logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot od Chromecast 4.0 po upadku - identyfikacja oderwanych elementów

xabro1 09 Mar 2023 19:11 1749 3
REKLAMA
  • #1 20477954
    xabro1
    Poziom 5  
    Ocena: 36
    Oryginalny pilot od Google Chromecast 4.0 HD zaliczył przelot po pokoju. Od tego momentu reaguje z opóźnieniem, klika po kilka razy lub przestaje reagować. Rozebrałem go aby zobaczyć czy nie widać jakichś uszkodzeń na płytce i porównując ją ze zdjęciami znalezionymi w internecie zauważyłem, że brakuje kondensatora. Zdjęcia które zaraz tutaj zamieszczę zostały zrobione w 2020 roku, a sam Chromecast 4.0 w wersji HD miał premierę bodajże w tamtym roku, więc możliwe że konstrukcja ze zdjęcia i moja mogą się mniej lub bardziej różnić, lecz w moim pilocie miejsce, w którym powinien być kondensator, wygląda jakby faktycznie on się tam znajdował.

Oto zdjęcia pilota które znalazłem: https://imgur.com/a/4teWppq

Brakuje dużego kondensatora na prawo od układu CC2590. Czy możliwe że objawy które opisałem wyżej występują z powodu jego braku? Jak dobrać odpowiedni kondensator w jego miejsce?
    Moderowany przez Mirek Z.:

Proszę dodać obrazek we wskazany w ogłoszeniu sposób.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

• REKLAMA
  • #2 20481135
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Możliwe są pęknięcia na płycie i dlatego nie działa prawidłowo.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20552467
    xabro1
    Poziom 5  
    @sosarek pęknięć nie zaobserwowałem, ale gołym okiem może się to w ogóle nie udać. Na ten moment pewny jest brak kondensatora. Czy można jakoś oszacować jego wartości? Niestety nie mogę go znaleźć w miejscu w którym rozbierałem pilot.

Tutaj jest datasheet tego układu. Na stronie 6 są jakieś instrukcje co do stosowanych kondensatorów. Da się coś z tego wywnioskować?
    Czy dobrze widzę że ten kondensator łączy się z pinem 16, odpowiedzialnym za zasilanie układu?
    Załączniki:
    • cc2590.pdf (1.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20557064
    xabro1
    Poziom 5  
    Podjąłem się próby "naprawy" tego pilota. Wylutowałem kilka kondensatorów o podobnych wymiarach z innego urządzenia i zamontowałem w pilocie, aby sprawdzić czy będzie jakakolwiek zmiana w zachowaniu. Zmiany nie było, z tym że nie jestem pewien czy dwa pierwsze kondensatory, które próbowałem przylutować się dobrze zalutowały, ponieważ te pady lutownicze na płytce są w ponad 50% oderwane, i ich pozostałości znajdują się bliżej środka kondensatora a nie na krawędziach. Trzeci kondensator, o mniejszych wymiarach zalutował się dobrze, ale także nie było zmiany.

Dodatkowo zauważyłem że brakuje takiego niebieskiego elementu (zaznaczony na zdjęciu), co to jest? Może to w nim jest pies pogrzebany.

Oblutowałem także układ CC2940 dookoła, bez zmian.

Pilot od Chromecast 4.0 po upadku - identyfikacja oderwanych elementów
REKLAMA