logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Cieknący zawór grzejnika - naprawa czy wymiana? Porady dotyczące pokrętła

aabba31 18 Kwi 2023 12:34 1116 10
REKLAMA
  • #1 20545253
    aabba31
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam.Zaczęło mi cieknąć z zaworu przy grzejnikach .Co z tym zrobić da się uratować czy pozostaje wymiana chodzi o pokrętło Cieknący zawór grzejnika - naprawa czy wymiana? Porady dotyczące pokrętła
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20545297
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 925
    Można wymienić zawór na nowy - trochę roboty, ale potem spokój na jakiś czas.
    Można też poczekać cierpliwie aż cieknąca woda z kamieniem uszczelni zawór - potem będzie szczelny aż do momentu gdy ktoś znów zacznie nim kręcić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20545301
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4640
    Zazwyczaj da się naprawić, ale nie owijając nad nakrętką, ale pod. Trzeba usunąć te kłaki, następnie poluzować i odkręcić nakrętkę, pod nią będzie na osi tulejka, którą też trzeba poluzować, bo może być zarośnięta rdzą. Jeśli się ją da podnieść do góry, to trzeba kawałek sznurka, ale nie z tworzywa, tylko naturalny , lub nawet grubą nić( szpagat)owinąć wokół ośki (ze dwa obroty), można trochę posmarować towotem, lub nawet smalcem. Następnie zsunąć na dół tulejkę, założyć nakrętkę z dokręcić z taką siłą, by dało się obracać pokrętłem. Wprawdzie zawór ten ma z 50 lat, ale powinno się go udać naprawić.
  • Pomocny post
    #4 20545322
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    stanislaw1954 napisał:
    Zazwyczaj da się naprawić, ale nie owijając nad nakrętką, ale pod. Trzeba usunąć te kłaki, następnie poluzować i odkręcić nakrętkę, pod nią będzie na osi tulejka, którą też trzeba poluzować, bo może być zarośnięta rdzą. Jeśli się ją da podnieść do góry, to trzeba kawałek sznurka, ale nie z tworzywa, tylko naturalny , lub nawet grubą nić( szpagat)owinąć wokół ośki (ze dwa obroty), można trochę posmarować towotem, lub nawet smalcem. Następnie zsunąć na dół tulejkę, założyć nakrętkę z dokręcić z taką siłą, by dało się obracać pokrętłem. Wprawdzie zawór ten ma z 50 lat, ale powinno się go udać naprawić.
    . Zamiast tego sznura można ukręcić sznurek z pakuł. Koniecznie go nasmarować (towotem lub - najlepiej - pastą do gwintów). Taka napraw będize doraźna, a zawor i tak trzeba będzie wymienić (takie zawory często ciekną na wrzecionie, zwłaszcza, gdy sie je zacznie kręcić po wielu latach nieużywania). Czyli (jesli się próbuje naprawić: zdjąć pokrętło, odkręcić nakrętkę kapturową dociskającą dławik, wyciągnąc dławik (np. szczypcami - kombinerkami), wyciągnąć (np. drutem) resztki starego uszczelnienia, okręcić sznurkiem azbestowym lub pakułami nasyconymi pastą do gwintów, wcisnąć dławik i dokręcić go nakrętką kapturową. Potem założyć pokrętło. W ogóle to ideałem byłoby (jeśli w ogole chce się naprawić taki stary zawór) zamiast sznurka azbestowego wepchnąć oring o odpowiednich wymiarach (będzie lepiej uszczelniać, dopóki guma się nie zepsuje - wysoka temperaturą ją niszczy).
  • Pomocny post
    #5 20545356
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    stanislaw1954 napisał:
    Zazwyczaj da się naprawić
    oczywiście. Wymiana czy naprawa trza spuścić wodę albo zamrozić. To lepiej wymienić pamiętając o dobraniu zaworu pod względem długości i średnicy (ten ma chyba mniej niż 1/2"?).
    ps. a już myślałem, że tylko ja dziaduję naprawiając nieraz głowice.
    ps. taka ciekawostka: mój kolega zarabia wymieniając głowiczki w nietypowych bateriach.
  • #6 20545364
    aabba31
    Poziom 3  
    Dziękuje za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20545578
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    ppwielki napisał:
    stanislaw1954 napisał:
    Zazwyczaj da się naprawić
    oczywiście. Wymiana czy naprawa trza spuścić wodę albo zamrozić. To lepiej wymienić pamiętając o dobraniu zaworu pod względem długości i średnicy (ten ma chyba mniej niż 1/2"?).
    Wielkość powinna być wybita na korpusie zaworu (w calach albo w milimetrach). Ze zdjęcia trudno wnioskować, ale na pewno nie jest mniejszy niż 1/2'', gdyż jest wkręcony przez nyple redukcyjne, czyli rura ma mniejszy rozmiar gwintu niż zwór (stąd potrzebne były te redukcje). Pewnie jest 1/2'', a rura 3/8''. Ja rozpoznaję wiekość wzrokiem, ale nie na zdjęciu.
  • Pomocny post
    #8 20545651
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4640
    Zbigniew Rusek napisał:
    okręcić sznurkiem azbestowym lub pakułami nasyconymi pastą do gwintów
    Sznur azbestowy nie nadaje się do instalacji CO. Jeśli już, to do pary wodnej. Pakuły, też służą do innych celów. W zasadzie najbardziej odpowiedni jest sznur łojowy, który zastępuje się sznurkiem nasączonym towotem, by ośka chciała się lżej obracać. Może być o-ring, ale wtedy warto by było jednak szukać wytrzymały na temperaturę , czyli nie czarny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 20547263
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 950
    No i jeszcze autor nie napisał czy to jest parterowy/piętrowy dom czy może parter w 10 piętrowym bloku - w tym drugim przypadku trzeba się trochę zmobilizować bo ciśnienie wody /i to gorącej/ w instalacji jest duże i trzeba być na to przygotowanym...
  • #11 20763842
    aabba31
    Poziom 3  
    Dziękuje problem rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ Cieknący zawór grzejnika można naprawić lub wymienić. Naprawa polega na usunięciu zanieczyszczeń, poluzowaniu nakrętki i zastosowaniu naturalnego sznurka lub pakuł nasączonych pastą do gwintów. W przypadku wymiany, należy spuścić wodę lub zamrozić instalację, a także dobrać odpowiedni zawór pod względem długości i średnicy. Warto zwrócić uwagę na ciśnienie wody, szczególnie w wyższych budynkach. Użytkownicy podkreślają, że starsze zawory często ciekną na wrzecionie, co może wymagać wymiany po doraźnej naprawie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA