logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór właściwej żarówki GU10 do lampy ze ściemniaczem

zgorzelpl 10 Kwi 2023 14:09 429 3
REKLAMA
  • #1 20533156
    zgorzelpl
    Poziom 1  
    Witam,
    mojej mamie spaliła się żarówka z wejściem GU10. Ma starą wysoką lampę stojącą ze ściemniaczem - przekręca się pokrętło i im mocniej się przekręci tym żarówka mocniej świeci. Kupiłem jej nową żarówkę LEDową, ale ta miga jak stroboskop i nie da się jej używać normalnie. Zamówiłem przez internet żarówkę halogenową i ta z kolei wydaje mi się że niesamowicie się grzeje, aż za bardzo (ale świeci w miarę normalnie). W dodatku ta halogenowa na pudełku ma oznaczenie że nie wolno jej używać w mieszkaniach, a jedynie do oświetlenia pomieszczeń nie-mieszkalnych, wiec przez to i przez temperaturę trochę nie chce jej używać.

Kończą mi sie pomysły a na elektryce i oświetleniu nie znam się w ogóle. Czy ktoś wie jaką żarówkę mam kupić żeby było ok? Nie chce żeby mama była zmuszona do kupienia całej nowej lampy na LEDy.

Na zdjęciach ta przepalona żarówka.

Dobór właściwej żarówki GU10 do lampy ze ściemniaczem Dobór właściwej żarówki GU10 do lampy ze ściemniaczem Dobór właściwej żarówki GU10 do lampy ze ściemniaczem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20533331
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1355
    Lampa posiada ściemniacz do żarówek żarnikowych, więc takie kupuj, gdy nie chcesz przeróbek i kupowania nowej lampy. Ten ściemniacz nie obsłuży LED. Trzeba go wymienić na ściemniacz dedykowany dla LED gdy chcesz stosować ściemnianie LED. Od produkcji żródeł światła typu halogenowego (żarnikowych) powoli producenci odchodzą, więc i tak kiedyś czeka Cię przerbka lub zakup nowej lampy. A w ogóle stosując LED wydaje mi się, że zaoszczędziłbyś na energii, nie mówiąc o uniknięciu pożaru gdyby "halogen" zbyt mocno się nagrzał....
    Możesz też zastosować LED i zrezygnować ze ściemniacza (wyłączając go z obwodu) i dobierając odpowiednią moc LED w czasie zakupu aby nie było potrzeby ściemniać...
  • REKLAMA
  • #3 20533405
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    zgorzelpl napisał:
    Czy ktoś wie jaką żarówkę mam kupić żeby było ok? Nie chce żeby mama była zmuszona do kupienia całej nowej lampy na LEDy.

Taką samą jaka była, z dokładnością do mocy (nie wymieniaj żarówki 20W na 50W jeśli na tabliczce znamionowej pisze "max. 20W").
    Albo:
    elktrod napisał:
    Możesz też zastosować LED i zrezygnować ze ściemniacza (wyłączając go z obwodu) i dobierając odpowiednią moc LED w czasie zakupu aby nie było potrzeby ściemniać...
  • #4 20533408
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1087
    Skoro wcześniej był halogen z GU10, to grzał się tak samo jak ten co kupiłeś (jeśli ma taką sama moc).
    Pokaż zdjęcia tej lampy.
    Jeśli upierasz się na LEDa, to zastosuj tego:
    https://www.lampy.pl/philips-reflektor-led-gu10-par16-6-2w-warmglow.html
    Ma charakterystykę światła jak w halogenie (Warm Glow).
REKLAMA