na pracę silnika - mierzy temperaturę par paliwa, chociaż możliwe też jest że elektrozawór oparów paliwa nie zamyka się i wzbogaca mieszankę oparami z pochłaniacza przy odpalaniu silnika
Po wymianie aparatu na inny używany mando auto odpala ale rano znowu mam problemy z odpaleniem jak zimno , teraz doszedł jeszcze problem taki że jak przełączy się na gaz na zimnym silniku to muszę wciskać gaz do spodu żeby nie zgasł jak już wejdzie na obroty to działa normalnie i odpala normalnie do czasu jak silnik zrobi się zimny , gdy odłączam czujnik MAT auto gaśnie, filtr paliwa wymieniony , jeszcze pompy nie rozkręcałem ale raczej dobra jak świece mokre, może ta sonda lambda , jutro posprawdzam wiązki koło czujnika MAT dzięki za zainteresowanie
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem Matiza 800 z instalacją LPG, który polega na długim kręceniu rozrusznikiem, aby silnik zaskoczył, szczególnie w zimnych warunkach. Wymieniono moduł optyczny, cewkę, zaworek odpowietrzenia, świece NGK oraz akumulator, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie luzów zaworowych, kabli WN, ciśnienia paliwa, a także diagnostykę błędów, takich jak 0105 (czujnik TPS) i 1500 (czujnik temperatury par paliwa). Po wymianie wtryskiwaczy i regulacji luzów zaworowych problem został rozwiązany. Wygenerowane przez model językowy.