logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przesyłka z Japonii - jak opłacić VAT? Czy obsługa celna kosztuje?

staś pytalski 11 Maj 2023 21:03 3666 12
REKLAMA
  • #1 20576568
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1436
    Dzień dobry Wszystkim,
    Zakupiłem używany zegarek w Japonii.Wartość zegarka to jakieś 200-220zł z wysyłką. Wiem, że za przedmiot muszę zapłacić VAT. Nie ma opcji, żeby to ominąć, bo przesyłkę nadaje firma, nie ma opcji GIFT, przekłamania wartości itd.
    Mam opcję, że ja mogę opłacić VAT z góry, przez portal sprzedającego.

Pytanie, czy lepiej jak opłacę z góry? Czy lepiej jak to przyjdzie do Polski? W drugim przypadku, nie wiem kto to będzie "obsługiwał" od strony celnej, czy to coś kosztuje, nawet nie znam przewoźnika, którym to zostanie wysłane. Kwota VAT naliczona w PL będzie taka sama, ale przypuszczam, że dojdzie jakaś kwota za obsługę celną i nie chciałbym się zaskoczyć kwotą.
    Ktoś ma jakieś doświadczenia?
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 20608831
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Odpowiadam sam sobie, ale wyglądało to w następujący sposób. Sklep dał mi możliwość opłacenia VAT przy opłacie wysyłki i z tej opcji skorzystałem
    Stawka VAT to 23%.
    Obciążony był tylko zakup, a nie, jak gdzieś czytałem zakup plus koszta wysyłki itd.
    Sama paczka po opuszczeniu Japonii miała status listu poleconego priorytetowego, o losach którego nic nie wiadomo, dopóki nie trafił do Warszawy - gabaryt podchodził pod rozmiar "B" do paczkomatu.
    Jedyna opłata, którą musiałem uiścić listonoszowi, to 8,50zł za (tak mi się wydaje) obsługę celną.
    Status przesyłki ZCPP to chyba jakaś komórka Zgłoszeń Celnych Przywozowych Pocztowych (ZCPP) i pewnie tam sprawdzają czy opłaciliśmy VAT itd.
    Cła w moim przypadku nie było, bo zakup był poniżej 150 Euro.
    Za jakiś czas spróbuję zamówić, bez opłacania VAT i pewnie pomęczę się dłużej, ale sprawdzę co i jak zostanie wyliczone po stronie polskiej.
    Dla miłośników zakupów podpowiem, że pewne rzeczy mogą być już tam obciążane 10% podatkiem. Opłaty jak wysyłka do pośrednika, wysyłka od pośrednika do Polski mogą przewyższyć wartość zakupu.

Przesyłka z Japonii - jak opłacić VAT? Czy obsługa celna kosztuje?
  • #3 20759224
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Zamówiłem drugą przesyłkę. Towar taki sam, używany. Wartość zakupu porównywalna. Nie opłaciłem VAT u sprzedawcy.
    Listonosz przyszedł z paczką, powiedział, że do opłaty jest 41,50 PLN, w tym niezależnie czy VAT opłacony, czy nie opłata dla Poczty Polskiej 8,5 PLN. Wychodzi 33 PLN. jakieś 3-4 PLN więcej jak VAT bym opłacił przy zamówieniu wysyłki. Nie wiem czy jest możliwość uniknięcia opłaty VAT ale jak widać chyba nie ;).
  • REKLAMA
  • #4 20759513
    puchalak
    Poziom 20  
    Ocena: 229
    Bardziej intryguje co Ty ciągniesz z tej Japonii.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 20759567
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 846
    Słodycze też mogą być używane. Np. lizak nie musi być całkiem wylizany :).
  • #8 20759592
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1129
    Staszek_Staszek napisał:
    Słodycze też mogą być używane. Np. lizak nie musi być całkiem wylizany .
    Z opowiadań rodzinnych: Tato wspominał wyjazdy do Niemiec w okresie II RP, było to na Śląsku i cześć rodziny była po jednej stronie granicy a druga część po drugiej. Pomstował na celników polskich gdy nie kontrolowali dokładnie. Generalnie żywność taka podstawowa w Polsce była tańsza ale owoce południe woziło się z Niemiec. Jak czasem jechali z bananami to aby celnik uznał za używane trzeba było nadgryzać no i Tato mógł się najeść bananów więcej niż reszta rodzeństwa bo był najstarszy i to on jeździł z dziadkiem (swoim tatą). Jak celnicy nie sprawdzali to miał do nich pretensje (oczywiście w duchu a nie głośno wyrażone), że źle pilnują polskiej granicy.
    Także jedzenie też może mieć status używanego lub na użytek osobisty :-).
  • #9 20759769
    staś pytalski
    Poziom 41  
    staś pytalski napisał:
    Dzień dobry Wszystkim,
    Zakupiłem używany zegarek w Japonii (...)

Ojaaa wygadałem się w pierwszym poście ;).

Chciałem tylko opisać swoje "orientalne" zakupy i procedurę z nimi związaną.
  • #11 20760048
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2840
    Cytat:

Odpowiadam sam sobie, ale wyglądało to w następujący sposób. Sklep dał mi możliwość opłacenia VAT przy opłacie wysyłki i z tej opcji skorzystałem
    Stawka VAT to 23%.
    Obciążony był tylko zakup, a nie, jak gdzieś czytałem zakup plus koszta wysyłki itd.
    Sama paczka po opuszczeniu Japonii miała status listu poleconego priorytetowego, o losach którego nic nie wiadomo, dopóki nie trafił do Warszawy - gabaryt podchodził pod rozmiar "B" do paczkomatu.
    Jedyna opłata, którą musiałem uiścić listonoszowi, to 8,50zł za (tak mi się wydaje) obsługę celną.

Poczta Polska pobiera jedynie opłatę 8.5zł za czynności celne (bez poboru VATu, cła, itp) jeśli przesyłka jest od osoby fizycznej do osoby fizycznej, oznaczona jako GIFT i ma charakter okazjonalny.
    Czyli de facto kwota, którą dodatkowo płacileś wg Ciebie jako vat, to prawdopodobnie jakiś haracz dla pośredników, którzy wzieli na siebie ryzyko złożenia fałszywej deklaracji celnej abyś Ty VATu placić nie musiał.
    Pokaż jak wygląda deklaracja celna na tej paczce to pogadamy.
  • #12 20760175
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Wcześniej zaznaczyłem, że kupuję przez sklep - korzystam z usługi pośrednika, który daje możliwość opłacić VAT.
    Nie kupuję od osoby prywatnej, na dokumentach jest podana wartość zakupu. Paczka NIE jest oznaczona jako "gift" ani NIE MA możliwości aby tak ją oznaczyć. VAT to 23% więc obraną kwota się zgadza.
    Przy pierwszej przesyłce miałem możliwość opłaty VAT (nie pamietam jak to było opisane na stronie) i wtedy opłaciłem tylko 8,5 PLN dla listonosza. Wczoraj dzwoniłem na infolinię i mnie poinformowano, że 33 PLN to VAT i opłata 8,5 PLN Poczty Polskiej. Na paczce mam tylko list przewozowy, pozostałe dokumenty będę mógł wygenerować przez stronę Poczty Polskiej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używany zegarek w Japonii za 200-220 zł i zastanawia się nad opłatą VAT oraz kosztami obsługi celnej. Istnieje możliwość opłacenia VAT z góry przez sprzedawcę. W pierwszej przesyłce użytkownik uiścił 8,50 zł za obsługę celną, a VAT wyniósł 23% wartości zakupu. W drugiej przesyłce, gdzie VAT nie został opłacony z góry, użytkownik zapłacił 41,50 zł, w tym 8,50 zł dla Poczty Polskiej oraz 33 zł VAT. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że opłaty celne mogą się różnić w zależności od przewoźnika i sposobu zakupu (przez sklep vs. osobę prywatną).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA