logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozczytywanie schematów jednokreskowych rozdzielnicy - wyjaśnienie połączeń i elementów

michankop 08 Sty 2023 20:29 2310 31
  • #1 20375229
    michankop
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam następujący problem z rozczytaniem poniższych schematów jednokreskowych rozdzielnicy niskiego napięcia. Rozumiem symbole poszczególnych elementów danej rozdzielnicy tj. lampa, różnicówka, wyłącznik nadprądowy. Nie rozumiem natomiast tego systemu połączeń. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak należy poprawnie czytać taki schemat? Skąd różna długość linii, kolejność montażowa elementów w rozdzielnicy itp. Bardzo proszę o jakąkolwiek podpowiedź. Dziękuję.
    Rozczytywanie schematów jednokreskowych rozdzielnicy - wyjaśnienie połączeń i elementów Rozczytywanie schematów jednokreskowych rozdzielnicy - wyjaśnienie połączeń i elementów
    Załączniki:
    • Rozczytywanie schematów jednokreskowych rozdzielnicy - wyjaśnienie połączeń i elementów schemat 2.PNG (38.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozczytywanie schematów jednokreskowych rozdzielnicy - wyjaśnienie połączeń i elementów schemat 1.PNG (31.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20375283
    michankop
    Poziom 4  
    Nie, będziemy na zajęciach rozdzielnice składać na podstawie takich schematów. Niestety nie wiele z tego rozumiem i chciałem się czegoś dowiedzieć.
  • #4 20375325
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Według mnie te schematy są błędne. Skąd je wziąłeś? Nie mów, że z podręcznika.
  • #5 20375333
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2931
    Łukasz-O napisał:
    Według mnie te schematy są błędne. Skąd je wziąłeś? Nie mów, że z podręcznika.

Niekoniecznie. Schemat, jak schemat. Wszystko zależy od przyjętej symboliki oraz zasad rysowania. W opracowaniu autor mógł przyjąć swoje kryteria rysowania i opisywania.
  • #6 20375342
    michankop
    Poziom 4  
    Pochodzą od osoby prowadzącej zajęcia. Z podręcznika pewnie nie są. Błędne nie mogą być.
  • #7 20375359
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Skoro już na etapie edukacji przyjmuje się indywidualną symbolikę lub swoje kryteria, to strach pomyśleć co będzie w pracy zawodowej jak autor otrzyma prawdziwy schemat.

Wybacz ale to wygląda jak radosna twórczość grafika, który nigdy przed sobą nie widział schematu rozdzielnicy z prawdziwego zdarzenia.
  • #8 20375389
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Łukasz-O napisał:
    Skoro już na etapie edukacji przyjmuje się indywidualną symbolikę lub swoje kryteria, to strach pomyśleć co będzie w pracy zawodowej jak autor otrzyma prawdziwy schemat.

Wybacz ale to wygląda jak radosna twórczość grafika, który nigdy przed sobą nie widział schematu rozdzielnicy z prawdziwego zdarzenia.

Dziś niestety, wiele programów generuje własne symbole i może to być czasem problematyczne. Wystarczy sobie popatrzeć na różnice w symbolice np. krajowej a amerykańskiej czy jeszcze innej.
    Ponieważ żadne przepisy tego nie określają, więc przyjmowanie symboliki jest dość swobodne. Wystarczy sobie zagooglować aby to sprawdzić.
  • #9 20375408
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ja rozumiem i nie mam pretensji o symbole ale dlaczego przez zabezpieczenia przechodzą po trzy żyły? Gdzie one są łączone, na aparatach?

Od takich niuansów się zaczyna.
  • #10 20375420
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Łukasz-O napisał:
    Ja rozumiem i nie mam pretensji o symbole ale dlaczego przez zabezpieczenia przechodzą po trzy żyły? Gdzie one są łączone, na aparatach?
    Od takich niuansów się zaczyna.

No tego się nie dowiemy, bo nie znamy przyjętej przez autora konwencji. Na tym właśnie polega dzisiejszy misz-masz.
  • Pomocny post
    #11 20375867
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    ^ToM^ napisał:
    ...

Dziś niestety, wiele programów generuje własne symbole i może to być czasem problematyczne. Wystarczy sobie popatrzeć na różnice w symbolice np. krajowej a amerykańskiej czy jeszcze innej.
    Ponieważ żadne przepisy tego nie określają, więc przyjmowanie symboliki jest dość swobodne. Wystarczy sobie zagooglować aby to sprawdzić.

Symbole krajowe jak i stosowane w USA są ściśle określone (unormowane).

A jednokreskowy schemat autora (odwróciłem do konwencji stosowanej w Polsce)

Rozczytywanie schematów jednokreskowych rozdzielnicy - wyjaśnienie połączeń i elementów

można przedstawić w sposób rozwinięty do trzech kresek:

Może będzie bardziej zrozumiały.
  • #12 20376430
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    ^ToM^ napisał:

Oczywiście, że są unormowane. Każdy kraj ma swoje lub ogólnie przyjęte normy wg których pracuje. Jakie programy generują swoje symbole? W programie trzeba wybrać wg jakiej normy (lub zestawie norm) ma być on rysowany. Mówimy tu oczywiście o profesjonalnych programach CAD, a nie przeglądarkowych pierdołach.
    Schemat jest błędny z wielu powodów. To że rysowany jest z lewej do prawej to można już przymknąć oko (bardzo często w ten sposób są rysowane schematy sieci energetycznych). Ale używanie identycznych symboli to różnych zabezpieczeń (MCB, RCD) to już duży błąd. Jak to już kolega wyżej wspomniał nie są opisane ilości torów tych aparatów (domyślamy się, że jednofazowe), co również jest błędem. N oraz PE powinno być "dodawane" do przewodu już za zabezpieczeniem. PE z szyny, a N z odpowiedniego aparatu RCD. Przez co ten system połączeń może sprawiać problemy (podobnie również rysuje się schematy sieci energetycznych poprzez pionową magistralę). Schemat wielokreskowy jest schematem montażowym, natomiast jednokreskowy ma za zadanie czytelnie przedstawić ideę oraz budowę układu.
  • #13 20376533
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    ^ToM^ napisał:
    Ponieważ żadne przepisy tego nie określają...
    A PN-EN 60617?
  • #14 20376711
    tyqva
    Poziom 36  
    michankop napisał:
    ... Skąd różna długość linii, kolejność montażowa elementów w rozdzielnicy itp. ...

Wg załączonych przez ciebie schematów długość linii (połączeń od aparatów do szyny L, N, PE (- to ta gruba kreska)) jest bez znaczenia. Kolejność montażowa elementów też. Gdyby twoje aparaty (moje Q1, F1- F5) były ponumerowane, można byłoby jeszcze mówić o jakiejś kolejności w rozdzielnicy, ale nie są, więc rozmieszczenie jest dowolne. Lampki H1 - H5 też nie mają określonej lokalizacji - mogą być równie na elewacji rozdzielnicy jak i na szynie TH35 obok aparatów.
    Ogólnie te schematy nie są dobrym dokumentem wyjściowym do wykonania rozdzielnicy przez początkujących.
  • #15 20376943
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20376971
    tyqva
    Poziom 36  
    markus-19 napisał:
    ...Z kilkoma sprawami się nie zgodzę, może to kwestia szkoły, może praktyki zawodowej gdzie każdy z czym innym może się spotkać.
    Po pierwsze "ta gruba linia" nie informuje o tym że znajduje się tam N i PE. Jest to wg mnie błąd bo nawet gdyby wskazano tylko żyły robocze to i tak zrobiono to błędnie.

Nie wiem dlaczego dyskutujesz ze mną cytując mój wpis zamiast pisać do autora, ale odpiszę.
    Gruba linia - jeśli do niej dochodzą trzy żyły i odchodzą trzy żyły, to dochodzi L, N i PE.

markus-19 napisał:
    ...Długość nie ma znaczenia i nie jest wskazana bo to wynika z wymiarów i rozmieszczenia rozdzielnicy.
    Kolejność wg mnie nie wymaga numeracji bo nie zawsze z takową się spotkasz, kolejność wg schematu tak jak go czytamy czyli od źródła do odbioru i bez znaczenia czy od dołu do góry czy jeszcze inaczej. Lampki kontrolne na domysł... skoro jest to schemat rozdzielnicy są one jej częścią jeśli nie wskazano inaczej.

Tu już powielasz co ja napisałem w odpowiedzi na pytania autora.
  • #17 20377006
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20377681
    tyqva
    Poziom 36  
    markus-19 napisał:
    ...
    I trochę tak właśnie jest, ja u siebie w większości przypadków (powyżej 90%) nie mam podanych ilości ani rodzaju żył. W specyfikacji znajduje się informacja dotyczącą układu sieci, a że z zasady wykorzystuje się 3 fazy nie jest to oznaczone, w domyśle jest 3f.
    Zdarza się że opis aparatu zdradza iż nie są to 3f tylko 1f....

markus-19 napisał:
    ...Gdybym rozpatrywał schemat "w naszym środowisku" uznałbym oznaczenia numeryczne jako ilość przewodów fazowych bez uwzględniania N i PE. ..

Nie rozpatrujemy twoich przypadków i twojego środowiska.

markus-19 napisał:
    ...
    W tym przypadku wątpliwość jest w stosunku do aparatów bo nawet przyjmując niepisaną zasadę domysłu stosowaną w rysowaniu schematów, liczba żył (za RCD i na odpływach) mogła by wskazywać iż są to zabezpieczenia 2 torowe. ...

markus-19 napisał:
    ...Gdybym rozpatrywał schemat "w naszym środowisku" uznałbym oznaczenia numeryczne jako ilość przewodów fazowych bez uwzględniania N i PE. ..

Przeczysz sam sobie.
    Jeśli '3' to ilość faz, RCD powinna być 3 fazowa, zatem B20A nie może być 2 biegunowe.

Ogólnie nie wiem, co chciałeś przekazać i jakie masz wnioski, bo z wypowiedzi wynika, że prowadzisz na forum ze sobą wymianę myśli.
  • #19 20377707
    zbich70
    Poziom 43  
    markus-19 napisał:
    ale skupię się na autorze
    To się skup. Tylko zauważ też, że autor milczy.
    Kolega tyqva w #11 podał alternatywę dla bohomazów autora, czyli jak powinien wyglądać schemat elektryczny.
    Zanim autor nie odniesie się do tej porady, dalsza dyskusja jest zbędna.
  • #20 20377721
    michankop
    Poziom 4  
    Kolego zbich70 ja nie jestem autorem tych schematów. W materiałach od prowadzącego zajęcia pojawiają się takie schematy, na podstawie których będziemy składać rozdzelnicę nn. Lubię coś wiedzieć przed zajęciami, które dopiero będą a, że sam nie wiele z ich rozumiałem dlatego zapytałem na forum o jakieś podpowiedzi.
    "tyqva" dziękuję za przesłany schemat, jest o wiele czytelniejszy i jaśniejszy do zrozumienia.

Dodano po 14 [minuty]:

Pozwoliłem sobie napisać do prowadzącego zajęcia o wytłumaczenie schematu. W odpowiedzi dostałem rozrysowany przykładowy schemat montażowy jak powinien wyglądać. Co o tym sądzicie? Czy uważacie, że jest prawidłowy? Jest dla mnie zrozumiały natomiast zastanawia mnie jedna rzecz - dlaczego żarówka H2 jest w kolejności za wyłącznikiem nadprądowym B6A a podpięta jest przed nim, tego nie rozumiem.

Rozczytywanie schematów jednokreskowych rozdzielnicy - wyjaśnienie połączeń i elementów Rozczytywanie schematów jednokreskowych rozdzielnicy - wyjaśnienie połączeń i elementów
  • #21 20377785
    zbich70
    Poziom 43  
    michankop napisał:
    dlaczego żarówka H2 jest w kolejności za wyłącznikiem nadprądowym B6A a podpięta jest przed nim, tego nie rozumiem.
    H2 nie jest podłączona z B6, tylko z RCD.
    A nie martwi cię jak zasilana jest H1?
  • #22 20377906
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20377919
    zbich70
    Poziom 43  
    markus-19 napisał:
    To nie jest alternatywa, to zupełnie inny schemat. Autor dysponuje jednokreskowym.
    Narysuj swój i zamieść go. Popraw autora i kolegę tyqva.
  • #24 20377925
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    To jest schemat przepływu mocy , tfu energii a nie dokładnie elektryczny
    schemat raczej podglądowy niż energetyczny
  • #25 20377949
    zbich70
    Poziom 43  
    jajacek44 napisał:
    To jest schemat przepływu mocy
    Gdzie tam są jakieś "przepływy mocy" albo energii?
  • #26 20377953
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 20378042
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Po tych kreskach krecha to mogą być i trzy fazy
    Po prostu uproszczenie nie jest jest to schemat elektryczny czy energetyczny
    tylko uproszczenie
  • #28 20378072
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #29 20378190
    tyqva
    Poziom 36  
    markus-19 napisał:
    zbich70 napisał:
    Narysuj swój i zamieść go

Nie mam czasu, ale przykładowy pierwszy lepszy
    Rozczytywanie schematów jednokreskowych rozdzielnicy - wyjaśnienie połączeń i elementów ..

Może jest i pierwszy, ale nie lepszy.
    Jak sam nie widzisz błędów schematów które zamieszczasz, to jak z tobą dyskutować o poprawności schematów?
    1 - FR 304 czteropolowy, a określają go trzy fazy,
    2 - symbol nie ten,zamieniony z 3 i 4,
    3 i 4 - symbol nie ten, zamieniony z 2,
    5- gniazdo bez PE a obwód 5 żyłowy.
  • #30 20378325
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące rozczytywania schematów jednokreskowych rozdzielnicy niskiego napięcia, wskazując na trudności w zrozumieniu połączeń i symboli. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat poprawności schematów, z sugestiami, że mogą one być błędne lub niezgodne z przyjętymi normami. Uczestnicy podkreślili, że symbolika i długość linii w schematach mogą być subiektywne, a także zwrócili uwagę na problemy związane z oznaczeniami zabezpieczeń. Użytkownik otrzymał również pomocne schematy, które były bardziej zrozumiałe, oraz wskazówki dotyczące poprawności montażu elementów w rozdzielnicy. W końcu, autor zapytał o konkretne wątpliwości dotyczące podłączenia żarówki w kontekście schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA