logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika: Dobór mocy, komponentów, podłączenie PV, zużycie 8MWh, dach dwuspadowy

marcinradom 03 Mar 2023 14:52 1218 23
REKLAMA
  • #1 20467748
    marcinradom
    Poziom 13  
    Ocena: 60
    Zastanawiam się nad kupnem i montażem instalacji PV. Szukam porady w kwestii doboru mocy, komponentów i podłączenia do instalacji domowej. Nie chcę tego robić sam, ale chciałbym coś wiedzieć, by nikt nie zrobił mnie w konia. Nie chcę iść w taniość, nie chce też płacić za zbędne gadżety. Do domowej rozdzielnicy mam doprowadzony przewód 5x4mm² w celu podłączenia PV. W które miejsce go wpiąć? Czy poprzez rozłącznik izolacyjny?.
    Informacje:
    - roczne zużycie energii - 8MWh (3MWh zużycie bytowe, 5MWh pompa ciepła)
    - instalacja 3f
    - sieć TN-S/TN-C-S (źródło: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3839360.html#19665896)
    - nie muszę wychodzić na zero z rachunkami, choć byłoby to dobre rozwiązanie
    - dach dwuspadowy:
    Fotowoltaika: Dobór mocy, komponentów, podłączenie PV, zużycie 8MWh, dach dwuspadowy
  • REKLAMA
  • #2 20471211
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Podstawowe pytanie - instalacja ma być off-grid czy on-grid? Bo od tego zależy cała budowa instalacji, koszty budowy i utrzymania oraz zyski z jej użytkowania.
  • #4 20471307
    Xantix
    Poziom 41  
    marcinradom napisał:
    W które miejsce go wpiąć? Czy poprzez rozłącznik izolacyjny?.

Przewód 5x4 czyli zakładam, że będzie on juz przenosił 230 V z falownika PV. Zatem musisz go wpiąć tu za licznikiem energii a przed aparatami elektrycznymi zabezpieczającymi instalację domową. Przy on-grid oczywiście wymiana licznika na dwukierunkowy. Rozłącznik izolacyjny jak najbardziej wskazany, będzie potrzebny choćby podczas prac konserwacyjnych przy instalacji PV. Najlepszy byłby rozłącznik bezpiecznikowy, bo stwarza widoczną przerwę izolacyjną w obwodzie - to ważne ze względów bezpieczeństwa.

marcinradom napisał:
    roczne zużycie energii - 8MWh (3MWh zużycie bytowe, 5MWh pompa ciepła)

Obecnie ciężko dokładnie wyliczyć ile mocy paneli ci potrzeba żeby wyjść z rachunkami na zero bo od zeszłego roku PV on-grid rozlicza się wg tzw. net billing czyli za energię wprowadzoną do sieci ZE płaci ci po aktualnej cenie giełdowej a kupujesz prąd po cenie takiej jak wszyscy odbiorcy z grupy G. Ponieważ cena energii na giełdzie zmienia się cały czas ciężej jest oszacować ile zarobisz na produkcji z PV. Oszacowanie produkcji jest natomiast łatwiejsze - w naszych warunkach przyjmuje się, że optymalnie ustawione panele wyprodukują z 1 kWp około 1 MWh prądu rocznie. Czyli aby zbilansować produkcję z zapotrzebowaniem potrzebowałbyś około 8 kWp paneli. To już dość dużo, zarówno pod względem nakładów finansowych (koszt 1 kWp to jakieś 2-3 tys. zł) jak i fizycznie - 1 kWp w panelach zajmuje około 8m² powierzchni. Można dać mniej, ale w twoim przypadku myślę, że te 4 kWp to jest absolutne minimum, żeby myśleć o wyraźnych korzyściach z inwestycji w PV.

marcinradom napisał:
    dach dwuspadowy:

marcinradom napisał:
    dach dwuspadowy:

Ustawienie dachu masz akurat mało optymalne, bo centralnie na południe skierowana jest akurat fasada budynku. Najlepszym rozwiązaniem byłoby, rozłożenie paneli równomiernie na oba spady dachu, spowoduje to wyrówanie produkcji w ciągu dnia (jeśli dasz panele w całości tylko z jednej strony dachu to szczyt produkcji przypadnie albo na wczesne przedpołudnie, albo na późne popołudnie). Równomierne rozłożenie panel spowoduje, że będziesz miał mniejsze wahania produkcji w ciągu dnia, co pozwoli zwiększyć autokonsumpcję energii (a autokonsumpcja w jak największym stopniu jest bardzo opłacalna w obecnym systemie rozliczeń PV bo prawie na pewno będziesz sprzedawał prąd taniej niż go kupował z sieci, dlatego najlepiej jak najwięcej prądu zużywać od razu po wyprodukowaniu).
  • #5 20471376
    galica01
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    W tym przypadku rozsądna instalacja wydaje się około 10kWp.
    Przy obecnym systemie rozliczeń na zero nie wyjdziesz bo pamiętaj że opłaty za dystrybucje energii musisz zapłacić oraz opłaty stałe.
    Sprawdź też napięcie w sieci w słoneczny dzień czy czasem nie jest ono zbyt wysokie bo od 253v fotowoltaika "robi przerwę"
  • #6 20471415
    marcinradom
    Poziom 13  
    Dziękuję za informacje.
    O rozliczaniu wiem.
    Zastanawiam się, czy gdyby położyć na wschodniej połaci instalacji 10kWp, nie byloby to korzystniejsze. Najwiecej energii potrzebuję zimą, a właśnie po wschodnim niebie wtedy słońce tylko chodzi, więc autokonsumpcja byłaby bardzo duża. W lato, gdy pompa ciepła nie pracuje uzysk ze ściany wschodniej byłby chyba wystarczający, bo na dobę potrzebuję około 8kWh. Ewentualnie podzielić 8kWp na wschód, 2kWp na zachód.
  • #7 20471588
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    marcinradom napisał:
    Zastanawiam się, czy gdyby położyć na wschodniej połaci instalacji 10kWp, nie byloby to korzystniejsze.

Wszystko zależy od konkretnego przypadku, tu uogólnienia słabo potrafią działać - trzeba to sobie oszacowywać.

Ale, tak czy inaczej, kierunek S-E czy S-W da Ci mniej energii niż kierunek S. Jedynie co, to faktycznie wyrówna się produkcja. Popatrz sobie może tam (o ile już nie zaglądałeś) --> http://elektrownia.pb.edu.pl/ tam można to zobaczyć - po najechaniu myszą na wykres pojawia się tabelka z danymi chwilowymi dla danej godziny.

Tylko uważaj, na kierunkach S-E i S-W panele mają dwa razy mniejszą moc (kWp), więc produkcję z nich trzeba sobie przemnożyć razy dwa, żeby porównać ją z kierunkiem na S, jeśli porównywać pojedynczo wydajności paneli na S i jeden z kierunków bocznych. Natomiast porównanie bezpośrednie sumy dwu kierunków bocznych do S to już normalnie 1.5kWp+1.5kWp <-->3kWp.

marcinradom napisał:
    Ewentualnie podzielić 8kWp na wschód, 2kWp na zachód.

A nie możesz wykorzystać trawnika przed domem na kierunku południowym?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 20535091
    marcinradom
    Poziom 13  
    Więc decyzja zapadła. Zakładam instalację 9,6kWp. Jest jednak zmiana dotyczaca lokalizacji paneli. Dwanaście sztuk będzie umieszczonych na dachu wiaty skierowanym na południe, reszta na wschodniej połaci dachu. Na zdjeciu zaznaczyłem czerwonymi plamkami połaci przeznaczone na panele. W planach mam 21 sztuk Longi 455W i falownik Sofar lub Hypontech.
  • #10 20535774
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Lepiej 22 sztuki, w tym kilka słabszych 450W żeby się zmieścić w 10kW.
  • #13 20535818
    adse
    Poziom 27  
    marcinradom napisał:
    Ale 21 sztuk po 455W każdy mieści się w 10kWp.
    A konkretnie wychodzi 9555Wp. Dlaczego się ograniczać? Posiadacze pv wiedzą, że te brakujące 445Wp zacznie wcześniej czy później irytować.
  • REKLAMA
  • #14 20535924
    marcinradom
    Poziom 13  
    adse napisał:
    marcinradom napisał:
    Ale 21 sztuk po 455W każdy mieści się w 10kWp.
    A konkretnie wychodzi 9555Wp. Dlaczego się ograniczać? Posiadacze pv wiedzą, że te brakujące 445Wp zacznie wcześniej czy później irytować.

Brakujace do czego? Mam roczne zapotrzebowanie 7,5MWh, instalacje robię 9,6kWp. Naprawdę spory zapas uwzględniłem, z nadzieją, że te 28% to będzie marża PGE.

Dodano po 42 [sekundy]:

witekem napisał:
    A może 10kW inwertery w dobrej cenie i najnowszej technologii.

https://www.mmb-drives.com.pl/index.php?category=fotowoltaika&page=10

Nie mówię nie.
  • #15 20536060
    adse
    Poziom 27  
    Brakujące do 10kWp. Czy ten zapas rzeczywiście jest spory to na dzisiaj nie jest łatwo ocenić. Przynajmniej z opisu na tej stronie tak wynika, że nie jest to łatwo policzyć: https://aktywnyprosument.pl/net-billing-kalkulator-optymalnej-produkcji-w-2023-roku/
    Korzystając z kalkulatora na tej stronie wychodzi, że produkcja roczna powinna być na poziomie powyżej 10MWh, co przy nieoptymalnym ustawieniu paneli na dachach sugeruje, że instalacja powinna być minimum 10kWp.
  • #16 20536393
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    k_pec napisał:
    więc produkcję z nich trzeba sobie przemnożyć razy dwa, żeby porównać ją z kierunkiem na S

To jedno a drugie to to, że na zalinkowanej stronie panele są zamontowane pionowo na ścianach a na południe są zamontowane pod optymalnym kątem (czyli pewnie coś koło 35°) więc jak się montuje na wschód lub zachód pod większym kątem 40-50° to wtedy zaczyna być większa produkcja na początek i koniec dnia - czyli wtedy kiedy większość z nas zużywa prąd w domach.
    U mnie np. teraz jest pełne słońce chociaż już nisko: panele południowe zaraz będą w cieniu (są zamontowane na ścianie szczytowej pod kątem 35°) ale na dachu 30° zachodnie 2 panele 400Wp dalej produkują 450W
    marcinradom napisał:
    est jednak zmiana dotyczaca lokalizacji paneli. Dwanaście sztuk będzie umieszczonych na dachu wiaty skierowanym na południe, reszta na wschodniej połaci dachu. Na zdjeciu zaznaczyłem czerwonymi plamkami połaci przeznaczone na panele.

Moim zdaniem w tym przypadku co masz to jest dobra decyzja o takim rozmieszczeniu paneli
  • #17 20540328
    marcinradom
    Poziom 13  
    michalPV napisał:
    Moim zdaniem w tym przypadku co masz to jest dobra decyzja o takim rozmieszczeniu paneli

Właściwie nie mam innej możliwości.
    Decyzja zapadła; panele Leapton 21x450W i falownik Hypontech 8kW.
    Dwa stringi: jeden 12 sztuk paneli, drugi 9 sztuk.
    Zastanawiam się czy nie zaniżyć jeszcze mocy falownika do 6kW. 12 paneli na południe, 9 na wschód, więc niewiele czasu będą pracować wspólnie, a to może być przesłanką by iść w falownik 6kW, dla którego maksymalna moc modułów to 8,4kW. Może nawet jeszcze niżej. Wklejam karty katalogowe paneli i falowników. Może coś podpowiecie.

Tu karta paneli
  • #18 20652593
    marcinradom
    Poziom 13  
    Więc instalacja działa od 10 czerwca. Najlepszy wynik dobowy to 56kWh. W sumie wyprodukowała mi 1,2MWh. Jak na razie jestem zadowolony. Czy taki będę po rozliczeniu z PGE nie wiem :-) Z pewnością w jakimś stopniu rachunki zmniejszę. Zastanawiam się tylko jakie rozliczenie wybrać, 2 miesięczne, czy może roczne. No i oczywiście muszę zmienić taryfę z G11 na G12w.
  • #19 20664994
    Xantix
    Poziom 41  
    marcinradom napisał:
    Zastanawiam się tylko jakie rozliczenie wybrać, 2 miesięczne, czy może roczne.

Okres rozliczeniowy najlepiej jak najdłuższy. Jak wybierzesz 2 miesięczny to nadwyżkę energii z lipca będziesz musiał zużyć do końca września. Przy 12sto miesięcznym okresie będziesz mógł to zrobić przez rok czasu czyli w zimie także - a wiadomo, że zimą zużycie energii największe a produkcja z PV najmniejsza.
  • Pomocny post
    #21 20665049
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    marcinradom napisał:
    Kolega jest pewien? Mi się wydaje, że na wykorzystanie nadwyżki mam rok, niezaleznie od okresu rozliczeniowego.

Tak stanowi prawo ale na elektrodzie są co tworzą prawo. Czas do wykorzystanie jest niezależny od okresu rozliczeniowego.
  • #22 21201478
    marcinradom
    Poziom 13  
    Mogę zamknąć rok pracy mojej instalacji PV. Od 01.07.2023 dostałem trzy faktury:
    1. za okres 01.07.2023 - 07.11.2023 - taryfa G11 32,16pln (za energię czynną 0pln)
    2. za okres 08.11.2023 - 31.12.2023 - taryfa G12w 344,78pln (za energię czynną 0pln)
    3. za okres 01.01.2024 - 30.06.2024 - taryfa G12w 1448pln (za energię czynną 673pln)
    Przez cały rok za energię zapłaciłem więc 673pln. Reszta to... reszta opłat. W depozycie pozostaje 690pln. Bez zagłębiania się w sposób rozliczeń, bardzo łatwo policzyć, że rachunki za prąd za rok kalendarzowy wyniosły mnie 1900pln. Przypomnę, że dom 160mkw ogrzewam powietrzną pompa ciepła Stiebel 8kW, w domu mieszka 4 osoby, pracują dwie lodówki i używamy jednej płyty indukcyjnej, dwóch czajników elektrycznych, dwóch pralek (z czego jedna pierze 5 razy w tygodniu).
    Wynik uważam za bardzo dobry. W swych wyliczeniach nie spodziewałem się takich rachunków. Przy okazji poznałem wnikliwie sposób rozliczania prosumentów na tzw nowych zasadach.
    Gdyby ktoś był zainteresowany zużyciem energii, jej poborem i ilością wyprodukowanej przez PV to proszę bardzo.
    Okres rozliczeniowy: 01.07.2023 - 30.06.2024
    Instalacja 9,46kWp wyprodukowała 9842kWh
    Z sieci pobrałem 4497kWh
    Do sieci oddałem 7502kWh
    Zużycie pompy (co + cwu) 3970kWh
    Autokonsumpcja jak łatwo wyliczyć 23,77%.
    Przed instalacją PV za sam prąd użytkowy w taryfie G11 płaciłem około 2400pln rocznie.
    Jako ciekawostkę załączam miesięczne zużycia mojej pompy ciepła:
    Tabela zużycia energii przez pompę ciepła w miesiącach od 10.2022 do 12.2024.
  • #23 21201742
    mariusz689
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ładna produkcja, jakie masz nachylenie dachów? Masz podobny metraż domu jak u mnie. Przymierzam się do kupna pompy ciepła i rozbudowy fotowoltaiki. Jak masz ocieplony dom/strych jaka grubość ocieplenia, jakie okna?
  • #24 21201844
    marcinradom
    Poziom 13  
    >>21201742
    Dach na domu 45 stopni, zainstalowane na nim 4,05kWp. Dach na wiacie 20 stopni 5,4kWp. Ukierunkowanie jest na zdjęciu kilka postów wyżej. Tę część z wiaty przeniósłbym na połać zachodnią i coraz poważniej o tym myślę.
    Dom budowany w roku 2000, więc standard izolacji nie jakiś rewelacyjny.
    Ściana: 24cm suporeks + 2x3cm styropianu + 12cm suporeks + 5cm styropianu.
    Podłoga 5, lub 6cm styropianu.
    Fundament 30cm pod gruntem i 50cm nad gruntem 5. lub 6cm styropianu.
    Dach 15cm wełny.
    Okna dwuszybowe PVC.
    Jak pisałem rewelacji nie ma, ale tak się budowało, tym bardziej, że bez żadnego kredytu, właściwie wszystko własnym sumptem.

Podsumowanie tematu

✨ Zainteresowany instalacją fotowoltaiczną użytkownik poszukiwał porad dotyczących doboru mocy, komponentów oraz podłączenia systemu PV do domowej instalacji elektrycznej. Ustalono, że instalacja będzie on-grid, co wymaga wymiany licznika na dwukierunkowy oraz zastosowania rozłącznika izolacyjnego. Użytkownik planuje zainstalować system o mocy 9,6 kWp, z panelami Longi 455W oraz falownikiem Hypontech. Dyskutowano również o optymalnym rozmieszczeniu paneli na dachu, z uwzględnieniem kierunków ich ustawienia, co ma wpływ na autokonsumpcję energii. Użytkownik podzielił się doświadczeniami z pierwszego roku działania instalacji, wskazując na znaczną redukcję rachunków za energię.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA