logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator solid state oparty o wzmacniacz audio: transformator, cewka, podwajacz napięcia, 500W

leon_elektronik 31 Mar 2023 23:26 894 11
REKLAMA
  • #1 20518668
    leon_elektronik
    Poziom 3  
    Oto plik, który znalazłem w sieci. Darmowy. Autor twierdzi w nim, że istnieje możliwość stworzenia generatora solid state opartego o wzmacniacz audio. Jedyne co potrzeba to dać stosowny transformator zamiast głośnika. Cewkę o wielu zwojach z podwajaczem napięcia albo małą przetwornicą DC-DC oraz co dziwne proponuje owinąć kondensatory elektrolityczne fazą. I to może dawać nawet więcej niż 500W z dobrym uziemieniem. Czy to możliwe? Nie wiem. Wstawiam jako ciekawostkę. Plik niestety tylko po angielsku.
    Załączniki:
    • turn_your_audio_amplifier_into_power_generator.pdf (857.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20518767
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    leon_elektronik napisał:
    proponuje owinąć kondensatory elektrolityczne fazą.
    Worek jutowy jest skuteczniejszy, ewentualnie futro z jaszczurki.
  • #3 20518776
    leon_elektronik
    Poziom 3  
    Wtedy byłby w podwójnej izolacji przynajmniej ;).

Dodano po 38 [minuty]:

Mało tego, znalazłem poprawioną wersję. Ta już na pewno zadziała xD. Ale gdyby komuś jakimś dziwnym przypadkiem nie chodziło, to zgłaszajcie. Na pewno ktoś wytłumaczy :P
    Załączniki:
    • Turn Your Audio Amplifier Into Power Generator VER.6.pdf (864.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20518793
    leon_elektronik
    Poziom 3  
    Poszedłem na całość, zrobiłem swój model. Nie działa, boję się to w ogóle podłączyć. Ale na Prima Aprilis może chyba być ;)

Ha, ważne, że złożyć idzie. A że nie działa musiałem coś chyba z instrukcji nie doczytać xD.

Generator solid state oparty o wzmacniacz audio: transformator, cewka, podwajacz napięcia, 500W
  • REKLAMA
  • #5 20528581
    leon_elektronik
    Poziom 3  
    Zamknięty obwód? 220nF i 680Ohm/4W. Za grubą cewką. Częstotliwość nieznana. Dowinąć myślę jakiejś linki na nią jako przedłużkę. To może chwycę Rezonans Kapanadze. Planuję podłączyć tam jakiś mini multiwibrator z 465kHz, żeby zgarnął siłę nadawczą. Bo wiem, że występuje. CB ma też marginalną moc. Ale bez komunikacji ciężko się dostroić, chyba, że na wielu zwojach cienkiego drucika emaliowanego - enameled wire.

Powodzenia!

Wasz Cygan! Generator solid state oparty o wzmacniacz audio: transformator, cewka, podwajacz napięcia, 500W
  • REKLAMA
  • #7 20531566
    junky113pr
    Poziom 1  
    Ogarnąłem temat, trzeba użyć brązowej agrowłókniny i taśmy przezroczystej Krzysztof xD. Generator solid state oparty o wzmacniacz audio: transformator, cewka, podwajacz napięcia, 500W
  • #8 20925301
    leon_elektronik
    Poziom 3  
    Instrukcja jest już także po polsku. Są też jakieś informacje o przeróbkach radiomagnetofonów.
    Załączniki:
    • Boombox Free Energy System ver.2.pdf (53.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PAULOS-POL-instrukcja-wer.3.pdf (325.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21099569
    leon_elektronik
    Poziom 3  
    Tu jakieś aktualizacje do tematu. Przypuszczalnie to może działać.
    Załączniki:
    • Second Free Energy Quest_ver.2.pdf (5.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Paulos_Synchro1_Free_Energy_PL_English.pdf (118.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Free Energy Quest VER.5.pdf (1.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21099930
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1188
    leon_elektronik napisał:
    Oto plik, który znalazłem w sieci. Darmowy. Autor twierdzi w nim, że istnieje możliwość stworzenia generatora solid state opartego o wzmacniacz audio. Jedyne co potrzeba to dać stosowny transformator zamiast głośnika. Cewkę o wielu zwojach z podwajaczem napięcia albo małą przetwornicą DC-DC oraz co dziwne proponuje owinąć kondensatory elektrolityczne fazą. I to może dawać nawet więcej niż 500W z dobrym uziemieniem. Czy to możliwe? Nie wiem. Wstawiam jako ciekawostkę. Plik niestety tylko po angielsku.

O to link do platformy edukacyjnej, dotyczący Zasady Zachowania Energii. Podstawowej zasady fizyki. Także darmowy.
    https://zpe.gov.pl/a/zasada-zachowania-energii-mechanicznej-i-jej-zastosowanie/DckXX5kPU

Podziel się nim z autorem, bo najwyraźniej przespał tę lekcję w szkole.
    Średnio takie pomysły wypływają przy każdym dłuższym weekendzie, bo się ludzie nudzą.

Jakbyś nie wiedział, to energii się nie da wzmocnić, wyprodukować, wytworzyć, ani powielić. O tym mówi ta zasada.
    Energię mona przekształcać z jednej postaci w drugą, ale z zachowaniem jej pełnego bilansu. Jak masz 100 kwantów energii, to nawet po pierdyliardx10^E100 przemian energetycznych, na końcu otrzymasz 100 kwantów energii i ani jednego więcej lub mniej. Oczywiście bilans uwzględnia też straty energetyczne na każdej przemianie. Straty mogą być nawet całkowite, ale nadal są częścią bilansu i są równe energii początkowej.

Dlatego nie ma Perpetuum Mobile, cudownych silników i darmowych generatorów.
    Każdy, kto przespał tę lekcją, potem ma pomysły stosowania wzmacniaczy, napędzania silnika przez generator, którym ten silnik kręci i wiele podobnych pomysłów.
    Żaden nie działa.
    A jak jakiś zadziała, to nie będzie projektów DYI w Internecie.

Jedyny generator jaki tu działa, to generator wyświetleń strony i hajsu dla autora z reklam czy innych form subskrybcji.
    Trzeba tylko wymyślić coś, w co ludzie będą klikać i wyświetlać stronę.
    To jedyne co taki układ może generować.
  • #11 21100268
    leon_elektronik
    Poziom 3  
    Ja też popieram baterie i paliwo.
  • REKLAMA
  • #12 21112893
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6111
    Znałem jednego co miał w domu free energy, do czasu aż przyszła kontrola z zakładu energetycznego, odcięli mu darmową energię i jeszcze karę za nielegalny pobór prądu musiał zapłacić :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości stworzenia generatora solid state opartego na wzmacniaczu audio, z wykorzystaniem transformatora, cewki, podwajacza napięcia oraz kondensatorów elektrolitycznych. Uczestnicy wymieniają się pomysłami i doświadczeniami, w tym próbami budowy własnych modeli, które jednak nie zawsze działają. Pojawiają się również sceptyczne głosy, które podkreślają, że zasada zachowania energii uniemożliwia stworzenie darmowego źródła energii. Wskazano na potrzebę odpowiednich materiałów, takich jak agrowłóknina i taśma, oraz na znaczenie rezonansu w konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA