logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Panda 1,0 SPI 93r - Praca silnika a serwo hamulca.

moonchild 22 Kwi 2023 21:55 771 6
REKLAMA
  • #1 20551403
    moonchild
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Zrobiłem w Pandzie hamulce. Panda z roku 93, silnik fire 1,0. Mechanicznie jak Uno. Zamontowana nowa pompa, nowe cylinderki, nowe zaciski, klocki, szczęki. Wszystkie części fabrycznie nowe, oryginalne zaciski Fiat, szczęki Fiat, klocki Fiat a cylinderki Metelli. Przed remontem wszystko działało prawidłowo ale pompa puszczała płyn do serwa i jesienią jeździłem już z butelka płynu i co chwilę dolewałem.

Odpalam... Silnik nierówno pracuje na jałowym. Naciskam hamulec, pracuje równo. Puszczam, żniw nie równo.
    Serwo padło..?? Powietrze ciągnie czy jak...?
    W ogóle przelałem przez układ z litr płynu. Czysto we wszystkich odpowietrznikach, hamulec twardy jak trzega. Po odpaleniu bierze przy samej podłodze i taki jakiś gumowy jest. Wycieków nigdzie nie ma...

Czytałem o awariach serwa i wszędzie pisze, że jak serwo padnie to pedały twardy i wysoko, że przy wciśnięciu hamulca obroty idą w górę i stają się niestabilne bo ssie fałszywe powietrze. Nawet kiedyś tak miałem w Uno.

W tej Pandzie jest dokładnie na odwrót...!

O co kaman...??

Link do filmiku:

• REKLAMA
  • #2 20551881
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 767
    odłącz wąż od serwa i go zatkaj i się samo okaże, jak będzie silnik dobrze pracować no to wymień serwo, pewnie będzie pasować też od innych Fiatów
  • REKLAMA
  • #3 20551940
    moonchild
    Poziom 14  
    No nie jestem pewien czy będzie. Wizualnie takie samo miało też Uno, Cinquecento czy Seicento a nawet późniejsze Pandy. No ale to wizualnie...
    Czy czasem nie jest tak, że serwo ma np różną siłę wewnętrznej sprężyny czy membrany i jest ściśle skorelowane z pompą hamulcową itp...?
    Wolałbym to wiedzieć bo to jest wchj roboty.. Niestety nie da się wyjąć serwa bez odpinania pompy hamulcowej od układu...
  • REKLAMA
  • #4 20552041
    michal_rybka
    Poziom 35  
    jeśli tylko pasuje na mocowania to będzie pasować a mocowania serwa w Fiatach są chyba zawsze takie same, ważne jest żeby pompa hamulcowa nie była ani troszkę naciśnięta w stanie spoczynku, bo hamulce nie będą "wracać" musi być troszkę luzu, więc najlepiej założyć komplet serwo+pompa.
    załóż sobie cały zestaw serwo+pompa z seja i tyle, nie jest to aż tak straszliwie dużo roboty, bez przesady, jak dopiero co pompę wymieniałeś to już odpowietrzniki masz zruszone czyli najgorsze za Tobą
  • REKLAMA
  • #5 20552393
    moonchild
    Poziom 14  
    No u mnie jest problem bo mam ciasny garaż i jedną žabę. Muszę wszystkie 4 koła zdjąć, postawić auto na koziołkach i syna ściągnąć by mi popompowal. Najgorsze to lewarowanie auta bo szczególnie przód muszę na kilka razy żeby koziołek wszedł pod mocowanie wahacza... Za progi nie na mowy. Nie to że zgnite, wręcz przeciwnie. Nie chcę uszkodzić powłok. Panda ma równo 30 lat i absolutne zero korozji....

Co do serwa to może i racja z tym Sejem. Nie wejdzie tylko zbiorniczek od Seja bo musi płaski oryginalny. Panda na kolo zapasowe w komorze silnika dokładnie nad tym zbiorniczkiem.
  • #6 20552461
    michal_rybka
    Poziom 35  
    nie marudź, ja nie mam żadnego garażu, a i żabę mam tylko taką chińską a nie taka prawdziwą wielką i wszystko na dworze robię, i jak się chce to się wszystko da :)
    owszem do pompowania kogoś potrzeba, ale może to być ktokolwiek, wciskanie cyklicznie hamulca nie wymaga żadnych kompetencji :) mi w tym pomaga Żona, jak jej nie ma to nawet babcia raz pomagała ;) córka jeszcze za mała, choć może już teraz by dała radę :)
    można też zrobić "automat" do wciskania hamulca z dowolnego starego siłownika pneumatycznego, 2 sprężyn z wersalki, 2 elektrozaworów (pneumatycznych lub od LPG) i przerywacza (w sumie nawet od migaczy by się mógł nadawać). no i oczywiście sprężarkę trzeba mieć

co do podnoszenia to ja tam nie podnoszę do tego auta, zawszę jakoś tam wlezę pod tylni zderzak, a przednie koła odpowietrzam po skręcie na maxa i od boku bo wtedy jest dojście do zacisków i odpowietrzników

miałem Marabelkę to wiem jak tam jest (kiedyś za 450zł kupiłem) :) ale koło pod maską to fajna sprawa, nie wala się w bagażniku, tylko butli LPG wtedy nie bardzo jest gdzie założyć, bo niema wnęki, no ale jak to nie jest auto do codziennej jazdy tylko klasyk to niema takiego problemu
  • #7 20552776
    moonchild
    Poziom 14  
    No to rozkminione.!

Serwo padło. Po wyłączeniu silnika słychać. Piiiiiiuuuuuuu..
    Zdjąłem zaworek, zaślepiłem palcem i obroty jak nowe.
    Podpiąłem serwo które znalazłem w gratach w garażu. Nawet nie pamiętałem, że mam.ibto od Pandy, chic z rocznika 2002. Jest identyko jak od CC/SC. Różnica tylko taka że w CC/SC zaworek jest na wężyki a nie w serwie. Podpiąłem je tak luzem i jest super.
    Udało mi się trochę odciągnąć pompę hamulcowa bez rozszczelnienia. Zobaczymy czy serwo wyjdzie. Jak się uda to będzie cyc.

PS
    Trochę leniwy jestem, to fakt... 😁 Fiat Panda 1,0 SPI 93r - Praca silnika a serwo hamulca. Fiat Panda 1,0 SPI 93r - Praca silnika a serwo hamulca. Fiat Panda 1,0 SPI 93r - Praca silnika a serwo hamulca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał problemy z pracą silnika w Fiacie Panda 1,0 SPI z 1993 roku po wymianie układu hamulcowego. Po zainstalowaniu nowej pompy, cylinderków, zacisków i klocków hamulcowych, silnik pracuje nierówno na jałowym, a po naciśnięciu hamulca obroty stabilizują się. Użytkownik podejrzewa awarię serwo hamulca, które może zasysać powietrze. Po odłączeniu węża od serwa i jego zatyczce, silnik zaczął pracować prawidłowo, co potwierdziło przypuszczenia o uszkodzeniu serwa. Użytkownik znalazł serwo z nowszego modelu Pandy, które pasuje do jego pojazdu, co może rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA