logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja alarmowa na Satel Integra - kilka pomocniczych pytań

dragon79 28 Lut 2023 11:21 996 7
  • #1 20462551
    dragon79
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Cześć,
    Właśnie jestem w trakcie montażu w swoim domu systemu alarmowego opartego na centrali Satel Integra 128 Plus.

Płyta główna centrali, ETHM-1 Plus, INT-GSM LTE i akumulator 18Ah lądują w głównej obudowie OMI-4. Do płyty głównej będzie podpięty manipulator, klawiatura strefowa, ekspandery, 12 czujek PIR, 3 czujki gazów oraz sygnalizator. Tutaj mam pytanie, jak sobie poradzić z dużą ilością kabli i małą ilością miejsca w obudowie? Czy znacie jakieś szyny / łączówki, żebym przynajmniej przewody zasilające jakoś ładnie ogarnął? Może macie jakieś zdjęcia, jak to wygląda w Waszym wykonaniu?

W obudowie dodatkowej do ekspanderów INT-IORS i INT-E będzie podłączone sterowanie 14 roletami zewnętrznymi, 18 kontaktronów i 5 czujek zalania. I tutaj mam drugie pytanie: nie wiem jak poprowadzone są pod płytkami w łazienkach kable do podłączenia tych czujek - jaki sprzęt polecacie kupić, żeby te przewody zlokalizować? Na portalach aukcyjnych jest wiele propozycji, ale którą wybrać? Myślę, że na dobry sprzęt, który posłuży nie tylko teraz ale i w przyszłości mógłbym wydać do około 1000 zł (to i tak będzie mniej niż bym miał zniszczyć płytki, przewiercić przewody i je na nowo robić ;) ).
    Od najtańszych do najdroższych (wszystkie te sprzęty mają oceny powyżej 4.8/5):
    UNI-T UT682D za 95 zł
    UNI-T UT682 za 130 zł
    UNI-T UT683KIT za 240 zł
    FORSCHER FS8115 za 390 zł (to chyba to samo co NOYAFA poniżej)
    BOSCH GMS 120 za 420 zł
    NOYAFA NF-8209 za 480 zł
    FORSCHER FS801 za 950 zł
    MASTECH MS6818 za 950 zł
    BOSCH D-tect 120 za 1330 zł (1070 zł wersja na baterie 4xAA)
    inne...
    Z opinii nie wynika jednoznacznie, że droższy sprzęt jest skuteczniejszy...

Z góry dzięki za pomoc!
  • #2 20464953
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Moment - przewody masz zakończone POD płytkami?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20465263
    dragon79
    Poziom 13  
    Przewody prowadzone pod płytkami, końce oczywiście wyprowadzone na zewnątrz. Po prostu nie wiem jak przebiegają przewody pod płytkami i nie chcę ich przypadkiem przewiercić. Myślę, że mógłbym te czujniki po prostu przykleić do płytek zamiast wiercić otwory i mocować na kołki...
  • #6 20466414
    dragon79
    Poziom 13  
    Dzięki, tak, wiem. Już antena wyciągnięta jest poza obudowę.

Dodano po 6 [godziny] 17 [minuty]:

bhtom napisał:
    PS:
    dragon79 napisał:
    oraz sygnalizator

Tylko jeden na cały dom?

Tak, sygnalizator zewnętrzny jeden na elewację. Po co więcej? Manipulatory mogą pełnić funkcję sygnalizatorów wewnętrznych.
  • #7 20467243
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

dragon79 napisał:
    Po co więcej?

Fajne masz podejście... W końcu to "coś" będzie chroniło twoje mienie, tak więc rób jak chcesz ;)

dragon79 napisał:
    Manipulatory mogą pełnić funkcję sygnalizatorów wewnętrznych.

Fajna teoria...

Pozdrawiam.
  • #8 20467313
    dragon79
    Poziom 13  
    Zapytałem "po co więcej?" i nie było to pytanie retoryczne... Twoja odpowiedź nie była pomocna.

Uzupełniając:
    Na budynku będzie umieszczony sygnalizator Satel SP-4001 R. Wewnątrz jest manipulator główny Satel INT-KLFR-W i klawiatura strefowa INT-SF-W, dla których można skonfigurować i włączyć sygnalizację dźwiękową dla określonych zdarzeń. Poza tym informacja o alarmach jest wysyłana na maila oraz wykorzystana jest funkcjonalność powiadamiania SMS/CLIP.
    Dlatego nie widzę potrzeby montażu dodatkowych sygnalizatorów wewnętrznych, tym bardziej, że najczęściej alarm na wszystkie strefy uruchamiamy na czas, kiedy nikogo nie ma w domu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik montuje system alarmowy oparty na centrali Satel Integra 128 Plus, z komponentami takimi jak ETHM-1 Plus, INT-GSM LTE, akumulator 18Ah oraz różnymi czujnikami. Zadaje pytania dotyczące organizacji kabli w obudowie OMI-4 oraz lokalizacji przewodów pod płytkami w łazienkach dla czujników zalania. Odpowiedzi sugerują użycie taśmy dwustronnej do mocowania czujników oraz zwracają uwagę na konieczność umieszczenia anteny INT-GSM poza obudową. Użytkownik planuje użycie sygnalizatora zewnętrznego Satel SP-4001 R oraz manipulatorów wewnętrznych, co zmniejsza potrzebę dodatkowych sygnalizatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA