logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Internet anonimowy? Ochrona przed hejtem, szkalowaniem w działalności jednoosobowej

MM2X 12 Sty 2023 10:56 1743 39
Najlepsze odpowiedzi

Jakie dane powinien uzyskać prokurator od portalu i operatora, żeby zidentyfikować autora internetowych wpisów szkalujących?

Aby ustalić autora wpisów, prokuratura powinna żądać od portalu dokładnej daty i godziny publikacji, adresu IP, konta/użytkownika oraz powiązanych aktywności, a potem od operatora danych abonenta korzystającego z tego IP w tym czasie, z uwzględnieniem strefy czasowej [#20381021] [#20381097] [#20384095] Przy CG-NAT i w sieciach GSM samo IP może nie wystarczyć, bo jedno publiczne IP bywa współdzielone przez wielu użytkowników, więc potrzebne są też logi portów source-destination [#20384502] MAC adres nie pomoże w takiej identyfikacji, bo nie przechodzi dalej niż kolejna brama i może być zmieniany [#20381244] Jeśli wpisy szły z publicznego Wi‑Fi, z sieci komórkowej, z VPN albo przez TOR, ustalenie sprawcy robi się bardzo trudne i często kończy się umorzeniem [#20381021] [#20382466] [#20384872] W praktyce przy takich sprawach warto też sprawdzać logi operatorów, kamery i płatności w miejscu, z którego pochodziło połączenie, ale przy zwykłym hejcie służby często nie mają na to zasobów [#20384095] [#20383704]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20381000
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Nie wiem, czy tutaj mogę o tym pisać, jeżeli nie proszę moderatora o przeniesienie.
    Znajomy prowadzi jednoosobową działalność, na wskutek tego, że stał się konkurencyjny zaczęły pojawiać się w internecie wpisy szkalujące na początku jego firmę, co za bardzo mu nie przeszkodziło w biznesie ale teraz jest hejtowany już jako osoba fizyczna. Na 100% chodzi o działania konkurencji o czym został nieformalnie poinformowany. Teraz ten hejt z odbywa się z użyciem niecenzuralnych słów, klasyfikacją znajomego jako osoby z marginesu, czy wręcz zastraszanie go, że jest antypolakiem, zboczeńcem itd., ostatnio przebito mu opony...

Złożył zawiadomienie do prokuratury, zostało wszczęte śledztwo i teraz przechodzę do meritum. W trakcie postępowania próbują namierzyć hejtera/ów i jak to u nas, mają problem bo administrator portalu nie chce ( nie może) prokuraturze udostępnić kluczowych danych zasłaniając się tym, że IP komputera jest "chyba zmieniane" co kolejny wpis, raz Polska, raz zagranica, oprócz IP potrzebne są jeszcze jakieś inne dane a oni ( policja ) dokładnie nie wiedza jakie... masakra.
    Znajomy podpowiedział, aby powołano biegłego informatyka i niech on odpowiednio poda prokuraturze o jakie dane ma wystąpić do administratora portalu, odpowiedź - na informatyka się czeka ponad 1 rok a po roku od zdarzenia administrator jest zwolniony ze współpracy z organami ścigania. Szlag człowieka chce trafić, bo często w TV/prasie podają, że jeden polityk/celebryta pozywa drugiego ( albo hejtera ) za wpis w internecie ( w internecie nic nie ginie-slogan ) a tutaj jak przychodzi człowiek z ulicy to nic się nie da zrobić.

I tutaj moja prośba do biegłych w temacie, czy moglibyście podać jakie dane powinien przekazać administrator, aby skutecznie ustalić komputer z którego wychodzą te wpisy, osobna bajka to będzie ustalenie właściciela tego urządzenia.
    Jeżeli z jakiś względów ew. podpowiedź byłaby dyskomfortem dla kogokolwiek proszę o pisanie na priv, z góry serdecznie dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20381021
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Kiedyś miałem włam na allegro i po tym jak nasze dzielne służby niewiele co ustaliły i się umorzyło, poszedłem na prokuraturę poprzeglądać papiery. Ogólnie prokuratura wysyła pisma do serwis w stylu "zwalniam z tajemnicy, proszę o podanie takich to takich danych", przy czym np. allegro odsyła im samo z siebie gotowy pakiet (naście czy dziesiąt stron A4) wszystkich użytkowników i IP związanych ze zdarzeniem i informacje że akcja była większa, dotyczyła wielu kont itd. W twoim przypadku powinni wystąpić do serwisów gdzie są te obraźliwe wpisy z pytaniem o autora - użytkownika, IP i może jakie były jego inne aktywności. A potem co i u mnie miało miejsce, do dostawców Internetu z pytaniem na kogo jest dane IP (w czasie zamieszczania wpisu, bo IP lubią się zmieniać).
    Tyle teorii, a teraz jak szybko może się to skończyć:
    Ustalą że IP należy do przykładowego "Orlenu" lub "McDonalda" gdzie jest publiczny AccesPoint i na tym mniej więcej koniec ustalania sprawcy...
    W moim przypadku w użyciach było konto bankowe, znaleźli 2 małolatów co to ich jakiś "nieznajomy" na obozie poprosił o założenie konta i dał im 5 dyszek za dostęp :)
    Nikomu żadnych zarzutów.
  • #3 20381074
    MM2X
    Poziom 26  
    jarekgol napisał:
    W twoim przypadku powinni wystąpić do serwisów gdzie są te obraźliwe wpisy z pytaniem o autora - użytkownika, IP i może jakie były jego inne aktywności

Wystąpili do serwisu i z tego co czytał znajomy w aktach sprawy właśnie serwis daje wymijające odpowiedzi. Ale, jeśli podadzą IP ( załóżmy, że nie był zmieniany ), to wystarczy na tej podstawie ustalić u dostawcy internetu, do kogo należy komputer?
    I jak to jest, serwis powinien też podać dostawcę internetu?

jarekgol napisał:
    Ustalą że IP należy do przykładowego "Orlenu" lub "McDonalda" gdzie jest publiczny AccesPoint i na tym mniej więcej koniec ustalania sprawcy...

To ja pójdę sobie z laptopem, smartfonem skorzystam z wifi na stacji itd. dokonam obrazy głowy państwa, czy nie daj Bosze ;) powiadomię o tym, że rozpętam 3 wojnę światową ( jak Franek Dolas ) i nie ma po mnie śladu?
    Z tego co kolega spisał z akt wynika, że jest problem z ustaleniem numeru "APN ...dynamic GPRS" jest on zmienny, czy jakoś tak, tak odpisał administrator serwisu.
    Dla mnie to wygląda, jakby ten internet szedł z komórki ale nie wiem.
  • Pomocny post
    #4 20381097
    jarekgol
    Poziom 40  
    MM2X napisał:
    Dla mnie to wygląda, jakby ten internet szedł z komórki ale nie wiem.

owszem.
    MM2X napisał:
    I jak to jest, serwis powinien też podać dostawcę internetu?

nie. Ale przydział pul IP dla danych dostawców jest regulowany i da się to ustalić. Za zwyczaj zwykłe traceroute daje wystarczającą informacje, a gdzie urzędowo, to nie wiem, ale oni (policja) powinni... Przy czym na końcu tego APNGprs pewnie jest to napisane jawnym tekstem :)
    MM2X napisał:
    Ale, jeśli podadzą IP ( załóżmy, że nie był zmieniany ), to wystarczy na tej podstawie ustalić u dostawcy internetu, do kogo należy komputer?
    zasadniczo to serwis w tej sytuacji nie jest od interpretacji tylko wykonania polecenia. Powinni podać adres i dokładną dato-godzinę z uwzględnieniem strefy czasowej (którą to nasze służby też lubią pominąć lub pomylić i wpaść na chatę nie tam gdzie trzeba :) ) A potem operator powinien dać dane osobowe kto w oznaczonym czasie tego IP używał i przybliżoną lokazlizację. Dostawcy internetu muszą przechowywać logi przynajmniej 5 lat, a skoro to GPRS to zapewne jakaś większa sieć, nie osiedlowy internet.

MM2X napisał:
    o ja pójdę sobie z laptopem, smartfonem skorzystam z wifi na stacji itd. dokonam obrazy głowy państwa, czy nie daj Bosze powiadomię o tym, że rozpętam 3 wojnę światową ( jak Franek Dolas ) i nie ma po mnie śladu?

Jeżeli kupisz go na bazarze za gotówkę, włączysz dopiero na tym "Orlenie", nie będziesz używał swoich maili (i innych kont), nie staniesz twarzą do kamery, zrobisz swoje, wytrzesz ścierą i wyrzucisz "do Wisły" to mniej więcej tak ;)
  • Pomocny post
    #5 20381135
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Jest jeszcze mac adres urządzeń które łączą się z siecią. Ale jak ktoś korzysta z przeglądarki i sieci np. Tor to zachowa pewną anonimowość.
    W USA jest ona ograniczona ponieważ Amerykanie jakoś monitorują tą sieć. W Polsce to aktualnie nie wiem, raczej są bezradni, szczególnie jeżeli chodzi o hejtowanie albo drobne oszustwa to się nikomu nie chce szukać sprawcy.
  • #6 20381234
    MM2X
    Poziom 26  
    "Jeżeli kupisz go na bazarze za gotówkę, włączysz dopiero na tym "Orlenie", nie będziesz używał swoich maili (i innych kont), nie staniesz twarzą do kamery, zrobisz swoje, wytrzesz ścierą i wyrzucisz "do Wisły" to mniej więcej tak ;)"
    Hmm, to trach się bać ;)
    Staszek_Staszek napisał:
    Jest jeszcze mac adres urządzeń które łączą się z siecią

NO własnie, to chyba identyfikuje sprzęt, nie ma dwóch takich samych które miałyby identyczny numer. A ten numer też jest w posiadaniu serwisu na którym hejter się panoszy?

Staszek_Staszek napisał:
    Ale jak ktoś korzysta z przeglądarki i sieci np. Tor to zachowa pewną anonimowość.

Nie znam tego ale na szybko doczytałem, że jak ktoś "mało kumaty" a tak chyba należy klasyfikować większość hejterów to narobi sobie więcej szkody używając Tor-a, otwiera wszystkie bramki do swojego kompa ...
    Jeśli dobrze doczytałem to w USA Tor jest nielegalny.

Staszek_Staszek napisał:
    jeżeli chodzi o hejtowanie albo drobne oszustwa to się nikomu nie chce szukać sprawcy.

No właśnie, państwo nie chroni maluczkich, państwo ma Pegazusa ...
    Znajomy ustalił, że pewna firma z W-wy za niemałą odpłatnością zobowiązuje się do usuwania kont ofiar ( nie tylko wpisów obraźliwych ) z portali, gdzie się toleruje hejt i dają na to gwarancję, że konto ofiary nie pojawi się na portalu przez jakiś tam okres ochrony. Dochodzi do tego, że chyba cwaniacy zwęszyli jak zrobić szybko kasę, otwieram dwie firmy, jedna propaguje hejt, druga go usuwa za kasę .. masakra. A państwo/służby co??? jak problem dotyczy Kowalskiego to mają to w głębokim poważaniu.
  • #7 20381244
    jarekgol
    Poziom 40  
    Co do realiów polityczno-prawnych to przemilczę, natomiast Internet działa w oparciu o IP, MAC jest zmieniany przy każdej bramie. Może się ewentualnie przydać w celach dowodowych jak kogoś już zatrzymają i znajdą u niego urządzenie a w jakimś serwisie się on zachowa, ale nie koniecznie żeby go znaleźć. Ponadto można sobie mac zmienić (typu wpis w rejestrze windowsa lub właściwościach karty) i świat będzie Cię widział pod tym co sam wpisałeś. Ale jak psiałem, MACi nie wędrują dalej niż kolejna brama.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20381364
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Pytanie czy każdy hejter lub drobny oszust będzie wiedział jak się poruszać anonimowo w sieci?
    Przypuszczam że wielu nie wie i to nawet dobrze. Policja uczyła się jak to robić. Poważniejsze przestępstwa jak np. alarm bombowy chyba już są przekazywane informatykom, im sprawniej ta robota wychodzi. Jak ktoś korzysta z sieci komórkowej można zlokalizować stację bazową i chyba można poprosić operatora o spis aktywnych połączeń ze stacji bazowej. Ale takie rzeczy to chyba tylko w poważniejszych sprawach.
  • Pomocny post
    #9 20382127
    jarekgol
    Poziom 40  
    No i teraz pytanie czemu ja mam płacić podatek, a im się robić nie chce? I zamiast zająć się problemami zwykłych ludzi, to zajmują się zaglądaniem przez okna. I jeszcze angażują Straż Pożarną, która jest chyba ostatnią przyzwoitą służbą w tym kraju, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji wypadków drogowych i czasu dojazdu od wezwania.
    https://www.rp.pl/polityka/art37758361-policj...iecznice-to-nasza-policja-nie-pis-owska-straz
    Ech, mieszkam na Żoliborzu i to naprawdę jest prywatna straż Kaczyńskiego, pilnująca wodza przed kobietami.
    A spróbuj na policji zgłosić kradzież na działce. Na początek zrobią wszystko, żeby Cię w ogóle nie przyjąć. A potem wiadomo, 3m-ce, umorzenie.
    Ale już z radarami to jest komu stać na trójpasmówkach, ogrodzonych płotem.
  • REKLAMA
  • #10 20382271
    MM2X
    Poziom 26  
    jarekgol napisał:
    MAC jest zmieniany przy każdej bramie.

jarekgol napisał:
    Ale jak psiałem, MACi nie wędrują dalej niż kolejna brama.

Zatem MAC za dużo tutaj nie pomoże.
    Staszek_Staszek napisał:
    Pytanie czy każdy hejter lub drobny oszust będzie wiedział jak się poruszać anonimowo w sieci?

Też mam takie wrażenie ale nastawienie organów ścigania od razu jest takie, że polegną na niuansach informatycznych.

jarekgol napisał:
    No i teraz pytanie czemu ja mam płacić podatek, a im się robić nie chce?

No właśnie, mnie też szlag chce trafić jak gruba kasa idzie tu i tam wg politycznego klucza.
    jarekgol napisał:
    I zamiast zająć się problemami zwykłych ludzi, to zajmują się zaglądaniem przez okna.

Też się uśmiałem wczoraj, z drugiej strony pałkarze wychodzą na świrów a niestety mają naczelników a ci telefony z Nowogrodzkiej bądź inne z instrukcjami.

jarekgol napisał:
    Ech, mieszkam na Żoliborzu i to naprawdę jest prywatna straż Kaczyńskiego, pilnująca wodza przed kobietami.

Wow, to masz od czasu do czasu ciekawie, nie musisz inwestować w bilety, cyrk za free.

Jeszcze tak na szybko doczytałem o VPN-ach, jak się to ma do tej opisanej kwestii?
  • Pomocny post
    #11 20382466
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    VPN utrudnia bardzo identyfikację użytkownika sieci.
    No ale jest 5/9/14 Eyes.
    Dostawca usługi VPN może być zmuszony do przekazania danych użytkownika władzom.
    Tak na pewno będzie się działo w przypadku ciężkich przestępstw, albo działalności politycznej która może się władzom jakiegoś kraju nie podobać. Taki serwer VPN nie musi należeć do aliansu 5/9/15 Eyes.
  • #12 20382858
    MM2X
    Poziom 26  
    Staszek_Staszek napisał:
    No ale jest 5/9/14 Eyes.

Hm... ale to chyba nie ten poziom ;) , hejterzy to zwykle dyletanci no chyba, że tacy którzy działają na rzecz propagandy, rządów czy nierządów ;) itd.
    Staszek_Staszek napisał:
    Dostawca usługi VPN może być zmuszony do przekazania danych użytkownika władzom.

Czytałem teraz, że VPN wysoko komercyjny ( darmowych chyba nie ma ) praktycznie tak zmienia dane, że sam "jakby nie widzi" IP nadawcy a w połączeniu z Tor-em to już kosmos anonimowości...
  • #13 20383311
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    MM2X napisał:
    Czytałem teraz, że VPN wysoko komercyjny ( darmowych chyba nie ma ) praktycznie tak zmienia dane, że sam "jakby nie widzi" IP nadawcy a w połączeniu z Tor-em to już kosmos anonimowości...

No tak nie zawsze. Dostawca VPN musi widzieć IP swojego klienta. Inaczej nie byłby w stanie przesłać mu żądanych informacji. Może natomiast zapominać o klientach gdy kupi urządzenia na pamięci ulotnej (RAM).
    No ale nie wszyscy od razu kupują nowe urządzenia skoro to tanie nie jest a stare pracują jeszcze przyzwoicie.
    TOR też nie jest do końca bezpieczny. Kto zabroni służbom np. podstawić własne maszyny do sieci TOR?
    Ponadto w sieci jest tak jak na drogach (to też sieć). Większość przestrzega zasad, niestety nie wszyscy i nie zawsze, mamy wypadki.
  • Pomocny post
    #14 20383441
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5431
    @MM2X
    Sprawa do umorzenia - nie wykryją sprawcy.
  • #15 20383452
    MM2X
    Poziom 26  
    Staszek_Staszek napisał:
    Kto zabroni służbom np. podstawić własne maszyny do sieci TOR?

Jak mają interes to wejdą w TOR, jak poszkodowanemu pomóc, to się nie da...
    KOCUREK1970 napisał:
    Sprawa do umorzenia - nie wykryją sprawcy.

Tutaj opierasz się na swoim doświadczeniu( sieci/internet)? , czy raczej niemocy organów ścigania. Jeżeli to pierwsze to faktycznie strach się bać :( .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 20383455
    KOCUREK1970
    MM2X napisał:
    Tutaj opierasz się na swoim doświadczeniu( sieci/internet)? , czy raczej niemocy organów ścigania. Jeżeli to pierwsze to faktycznie strach się bać

I jedno i drugie.
    Śledztwo musi wskazać sprawcę w POLSCE - TOR, Proxy: umorzenie.

Tam wbrew pozorom, hejter nie jest głupi.
  • #17 20383471
    MM2X
    Poziom 26  
    KOCUREK1970 napisał:
    Śledztwo musi wskazać sprawcę w POLSCE - TOR, Proxy: umorzenie.

Serwery proxy są swego rodzaju pośrednikiem pomiędzy stroną internetową i osobą, która ją odwiedza. Dzięki temu użytkownik Internetu zyskuje wiele dodatkowych opcji, a przede wszystkim anonimowość... ja tego już bez 1/2 litra nie rozbiorę, hehehe
    Skoro proxy daje anonimowość to TOR jest zbędny, przyjmuję jako pewnik, że połączenie daje lepszy efekt anonimowości.
    To jak to w końcu jest?, hasło: "w internecie nic nie ginie i nikt nie jest anonimowy" - to tylko dla służb, Pegazusów, itd.?, skoro tak to każdego kierownika, majstra, brygadzistę możesz obsmarować w necie choćby dlatego, że pominęli premię dla ciebie ;)
  • #18 20383685
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    No niekoniecznie, przeważnie zyskuje np. szyfrowanie, ale to dostawca VPN szyfruje więc ma klucz. A skoro ma to może skorzystać.
    Najlepiej samemu sobie szyfrować i to w taki sposób aby przesyłane dane nie wyglądały na zaszyfrowane.
    To się nazywa steganografia. W tym przypadku jest to ogromne utrudnienie dla kogoś kto chce podglądać.

Kiedyś czytałem że w USA policja zapukała do podejrzanego. On jednak zdążył zamknąć komputer z opcją szyfrowania.
    No to zabrali przed sąd, stwierdzili że muszą odszyfrować jego kompa a to potrwa więc zawnioskowali o areszt.
    Możliwe że nic nie starali się odszyfrować i udawali, za to regularnie występowali do sądu o przedłużenie aresztu.
    Facet parę lat przesiedział w areszcie. Nie wiem jak to się skończyło.
    Steganografia jest idealna, ale też ma wady.
    Jak się przesadzi to można samemu nie odnaleźć ukrytych danych.
    Ponadto obecność programu do ukrywania wskazuje że coś tu jest ukryte.
    Dużo więc trzeba robić komendami z palucha, np. usuwać z rejestru wpisy o pamięciach przenośnych.
    Do takich rzeczy trzeba być zawsze w formie, np. trzeźwym.
  • Pomocny post
    #19 20383704
    KOCUREK1970
    MM2X napisał:
    To jak to w końcu jest?, hasło: "w internecie nic nie ginie i nikt nie jest anonimowy" - to tylko dla służb, Pegazusów, itd.?

Wszystko zależy od sił, środków i skali.
    W skrócie i uproszczeniu:
    Ta osoba to zwykły Kowalski - umorzenie.
    Jego nazwisko nic nie znaczy - umorzenie.
    Jego pozycja materialna jest jak 90% społeczeństwa - umorzenie.
    No chyba, że to lokalny polityk, celebryta z zasięgami 1mln obserwujących, lub osoba z majątkiem 10 mln zł, ewentualnie rodzina nam panujących - to w 24 godziny mają głowę delikwenta na tacy z wjazdem na jego chałupę w Dortmundzie i ekstradycją do Polski.
    A jeśli komisariat policji to "pipidówa", to choćby ofiarą był sam Książę Ferdynand z całym dworem - umorzenie.
  • #20 20383831
    MM2X
    Poziom 26  
    Staszek_Staszek napisał:
    Najlepiej samemu sobie szyfrować i to w taki sposób aby przesyłane dane nie wyglądały na zaszyfrowane.
    To się nazywa steganografia.

Trzeba by ze dwa fakultety z informatyki, aby to ogarnąć.
    KOCUREK1970 napisał:
    No chyba, że to lokalny polityk, celebryta z zasięgami 1mln obserwujących, lub osoba z majątkiem 10 mln zł, ewentualnie rodzina nam panujących - to w 24 godziny mają głowę delikwenta na tacy z wjazdem na jego chałupę w Dortmundzie i ekstradycją do Polski

Zdaje się, że to jest clue tych moich poszukiwań. Nie pozostaje nic tylko czekać na umorzenie ... albo na cud.
  • #21 20383840
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    A można wiedzieć na jakich forach ta osoba się udziela?
    Może tam wejść, udawać kogoś innego i "zaprzyjaźnić" się jakoś?
    Może się jakoś zdradzi?
  • #22 20384012
    jarekgol
    Poziom 40  
    @MM2X jak już dostaniesz, to idź na prokuraturę, przejrzyj co "zrobili" w sprawie i nam tu opowiedz. Nawiasem mówiąc masz tam jakiś czas na zażalenie na umorzenie i wtedy możesz wypunktować. Ale pomijając różne technikalia, jeśli kupisz kartę zarejestrowaną na słupa (który Cię oczywiście nie zna) i z niej narobisz brzydkich rzeczy raz i wyrzucisz, to marne szanse że ktoś do Ciebie trafi ;)

Co do VPNów i Torów to jednym z ataków na nie w skali światowej jest obserwowanie ruchu wchodzącego i wychodzącego w czasie. Na tej podstawie można wyłapać kto się z czym łączy, nie koniecznie co przesyła ze względu na szyfrowanie. Tyle że wymaga międzynarodowej współpracy, np. czegoś takiego jak ten wielooczny sojusz...
  • Pomocny post
    #23 20384095
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1225
    W przybliżeniu to przebiega tak:.
    1. Policja lub prokuratora prosi administratora serwisu o dane użytkownika, który zamieścił konkretny wpis o konkretnym czasie.
    2. W odpowiedzi dostaje listę zawierającą datę, godzinę i adres IP, z którego zamieszczono wpis. Adres IP może się zmieniać z każdym wpisem.
    3. Policja lub prokuratura sprawdza do jakiego operatora lub firmy należy każde IP z otrzymanej listy.
    4. Zwraca się z pytaniem do operatorów, kto o danej godzinie korzystał z tego IP. Problem jest przy operatorach stosujących adresy IP prywatne dla swoich klientów., ponieważ jedno IP publiczne wskazuje na wielu użytkowników. Trzeba mieć logi z każdego nawiązanego połączenia w każdej sekundzie.
    5. Ale myślmy pozytywnie i operator podaje dane klienta: nazwisko/firmę, adres itp.
    6. Jeśli podane dane wskazują na normalną firmę lub osobę prywatną, to sprawa jest prosta. Przesłuchanie, sprawa do sądu itd.
    7. Jeśli dane wskazują na przykładowego McDonalda udostępniającego Wi-Fi dla klientów, to kolejny problem.
    8. Trzeba przejrzeć zapisy z kamer, zapisy z płatności kartami +/- 1h od godziny dokonania wpisu na forum.
    9. Posprawdzać czy w każdym przypadku powtarza się ta sama osoba.

Całe śledztwo zajmie od kilkunastu do kilkuset godzin pracy.
    Podsumowując, to sprawa do umorzenia.

W Policji brakuje śledczych. Gdzieś czytałem artykuł, że na jednego śledczego przypada 100 spraw miesięcznie, czyli na każdą sprawę ma tylko pół dnia pracy.
  • Pomocny post
    #24 20384502
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    gkwiatkowski napisał:
    2. W odpowiedzi dostaje listę zawierającą datę, godzinę i adres IP, z którego zamieszczono wpis. Adres IP może się zmieniać z każdym wpisem.

Obecnie mamy bardzo popularny CG-NAT, kilkunastu/dziesiąt użytkowników na jednym IP (GSMy), jedynie porty są im przydzielane pseudo-statycznie, więc mamy kolejny problem, w logach muszą się znaleźć wszystkie połączenie portów source-destination. Kolejne Mbajty śmieci do przechowywania i to wszystko dlatego że już nie ma IPV4 a jak są to drogie. Nie daj boże strona poszkodowana nie loguje portów, umarł w butach, też sprawa do umorzenia. Nie można skazać 30 ludzi , głośno się o tym nie mówi ;),
  • #25 20384517
    MM2X
    Poziom 26  
    jarekgol napisał:
    idź na prokuraturę, przejrzyj co "zrobili" w sprawie i nam tu opowiedz.

Nie jestem stroną postępowania, chcę pomóc koledze, jak się zakończy dam znać.

jarekgol napisał:
    jeśli kupisz kartę zarejestrowaną na słupa (który Cię oczywiście nie zna) i z niej narobisz brzydkich rzeczy raz i wyrzucisz, to marne szanse że ktoś do Ciebie trafi

Teraz chyba słupy boją się firmować karty odkąd zmienili kodeks karny...
    @gkwiatkowski dzięki bardzo za skrypt, może stanowić mapę drogową w takich sprawach.
    gkwiatkowski napisał:
    W Policji brakuje śledczych. Gdzieś czytałem artykuł, że na jednego śledczego przypada 100 spraw miesięcznie,

No właśnie, a po wtóre są bardziej potrzebni na na Żoliborzu ;) ...
    Chyba wychodzi na to, ze nasza policja jest jeszcze w realnym socjaliźmie, włamanie do ogródka, kradzież sklepowa, pijaczek na przystanku - to jakoś idzie ale jak trzeba zakumać więcej, niestety z "pustego nie nalejesz".

Dodano po 3 [minuty]:

bestboy21 napisał:
    Obecnie mamy bardzo popularny CG-NAT, kilkunastu/dziesiąt użytkowników na jednym IP (GSMy), jedynie porty są im przydzielane pseudo-statycznie, więc mamy kolejny problem,

Ło matko na niebie...przecież nasze organy ścigania tego nie ogarną nawet za 10 lat a przecież wszystko idzie technologicznie do przodu...
  • Pomocny post
    #26 20384550
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    MM2X napisał:
    Ło matko na niebie...przecież nasze organy ścigania tego nie ogarną nawet za 10 lat a przecież wszystko idzie technologicznie do przodu...

Tak po prawdzie, CG-NAT to cofnięcie się do 1995r ;) (sieci osiedlowe), tylko na skalę przemysłową.
    Obecnie mam światełko od TMobile, zgadnij, też jest w CG-NACie, i baaardzo niechętnie dają publika (bo ich po prostu brak).

Tak to już jest, 640Kb miało wystarczyć każdemu.
    IPV4 też miało wystarczyć do końca świata : 4 294 967 296 adresów.
    Przy IPV6 może wystarczy bo to tylko : 340 undecilionów (340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456) przecinki są dla czytelności ;)
  • #27 20384597
    MM2X
    Poziom 26  
    @bestboy21 czytam Ciebie jakbyś pisał slangiem, hehehe ale coś niecoś łapię a jak nie kumam to doczytuję w necie.
    No niestety na "pałownię" w tym temacie nie ma co liczyć, oni nawet nie muszą udawać, ze to kosmos ...
    Reasumując uważam, że nie jest winą pokrzywdzonego ( czyt. też podatnika ), że odpowiednie służby nie radzą sobie w temacie albo nie chcą ..., bo jak pisał kolega @KOCUREK1970 tylko tych z kasą albo celebrytów traktuje się inaczej.

Wydaje mi się, że potencjalny pokrzywdzony hejtem, aby nie zostać utrąconym na początku sprawy powinien zawnioskować o to, by organy ścigania wystąpiły o odpowiednie dane identyfikujące hejtera (do portalu/dostawcy internetu) posiłkując się
    biegłym informatykiem, który nie będzie zbywany przez tych ostatnich byle czym. Albo lepiej, to pokrzywdzony powinien zgłosić taki wniosek zredagowany przez informatyka, wtedy przysługuje mu zaskarżenie jak to uwalą.
  • Pomocny post
    #28 20384600
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Organy ścigania nic nie muszą ogarniać, operator ma podać klienta który się łączył z danego ip, portu itp. Jak nie poda to nie spełnia przepisów i kara od stosownego urzędu.
  • #29 20384630
    MM2X
    Poziom 26  
    lopr_pol napisał:
    Organy ścigania nic nie muszą ogarniać,

Ja nie twierdzę, że mają dysponować rozległą wiedzą informatyczną ( jak choćby koledzy z tego wątku ) ale ogólne pojęcie, przecież są komórki ds. gospodarczych, kryminale i zapewne jakieś d/s przestępstw internetowych.

Chodzi mi o sytuację, aby szablonowe zapytanie o IP było rozbudowane w ten sposób, żeby portal nie migał się z odpowiedzią albo nie udzielił takiej, że trzeba 2-3 krotnie uzupełniać zapytanie. Okazuje się, że portale nawet niechętnie usuwają wpisy obrażające, czy naruszające dobra osobiste czy wręcz przeciągają te czynność jak długo się da, bo mają w tym interes.

Ustaliłem, że portal który zamieszcza taki wpis proponuje ofiarze wykupienie abonamentu ( 400-2000zł. ) i ma możliwość moderacji swojego konta ( którego nigdy nie zakładał ), wtedy na bieżąco może usuwać. Mało tego dotarłem do firmy,
    ( reklama w internecie ), która usuwa takie wpisy/konta z gwarancją! za jedyne 1700 zł. netto od jednego konta/wpisu.

Czy człowieka nie może szlag trafić, kradzież królika z ogródka za 50-100zł., czy wyłudzenie ok. 2 tys. zł., gdzie jest większe zaangażowanie?, nie wspomnę już o tym jak wycenić to, że hejter posuwa się do tego, że swoją ofiarę nazywa
    złodziejem czy pedofilem... kłamstwo powtarzane wielokrotnie staje się co najmniej półprawdą :(
  • #30 20384632
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Jakiś czas temu interesowałem się tematem anonimowości w sieci pod kątem własnego bezpieczeństwa.
    Może się zdarzyć że złoczyńca przejmie kontrolę nad którymś moim urządzeniem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu hejtu i szkalowania w internecie, które dotknęło znajomego autora prowadzącego jednoosobową działalność gospodarczą. Użytkownicy omawiają trudności w identyfikacji hejterów, zwłaszcza w kontekście zmiennych adresów IP i braku współpracy ze strony administratorów portali. Wskazują na problemy z ustaleniem tożsamości sprawców, gdyż wiele osób korzysta z publicznych sieci Wi-Fi oraz technologii takich jak VPN i Tor, co utrudnia śledztwa. Uczestnicy podkreślają, że organy ścigania często nie podejmują skutecznych działań w takich sprawach, co prowadzi do umorzeń postępowań. Wskazują również na możliwość skorzystania z usług firm zajmujących się usuwaniem niepożądanych treści w internecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA