logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ułożenie skrętki w ziemi równolegle do kabla zasilającego

Daniel_GSM 08 Kwi 2023 16:56 894 10
  • #1 20530944
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    Muszę doprowadzić sieć z routera do innego miejsca oddalonego o 120 metrów.
    Do tego miejsca będzie też doprowadzone zasilanie 3-fazowe - kabel aluminiowy 5x50mm2)

W związku z powyższym będzie prowadzony kabel ziemny energetyczny a wzdłuż niego (równolegle do niego) w tym samym wykopie trzeba położyć skrętkę internetową.

Czy kabel FTP w ekranie, żelowany sprawdzi się? Słyszałem, że układanie kabla internetowego równolegle do przewodu energetycznego może powodować zakłócenia.
  • #2 20530953
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Po pierwsze - zapomnij o skrętce na tej odległości.
    Po drugie - żadne FTP.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20530957
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Nie będą tym przesyłane gigabajty danych.
    Wystarczą minimalne transfery nawet do 10Mbp/s

Nadal się nie będzie nadawać?
  • #4 20530969
    sosarek

Poziom 43  
    A jak ją uziemnisz z obu stron?
    Poza tym UTP - do 100 metrów.
    Kładź światłowód.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20530989
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    I po jednej i po drugiej stronie mam uziemienie.
    Po jednej szpilka uziemiająca 6 metrów (rezystancja około 8om)
    Po drugiej stronie uziom otokowy w budynku

Czytałem, że i tak się tylko z jednej strony uziemia skrętkę ekranowaną - może to bzdury.

Co do Twojej propozycji.
    Co wyjdzie taniej?
    światłowód czy może Ubiquiti M2?
  • #6 20530993
    sosarek

Poziom 43  
    Nie, tak się nie uziemnia ekranu kabla FTP.
    Policz sobie z zapasem światłowód albo używane M2/M5, CPE-210/510...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20531079
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1225
    Daniel_GSM napisał:
    Nie będą tym przesyłane gigabajty danych.
    Wystarczą minimalne transfery nawet do 10Mbp/s

Nadal się nie będzie nadawać?

Na 120 metrów, jest 90% szans na nawiązanie łączności.
    Musisz rozważyć czy chce Ci się ryzykować na 10%, gdy po zakopaniu kabla nie będzie chciało działać.
  • #8 20531901
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    120m to odcinek między elementami, do tego wszystkie zapasy, podejścia itd a z tego realnie zrobi się minimum 140m przewodu. 10Mbps będzie działać, ale musisz mieć switch zarządzalny, na którym na sztywno taki link wymusisz, inaczej ciągle będzie próbowało zmieniać synchronizację - będą przerwy w działaniu, utraty pakietów, wieszanie się mydelniczek itd.
    Chcesz bez problemów - kupujesz gotowy kabel światłowodowy z zaspawanymi końcówkami. Układasz w ziemi, końcówki do kaset, proste mediakonwertery i hula wszystko. Tanio, bez problemów z uziemieniem, zakłóceniami, wilgocią, degradacją itd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20533921
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    IC_Current napisał:
    120m to odcinek między elementami, do tego wszystkie zapasy, podejścia itd a z tego realnie zrobi się minimum 140m przewodu. 10Mbps będzie działać, ale musisz mieć switch zarządzalny, na którym na sztywno taki link wymusisz, inaczej ciągle będzie próbowało zmieniać synchronizację - będą przerwy w działaniu, utraty pakietów, wieszanie się mydelniczek itd.
    Chcesz bez problemów - kupujesz gotowy kabel światłowodowy z zaspawanymi końcówkami. Układasz w ziemi, końcówki do kaset, proste mediakonwertery i hula wszystko. Tanio, bez problemów z uziemieniem, zakłóceniami, wilgocią, degradacją itd.

I to jest konkretna odpowiedż.
    Powiedz mi tylko gdzie kupić 130 metrów kabla ziemnego światłowodowego z zaspawanymi końcówkami?
  • #10 20533941
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    Daniel_GSM napisał:

Powiedz mi tylko gdzie kupić 130 metrów kabla ziemnego światłowodowego z zaspawanymi końcówkami?
    Słynny portal aukcyjny.
    ale nie sknerz na długości jak mój kuzynek że zabrakło pół metra i trzeba było kombinować z ustawieniem odbiorników, krzywy rów i jego głębokość, grubości ścian i stropów... robią swoje, lepiej niech będzie zwinięte kilka metrów.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #11 20533967
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Daniel_GSM napisał:

Zadzwoń sobie np do Dipola w Krakowie. Mają dobrej jakości przewody i osprzęt. Dodatkowo pomogą Ci dobrać wszystkie elementy, tak żeby to było prawidłowo zmontowane. Przewodu bierz przynajmniej 20-30m więcej niż wynika z pomiarów - będzie zapas i możliwość pomanewrowamia w budynkach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje doprowadzić sieć internetową z routera na odległość 120 metrów, równolegle do kabla zasilającego 3-fazowego. Pojawiły się obawy dotyczące zakłóceń przy układaniu skrętki internetowej obok przewodu energetycznego. W odpowiedziach zasugerowano, że standardowa skrętka UTP nie sprawdzi się na takiej odległości, a lepszym rozwiązaniem byłby światłowód, który eliminuje problemy z zakłóceniami, wilgocią i degradacją. Użytkownik pytał o koszty oraz dostępność kabla światłowodowego z zaspawanymi końcówkami, a także o miejsca zakupu, co spotkało się z rekomendacjami dotyczącymi portali aukcyjnych oraz lokalnych dostawców, takich jak Dipol.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA