logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Druciarstwo ale... pożyteczne.

Preskaler 11 Sty 2023 13:17 1476 19
REKLAMA
  • #1 20379565
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1048
    Zwykła lupka zegarmistrzowska (tu 25x) i kawałek drutu odpowiednio wygięty. W kilka minut można zrobić z telefonu przyrząd do fotografowania makro.
  • REKLAMA
  • #2 20379758
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Był kiedyś taki serial :D i nie było to o druciarstwie
  • REKLAMA
  • #4 20379905
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1127
    A nieraz te druciarskie "sztuczki" działają lepiej, sprawniej i dłużej jak profesjonalne rozwiązania...
  • #5 20380753
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 278
    Xperia, tani mikroskop + "pachnąca" woda. :D

• REKLAMA
  • #6 20380763
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Tyle tylko że takim aparatem można robić fotki z bardzo małej odległości. To nie jest praktyczne w przypadku robienia z przyrody.
    Optymalna ogniskowa to np. 100 albo 150 mm.
    I głębia ostrości będzie beznadziejna. Nada się tylko do robienia płaskich powierzchni, Robale już będą za duże o kwiatkach nie wspomnę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 20380800
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Każdy sprzęt ma swoje przeznaczenie.
  • #8 20380902
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ja robię fotki makro stąd wiem co jest najbardziej optymalne.
    Nie zawsze można zbliżyć się do obiektu na centymetr albo pół.
    No i ta głębia ostrości poniżej milimetra bardzo ogranicza zastosowanie.
    Obiektyw 100 mm zapewnia przy odległości fotografowania 20 cm, głębię ostrości 1,14 mm przy skali odwzorowania 1:1. (przysłona 16).
    Taka lupka może dać głębię kilka razy mniejszą. Bardziej to mikroskop do powierzchni płaskich niż zestaw do makro i w tym zastosowaniu powinien się jakoś sprawdzać..
  • #9 20381745
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    Preskaler napisał:
    Było, było i pewnie każdy z nas druciarzem kiedyś bywał i może jeszcze będzie?
    Tak. Tylko, że do tego trzeba mieć jeszcze odwagę się przyznać.
  • #10 20381917
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 136
    @ALIBABA I
    Święte słowa, na tym forum to ze świecą takich szukać. ;)
    Czasem sytuacja zmusza, by coś zrobić niekoniecznie zgodnie z normami, ale koniecznie ze zdrowym rozsądkiem, czyli bezpiecznie.
  • #11 20382837
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    @Preskaler - genialne w swojej prostocie!
  • #12 20382878
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    Preskaler napisał:
    Zwykła lupka zegarmistrzowska (tu 25x) i kawałek drutu odpowiednio wygięty. W kilka minut można zrobić z telefonu przyrząd do fotografowania makro.
    Zwykła lupka zegarmistrzowska. Kamień co wyłapie zorze, ot pytanie.
  • #13 20382990
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20383232
    Preskaler
    Poziom 40  
    Staszek_Staszek napisał:
    Ja robię fotki makro stąd wiem co jest najbardziej optymalne.
    Nie zawsze można zbliżyć się do obiektu na centymetr albo pół.
    No i ta głębia ostrości poniżej milimetra bardzo ogranicza zastosowanie.
    Obiektyw 100 mm zapewnia przy odległości fotografowania 20 cm, głębię ostrości 1,14 mm przy skali odwzorowania 1:1. (przysłona 16).

Ja też ale do tego używam dużej lustrzanki i dużego obiektywu. Ciężkie to i niewygodne a poza tym trzeba to wszystko połączyć a najgorsze... gdzie schowałem ten mieszek? :wink:
    IMHO GO jest zależna odwrotnie proporcjonalnie od wielkości matrycy i ogniskowej. Przy telefonie jest większa niż przy FF.
    Druciarstwo ale... pożyteczne. Druciarstwo ale... pożyteczne. Druciarstwo ale... pożyteczne.
  • #15 20383333
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Preskaler napisał:
    IMHO GO jest zależna odwrotnie proporcjonalnie od wielkości matrycy i ogniskowej. Przy telefonie jest większa niż przy FF.

No nie tylko GO ale także ogromne deformacje. To widać już przy selfie robionym bez kija. Nos jest odwzorowany jako większy a uszy pomniejszone.
    Przy fotografowaniu muchy z odległości 2 cm zniekształcenia są nie do przyjęcia.
    No i jeszcze ta konieczność włażenia w pokrzywy albo co gorsze nadepnięcia na żmiję. U nas jeszcze to rzadkość ale np. w Australii to byłaby głupota do konkursu na potwierdzenie teorii Darwina.
  • #16 20387680
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Preskaler napisał:
    ..... gdzie schowałem ten mieszek?....

Ten mieszek - to kawał mieszka - i on mieszka w szafie + jeden kilo dwadzieścia deko aparatu. Obecnie brak czasu - ale może "na pełnej emeryturze"..... (ech - rozmarzyłem się).
  • #17 20387778
    Preskaler
    Poziom 40  
    mgim napisał:
    Obecnie brak czasu - ale może "na pełnej emeryturze"..... (ech - rozmarzyłem się).

Na emeryturze jest mniej czasu jak wtedy kiedy się pracowało. Dzieje się tak dlatego, że następuje spiętrzenie zadań, które przez lata obiecywaliśmy sobie wykonać na emeryturze.
    P.S.
    Jedna z krótszych tub bo to obiektyw 80 mm. Składak, więc trudno znaleźć jego składniki używane do różnych celów.
  • #18 20411734
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Jak się deko "rozpatrzę" (qmać znowu miałem wyjazd) w domu byłem 4 godziny po poprzednim (dopiero znowu wróciłem), zrobię fotkę obiektywu PENTACON 1500 mm.
    Prawie 2 tyg. temu zjechała "ekipa" (NL) - z którą współpracuję (Bełkocik 306 na letniaczkach) i gadają - pakuj się jedziemy - Tallin. Mówię chyba was Bóg opuścił - na letniaczkach? Zapakowałem w swój i "sandał". W połowie drogi przestali marudzić - jak zobaczyli wielkie jeziora całe w lodzie.
  • #20 20416414
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Preskaler napisał:
    8-O
    Nie spotkałem ani nigdzie nie czytałem o takim obiektywie. 300 i 500 to były najdłuższe ogniskowe tego producenta jakie miałem w ręku. Nawiasem mówiąc dość kiepskawe.

Często obiektywy były produkowane na specjalne zamówienie. Ja mam taki jeden co został zaprojektowany do filmowania ekranów oscyloskopów. No jeszcze jest masa innych dziedzin gdzie stosowane były nietypowe rozwiązania. Np. na wyposażenie samolotów do zdjęć lotniczych. Takich szkieł nie znajdziemy na rynku, ani w katalogach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania prostych narzędzi, takich jak lupka zegarmistrzowska i odpowiednio wygięty drut, do stworzenia domowego przyrządu do fotografowania makro z telefonu. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami i opiniami na temat efektywności takich "druciarskich" rozwiązań w porównaniu do profesjonalnych sprzętów. Zwracają uwagę na ograniczenia związane z głębią ostrości oraz praktycznością użycia w różnych warunkach. Wspomniane są również alternatywne metody, takie jak użycie mikroskopów oraz obiektywów o różnych ogniskowych, a także osobiste doświadczenia związane z fotografowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA