logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

prawdziwe makro foto patent za 5 zl

pol249 09 Lip 2006 17:30 10328 29
REKLAMA
  • prawdziwe makro foto patent za 5 zl
    Moze kogos zainteresuje do robienia duzych zblizen np elektronika aparatami nieposiadajacymi makro.Probowalem nawet zenitem i tez sobie dobrze radzi zwykla Lupa x4 kupiona na bazarze za 3 zl i szyna z lampy blyskowej tez z bazaru czesci uzywanych za cale 2 zl
    pozdrawiam pol249

======= ======== ========

Moderowany:

zoptymalizowano dla strony głównej

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pol249
    Poziom 11  
    pol249 napisał 80 postów o ocenie 9, pomógł 1 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2805232
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Super pomyse :):):):) bardzo pozytywny projekt ;]

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2805285
    bober15
    Poziom 11  
    Fajny pomysl. A jak to jest z ostroscia ?? i Ustawieniami soczewki przed aparatem?
  • #4 2805302
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Któryś z użytkowników Elektrody kiedyś poradził też używać małej lupy do robienia zdjęć aparatem z komórki - efekt jest całkiem niezły:

Pozdrawiam
  • #5 2805348
    wilko
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    hmm...
    ja na taki sam pomysl wpadlem .. ale dolanczam todo telefonu .. efekty sa niesamowite .. :)
  • #6 2805423
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    eee to już było w noki 6600 do robienia zdjęć z bliska też to robiłem ale to dobra sprawa :)
  • #7 2805526
    komunikacja_xt
    Poziom 12  
    OO wreszcie coś bardzo przydatnego.
    Bardzo sie taki pomysł przyda nie jednemu.
    Super sprawa smile
  • #8 2805700
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    bardzo fajny i przydatny gadzet :D :D no i koszta bardzo malutkie :D a rzecz bardzo praktyczna i przydatna
    ps czy nie ma zadnej róznicy w jakiej jest odległosci lupa od obiektywu :?:
  • #9 2805775
    pol249
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Co do ostrosci robi leciutka beczke musze ustawiac soczewke pod letkim katem i regulowac na szynie ale jest duza regulacja wiec niema proglemu poruwnywalem zdjecia robione soczewka +10 d i z ostroscia bylo gozej miejszy zakres reka drgnie i zamazane ale na to tez mam patent szyny ze starego powiekrzalnika krokusa bardzo ciekawie wychodzi w polaczeniu lupa+makro w aparacie+ zoom
    pozdrawiam
  • #10 2806233
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    W identyczny sposob robi sie superteleobiektyw ze zwyklej lornetki lub lunety, nawet na Allegro bywaly czasem takie adaptery, po prostu pierscien z mocowaniem dla aparatu i okularu lornetki.. zero optyki
    Kazda rzecz ktora daje ostry obraz dla ludzkiego oka (np rowniez mikroskop, teleskop astronomiczny) da sie "ucyfrowic" w ten sposob

Mam cyfrzaka z zoomem optycznym 10x (Fuji Finepix s5500), do tego mam ze starej ruskiej kamery 8mm "Kwarc" obiektyw (nawet ma zooma ;) ze zwinietym z kartonu i oklejonym czarna tasma grubym pierscieniem redukcyjnym(wyglada ladnie jest sztywny a jednoczesnie na tyle miekki ze nie uszkadza aparatu. Wkladam go w tuleje do filtru. W ten sposob otrzymalem teleobiektyw o powiekszeniu okolo 35-40x Dokladajac do tego zoom cyfrowy..

Nie ma szans tego utrzymac w reku do robienia fotek .. wszystko sie trzesie takie powiekszenie..
    Ze statywu mozna robic nawet zdjecia w nocy, zapewniam ze wychodza super.

Drugi przetestowany przeze mnie patent to mikrokamera tele - przyklejona do okularu lunety kolorowa kamerka pinhole. Wystarczy wyregulowac ostrosc i voila... ;)
  • REKLAMA
  • #12 2806837
    pol249
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Ja niemowie ze to jest sensacja tylko pokazalem tani sposob na zamocowanie lupy do prawie wszystkich aparatow ktore maja mocowanie do statywu w i nnych opisach sa drogie soczewki makro a nie kazdy aparat ma mocowanie filtrow i po co kpmbinowac z tasmamai klejacymi i tubami z papieru .A tu lupa za 3 zl
    pozdrawiam
  • #13 2806874
    regrom
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    a jesli kogos interesuje zoom to wystarczy do aparatu przylozyc lornetke :) jak tak zrobilem 100x powiekszenie, aparat mial 10x i lornetka 10x a jaki bajer :) sasiadki sie chowaly ;p
  • #14 2808256
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Niektore cyfrowki maja mozliwosc montowania tulejek dystansowych w celu zastosowania jakis filtrow i innych takich. Do takiego dystansu wystarczy dolozyc obiektyw od zwyczajnej lustrzanki, przyczym musi on byc zalozony odwrotnie. Najlepiej jest to zrobic poprzez pierscienie odpowiednio nagwintowane, by calosc sie trzymala jakos sensownie. Rezultaty ponizej.
    Załączniki:
    • prawdziwe makro foto patent za 5 zl scalak.jpg (50.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2808848
    tzok
    Ocena: 6562
    Dobre rezultaty można też uzyskać z mikroskopem i... lunetą (czy może raczej lornetką).
    prawdziwe makro foto patent za 5 zl prawdziwe makro foto patent za 5 zl
    Pierwsze zdjęcie to laser półprzewodnikowy, drugie to wiadomo co ;)
  • #17 2810668
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Ja też się bawie aparatem w podpbny sposób. Teraz planuje wypróbować jak to zagra z lornetką. Pochwale się efektami jeśli będą godne uwagi.
  • #18 2811647
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    No ciekaw jestem jak z ostroscią. Ale pomysł fajny. Zmieniałeś może inne lupy z innymi powiększenami?
  • #19 2814435
    Xrzychu
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    hmmm musze spróbować na zenicie, :) pomysł ciekawy :D pozdrawiam
  • #20 2822857
    chru
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Hit.Kiedyś do zenita stosowałem pierścienie między obiektywem a korpusem.Pomysł z lupą wskazuje że Polakowi myślenie nie obce.
  • #21 2842723
    Mietas_2
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Hah! Też to wypróbowałem (ze zwykłym szkłem powiększającym).
    To jest takie proste i takie fajne, że aż śmieszne! :D
    Mała żecz, a cieszy:P
    Pozdrawiam
  • #22 2843356
    Wojciech_Gąsieniec
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    No, fajne, fajne. Tez się bawiłem tak kilka lat temu. Lepiej użyć soczewki asferycznej (niestety droższej) ale obraz jest lepszy, mniej zniekształcony.

Mam teraz inny pomysł lecz niestety nie za bardzo czas żeby zrealizowac. Mianowicie chodzi o problem skanowania starych filmów (negatywów) do komputera. Mam tego całą masę (pewnie każdy ma).

Pomysł jest taki żeby podswietlić film przez matówkę od tyłu i fotografować go aparatem cyfrowym poprzez jakis dajmy na to prosty układ optyczny typu w/w soczewka a potem juz tylko obrobić to w "komputrze" to jest odwrócic kolory i skorygować dominantę.

...może ktoś ma juz podobne doświadczenia?
  • #23 2843439
    ghost
    Poziom 23  
    Kiedys byl taki patent ktory umozliwial np kopiowanie slajdów przy pomocy aparatu. I o ile pamietam polegal na spieciu mieszka fotograficznego i/lub powiekszalnika z aparatem

Dzisiaj pewnie daloby sie ten patent "ozenic" z taka wlasnie cyfrowka z pierscieniami na filtry, jak np moja Fuji Finepix s5500
    Przynajmniej testowac mozna bez niszczenia kliszy ;)
    A z odwroceniem kolorow moze byc problem - mnie sie to udalo tylko z kliszami czarnobialymi (robilem sobie "stykowki" przez skanowanie zwyklym skanerem z polozona mleczna plexi oswietlona mocnym swiatlem lampki biurkowej...
  • #24 2844288
    tzok
    Ocena: 6562
    ...tylko, czy koszt optyki nie przewyższył by kosztu zakupu skanera z przystawką do slajdów, nie wspominając o samodzielnym wykonaniu takiej przystawki do posiadanego skanera.
  • REKLAMA
  • #25 2851019
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    płytka głembia!!
  • #26 2851510
    ghost
    Poziom 23  
    IronReiker napisał:
    płytka głembia!!

Co to miało byc i do czego?? Bo nie widzę kontekstu..
    Głębia ostrosci pare milimetrow..
    Pisze sie głębia nie głembia głombie (tfu głąbie ;) )
    PANMSP
  • #27 2851719
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Jak chodzi o zjdęcia cyfrowe z filmów, to zrobiłem takie urządzenie do slajdów (przeźroczy), których mam kilkaset i już prawie wszystkie przeniosłem do komputera. Jest tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic450748.html
    Do tego niestety nie można stosować dodatkowych soczewek, bo wtedy tylko środek zdjęcia byłby ostry i nie zniekształcony. Trzeba to robić w trybie makro czy super makro, a i tak wychodzą lekkie zniekształcenia beczkowate na obwodzie. Trzeba je potem skorygować w programie graficznym. W ogóle to wystepują jeszcze inne problemy, ale to nie w tym poście. Jak ten temat kogoś interesuje, to podzielę się doświadczeniami.
    Pozdr.
  • #28 2853436
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    gł(em)boko to ja cie zakopie w ziemi za chwile!!czepiaj sie ewentualnie treści a nie pisowni!!! przy takich eksperymentach glębia wynosie nie wiecej jak 1 mm do czasami 2 mm, a w praktyce nie pozwala na uzyskanie wystarczająco szerokiego kąta widzenia.
  • #29 2858650
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    IronReiker napisał:
    czepiaj sie ewentualnie treści a nie pisowni!!!

pisownia jest też wazna. inaczej trudno zrozumiec o co chodzi.

Cytat:
    nie pozwala na uzyskanie wystarczająco szerokiego kąta widzenia.

ludzie tutaj sa głównie elektronikami i jak widac po fotkach skupiaja się na robieniu zdjęć elementom elektronicznym. do tego nie trzeba szerokiego kąta. jak ktoś chce robić fotki pajączkom, albo mrówkom to sobie i tak kupi dobry aparat.[/quote]
  • #30 4507977
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    a może ktoś robił testy z kamerką internetową by zrobić jakieś fajne i spore zbliżenia. ja obecnie pracuje właśnie nad czymś takim by oglądać w powiększeniu drobną elektronikę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy taniego i prostego sposobu uzyskania makrofotografii za pomocą zwykłej lupy powiększającej (np. x4) zamocowanej na szynie z lampy błyskowej, co pozwala na wykonywanie dużych zbliżeń elementów elektronicznych aparatami niemającymi dedykowanego trybu makro. Metoda jest uniwersalna i może być stosowana z różnymi aparatami, w tym analogowymi (np. Zenit) oraz cyfrowymi. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność precyzyjnego ustawienia ostrości i kąta soczewki, aby zminimalizować zniekształcenia beczkowate i rozmycia obrazu. Wskazano, że stabilizacja (statyw) jest niezbędna przy dużych powiększeniach ze względu na drgania ręki. Alternatywne rozwiązania to użycie lornetki lub lunety jako dodatkowego obiektywu, a także stosowanie pierścieni dystansowych i odwróconych obiektywów z lustrzanek do uzyskania makro. Wspomniano o problemach z głębią ostrości, która jest bardzo płytka (około 1-2 mm), co ogranicza kąt widzenia i wymaga precyzyjnego ustawienia. Poruszono także temat skanowania starych negatywów i slajdów za pomocą aparatów cyfrowych z prostym układem optycznym i oprogramowaniem do korekcji kolorów i zniekształceń. Metoda lupy za kilka złotych jest uznawana za tanią i praktyczną alternatywę dla drogich soczewek makro i skomplikowanych adapterów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA