logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka jest obciążalność starej sieci w domu? Mam kilka pytań.

Hef22055 10 Sty 2023 00:34 978 8
  • #1 20377382
    Hef22055
    Poziom 2  
    Witam

Niedawno stałem się tak jakby posiadaczem starego betonowego kwadratu, zwanego bliźniakiem z okolic 1976r.

Sytuacja wygląda tak, instalacja elektryczna oryginalna, po domu w aluminum, zerowane gniazdka, relikt. Za płotem sąsiada(czyli na terenie osobnego bliźniaka) słup ze skrzynką, od skrzynki kabel w ziemi plus minus 4m do ściany sąsiada, pod klinkierem i kawałkiem styropianu około 1,2m do góry, wchodzi w płytę stropową piwnicy sąsiada, leży luzem w jednym z kanałów tej płyty, przez wieniec środka budynku, wpada w takim sam kanał w mojej płycie stropowej, wychodzi tuż przed ścianą w piwnicy, przechodzi pod wieńcem tej ściany na zewnątrz budynku, pod tynkiem, pod warstwa izolacji, lekko na ukos do góry do rozdzielnicy głównej na 1 piętrze budynku.
    A W SKRÓCIE jakieś 20m kabla YDY 4x6mm2(niby, wygląda nie za grubo, FABRYKA KABLI OZARÓW ZNAK JAKOŚCI 1 :D), którego nie sposób łatwo lub wgl wymienić. Zabezpieczenia główne za licznikiem 25A, moc umowna 19kW, zabezpieczenie w skrzynce na słupie 32A, dołączam zdjęcie protokołu technicznego.

Z elektryki coś niecoś rozumiem, ale nie za wiele stąd ten temat. Mam pytania bardziej z ciekawości bo prędzej czy później i tak odwiedzi mnie pan elektryk. Kable w całym domu można oczywiście powymieniać w ramach remontu, natomiast kabel zasilający można przyjąć za niewymienialny. Ale w ramach tego remontu może dojść jakaś indukcja, jakieś coś...dużo więcej prądożernych rzeczy niż w 76r.

Jeżeli faktycznie jest to 4x6mm2 to czy to rzeczywiście wytrzymuje 19kW? Po przejrzeniu forum zauważyłem, że takim standardem jest min. 10mm2. Na 6mm2 gdzieś mi mignęło, że jest to akceptowalne dla takiego 12kW. I teraz pytanie które dla specjalistów może wydać się całkiem głupie... Jeżeli mówi się, że np. dla kabla 5x6mm2, 5x10m2, czy jak u mnie 4x6mm2 obciążalność to np 12kW. To znaczy, że obciążenie wszystkich 3 faz nie powinno przekraczać 12kW czy to jest jakby 12kW 1 kabla w przewodzie czyli 1 fazy. Czy elektryk jest w stanie ocenić stan tego kabla jakimś pomiarem? Co oznacza YW fi 28 na protokole w wykazie użytych materiałów?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • #2 20377729
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    Hef22055 napisał:
    prędzej czy później i tak odwiedzi mnie pan elektryk.
    To napisz co powiedział pan elektryk.
    Hef22055 napisał:
    kabel zasilający można przyjąć za niewymienialny.
    Nie ma rzeczy niewymienialnych. Jest tylko awersja użytkowników aby coś wymienić.
  • Pomocny post
    #3 20377855
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    12kW to obciążalność na 3 fazy
  • #5 20378480
    Hef22055
    Poziom 2  
    zbich70 napisał:
    Hef22055 napisał:
    prędzej czy później i tak odwiedzi mnie pan elektryk.
    To napisz co powiedział pan elektryk.

Z pewnością tak zrobię, żeby przyszli czytelnicy znaleźli coś więcej niż typową odpowiedz na elektrodzie ;)

zbich70 napisał:
    Hef22055 napisał:
    kabel zasilający można przyjąć za niewymienialny.
    Nie ma rzeczy niewymienialnych. Jest tylko awersja użytkowników aby coś wymienić.

Jasna sprawa, dlatego napisałem, że można tak przyjąć a nie, że tak jest. Jeżeli linia biegłaby w całości na moim terenie, albo chociaż żeby skrzynka z przyłączem była u mnie, to nie miałbym żadnego problemu z rozryciem/rozkuciem wszystkiego co przeszkadzałoby mi w dostaniu się do tego kabla. Niestety tak nie jest. Nawet, żeby pociągnąć nową linie od słupa trzeba by przekopać 2 podjazdy 2 sąsiadów, mało realny scenariusz.

#edit
    Nie zauważyłem nowej odpowiedzi

Kamerzysta_YT napisał:
    Ten kabel 4x6mm² jest w aluminium ?

Nie mam opcji zobaczyć końcówek tego kabla bo idzie do licznika, a tam cała tablica zaplombowana. Brak na nim oznaczeń poza nazwą fabryki. Ale do piwnicy do gniazda siłowego idzie tak samo wyglądający kabel z takiej samej fabryki, tylko cieńszy 4x2.5mm2(przynajmniej tak wygląda) i jest to miedziana linka. Więc wstępnie zakładam, że ten zasilający 4x6mm2 również będzie miedzianą linką.
  • Pomocny post
    #7 20380082
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Poproś jednak elektryka o pomoc. Nie znasz układu sieci zasilającej. W TT ten 4x6 o ile jest w miedzi to może zostać, zabezpieczenia 32A są prawidłowe. Ale mocy ponad te 19kW już nie możesz zwiększyć. Jeżeli sieć jest w TN to wymagane minimum 4x10 w miedzi ( przekrój PEN). Ja robiąc remont pokombinował bym jednak jak wymienić stary i o nieznanej kondycji kabel.
  • Pomocny post
    #8 20380212
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    Kamerzysta_YT napisał:
    Ten kabel 4x6mm² jest w aluminium ?

YDY to przewód miedziany. Aluminiowy miałby oznaczenie YADY.

Hef22055 napisał:
    20m kabla YDY 4x6mm² [...] Zabezpieczenia główne za licznikiem 25A, moc umowna 19kW, zabezpieczenie w skrzynce na słupie 32A

Po pierwsze: mimo mocy umownej 19kW i tak nie jesteś w stanie z niej korzystać w sposób ciągły, gdyż posiadasz zabezpieczenie zalicznikowe 25A, a to daje maksymalnie 17kW. Jeśli rozpatrywać dopuszczalną obciążalność długotrwałą tego przewodu 4x6 to przyjmując najgorszy wariant ułożenia (czyli przewód wielożyłowy w rurze instalacyjnej ułożony w ścianie o b. dobrej izolacji termicznej) wynosi ona 29A. Więc dla zabezpieczenia 25A i mocy 17kW jest OK. Pod kątem dopuszczalnego spadku napięcia też wygląda OK. Jednak jeśli będzie wykonywany remont instalacji, to należałoby całość doprowadzić do stanu zgodnego z obecnymi normami. Więc jeśli sieć pracuje w układzie TN-C to wymagany przekrój przewodu PEN to 10mm² dla miedzi i 16mm² dla aluminium. No chyba że, tak jak poprzednik wspominał, sieć pracuje w układzie TT. Wtedy nie ma przewodu PEN, tylko N więc powyższa uwaga nie obowiązuje.
    Hef22055 napisał:
    Czy elektryk jest w stanie ocenić stan tego kabla jakimś pomiarem?

Pomiar rezystancji izolacji + oględziny. Tak z ciekawości zapytam. Gdzie jest połączenie tego YDY 4x6 z YAKY 4x35?
  • #9 20380445
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    faradek napisał:
    No chyba że, tak jak poprzednik wspominał, sieć pracuje w układzie TT. Wtedy nie ma przewodu PEN, tylko N więc powyższa uwaga nie obowiązuje.
    Co nie znaczy by jej się nie trzymać. Zaprocentuje to gdy sieć zostanie dostosowana do pracy w TN-C.
    faradek napisał:
    Tak z ciekawości zapytam. Gdzie jest połączenie tego YDY 4x6 z YAKY 4x35?

W owej skrzynce na słupie. Nie wiemy tylko gdzie znajduje się licznik. W tamtych czasach energetyka niechętnie godziła się na umiejscowienie pomiaru na zewnątrz gdyż ówczesne liczniki wymagały podgrzewania w czasie mrozu. Najpierw montowane było tzw "kopytko" z żarówka uruchamianą wyłącznikiem, później pojawiły się grzałki z termostatem.
    faradek napisał:
    ...mimo mocy umownej 19kW i tak nie jesteś w stanie z niej korzystać w sposób ciągły, gdyż posiadasz zabezpieczenie zalicznikowe 25A...
    Nie miało to wtedy żadnego znaczenia gdyż wtedy nie było żadnych opłat za moc. Nie wiemy jaką rolę pełni zabezpieczenie nazwane "zabezpieczeniem głównym za licznikiem". Czy jest ono plombowane czy nie.
    Jednak TWP zawierały klauzulę o wykonaniu prac przez inwestora "własnym kosztem i staraniem". Czyli łącznie z zejściem ze słupa i złączem kablowym, co i tak zostało przekazywane na majątek energetyki.
    Tyle historii.

Co do dylematu autora wątku, to bez ścisłej współpracy z sąsiadem i jego dobrej woli niczego nie zdziałasz.
    Osobiście raczej nie szedłbym w kierunku ułożenia kabla po starej trasie a skłaniałbym się ku ułożeniu nowej w.l.z. w gruncie do swego budynku.
    Należy pamiętać też o uziemieniu szyny PE, bo uziomu raczej na pewno nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące obciążalności starej instalacji elektrycznej w domu z lat 70-tych, w której zastosowano kabel YDY 4x6mm². W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące rodzaju kabla (aluminiowy vs. miedziany), obciążalności (12kW na 3 fazy, maksymalnie 17kW przy zabezpieczeniu 25A), oraz konieczności dostosowania instalacji do współczesnych norm. Wskazano na potrzebę współpracy z sąsiadem w celu wymiany kabla oraz na różnice w wymaganiach dla układów TN i TT. Podkreślono również, że kabel YDY jest miedziany, a nie aluminiowy, co ma znaczenie dla obciążalności i bezpieczeństwa instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA