logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik ruchu AQUARA nie reaguje na ruch przedmiotów

Omfgtest 25 Lut 2023 11:35 1002 6
  • #1 20457418
    Omfgtest
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam. Kupiłem czujnik ruchu AQARA RTCGQ11LM.
    Zamierzałem go wykorzystać do dosyć nietypowego zastosowania. Chciałem go skierować na klamkę drzwi w celu wykrycia ruchu. Ostatnio na osiedlu grasuje grupa włamywaczy i właśnie w ten sposób, ciągnąć za klamki, sprawdzają czy drzwi nie są otwarte.
    Czujnik sparowałem z bramką AQARA m1s. Niestety nie wykrywa on ruchu samych przedmiotów. Nigdzie nie znalazłem na ten temat informacji, wszyscy liczą że w mieszkaniu może poruszać się jedynie człowiek/zwierze.
    Chyba że robię coś źle. Też piszą na aukcjach o możliwości regulacji czułości. Ściema - nie ma takiej opcji w dedykowanej aplikacji AQARA Home
  • Pomocny post
    #2 20457439
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Do klamki zastosował bym prędzej przełącznik krańcowy.
    W/w czujnik ruchu stosuje się przed drzwiami, ale w tedy każdy osobnik przed drzwiami będzie powodował alarm.
    Przełącznikiem krańcowym namierzyłem: dwie próby ingerencji.
  • Pomocny post
    #3 20457451
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3925
    Omfgtest napisał:
    Chciałem go skierować na klamkę drzwi w celu wykrycia ruchu.
    To na pewno się nie sprawdzi. Zakupione urządzenie jest właściwie "czujnikiem obecności", czyli wykrywa obiekt wykorzystując emisję podczerwieni. Czyli tak w skrócie, czujnik ruchu analizuje wyłącznie ciepło poruszającego się człowieka, ale "nie widzi" takich przedmiotów jak klamka.
    Omfgtest napisał:
    Ostatnio na osiedlu grasuje grupa włamywaczy i właśnie w ten sposób, ciągnąć za klamki, sprawdzają czy drzwi nie są otwarte.
    W tym wypadku najlepszym i niezawodnym rozwiązaniem jest zastosowanie stycznika, wyłącznika krańcowego, kontaktronu czy prostej bariery optoelektronicznej z sygnalizacją naruszenia. Są też tanie i gotowe rozwiązania, na przykład proste alarmy osobiste wyposażone w czujnik ze stycznikiem, który da się wykorzystać do zabezpieczenia drzwi czy okien.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20457470
    Omfgtest
    Poziom 7  
    >>20457439
    No w sumie przełącznik krańcowy ma sens, ale też kupiłem czujnik z myślą o jakichś nowoczesnych rozwiązaniach „Smart” żeby wysłało mi powiadomienie gdy jestem poza mieszkaniem.
    Mam już czujnik otwarcia i kamerkę. Działają swietnie.
  • Pomocny post
    #5 20457978
    Mobali
    Poziom 43  
    Omfgtest napisał:
    ale też kupiłem czujnik z myślą o jakichś nowoczesnych rozwiązaniach „Smart” żeby wysłało mi powiadomienie gdy jestem poza mieszkaniem.
    Ten czujnik doskonale sprawdzi się w roli zabezpieczenia przedpokoju czy drzwi balkonowych. Czyli po odpowiednim ustawieniu będzie w stanie wykryć sprawcę, któremu uda się sforsować drzwi czy okno.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20458293
    Omfgtest
    Poziom 7  
    >>20457451

Dzięki za pomoc. AQARA w ofercie też ma czujnik wibracji

https://www.x-kom.pl/p/622785-czujnik-aqara-czujnik-drgan.html

Jestem ciekaw czy jak przykleję go na obudowę zamka przy klamce będzie on w stanie wyczuć wibrację od nacisku!?

P.S. W trakcie pisania postu zgłosili kolejne włamanie😱
  • #7 20459386
    Mobali
    Poziom 43  
    Być może czujnik wibracji będzie działać prawidłowo i okaże się wystarczająco czuły? Można to zresztą w prosty sposób sprawdzić a potem dokładnie przetestować, co zajmie zaledwie parę godzin, najwyżej kilka dni. Jeśli jednak zakupiony (w sieci) czujnik okaże się nieskuteczny, zdążysz go bez problemu zwrócić.

Mam jednak inne przemyślenia. Gdzie dzisiaj tak kradną? Czy te zdarzenia są systematycznie zgłaszane Policji? W moim regionie to zupełnie nieprawdopodobne. Skoro jednak w Twojej okolicy jest aż tak duży problem z włamaniami czy próbami włamań, chyba zdecydowałbym się na zaprojektowanie i zainstalowanie dobrego systemu nadzorującego i alarmowego z monitoringiem. Prawdopodobnie koszty wdrożenia systemu będą mniejsze od szkód wynikających z jednego skutecznego włamania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Czujnik ruchu AQARA RTCGQ11LM, zaprojektowany do wykrywania ruchu ludzi i zwierząt, nie reaguje na ruch przedmiotów, takich jak klamki, co ogranicza jego zastosowanie w nietypowych scenariuszach, jak zabezpieczenie drzwi przed włamaniami. Użytkownicy sugerują alternatywne rozwiązania, takie jak przełączniki krańcowe, styczniki, kontaktrony lub bariery optoelektroniczne, które mogą lepiej spełniać funkcję detekcji ruchu w kontekście zabezpieczeń. Użytkownik rozważa również zastosowanie czujnika wibracji AQARA, aby wykrywać nacisk na klamkę. W kontekście wzrastającej liczby włamań, zaleca się rozważenie kompleksowego systemu alarmowego z monitoringiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA