logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik do uruchomienia pompy Piusi Panther 72 230V/50

alojzikftp 17 Sty 2023 00:52 420 4
REKLAMA
  • #1 20389402
    alojzikftp
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Mam zbiornik diesla wyposażony w pompę Piusi Panther 72 230V 50Hz 500W 4,2A 2900RPM z kondensatorem 450V 16uF. Po podłączeniu zasilania pompa pracuje cały czas i paliwo wraca do zbiornika bypassem w przypadku odbicia pistoletu.
    Nie jest to komfortowe, bo należy pamiętać o jej wyłączeniu i producent zabrania takiej pracy dłużej niż 3 minuty.

Chciałbym żeby działało to jak na stacji benzynowej, czyli wyjęcie i odłożenie pistoletu w uchwyt włącza i wyłącza pompę.

Myślę o zamontowaniu w uchwycie pistoletu wyłącznika krańcowego albo kontaktronu NC i do tego jakiś przekaźnik 3/5/12V załączający pompę.

Większość przekaźników ma podaną obciążalność styków przy obciążeniu rezystancyjnym, np. 16 A / 250 VAC.
    Jak to się ma obciążenia indukcyjnego generowanego przez silnik?

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie odnośnie budowy takiego układu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20389421
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5129
    Raczej stycznik, nie przekaźnik, np 16 amperowy, albo SSR o takiej wartości i na 400VAC, dedykowany do silnika, co jest korzystne ze względu na brak iskrzenia, a jako czujnik, np magnes w pistolecie i kontaktron, albo mikrowyłącznik w haku zawieszania pistoletu. Można by to rozwiązac z SSRem o tyle ciekawie, że zastosować zwykły kontaktron NO i rezystor podciągający oraz zasilić to z miniaturowego zasilacza do lampek LED.
  • REKLAMA
  • #3 20391135
    alojzikftp
    Poziom 15  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Raczej stycznik, nie przekaźnik, np 16 amperowy, albo SSR o takiej wartości i na 400VAC, dedykowany do silnika, co jest korzystne ze względu na brak iskrzenia, a jako czujnik, np magnes w pistolecie i kontaktron, albo mikrowyłącznik w haku zawieszania pistoletu. Można by to rozwiązac z SSRem o tyle ciekawie, że zastosować zwykły kontaktron NO i rezystor podciągający oraz zasilić to z miniaturowego zasilacza do lampek LED.

Dziękuję za odpowiedź. Z ciekawości, w jaki sposób wyliczyłeś że 16A i 400VAC będzie odpowiednie?
    Jeśli chodzi o SSR to widzę w internecie 8/10/25A, czy nadawałby się na przykład taki SSR YM-DA4825-1?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20391215
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5129
    alojzikftp napisał:
    Z ciekawości, w jaki sposób wyliczyłeś że 16A i 400VAC będzie odpowiednie?
    Niczego nie wyliczałem. To jest typoszereg styczników i mieści się w kategoriach sterowania tej pompy. Co do SSRa, to można go zastosować, steruje się go napięciem stałym od 3 do 30VDC i niewielkim prądem. Dlatego poleciłem do jego sterowania mały, 12 VDC zasilacz do LEDów. Z kontaktronem albo czujnikiem idukcyjnym lub hallotronowym będzie to całkowicie iskrobezpieczne urządzenie.
  • #5 21761904
    alojzikftp
    Poziom 15  
    Cześć
    zrealizowałem to z grubsza tak jak mówiłeś, dziękuję za pomoc. Już prawie 2 lata układ pracuje.
    - magnes neodymowy na pistolecie (3 zł)
    - kontaktron na uchwycie (12 zł)
    - przekaźnik SSR 25A (40 zł)
    - mikrokontroler esp8266 do sterowania, bo zrobiłem bardziej skomplikowaną logikę i używam wifi do dopuszczenia tankowania. (10 zł)

esp8266 podaje napięcie 3.3V z GPIO, akurat wystarcza to do sterowania SSR.
    Układ pobiera 1.5W z gniazdka - głównie SSR, bo esp pobór ma minimalny.
    Jakby przed SSR dać jeszcze zwykły przekaźnik i załączać go chwilę przed załączaniem SSR i rozłączać chwilę po SSR drugim GPIO, to zużycie praktycznie koło 0W i brak iskrzenia styków, bo przełączanie byłoby bez obciążenia.

Pompa startuje po 5 sekundach od podniesienia z uchwytu, pracuje do odłożenia pistoletu, oraz maksymalnie 2 minuty (gdyby np. pistolet spadł w nocy albo kierowca odszedł od samochodu). W tym czasie pompa jest w stanie zatankować około 120L diesla, więc mi do busów wystarcza. Dodatkowy przycisk umożliwia dodanie +2 minut do tankowania, kiedy czasem muszę zatankować ciężarówkę 900L. Czyli np. 4 kliknięcia dają w sumie 10 minut pracy pompy.

Będę chciał wymienić licznik na taki z impulsatorem zamiast wyświetlacza i wysyłać dane na serwer, żeby liczyć spalanie z różnych aut. Samochody mają lokalizator GPS, więc wszystkie dane będę miał automatycznie dostępne.
    Samochód będę rozpoznawał po adresie MAC BLE, bo lokalizatory akurat mają je dostępne.
    Tylko będę przechodził na esp32 żeby mieć bluetooth.

Pozdrawiam
REKLAMA