logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adaptery okienne do LTE: tłumienie sygnału, 10m koncentryka, czy to ma sens?

ooskarfalba3 19 Mar 2023 14:23 516 6
REKLAMA
  • #1 20497499
    ooskarfalba3
    Poziom 4  
    10 m koncentryka (podwójnie ekranowany), wyżej wymieniony adapter + przejściówka. Jak duże będzie tłumienie, ale prosił bym może o jakieś procenty bardziej niż jednostki których nie znam:D. Ma to sens dla LTE, czy takie rozwiązania tylko do TV? Z góry dziękuję

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam, że jestem w stanie dość dużo znieść(utraty sygnału), bo mieszkam w miejscu gdzie mam beznadziejny zasięg i na samym routerze, bez anteny zewnętrznej osiągi są okropne, wiec i tak gorzej nie będzie, a z powodów których nie chcę tłumaczyć nie mogę wiercić.
  • REKLAMA
  • #2 20497758
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Jaki to koncentryk i z jakich częstotliwości zamierzasz korzystać?
  • REKLAMA
  • #3 20498028
    ooskarfalba3
    Poziom 4  
    Raczej LTE800, a koncentryk miedziany 0.5 cala, podwójnie ekranowany 10m.
  • REKLAMA
  • #4 20498115
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Ta przejściówka okienna to jakie ma parametry?

Oprócz tłumienia ważne jest też dopasowanie falowe. Kable i anteny w GSM mają standard 50 omów. Nie wiadomo jak to jest w takiej przypadkowej przejściówce.

Biorąc przykładowy kabel 50 omów, to 10 metrów dla 900 MHz ma tłumienie 1,2 dB.
    Do tego złącze przy antenie, dwa złącza na przejściówce i złącze do modemu - razem będzie do dodatkowy 1 dB strat.
  • REKLAMA
  • #5 20498166
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Zamiast podać potrzebne dane czyli lokalizację , operatora oraz jakim dysponuje routerem autor ma jakieś pomysły z przejściówką zapewne na 75Ohm i zapewne kablami o tej samej impedancji. No i ani słowa do jakiej anteny to rozwiązanie z kablami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20498268
    ooskarfalba3
    Poziom 4  
    >>20498115
    Są takie przejściówki w wersji z impedancja 50 ohm, jej długość to jakieś 25cm, więcej nie wiem
  • #7 20498665
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    To kup i sam się przekonaj co są warte, zamiast skupić się na fachowym podejściu do problemu z zasiegiem i profesjonalnym rozwiązaniu niestety liczysz ze tylko te przejściówki mają znaczenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania adapterów okiennych do LTE w kontekście tłumienia sygnału przy użyciu 10-metrowego kabla koncentrycznego (podwójnie ekranowanego) oraz przejściówki. Użytkownik poszukuje informacji na temat strat sygnału w procentach oraz sensowności takiego rozwiązania dla LTE, zwłaszcza w warunkach słabego zasięgu. Uczestnicy rozmowy zwracają uwagę na istotność parametrów przejściówki, dopasowania falowego oraz impedancji (50 ohm). Podano przykładowe wartości tłumienia dla kabla 50 ohm przy częstotliwości 900 MHz oraz zwrócono uwagę na dodatkowe straty związane z złączami. Wskazano również na potrzebę podania lokalizacji, operatora i modelu routera dla dokładniejszej analizy.
REKLAMA