logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Propozycja odnośnie robienia zdjęć

bobo 08 Sty 2005 20:16 7770 16
REKLAMA
  • W zasadzie moj post nic nie przedstawia. Jest propozycja, jak mozna robic zdjecia urzadzen lub ich detali. Zdaje sobie sprawe ze nie jest to cud fotografii i napewno wielu kolegow pobije mnie na glowe lub zrowna z ziemia. Niemniej jednak moze wywola to szereg propozycji, z pozytkiem dla wielu, jak robic mile dla oka i wyrazne zdjecia.
    -------------
    Propozycja moja dotyczy zdjec, detali, urzadzen. Na obiektyw aparatu ( w moim przypadku cyfrowego ), przyklejamy za pomoca tasmy dwustronnie klejacej, mala soczewke - plasko-wypukla. Efekty takiego dzialania zamieszaczam na zdjeciach. Zdjecie A - wykonane jest "normalnie" pozostale B - D z dodatkowa soczewka
    Pozdrawiam
    PS. jezeli moderator tego dzialu uzna moj post za niepotrzebny, prosze go usunac.
    Załączniki:
    • Propozycja odnośnie robienia zdjęć d.jpg (12.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Propozycja odnośnie robienia zdjęć c.jpg (11.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Propozycja odnośnie robienia zdjęć b.jpg (8.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Propozycja odnośnie robienia zdjęć a.jpg (14.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bobo
    Poziom 29  
    bobo napisał 1318 postów o ocenie 686, pomógł 69 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1121615
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    ej no świetna sprawa. Możesz zobaczyć do mojego tematu"pewne ułatwienie z IrDĄ do płyty gł." zobacz jakie straszne fotki z bliska, komórką Sagem myx5-2. Przyda mi sie coś takiego. Tylko pytanie skąd taką soczewkę wziąć???
  • REKLAMA
  • #3 1121631
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 167
    na prace dyplomową robiłem zdjęcia ślimakom i innemu robactwu
    co pełzało :)
    jeśli masz taką możliwość to zmniejsz przesłone do 11 lub 16 będziesz mieć większy zakres ostrości od-do tzw. głębia ostrości jak kto woli
  • #4 1121682
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    bobo powiedz jakim aparatem robiłeś te zdjęcia?.Rozwiązanie ciekawe ale tylko w przypadku aparatów z autofocusem.Dla przykładu mój aparat (olympus C4000) robi foty ostre od 2cm odległości od obiektu :).Fajna zabawa.Można robić szczegółowe fotki elementów elektronicznych....
  • #5 1121731
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Mam Samsunga Digimax 350SE / 3mln pikseli / zoom 3x2x. Nie jest to specjalny okaz ale... Do mojego poprzedniego postu dodam jeszcze pewien detal, przed lampe błyskowa daje bialy papier lub matówke ( np. kalke ). Co prawda na fotografii znam sie jak kura na pieprzu ( przyprawa do zupy i innych potraw ), ale bardzo wielkie znaczenie ma dodatkowe doswietlenie tla obiektu fotografowanego, nie ma wtedy efektu " nocy" w tle.
    Pozdrawiam
    PS. taka soczewke o śr. 2cm, kupilem w sklepie fotograficznym, za 3zł
  • #6 1169518
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Robie tak od dluzszego czasu Olympusem C150. Ma funkcje makro, ale po wlaczeniu jej minimalna odleglosc to 20cm. Z soczewka jest o wiele lepiej. Problemem jest, ze brzegi zdjecia sa mniej ostre niz srodek, a zdjecie ma efekt "rybiego oka".
  • REKLAMA
  • #7 1180032
    luc4s
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Tak się składa, ze jestem makrofotografem, amatorsko, mozecie zobaczyć moje zdjęcia pod www.luc4s.glt.pl , no i ja robię zdjęcia tak:
    Na obiektyw zakładam soczewki do makro,
    zoom optyczny na maxa- u mnie 10x
    ustawiam manual focus
    ostrośc reguluję odległością od przedmiotu,
    daję największą przesłone, u mnie f8.0 aby uzyskać jak największą głębię ostrości.
    Apatrat to Olympus c740
  • #8 1517283
    piesio
    Poziom 2  
    luc4s: naprawdę niezłe zdjęcia macro,
    czy to zdjęcie w kościele miało takie być (lekko żółte)? ja żeby tego uniknąć ustawiam w aparacie inny rodzaj światła , mam olympusa c300 ustawaiam rodzaj świała - na żarówkę i wtedy fotki są już normalne
  • #9 1530033
    djvu
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Tak - popieram - też tak robię ale nurtuje mnie wykonanie obiektywu typu "camera obscura" lub poprostu "obscura".
    Ma świetną ostrość i wyrazistość.
    ... a przy tym ziest tak prosty, że aż prymitywny w swej prostocie (przysłona z mikrootworem 0,1-0,4 mm), jednocześnie ma niezłe parametry ...

Zaintrygowanych odsyłam do wyszukiwarek - jest o tym wszędzie dużo, więc nie będę się tu rozwodził.

papa 8-)
    "djvu"
  • #10 1534691
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Jako ze jestem starym "forumowiczem", a chyba wolno mi tak twierdzić, pozwolę sobie na pewne "wyrzuty" które mnie gnębią. Post który napisałem o zdjęciach, wcale ale to wcale nie miał spowodować lawiny "popisów" w sensie jakie to ja robię super foty. Za przeproszeniem, g... mnie to wzrusza, czy ktos robi zdjecia takim czy owakim aparatem, mniejszych czy większych robaków lub kwiatków. Mnie interesują zdjecia elktroniki, szczegóły, detale pokazujące pracę, najczęściej trudną, wykonaną w pocie czoła. Dla mnie, wcale zdjęcie nie musi być na poziomie akademickim, liczy się inwencja człowieka który coś zrobił, wykonał, i w dodatku udokumentował to zdjęciami. Wykonanie dobrego zdjęcia , kiepskim aparatem, zasługuje na słowa dużego uznania, i to jest ważne. Pozwalam sobie jeszcze raz na przypomnienie intencji która mi przyświecała, jak robić dobre zdjęcia detali układów elektronicznych, prostym nie wyrafinowanym sposobem.
    Pozdrówka
  • REKLAMA
  • #11 1535867
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 167
    bobo napisał:
    ........ Niemniej jednak moze wywola to szereg propozycji, z pozytkiem dla wielu, jak robic mile dla oka i wyrazne zdjecia.
    .

no to zaproponowałem tak jak i inni , zmniejszanie przysłony jeśli jest taka możliwość w aparacie jak nie ma trudno , ble ble
    czego ty oczekujesz , słów pochwały ?
    tak ładnie wyszły "dzienks" za fotki i twoje propozycje
    jak już założyłeś temat to inni bedą sie podczepiać pod temat a nie zakładać następny nowy .
    nie bulwersuj się tak .

mimo wszystko trzeba troche wyluzować bo znów będą ciche dni :)
  • #12 1535957
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Panowie - spokojnie...

Tutaj tematy nie sa po to zakladane, zeby sie podczepiac ze swoimi - ale zeby na temat zamieszczonych projektow i pomyslow dyskutowac, wypytywac o niejasnosci itd.
    Udzielenie rad odnosnie techniki fotografowania jest jak najbardziej wskazane - ale nalezy zwrocic uwage, ze najczesciej chcac wykonac makro ukladu nie dysponujemy taka "armata" z pelnymi regulacjami - co najwyzej 5 M pikselowa cyfrowka (a najczesciej 2 - 3) bez fajerwerkow...
  • #13 1537349
    Konrad6
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    a co sadzcie o tym aparaciku Olympusa mikro mju Digital bo kupilem sobie taki i nie wiem czy dobrze zrobilem moe mnei pocieszycie....aaa albo zalamiecie hehe
  • #14 1587522
    karollo19
    Poziom 15  
    Witam!!
    A czy można jakoś polepszyć ostrość zdjęć w telefonach z aparatem cyfrowym?
    Mam SE K700i z 1,3Mpix aparatem, ale zdjęcia elektroniki wychodzą tragicznie.
    Da się coś z tym zrobić?
    Za propazycje z góry dziękuję.
  • #15 1588791
    djvu
    Poziom 21  
    1,3Mpix to jest dość dużo jak na przedstawienie małego fragmentu płytki z elektroniką ...
    Do tego dobra soczewka i zdjęcia wychodzą całkiem, całkiem ...

Zobacz !
    To są fotki zrobione Tevionem 1,3Mpix - interpolowana 2,4Mpix (ale nie z komórki):
    Załączniki:
    • Propozycja odnośnie robienia zdjęć 4lr9_2.jpg (12.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Propozycja odnośnie robienia zdjęć 4lr9_1.jpg (14.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1588932
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    djvu czy to ta kamerka pod nazwą mediona MD5319 ??.Jeżeli tak to mam taką i robiłem nią zdjęcia z odległości uwaga 2CM !!.Zdjęcia makro !! wiązało się to z ingerencją w ustawienia obiektywu jednak efekty były za dobre jak na taka kamerke :) - do ustawień fabrycznych można ją przywrócić w 10 sekund ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego sposobu wykonywania zdjęć makro detali urządzeń elektronicznych za pomocą cyfrowych aparatów fotograficznych. Propozycja polega na przyklejeniu do obiektywu małej soczewki płasko-wypukłej za pomocą taśmy dwustronnej, co pozwala na uzyskanie wyraźniejszych i bardziej szczegółowych zdjęć z bliska. Użytkownicy podkreślają, że metoda jest szczególnie przydatna przy aparatach bez zaawansowanych funkcji makro lub autofokusa, choć może powodować efekt "rybiego oka" i mniejszą ostrość na brzegach zdjęcia. Zalecane jest także stosowanie większej przesłony (np. f/8, f/11 lub f/16) dla zwiększenia głębi ostrości oraz dodatkowego doświetlenia tła za pomocą białego papieru lub matówki przed lampą błyskową, aby uniknąć ciemnego tła. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące ustawień manualnego ostrości i zoomu optycznego na maksymalną wartość. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami z różnymi modelami aparatów cyfrowych i telefonów komórkowych, wskazując na ograniczenia i możliwości poprawy jakości zdjęć makro elektroniki. Wspomniano również o aparatach typu "camera obscura" jako ciekawym, prostym rozwiązaniu optycznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA