logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ładowanie baterii roweru usb-c - Czy mogę baterię 48v 20Ah ładować małym prądem?

lukaszbanaszek89 13 Kwi 2023 12:58 3411 37
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę ładować baterię roweru elektrycznego 48 V 20 Ah małym prądem z ładowarki USB-C PD lub powerbanku i czy nie uszkodzi to baterii albo BMS?

Tak, ładowanie mniejszym prądem samo w sobie nie powinno zaszkodzić baterii, ale USB-C PD nie naładuje bezpośrednio pakietu 48 V — potrzebujesz napięcia 54,6 V i układu step-up z ograniczeniem prądu CC/CV [#20537634][#20538610][#20538621] Jeśli podłączysz do pakietu zbyt niskie napięcie, ładowarka po prostu się nie włączy albo przestanie ładować, a baterii nic się nie stanie [#20542417] W praktyce dla baterii 48 V e-bike stosuje się 54,6 V, a prąd ładowania można obniżać, ale musi to być zrobione po stronie ładowarki/przetwornicy, nie samym powerbankiem [#20538621][#20549837] Jeśli chcesz faktycznie ładować wolniej, prostszą drogą jest przeróbka oryginalnej ładowarki przez zmianę rezystora pomiarowego, zamiast kombinowania z samym USB-C [#20549837]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 20537631
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    Witam, mam baterię 48v 20Ah podobno ogniwa LG i tak sie zastanawiam czy mógłbym użyć ładowarki typu GaN 65w na usb-c PD do doładowywania tej baterii. Oczywiście w instrukcji piszą żeby ładować tylko oryginalną ładowarka moc 120W. Ale czy mógłbym mniejszym prądem poprzez Power Delivery i odpowiednią przejściówką naładować taka baterię, czy jej nie uszkodzi? Chocby powerbankiem z PD 22.5w minimalnie ją podładować wiem ze to by trwało pewnie z dwa dni ale sie zastanawiam czy nie zaszkodzi baterii.
  • Pomocny post
    #2 20537634
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    Baterii nie zaszkodzi ładowanie mniejszym prądem. Nawet to lepiej dla niej, pytanie jak to zniesie ładowarka.
  • #3 20537795
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    Własnie o to mi chodzi żeby od czasu do czasu ją potraktować mniejszym prądem w celu regeneracji i tp. Koszt ładowarki to grosze w porównaniu do baterii. Mi się wydaje ze ładowarka ma swoje zabezpieczenia i bedzie działac do granic swoich możliwości. Bo już sie przekonałem ze używając ładowarki o większej mocy psuje elektronike. Nie raz pomyliłem ładowarkę od roweru z laptopem i zepsułem zasilanie laptopa.
    Jakby ktoś jeszcze inny móglby mnie upewnic ze mniejszym prądem nie zepsuje bms baterii roweru byłbym wdzięczny.
  • #4 20537922
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    Tylko USB-C PD to podobno maksymalnie 20V jak chcesz z tego ładować baterię 48V? Chyba, że rower ma wejście USB-C i odpowiednie przetwornice.
  • Pomocny post
    #5 20537952
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ocena: 624
    Witaj, aby osiągnąć to co planujesz to musisz mieć cztery rzeczy.
    1. Ładowarka QC 4.0 nawet tą GaN 65W
    2. Wysokiej jakości przewód USB-C 100W
    3. Trigger - "wyzwalacz" napięcia 20V do ładowarki QC4
    4. Przetwornicę STEP-UP z ograniczeniem prądu ( CC CV ) oraz odpowiednie jej ustawienie na 54,6V i 1,2A dla ładowarki z punku nr 1. Może 1,3A ale trzeba sprawdzić ile będzie strat na tej przetwornicy.
  • #6 20538537
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    Ta przetwornica musi być obowiązkowo?
    2 pierwsze punkty mam i planuje takie coś kupić:
    8,85 zł 20%OFF | 100W 5A PD konwerter wyzwalacz Jack DC na typ C Femal 5.5/7.4 stop cynku z zasilaczem Light Head do laptopów Dell/HP/ASUS
    https://a.aliexpress.com/_EHI1Ndt
  • Pomocny post
    #7 20538610
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2547
    Gdyby ładowarka była ładowarką, to nie byłaby potrzebna dodatkowa przetwornica. Tzw. ładowarka to tylko zasilacz. Przetwornica podwyższająca ogranicza prąd ładowania i maksymalne napięcie jakie osiągnie bateria akumulatorów. Jak kupisz przetwornicę, to w roli zasilacza możesz użyć dowolny inny o odpowiedniej mocy. Jak masz zasilacz od laptopa, to pewnie nada się do zasilania przetwornicy i ładowania baterii. Prąd ładowania nie musi być duży, ważne żeby nie przekraczać maksymalnego napięcia.
  • Pomocny post
    #8 20538621
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    Dla baterii 48V od e-bike potrzebujemy ładowarki 54,6V chyba, że chcemy ją ładować tylko do połowy, więc potrzebna przetwornica step-up do tego napięcia.
  • #9 20538666
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    Ta przetwornica musi być obowiązkowo?
    2 pierwsze punkty mam i planuje takie coś kupić:
    8,85 zł 20%OFF | 100W 5A PD konwerter wyzwalacz Jack DC na typ C Femal 5.5/7.4 stop cynku z zasilaczem Light Head do laptopów Dell/HP/ASUS
    https://a.aliexpress.com/_EHI1Ndt

Dodano po 6 [minuty]:

Mam jeszcze 1 pytanie czy moge korzystać z baterii w trakcie jej ładowania? Zauważylem ze w trakcie ładowania moge jezdzić, szkodzi to jakos bardzo baterii?
  • #10 20538788
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2547
    Jeśli w trakcie ładowania zaczniesz odbierać energię, to ładowarka stanie się zasilaczem. Energia z ładowarki trafi do odbiornika zamiast do baterii akumulatorów. Może też być tak, że część energii trafi do baterii, część do odbiornika. Czy to zaszkodzi baterii? Nie powinno, ale jak zwykle są ale... Jeśli będzie się bateria wolniej ładować, to Ty będziesz zły, że trwa to długo. Jeśli bateria będzie się rozładowywać (pobór prądu większy niż możliwości ładowarki), to bateria się nadmiernie rozładuje i ewentualnie zablokuje ją PCM, żeby się nie uszkodziła.
  • #11 20538949
    jarroQ
    Poziom 31  
    JEDD napisał:
    Dla baterii 48V od e-bike potrzebujemy ładowarki 54,6V chyba, że chcemy ją ładować tylko do połowy, więc potrzebna przetwornica step-up do tego napięcia.

Racja, jak mogłem to przeoczyć? :D
  • #12 20541313
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1217
    Zastanawiam się po co Koledze autorowi takie kombinacje zwłaszcza, że jak sam pisze:
    lukaszbanaszek89 napisał:
    pomyliłem ładowarkę od roweru z laptopem i zepsułem zasilanie laptopa.
    Zakładam, że rower oprócz akumulatora ma do niego ładowarkę w komplecie.

Jeśli chodzi o doładowanie małym prądem, to zważywszy na pojemność 20Ah można przyjąć, że fabrycznie dołączona zapewnia właśnie ładowanie małym prądem.
    To oczywiście przypuszczenie.
    Jeśli jednak założyć, że do uzyskania pojemności 20Ah użyto ogniw wysokoprądowych 18650, to można przyjąć pojemność jednego jako 2Ah.

Po uwzględnieniu napięcia baterii na myśl przychodzi konfiguracja 13S10P o umownej pojemności 960Wh.

Snując dalej domysły...
    Zwykle producent dołącza ładowarkę o wydajności 2A, co pozwala na jej hermetyzację. i zakładam, że tak może być w przypadku autora.
    To tak okolu 10% dopuszczalnego prądu lądowania dla całej baterii, czyli ładowanie z dnia na dzień.

Doładowywanie z powerbanku uważam za zupełnie chybiony pomysł ze względu na niewielka wydajność i zbędną kombinację. A już tym bardziej podczas jazdy.
    Bo już się przekonałem że używając ładowarki o większej mocy psuję elektronikę.
    To nie moc tu decyduje a napięcie.
    Podłączenie ładowarki do laptopa to zasilenie jego wewnętrznego zasilacza napięciem ponad 2,5 krotnie wyższym od nominalnego (54,5V zamiast 20V). Nic dziwnego, że nie przeżył.

I na koniec. Przyjmuje się, że na czas przechowywania najlepiej nieco rozładować baterię tak, by na ogniwo przypadało ok. 3,7V. Po przemnożeniu przez 13 wychodzi ok. 48V.
  • #13 20541554
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    Chodzi mi o jeszcze wolniejsze ładowanie. W piwnicy w bloku mam jakieś ograniczenia pradu - wszelkie użądzenia elektryczne działają na pól gwizdka i tam ładując baterie dłużej mam wrażenie ze jest lepiej naładowana. Laptopa ładując z powerbanka 10w tak samo mam wrażenie ze bateria dłuzej trzyma.
  • #14 20541568
    W.P.
    Chodzi mi o jeszcze wolniejsze ładowanie.
    W takim razie czy nie lepiej nieznacznie przerobić oryginalną ładowarkę by ładowała mniejszym prądem?
  • #15 20542011
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    W.P. napisał:
    nieznacznie przerobić

To chyba wyższa szkoła elektroniki.
    Albo skorzystać z innej ładowarki takiej jak ta po prawej (fajna lekka z wiatraczkiem)
    Ładowanie baterii roweru usb-c - Czy mogę baterię 48v 20Ah ładować małym prądem?
    Tylko mnie odstrasza napis na baterii "używać tylko dedykowanej ładowarki"
    Szybsza ładowarka może sie przydać w kryzysowych sutuacjach.
    Przy okazji zapytam z ciekawosci czy do roweru 48v z dwoma silnikami 750W można użyć takiej baterii?
    Ładowanie baterii roweru usb-c - Czy mogę baterię 48v 20Ah ładować małym prądem?
  • Pomocny post
    #16 20542231
    W.P.
    Albo skorzystać z innej ładowarki takiej jak ta po prawej (fajna lekka z wiatraczkiem)
    Ta nie nadaje się, gdyż jest przeznaczona do pakietu 10S.

Dla rozwiania wątpliwości...
    Charakterystyka obciążenia akumulatora Li_Ion ma najmniejsze nachylenie w zakresie napięć 3,6 - 3,7V. Oczywiście zależy to od rodzaju i producenta ogniwa, ale zwykle najbardziej płaski przebieg jest w tej okolicy napięcia.
    Stąd w niektórych opisach przyjmuje się jako napięcie nominalne 3,6V a w innych 3,7V.

Pojawił się tym sposobem pewien akceptowalny przez wszystkich bałagan w nazewnictwie. Otóż pakiet 10S (10 szeregowo połączonych ogniw) to pakiet 36V.
    Ale pakiet tych samych ogniw ale 13S to już pakiet 48V. Dlaczego nie 46,8V albo 47V?
    Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, amatorzy gubią się.

Żeby bardziej "zakręcić" na ładowarce 36V podaje się napięcie 42V. To wypadkowe napięcie do jakiego naładuje się bateria 10S (10 x 4,2V). Oczywiście dla 13S będzie to 54,6V.
    Powyższe wartości wynikają z maksymalnego dopuszczalnego napięcia dla pojedynczego ogniwa - 4,2V.

Co do przeróbki, to przyznaję, trochę mnie poniosło. Jakkolwiek to prosty zabieg, to wymaga zarówno warsztatu, miernika, szuflady tzw. "przydasiów", doświadczenia etc. Przepraszam, wycofuję się.
    Tylko mnie odstrasza napis na baterii "używać tylko dedykowanej ładowarki"
    I żadnej innej. To oznacza, że koniecznie musi być zgodne napięcie, w Twoim przypadku 54,6V. Wydajność prądowa dowolna ze względu na konfigurację baterii (przypuszczam, że 10P) czyli do 20A ale zarazem ograniczona ze względu na złącze ładowania (tez nie znam) do co najwyżej 5A.
    Przy okazji zapytam z ciekawości czy do roweru 48v z dwoma silnikami 750W można użyć takiej baterii?
    Niewiele z tego zdjęcia wynika.
    Po pierwsze należałoby upewnić się co jest w środku.
    Jeśli notacja zapisu "52V" jest taka sama jak omówiona wyżej to oznacza, że napięcie jest o nieco ponad 8% wyższe.
    Sterownik silnika zwykle toleruje niewielkie wzrosty ponad parametry nominalne. Jednak wyrocznią może tu być tylko lista danych technicznych. Zbyt droga materia do takich eksperymentów.

Poza tym takie pakiety akumulatorów zwykle wyposażone są w jakiś typ złącza, innego dla każdego producenta. Często takie złącze oprócz [+] i [-] posiada jeszcze kilka pinów informacyjnych, którymi kontroler silnika sprawdza m. in. temperaturę ogniw i często... czy bateria jest z właściwej "stajni" :)
  • #17 20542270
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    Czyli mówiąc prościej Twoim zdaniem ta ładowarka nie będzie wogóle ładować czy naładuje baterię do połowy lub czy po dłuższym użytkowaniu zdegraduje baterię?
    W laptopie z Power Delivery cokolwiek podłacze to będzie ładować ewentualnie wolniej ale nie szybciej niż 65w.
    A takie wymysły jak na zdj nie będzie dzialać?
  • Pomocny post
    #18 20542417
    W.P.
    Czyli mówiąc prościej Twoim zdaniem ta ładowarka nie będzie w ogóle ładować czy naładuje baterię do połowy lub czy po dłuższym użytkowaniu zdegraduje baterię?
    Wcale się nie włączy.
    Po podłączeniu akumulatora na zaciskach ładowarki pojawi się bieżące napięcie akumulatora, np. 50V. To zablokuje przetwornicę w zasilaczu i zapali zieloną diodkę.

Baterii nic się nie stanie.

Co do laptopa, to zasilany jest zasilaczem, nie ładowarką. To podobne urządzenia ale trochę różne.
    Ładowarka to zasilacz z dodatkowym członem w postaci ogranicznika prądu. Zasilacz (w rozumieniu zasilacz) tego nie ma.
  • #19 20543987
    jarroQ
    Poziom 31  
    Wracając na początek. Oryginalna ładowarka 120W to zaledwie 2.2A dla pakietu 54,6V. Nie ma żadnego sensu aby ładować pakiet jeszcze wolniej.
    Teoria o wolnym ładowaniu i przez to dłuższym działaniu pakietu na jednym ładowaniu to sci-fi.
    Tak na prawdę ładowarka 120W do tego pakietu powinna nazywać się "very low speed charger".
    Ja bym do tego pakietu zastosował ładowarkę 270W.
    Do G30D 15300mAh mam ładowarkę 5A - 210W (oryginalna, zalecana przez NINEBOT).
  • #20 20544069
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20545125
    jarroQ
    Poziom 31  
    @eurotips Jeśli taka sytuacja wystąpi to niestety ale pakiet będzie problematyczny w użytkowaniu i nadaje się do regeneracji. Rozjazd rezystancji wewnętrznej to najgorsze co może być :(.
    Jednak rzadko się z tym spotykam. Nie serwisuję badziewia w klonach xiaomi. Ogniwa w tym sprzęcie to śmietnik - odpady które zalewają "ekologiczną" Europę. Pakiety 10S2P do tanich hulajnóg to już całkiem dno.
    Dobre pakiety trzymają równą rezystancję aż do końca sensownej pojemności. Nie trzeba ich nawet balansować. Mam pakiet 5S1P przy wkrętarce. Używana non stop bez BMS'a i balansera. Już 6 lat mi służy. Ogniwa mają równe napięcia. Trzeba tylko wiedzieć jak o taki pakiet dbać.
    Kolejny przykład to bateria standardowa 7800mAh 10S3P LG M26.
    Pojemność zjechała na 3600mAh. Dziwię się że klient jeszcze na tym jeździł przy zasięgu 7-8km na jednym ładowaniu. Ogniwa mają równe IR oraz napięcie.
  • #22 20545286
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20545455
    W.P.
    W piwnicy w bloku mam jakieś ograniczenia prądu - wszelkie urządzenia elektryczne działają na pól gwizdka i tam ładując baterie dłużej mam wrażenie że jest lepiej naładowana.
    To zrozumiałe. Ładujesz w piwnicy, więc nie stoisz nad ładowarką i nie czekasz na zapalenie zielonej diody.
    Po prostu dochodzi do pełnego naładowania, które trwa dalej po zmianie koloru diody.

Podłączony w szereg amperomierz pokazałby dalej wpływający do akumulatora prąd.
  • #24 20546516
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    W.P. napisał:
    trwa dalej po zmianie koloru diody

Ciekawe tego się nie spodziewałem.
    Za bardzo lubię niepotrzebnie kombinować ale fajnie rozważyc alternatywy i nabrać trochę wiedzy.

Dodano po 56 [minuty]:

W.P. napisał:
    Sterownik silnika zwykle toleruje niewielkie wzrosty ponad parametry nominalne. Jednak wyrocznią może tu być tylko lista danych technicznych. Zbyt droga materia do takich eksperymentów.

Zauważylem ze w ustawieniach sterownika jest opcja przestawiania napiecia z 48 na 32, 52, 6ileś tam nawet.
    Zapewne kompozycja tej baterii to 14sp5.
    Gwarancja na sterownik to 6miesięy. Łatwo taki sterownik spalić?

Rower powinien osiagnąć prędkośc conajmniej 55km/h ale max to 51 które realnie udało mi się osiągnąć. Wiem że to wszystko zależy od baterii dla tego tak sobię mażę o jakiejś lepszej.
  • #25 20546639
    W.P.
    Nie wiem gdzie planujesz jeździć, ale wyobraź sobie upadek przy 50km/h. Ja raz jechałem - piękna pogoda, pusta droga, równy asfalt i... Świadomość, że jeśli coś wyjdzie nie tak, to ten piękny asfalt zadziała na moje łokcie jak ostry i nieubłagany pilnik.
    Pomyśl o tym.

Jeżdżę codziennie przez miasto i poza centrum. Z perspektywy kilkunastu lat uważam, że 30-36 to górna wartość, przy której można zapanować nad rowerem.
  • #26 20546646
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    W.P. napisał:

Zauważylem ze w ustawieniach sterownika jest opcja przestawiania napiecia z 48 na 32, 52, 6ileś tam nawet.
    Zapewne kompozycja tej baterii to 14sp5.
    Gwarancja na sterownik to 6miesięy. Łatwo taki sterownik spalić?

Rower powinien osiagnąć prędkośc conajmniej 55km/h ale max to 51 które realnie udało mi się osiągnąć. Wiem że to wszystko zależy od baterii dla tego tak sobię mażę o jakiejś lepszej.
  • #27 20546701
    jarroQ
    Poziom 31  
    eurotips napisał:
    Markowe ogniwa trafiają się w jednej na 10 baterii. Reszta to odrzuty które nie przeszły testów u producenta.
    Do tego dochodzą "balansery" gdzie elementem wykonawczym jest rezystor 47R.

Nie obserwuję tego w Xiaomi i Ninebot. To na prawdę dobre pakiety. Ogniwa EVE znoszą więcej cykli niż mi się wydawało.
    W tych bateriach jest zaimplementowany balanser ale cele są wyprowadzone przez rezystory 1k ( poza B- i B5). Maksymalny prąd balansowania jaki jest możliwy to 4.2mA. Na termowizji jednak nigdy nie zauważyłem aby balansowanie było kiedykolwiek aktywne. (celowo doprowadziłem do rozbalansowania jednej celi)

Przez lata pracy z dobrej jakości ogniwami w pakietach dochodzę do wniosku że pakiet który wymaga balasnowania nie jest dobrym pakietem.
    Z każdym ładowaniem lub co którymś z kolei musiałby się rozjeżdżać co poddaje pod wątpliwość sprawność ogniw.
    Dla mnie taki pakiet nadaje się do regeneracji.
    Skoro napięcia się rozjeżdżają jest tego jakiś powód. Przywiera coś niepotrzebnie w BMS, uszkodzona jest sama sekcja balansera, ogniwa mają lekkie wewnętrzne zwarcie, pojemność jednego lub więcej ogniw w danej celi drastycznie utraciła pojemność lub skoczyła im rezystancja wewnętrzna, ewentualnie w ogniwie wzrosło ciśnienie i wystrzeliło zabezpieczenie pod biegunem dodatnim czyli nastąpiło odłączenie ogniwa z celi.
    Jednak w tym przypadku rozbalansowanie widoczne będzie tylko przy rozładowywaniu i po. Po naładowaniu pakiet powinien być równy.
    Zależy to też od momentu wystrzelenia zabezpieczenia. Jednak zwykle dzieje się to gdy pakiet dochodzi do 4.1-4.2V na celę.
  • #28 20549243
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    >>20546639

Mam 8 km długą i monotonną ścieżkę rowerową prowadzącą do zakładu pracy. Raz piesi szli grupką obok siebie po całej szerokości ścieżki i przy 40 km/h nie mając tylnych hamulców, byłem zmuszony skręcić na pas zieleni, na którym się wywaliłem. Nie było tak źle, bark spuchnięty przez 2 tygodnie. Większe kuku sobie zrobiłem nożykiem cienkim przecinając trototkę, palec miesiąc się goił i prawa ręka praktycznie bezużyteczna. Ale to było na małym kołach 20 cali elektrycznym składaku. Teraz na kołach 26x4.0 rower jest praktycznie niewywracalny.
  • #29 20549350
    W.P.
    Raz piesi szli grupką obok siebie po całej szerokości ścieżki...
    A ja kiedyś miałem "namierzoną" zwartą grupkę pieszych przede mną, idących równoległym do ścieżki chodnikiem. Długo szli grupą.

W pewnej chwili niesforny 3-4 latek oderwał się wprost pod rower. Błyskawiczny skręt w prawo i poczułem na twarzy gałązki jaśminu. Gesty krzak wyhamował rower krzywiąc nieznacznie wysięgniki kierunkowskazów.

Na szczęście jeżdżę w okularach. Gdybym ich nie miał... Nie chcę myśleć.

Wiem, że ta wstawka nie porusza tematu wątku, ale warto o tym mówić.
    Kask i okulary to podstawa. Z politowaniem patrzę na śmiałków jeżdżących rowerami bądź hulajkami po zatłoczonym centrum z golą głową. Bardziej to głupota niż bohaterstwo.
    Jazda przez miasto w suchy dzień bez okularów pozwala odczuć na własnej skórze ile kurzu jest w powietrzu.
  • #30 20549385
    lukaszbanaszek89
    Poziom 3  
    >>20546639

Mam 8km długą i monotonną ścieżke rowerową prowadzącą do zakładu pracy. Raz piesi szli grupką obok siebie po całej szerokości ścieżki i przy 40km/h nie mająć tylnych hamulców byłem zmuszony skręcić na pas zieleni na którym sie wywaliłem. Nie było tak zle bark spuchnięty przez 2 tygodnie. Wieksze kuku sobie zrobiłem nożykiem cienkim przecinając trototkę, palec miesiąc się goił i prawa ręka praktycznie bezużuyeczna. Ale to było na małym koła 20 cali elektrycznym składaku. Teraz na kołach 26x4.0 rower jest praktycznie niewywracalny.

Dodano po 6 [minuty]:

Odnośnie ładowania kolegi powyżej -
    W.P. napisał:
    Wcale się nie włączy.

Ta wieksza ładowarka z wiatraczkiem rzeczywiście nie ładuje baterii ale ta mniejsza ładuje (zapala się czerwona lampka). Dziwne bo widzę że parametry ładowarki są podobne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości ładowania baterii roweru elektrycznego 48V 20Ah (prawdopodobnie z ogniwami LG) ładowarką USB-C PD o mniejszej mocy niż oryginalna 120W. Potwierdzono, że ładowanie mniejszym prądem nie uszkodzi baterii, a nawet może być korzystne dla jej regeneracji, pod warunkiem odpowiedniego ograniczenia napięcia i prądu. Jednak standardowe ładowarki USB-C PD oferują maksymalnie 20V, co jest niewystarczające do bezpośredniego ładowania baterii 48V (wymagane jest około 54,6V). W związku z tym konieczne jest zastosowanie przetwornicy step-up z regulacją prądu i napięcia oraz odpowiedniego triggera do ładowarki QC 4.0, aby podnieść napięcie do wymaganego poziomu i kontrolować prąd ładowania.

Dyskutowano także o ryzyku uszkodzenia elektroniki przy użyciu niewłaściwych ładowarek oraz o różnicach między zasilaczem a ładowarką (ładowarka posiada ogranicznik prądu). Poruszono temat ładowania baterii podczas jazdy, gdzie ładowarka staje się zasilaczem, co nie powinno szkodzić baterii, ale może wydłużyć czas ładowania lub prowadzić do rozładowania baterii, jeśli pobór prądu przekracza możliwości ładowarki.

Wielu uczestników podkreśliło, że oryginalna ładowarka 120W (około 2,2A przy 54,6V) jest już ładowarką o niskiej mocy, a wolniejsze ładowanie ma sens głównie przy zużytych pakietach, gdzie mniejszy prąd pozwala na lepsze wyrównanie ogniw i dłuższą żywotność baterii. Wskazano też na możliwość modyfikacji oryginalnej ładowarki poprzez zwiększenie rezystancji pomiarowej, co obniży prąd ładowania.

Poruszono kwestie jakości ogniw i pakietów, gdzie markowe ogniwa (np. LG, EVE) są rzadkością, a wiele baterii to odrzuty lub niskiej jakości ogniwa, co wpływa na konieczność stosowania odpowiednich metod ładowania i regeneracji.

Autor podzielił się doświadczeniami z różnymi ładowarkami i warunkami napięcia w instalacji elektrycznej (np. w piwnicy), gdzie niższe napięcie powoduje wolniejsze ładowanie, co w jego odczuciu korzystnie wpływa na baterię. Próbował też ładować baterię przez USB-C, co spowodowało uszkodzenie ładowarki, ale nie baterii.

Dodatkowo omówiono kwestie bezpieczeństwa jazdy na rowerze elektrycznym z dużą prędkością (do 51 km/h) oraz wpływ ustawień sterownika na napięcie i ryzyko uszkodzenia. Podkreślono znaczenie stosowania kasku i okularów ochronnych podczas jazdy.

Podsumowując, ładowanie baterii 48V 20Ah mniejszym prądem jest możliwe i bezpieczne, ale wymaga odpowiedniego sprzętu (przetwornica step-up, trigger QC, wysokiej jakości przewody) oraz uwzględnienia specyfiki napięć i prądów ładowania. Próby ładowania bezpośrednio przez USB-C bez odpowiednich konwersji są ryzykowne i mogą uszkodzić ładowarkę. Wolniejsze ładowanie ma sens szczególnie przy regeneracji starszych pakietów, a oryginalna ładowarka 120W jest już ładowarką o niskim prądzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA